De extra functies geven de Casio EX-ZR10 kleur [video]

Door: redactie-besteproductnl | 1 februari 2011 17:30
De Casio EX-ZR10 biedt veel mogelijkheden om te spelen met het resultaat. De compacte camera doet zelfs aan beeldbewerking. Met de High-Dynamic Range (HDR)-technologie is het mogelijk om direct een digitaal schilderij te maken.
Review Casio EX-ZR10


De Casio EX-ZR10 biedt veel mogelijkheden om te spelen met het resultaat. De compacte camera doet zelfs aan beeldbewerking. Met de High-Dynamic Range (HDR)-technologie is het mogelijk om direct een digitaal schilderij te maken.

De Casio ZR10 ziet er niet bijzonder spectaculair uit,
Prijscirca 225 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De camera is uitgerust met een 12.1 megapixelsensor en heeft 7x optische zoom op een 28 mm groothoeklens. Naast optisch, kan de EX-ZR10 ook tweemaal digitaal zoomen. De hoge resolutie biedt de mogelijkheid om foto’s op posterformaat af te drukken. Met de HDR-technologie van Casio maak je met elke druk op de ontspanknop een paar foto's met verschillende sluitertijden. De camera combineert deze beelden direct tot één foto met een groot dynamisch bereik. Dit zorgt ervoor dat zowel lichte als donkere gedeelten duidelijk zichtbaar zijn en het minimaliseert de kans op onder- en overbelichting. Verder kun je in Full HD-video opnemen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Het design van de camera is logisch, maar niet heel bijzonder. De achterkant is uitgerust met een 3 inch tft-scherm om je foto's terug te zien en om door het menu te scrollen. De filmfunctie heeft een eigen knop gekregen. Voor de rest zit alles op de juiste plek en hierdoor kan de camera makkelijk en vrij natuurlijk bediend worden. Bovenop de camera zit een opvallende knop, de High Speed (HS) knop. Hiermee kom je in een menu waarin je de verschillende HDR-functies kunt kiezen. De camera weegt ongeveer 179 gram, licht genoeg om overal mee naar toe te nemen en zwaar genoeg om stabiel in de hand te liggen.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Het verschil in resultaat tussen ISO-100 en ISO-3200 is heel duidelijk. Bij laatstgenoemde treedt heel veel ruis op. Zet je echter alles op de automatische functie dan zorgt de ZR10 voor scherpe foto’s. Het maakt ook niet uit of je binnen of buiten aan het schieten bent, de ZR10 is ‘slim’ genoeg om het verschil te herkennen en past zich goed aan.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Het is heel makkelijk om snel leuke foto’s te maken. Met de HS-knop kunnen de juiste instellingen voor de juiste situatie gekozen worden. Ook is het leuk om in gezelschap te spelen met de meer artistieke instellingen. Zo heb ik veel plezier beleefd aan de nachtscene en portret functie. Hiermee schiet de ZR10 meerdere plaatjes kort achter elkaar en combineert de camera ze tot een plaatje, hilarisch. Daarnaast kan de ZR10 van foto's schilderijen maken. Het is een hele leuke gimmick.Aan het menu moest ik wel wennen. Gelukkig is er ook een snelmenu en normaal gesproken voldoet deze wel. Normaal gebruik je de ontspanner om te filmen en te stoppen met filmen. De ZR10 gebruikt daar de speciale filmknop voor. Het vergt wat gewenning maar uiteindelijk wil je niet meer zonder.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Voor ongeveer 225 euro krijg je een kleine camera waar alles het naar behoren doet. Daarnaast heeft de ZR10 met HDR en FullHD filmen sterke troeven in handen. Qua kwaliteit en prijs zit het goed.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: De ZR10 is een uitstekende camera die goede resultaten boekt. Ook is de bediening over het algemeen goed. Het is een goed reismaatje die snel en handig te bedienen is.

Nee: Soms duurt het even voordat deze Casio de HDR foto's heeft bewerkt. Hierdoor kan het even duren voordat je een foto kan bekijken of een nieuwe kan maken. Ook werkt het menu omslachtig.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €225,00. Bekijk de actuele prijs van de Casio EX-ZR10.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

HDR geeft een grappig effect, en ook buiten staat de ZR10 zijn mannetje.


Testverantwoording
Getest door Jerrymie Bethuel Marcus, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht