De Panasonic FZ48 biedt meer zoom dan beeldkwaliteit [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 3 januari 2012 16:24
Panasonic heeft grote ambities om met de Lumix DMC-FZ48 een plaatsje te veroveren onder de zoom machten. Toch lopen ze achter als het gaat om een uiterst belangrijk punt en dat is beeldkwaliteit. Wat maakt de Panasonic dan wel aantrekkelijk? De ongelofelij
Video review Panasonic Lumix DMC-FZ48


Panasonic heeft grote ambities om met de Lumix DMC-FZ48 een plaatsje te veroveren onder de zoom machten. Toch lopen ze achter als het gaat om een uiterst belangrijk punt en dat is beeldkwaliteit. Wat maakt de Panasonic dan wel aantrekkelijk? De ongelofelijke zoom kracht en de optimaal werkende functies. Er is nog meer. De Lumix DMC FZ48 kan ook leuk filmen en heeft een uitstekende audio kwaliteit.

Specificaties

12.1 megapixels
Full HD 1080p
24x Optische Zoom
Creative Control mode
ISO 1600-6400
F2.8 Lens

Prijscirca 280 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De DMC-FZ48 heeft een 25 mm ultragroothoeklens met 24x optische zoom. Bij een zoom lens zoals deze heb je gewoon optische beeldstabilisatie nodig wil je het onderwerp niet uit het oog verliezen. Kleine trillingen in je handen worden namelijk bij ver inzoomen enorm uitvergroot. De Samsung WB700 ging daarbij de mist in, de FZ48 stabiliseert uitstekend, vooral bij het opnemen van video en bij het gebruik van de tele-stand houdt hij het beeld stabiel. Je kunt letterlijk de beeldstabilisatie zien werken zodra je de ontspanknop licht ingedrukt houdt om te focussen.

De DMC-FZ48 filmt in Full HD met een resolutie van 1920x1080 en dit doet hij zeer netjes. Het inzoomen gaat gemakkelijk en met een fijne snelheid. Maar niet alleen beeldkwaliteit is belangrijk in video, ook het geluid. Dat is een puntje waar veel camera's wel eens de mist in gaan. De DMC-FZ48 heeft een microfoon aan boord die indrukwekkend is en vanaf een paar meter stemgeluiden nog helder opvangt. Tijdens video-opnames kan overigens gebruik worden gemaakt van een aantal creatieve effecten en functies zoals Creative Control en Photo Style, die een ruim aanbod aan instellingen bieden om mee te spelen.

Het 3 inch LCD beeldscherm aan de achterzijde van de camera biedt voldoende kwaliteit maar als je genoeg hebt van de live view functie dan biedt de FZ48 ook nog een elektronische zoeker om doorheen te turen. Leuk geprobeerd van Panasonic maar deze functie valt nauwelijks serieus te nemen. Je hebt het gevoel dat je naar een samengeperst en te fel, klein beeld aan het kijken bent. Het kan een voordeel bieden als de zon te fel is en je niks op je schermpje kunt zien maar na een half uur via de elektronische zoeker gefotografeerd te hebben was ik blij dat het beeldschermpje weer aan mocht.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De FZ48 zit aan de zware kant voor een camera, 498 gram om precies te zijn inclusief batterij en geheugenkaart. Compact is misschien het verkeerde woord bij deze camera. Je steekt hem met een afmeting van 120,3x79,8x91,9 mm niet zomaar in je achterzak. Het design is simpel en het kleine leren gripje aan de voorkant zorgt voor een fijne ondersteuning tijdens het fotograferen. De bediening van de knoppen zijn eenvoudig en deze zitten op de plek waar je ze verwacht. Een aantal functies hebben hun eigen knop toegewezen gekregen, zo kun je met één druk op de knop de videomodus starten. Je merkt dat de camera is gericht op de gebruiker die het heft graag in eigen handen wil nemen. Zo hebben de ISO-waarde en de creatieve effecten een eigen knop op de body gekregen waardoor de camera snel in gebruik is.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Na een paar uurtjes fotograferen met de FZ48 in een slecht verlichte kamer valt de camera een beetje door de mand door een gebrekkige ruisonderdrukking. Door de beeldruis valt er bij de hoge ISO-waarden niet mee te werken, ISO 400 is acceptabel en als je geluk hebt ISO 800 ook. Het ISO-bereik loopt van 100 tot 6400 in de hoge gevoeligheid mode. Er is een automatische ISO-regeling of je kunt zelf je voorkeur aangeven. Opnamen op ISO 400 zien er nog mooi en gedetailleerd uit, met weinig ruis. De lagere standen zijn prima inzetbaar. De camera voelt zich overdag het meest comfortabel waar hij met voldoende licht aanvaardbare kwaliteit kan afleveren. Het 24x zoomobjectief levert over het hele bereik redelijk tot goede scherpte- en contrastprestaties.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Het gebruiksgemak van deze camera is in orde. Sluitertijd, diafragma en kleureffecten zijn makkelijk handmatig in te stellen. Een aantal belangrijke functies kun je op de body direct regelen, en in principe hoef je niet ver de menu's in te duiken om de rest aan te passen. Er zijn veel goede instelmogelijkheden maar ook bij de FZ48 kun je met een gerust hart veel aan de camera overlaten. Panasonic promoot vooral de Intelligent Auto (IA) Mode. In de IA Mode denkt de camera zelf na over de meest optimale foto en schakelt hij tussen de standen Normaal, Portret, Macro, Landschap en Low Light. Hij herkent de lichtomstandigheden correct en de foto's komen er zelfs beter uit dan in andere scenestanden.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Panasonic Lumix FZ48 is een bekwame allround camera met veel handige, goedwerkende functies. De camera reageert zeer snel en heeft een uitstekende automatische mode waarbij vrijwel elke opname raak is. Toch blijft de beeldkwaliteit een groot probleem. Met name de ruisonderdrukking is erg matig. Dit maakt het moeilijk om het toestel serieus mee te tellen, vooral omdat de prijs wat aan de hoge kant is voor dit type camera. De FZ48 zit zeker niet aan de top in het zoomcamera segment maar het blijft een leuke camera voor bijvoorbeeld de beginnende natuurfotograaf.
Panasonic Lumix DMC-FZ48 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Wat biedt de Panasonic aan meerwaarde? In de eerste plaats een veelzijdige, serieuze zoomlens voor het betere telewerk. Zoomen is nog nooit zo leuk geweest. Op de tweede plaats veel mogelijkheden en extra functies. Creatievelingen zijn wel even zoet met dit toestel.

Nee: Als je een camera wilt met veel zoom dan lever je nou eenmaal in op de compactheid en je zult deze jongen niet zomaar in je achterzak steken. Maar wat niet door de beugel kan is dat je meer betaalt voor minder beeldkwaliteit. Is dat laatste belangrijk, dat biedt de Nikon Coolpix P500 in ieder geval betere kwaliteit.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €280,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic Lumix DMC-FZ48.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De zoomfunctie van de Panasonic Lumix FZ48 maakt meer indruk dan de beeldkwaliteit.


Panasonic Lumix DMC-FZ48 review Testverantwoording
Getest door Willeke Machiels, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht