Foto's maken in 3D met de Fujifilm Finepix Real 3D W3 [video]

Door: redactie-besteproductnl | 3 februari 2011 11:36
Sinds bioscoophit Avatar kan niemand meer om 3D heen. Ookfabrikanten van consumentenelektronica niet. Dat levert camcorders, televisies, camera's en zelfs smartphones op die een 3D-functionaliteit hebben. Fujifilm kan niet achter blijven en komt met de F
Review Fujifilm Finepix Real 3D W3


Sinds bioscoophit Avatar kan niemand meer om 3D heen. Ookfabrikanten van consumentenelektronica niet. Dat levert camcorders, telefoons en natuurlijk fotocamera's met 3D-mogelijkheden op. Omdat de hype nog niet over is, komt Fujifilm met de Finepix Real 3D W3.

Fujifilms 3D-camera is een log apparaat
Prijscirca 369 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Het leuke van de Finepix Real 3D W3 is dat hij een 3D scherm heeft. Zonder speciale bril kun je foto's direct met alle drie de dimensies op het 3,5 inch LCD-scherm terugzien. Dat is handig, zeker omdat je de foto's vaak bij moet stellen om een goed 3D-effect te creëren. Zijn voorganger - de W1 - had dat niet. Ook nieuw op de W3: filmen in 3D. Een mooie optie, zeker als je een 3D-televisie hebt.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Het is een forse camera. Nou ja, het is gewoon een log ding. Niet zo log als de W1, maar ook deze stop je niet graag in je zak. Wellicht kan dat niet anders, want er zitten natuurlijk twee lenzen in om een 3D-effect te creëren. Hij ziet er wel bijzonder uit, haast futuristisch. Jammer dat de voorkant ondergeplakt is met teksten als '75mm baseline length', 'twin ccd' en '3D HD', die totaal niet in het design zijn geïntegreerd. Je zet hem aan door het klepje naar beneden te schuiven, dat is handig.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De gewone 2D-foto's die de Fujifilm Finepix Real 3D maakt zijn niet bijzonder. Niet slecht, maar er zijn een hoop goedkopere compactcamera's die betere foto's leveren. Daar gaat het bij deze 10 megapixelcamera natuurlijk niet om, het gaat om de 3D-foto's - en die zien er goed uit. Doordat deze camera eigenlijk twee camera's in één is, met 7,5mm ruimte tussen beide lenzen (net zoveel ruimte als tussen twee ogen), krijg je een natuurlijk 3D-effect. De video's zien er heel redelijk uit, het is alleen jammer dat je tijdens het filmen niet kunt inzoomen.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Met behulp van het programma Parallax kun je op het scherm van de camera makkelijk foto's aanpassen, om zo een optimaal 3D-effect te krijgen. Dat werkt erg eenvoudig met de Parallaxknop linksboven op de camera zit. Een nadeel van de Finepix Real 3D is de manier waarop je hem moet vasthouden. Je hebt geen lekkere grip zoals bij andere compactcamera's, want je moet enorm uitkijken dat je vingers niet voor één van de twee lenzen komt. Die zitten namelijk niet in het midden, maar aan de zijkant, waar je normaal gesproken de camera vasthoudt. Dat houdt in dat je de camera eigenlijk met vier vingers moet vasthouden, zegt ook de handleiding van Fujifilm. Zorg dus wel dat het koortje om je pols heen zit.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De 369 euro die de Fujifilm Finepix 3D W3 momenteel kost is niet niks. Het is zelfs erg veel voor een middelmatige camera. Maar of het ook veel geld is voor een 3D-camera met een groot 3D-display? Dat denk ik niet. Het kan wel duur worden: 3D-foto's afdrukken bij Fujifilms fotoservice is prijzig, en wil je de video's op een andere manier in 3D terugzien, heb je toch echt een 3D-televisie (en/of bril) nodig. Het bedrag kan dus snel oplopen.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Voor de 3D-fans onder u is deze camera een must. Het is eigenlijk de eerste 3D-consumentencamera die goede foto's én video's levert. Die kun je dan ook nog eens zonder bril direct op het beeldscherm terugkijken. En als je een 3D-televisie hebt: die is niet compleet zonder deze camera.

Nee: Als je moeite hebt met het zien van 3D-beelden als omstandigheden niet zo optimaal zijn als in de bioscoop, is deze camera voor jou geen aanrader. Een andere reden om hem niet te kopen is dat hij relatief zwaar en groot is, waardoor je hem niet snel in je zak of tas stopt

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €369,00. Bekijk de actuele prijs van de Fujifilm Finepix Real 3D W3.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Deze foto's zijn kunnen hier helaas alleen in 2D staan
Deze twee dimensies geven een indruk van de beeldkwaliteit
.
Deze 2D video is zoveel mooier in drie dimensies


Testverantwoording
Getest door Jean-Paul Drabbe, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht