Fotocamera FZ45 levert superieure filmkwaliteit [video]

Door: redactie-besteproductnl | 22 december 2010 17:48
Twijfel je tussen de prijs van een compactcamera en de geavanceerde mogelijkheden van een spiegelreflex? De Panasonic DMC-FZ45 combineert deze twee op een aantal punten, met maar liefst 24x optische zoom als meest opmerkelijke feature.
Review Panasonic DMC-FZ45


Twijfel je tussen de prijs van een compactcamera en de geavanceerde mogelijkheden van een spiegelreflex? De Panasonic DMC-FZ45 combineert deze twee op een aantal punten, met liefst 24x optische zoom als meest opmerkelijke feature. Daarnaast heeft deze superzoom camera een zeer indrukwekkende filmfunctie.

Prijscirca 290 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De meest opmerkelijke feature van de FZ45 is het enorme bereik met een groothoeklens vanaf 25 millimeter met 24x optische zoom. Dat staat in termen van objectieven gelijk aan een 600 millimeter zoomlens, een must dus voor elke fotograaf en ideaal voor bijvoorbeeld fotografie tijdens concerten. Daarnaast heeft het toestel 14,1 megapixels en een diafragmamogelijkheid vanaf f/2.8, waardoor de camera relatief donkere omstandigheden goed de baas kan. Bij een grote lensopening komt er namelijk meer licht binnen, waardoor de camera dit niet hoeft te compenseren met hogere ISO-waarden. Tegelijkertijd levert dat ook meer scherpteondiepte op, interessant voor het fotograferen van bijvoorbeeld portretten.Deze superzoomcamera heeft verschillende instelmogelijkheden, denk aan scene selectiemogelijkheden, portret, landschap en nachtfotografie. In bepaalde standen kan het toestel zelfs ISO-waarden aan tot 6400. De FZ45 heeft ook een filmstand: je filmt in HD, waarbij je de optische zoom kunt gebruiken. Dat is een enorm voordeel, want hierdoor kun je zelfs situaties vastleggen die niet in je directe omgeving plaatsvinden.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De FZ45 voelt aan als een betrouwbaar fototoestel met een fijne grip, zodat je de camera goed kunt vasthouden. Wat betreft afmetingen heeft hij vooral veel weg van een kleine spiegelreflexcamera. Je steekt het toestel dus niet zomaar in je broekzak, maar in een sweater is het toestel dan weer makkelijk mee te nemen. De knoppen op de achterkant naast het 3 inch beeldscherm ogen degelijk. Ook aan de bovenzijde zit een aantal instelknoppen, waaronder een aparte knop waarmee je direct naar de filmmodus overschakelt. De lens aan de voorkant is prominent aanwezig. De flits zit boven de lens ingebouwd. Dit kan in combinatie met het gebruik van de zoom lelijke schaduwvorming veroorzaken op je foto’s. Hetzelfde geldt voor de zonnekap die Panasonic heeft meegeleverd. Als je die er niet goed opzet, loop je het risico dat je de zwarte rand terugziet op je foto’s.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Overdag en onder normale omstandigheden levert het fototoestel ruim voldoende foto's. Het is handigdat je sluitertijd en diafragma eventueel zelf kunt bepalen, waardoor je kunt spelen met over- en onderbelichting en de scherptediepte. In de automatische AF-modus bepaalt het fototoestel waar de camera op scherp stelt. Soms gaat dat mis, waardoor je object onscherp is. Het grote zoombereik stelt je in staat onderwerpen dichterbij te halen. Met name onder normale omstandigheden is dat ideaal. Het is raadzaam de maximaal toegestane ISO-waarden wat naar beneden te zetten, want het toestel heeft de neiging deze snel omhoog te gooien. Dat is tevens ook het grote pijnpunt van de FZ45: bij ISO-waarden vanaf 400 beginnen foto’s al zichtbaar ruis te vertonen. Als je nog hogere ISO’s gebruikt, worden afbeeldingen lelijk en verliezen objecten zichtbaar hun structuur en details en worden ze zelfs vlekkerig.Anderzijds levert de camera in de filmmodus in donkere omstandigheden juist weer bijzonder hoge kwaliteit met goed geluid. Daardoor is de FZ45 misschien als filmcamera wel interessanter dan als fototoestel. Drie sterren voor de foto's, vijf sterren voor de filmkwaliteit.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De FZ45 werkt redelijk intuïtief. Het apparaat heeft een herkenbare menustructuur die ook op andere toestellen van Panasonic wordt gebruikt. Doordat de camera wat geavanceerder is dan de gemiddelde compactcamera, is het in het begin soms even zoeken naar bepaalde instellingen. Soms werkt het apparaat ook niet logisch. Bij het begin van de test stond bijvoorbeeld de multishot-functie aan, waardoor de flits in bijna alle standen was uitgeschakeld. Pas na lang zoeken viel het kwartje. Het zelf kunnen instellen van sluitertijd en diafragma, is voor de wat meer ervaren fotograaf een must. Tijdens het fotograferen krijg je al snel het idee dat je met een spiegelreflexcamera aan het werk bent.De FZ45 is een camera voor elke soort fotograaf. Door de verschillende standen kan een beginner aan de slag met de IntelligentAuto stand, terwijl de ervaren gebruiker met de Manual de camera helemaal naar zijn hand kan zetten.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De FZ45 kost nog geen 300 euro en is daarmee een zeer interessante camera, met veelbelovende specificaties en ruim voldoende prestaties. Voor iedereen die twijfelt tussen een spiegelreflex en een compactcamera, biedt de Panasonic FZ45 uitkomst. Als je doelbewust op zoek bent naar een camera met een groot bereik en daarnaast je eigen instellingen wilt bepalen, dan is de Panasonic FZ45 niets anders dan een goede keuze.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Voor de gebruiker die twijfelt tussen een compactcamera en een DSLR, is de FZ45 een uitkomst. Het enorme zoombereik in combinatie met het zelf kunnen instellen van je toestel, zorgt voor veel vrijheid. Ook beginners kunnen aan de slag met deze camera door de instelmogelijkheden zoals de scene selectiemogelijkheden en de IntelligentAuto.

Nee: Op het gebied van ruisonderdrukking presteert de FZ45 matig. Al vanaf ISO-400 vertoont het toestel ruis en bij de hoogste waarden worden afbeeldingen zelfs vlekkerig en verliezen objecten hun structuur. Wie gaat fotograferen in donkere omstandigheden en waarde hecht aan scherpe plaatjes in wat kleinere omgevingen, kan beter voor de Sony WX5 of de Panasonic FS30 gaan. Tenzij je concerten gaat fotograferen, want dan heb je die 24x optische zoom van de FZ45 toch echt nodig.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €290,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic DMC-FZ45.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

In normale omstandigheden levert de FZ45 ruim voldoende kwaliteit. In donkere omstandigheden een stuk minder
.
De filmkwaliteit met 24x optische zoom is superieur


Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht