Goedkope BenQ GH200 is duurkoop [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 3 december 2012 15:39
Met de komst van high end smartphones met kwalitatief redelijke camera's, moet je je anno 2012 afvragen of je wilt investeren in een goedkope compactcamera. De BenQ GH200 bewijst dat de aanschaf ervan volledig weggegooid geld is. Slechts op één punt scoort
Review BenQ GH200


Met de komst van high end smartphones met kwalitatief redelijke camera's, moet je je anno 2012 afvragen of je wilt investeren in een goedkope compactcamera. De BenQ GH200 bewijst dat de aanschaf ervan volledig weggegooid geld is. Slechts op één punt scoort dit goedkope apparaat: hij heeft 12,5x optische zoom in huis.

BenQ GH200

Specificaties BenQ GH200

- 14,1 megapixels
- 12,5x optische zoom
- HD-filmmodus (720p)
- Creatieve filters

Prijscirca 100 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De BenQ GH200 is niet gemaakt voor iemand die serieus wil gaan fotograferen. Hij heeft 14,1 megapixels in huis, een zeer bescheiden filmmodus waarmee je beelden op 720p schiet en een objectiefje met 12,5x optische zoom.
Het toestel is niet handmatig in te stellen, dat wil zeggen: sluitertijd en diafragma bepaalt de camera zelf. De ISO kun je wél zelf bepalen. Voor wie niet wil omkijken naar z'n instellingen is dit dus ideaal. Grappig is de gezichtsherkenning, maar bijzonder is het zeker niet. De optische beeldstabilisatie reduceert handtrillingen in de uiterste zoomstand.
In de scene-modus kies je uit 21 verschillende situaties, maar die hebben je foto's nauwelijks meer te bieden.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De bouw van de BenQ GH200 is vooral heel simpel. Hij is niet veel groter dan een portemonnee en telt slechts 5 knoppen. Het cameraatje is aan een zijde iets dikker zodat je betere grip hebt. Het display is niet erg scherp. De hoeveelheid pixels is nog net niet te tellen, maar daar houdt het ook bij op.
Erg onhandig is de flitser die vlakbij de handgrip is ingebouwd. Het komt daardoor regelmatig voor dat je net met je vinger het flitslicht blokkeert.Om het een en ander wat cachet te geven, heeft BenQ een lederen hoes meegeleverd, maar echt mooi kunnen we die niet noemen. Het zorgt er vooral voor dat de camera iets te groot is om makkelijk mee te nemen (alhoewel er wel keurig een hangertje aan de hoes zit).
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Alleen bij zeer gunstige situaties is de beeldkwaliteit van het toestel acceptabel. De BenQ GH200 heeft echter moeite met felle kleuren, tegenlicht en beweging. De bewegingsonscherpte treedt vooral op als je fotografeert in de uiterste zoomstand, of in de avonduren.
In de avond is de beeldkwaliteit om te huilen. Tegenlicht blijkt lastig, maar ook een juiste kleurweergave (de witbalans) is een heuse uitdaging voor dit model van BenQ. Niet aan beginnen. Het klinkt overdreven, maar met de smartphone die je in je broekzak hebt zitten maak je betere foto's.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De bediening is simpel en lijkt te zijn overgenomen van Casio. Die kenmerkt zich vooral om z'n eenvoud. Er zijn slechts 6 knoppen en het menu kent maar 3 onderdelen, waar je slechts basisopties kunt aan- of uitzetten.
De zoomknop bevindt zich bij de ontspanknop. Wil je door de menu's bladeren of je foto's bekijken? Dan gebruik je de traditionele ronde navigatieknop naast het 3 inch display.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De BenQ GH200 is verkrijgbaar voor zo'n 100 euro. Voor dat bedrag en de matige opties en beeldkwaliteit die je daar voor terugkrijgt, moet je je afvragen of je niet beter af bent met de camera van je smartphone. Ben je geen smartphone-gebruiker? Spaar dan door voor betere alternatieven, of overweeg bijvoorbeeld een licht verouderd model dat inmiddels in prijs gedaald is. Overweeg bijvoorbeeld de Panasonic DMC-S3 of de Nikon CoolPix S3100.
BenQ GH200 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je zoom belangrijk vindt maar weinig geld te besteden hebt en niet veel waarde hecht aan beeldkwaliteit, dan is de BenQ GH200 misschien een optie voor je, maar ik zou het niet doen.

Nee: Goedkoop is duurkoop. Lekker met je smartphone kiekjes maken, dus.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €100,00. Bekijk de actuele prijs van de BenQ GH200.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

72157632128196995

.
De BenQ GH200 filmt in slechts 720p (HD).


BenQ GH200 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht