Nikon CoolPix AW100 gaat kopje-onder [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 12 januari 2012 11:10
Nikon heeft z'n eerste sportieve compactcamera op de markt gezet: de Nikon CoolPix AW100 is namelijk water- en shockproof, met daarnaast ingebouwde GPS en een elektronische wereldkaart. De Japanse fabrikant gooit daarmee hoge ogen bij de gebruiker die op s
Review Nikon CoolPix AW100


Nikon heeft z'n eerste sportieve compactcamera op de markt gezet: de Nikon CoolPix AW100 is namelijk water- en shockproof, met daarnaast ingebouwde GPS en een elektronische wereldkaart. De Japanse fabrikant gooit daarmee hoge ogen bij de gebruiker die op survival gaat. Een échte topprestatie maakt de AW100 helaas niet waar.

Specificaties

- 16 megapixels
- 5x optische zoom (28-140 mm, f/3.9-4.8)
- Waterproof tot 10 meter
- Shockproof tot 1,5 meter
- Vorstbestendig tot -10 °C.
- Ingebouwde GPS


Adviesprijs: € 349,00

Prijscirca 250 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon CoolPix AW100 heeft een heel pakket aan interessante features voor de fotograaf die er veel op uitgaat. Het toestel is opgewassen tegen het ruwe geweld: hij is schokbestendig tot 1,5 meter en trotseert het water tot 10 meter diepte. Ook voor de wintersporter is de CoolPix AW100 interessant: hij overleeft temperaturen tot -10 graden Celcius.
Met de ingebouwde GPS en de elektronische wereldkaart is het mogelijk om de locaties van je foto's in kaart te brengen. Let wel: het gebruik van die specificatie kost een hoop extra stroom, waardoor je accu sneller leeg raakt. Niet gebruiken dus als je weet waar je je foto's genomen hebt.
Met 16 megapixels en 5x optische zoom is de Nikon CoolPix AW100 een weinig bijzondere compactcamera. Nikon heeft duidelijk bezuinigd op de lens: deze heeft in de uiterste groothoekstand (28 millimeter) slechts een lichtsterkte van f/3.9, tot f/4.8 in de uiterste zoomstand (140 millimeter). Met slechts een paar programmastanden wordt de fotograaf aangesproken die niet al te veel wil omkijken naar sluitertijd en diafragma.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Nikon CoolPix AW100 heeft een handzaam formaat dat gemakkelijk in je broekzak past. De behuizing is solide, qua uiterlijk heeft de sportieve gadget een lomp uiterlijk. De gemiddelde compactcamera heeft qua design een chique afwerking, dat hoeven we van dit waterbestendige apparaat niet te verwachten. De bedieningsknoppen naast het 3 inch beeldschermpje zijn degelijk in de body afgewerkt. Aan de zijkant zit een draaiwieltje waarmee het klepje naar de accu en het SD-kaartje waterdicht kan worden afgesloten. Helemaal vochtwerend is dat klepje niet: bij veelvuldig gebruik komt er toch wat vocht achter het klepje.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Helaas heeft Nikon bezuinigd op een goede lens. Als je een water- en schokbestendige behuizing ontwikkelt, lever je daar als fabrikant nu eenmaal op in. Simpel gezegd: de lens moet worden opgeborgen worden in de body van de camera omdat er anders vocht in het apparaat komt, waardoor het objectief kleiner is en daardoor minder kwaliteit kan leveren. Helaas is dat ook duidelijk te zien aan je foto's: primaire kleuren zijn snel oververzadigd, terwijl alledaagse tafereeltjes regelmatig een fletse waas hebben.
Bij weinig licht is fotograferen met de Nikon CoolPix AW100 helemaal een ramp. Ondanks de vibratiereductie, moet je heel wat hand- en spandiensten verrichten om een fatsoenlijke foto te maken. Het toestel kiest voor lange sluitertijden, waardoor het vrijwel onmogelijk is om een scherp plaatje te schieten. Ook is er heel veel beeldruis te zien wanneer de hogere ISO-waarden worden gebruikt. Met lichtbronnen kan de camera ook niet goed omgaan: vooral bij straatverlichting vertonen foto's wel veel lichtvlekken. Enkele voorbeelden zijn bij deze review te zien.
De Nikon CoolPix AW100 schiet filmpjes op full-hd (1080p) met 30 frames per seconde. Daarbij zie je dat de gadget zichtbaar moeite heeft met scherpstellen: het duurt telkens een aantal seconden voordat het juiste object is scherpgesteld. Een ander tekortkoming is de beeldstabilisatie: deze zorgt bij handbeweging in de uiterste zoomstand voor hinderlijke schokjes, wat dat te zien is op je beelden.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Het kost je niet veel tijd om de Nikon CoolPix AW100 te leren kennen: simpelweg valt er ook niet veel fout te doen aan de de instellingen omdat er ook niet veel opties zijn. De camera heeft een paar grappige dingetjes. Zo kun je met de optie actiecontrole je camera bedienen zonder de knoppen te gebruiken. Met wat schudbewegingen blader je bijvoorbeeld door je foto's of verander je de programmastand van de fotocamera. Prettig werkt dat niet en het vergt wat oefening. Gelukkig is het een instelmogelijkheid en kun je de actiecontrole dus ook uitschakelen. De GPS is een leuke toevoeging voor gebruikers die veel op pad gaan. Toch heeft de camera in de buitenlucht moeite met het vinden van bereik. Overigens is dat ook een bekend struikelpunt bij andere fotocamera's met GPS.
Hoewel Nikon een waterdichte behuizing claimt, wordt de ruimte achter het klepje bij de accu en het SD-kaartje bij veelvuidig gebruik in het water toch vochtig. Je krijgt het idee dat de behuizing niet zo waterdicht is als dat Nikon beweert. Tijdens het nodige valwerk komt het soms voor dat het geheugenkaartje uit de houder springt en weer terug in de gleuf moet worden gedrukt. Helemaal veilig is het beveiligingswieltje aan de zijkant van de camera dus niet.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Nikon CoolPix AW100 heeft een adviesprijs van 349 euro. Tegenwoordig is de compactcamera bij veel winkels al voor minder verkrijgbaar, toch blijft de aanschaf van Nikon's water- en schokbestendige camera een duurkoop. Qua beeldkwaliteit gaat de AW100 kopje-onder.
Nikon CoolPix AW100 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Vind je beeldkwaliteit niet zo belangrijk en ga je voor de leuke outdoor toevoegingen op de Nikon CoolPix AW100? Dan kan deze camera interessant voor je zijn. Qua specificaties is de AW100 echter zeker niet uniek in zijn soort.

Nee: Er zijn betere alternatieven voor handen met dezelfde specificaties. Denk aan de Panasonic DMC FT3. Helaas zijn er ook slechtere alternatieven verkrijgbaar, die zelfs tijdens het testen sneuvelen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €250,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon CoolPix AW100.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

.
De Nikon CoolPix AW100 heeft bij close-ups vaak moeite met scherpstellen. De vibratiereductie zorgt in de uiterste zoomstand soms ook voor hinderlijke schokken in beeld.


Nikon CoolPix AW100 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht