Nikon Coolpix P500 heeft superzoom tijdens fotograferen en filmen [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 3 juni 2011 12:44
Geen detail ontgaat je meer met de Nikon Coolpix P500. Met een relatief grote groothoeklens en een zoomlens waarmee je 36x optisch kan inzoomen, kun je alle kanten op met deze prosumer camera. Dit soort compactcamera heeft weliswaar een vast objectief, maa
Review Nikon Coolpix P500


Geen detail ontgaat je meer met de Nikon Coolpix P500. Met een relatief grote groothoeklens en een zoomlens waarmee je 36x optisch kan inzoomen, kun je alle kanten op met deze prosumer camera. Dit soort compactcamera heeft weliswaar een vast objectief, maar biedt je de vrijheid om je camera volledig zelf in te stellen.

Specificaties

12,1 megapixels
22,5 mm groothoeklens
36x optische zoom (810 mm)
ISO-bereik: 160-3200
Full HD filmmodus (1080p)
Kantelbaar schermpje

Prijscirca 329 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon Coolpix P500 onderscheidt zich door een zeer groot bereik. Het toestel heeft een lens aan boord waarmee je 36x optisch kunt inzoomen. Nikon beweert verder dat de camera zeven functies aan boord heeft waarmee onscherpte wordt tegengegaan. Het toestel heeft de keuze uit elf programmastanden, waarmee de camera onder meer (semi)-handmatig kan worden ingesteld. Daarnaast zitten er een paar scene-selectiemogelijkheden onder het scrollwieltje. De camera maakt gebruik van een ingebouwde flits.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Groot en robuust. Dat zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van de P500. Deze camera stop je niet zomaar even in je broekzak. De lens steekt prominent uit en ook de body is met het handvat dat uitsteekt niet bepaald dun te noemen. Aan de bovenkant zit het scrollwieltje voor de programmastanden, de zoomknop is vertegenwoordigd bij de ontspanknop en aan de zijkant van de lens. De camera heeft een ingebouwde lens en helaas niet de mogelijkheid om een externe flits te gebruiken. Het ontbeert de P500 namelijk aan een flitsschoen.
De camera heeft aan de achterkant een 3 inch beeldscherm, dat dankzij een scharniermechanisme kantelbaar is naar boven en naar beneden. Helaas niet naar links en naar rechts, waardoor fotograferen in lastige hoeken nog steeds een uitdaging blijft. Een groot pluspunt is de optische zoeker, bijvoorbeeld bij fel zonlicht wanneer het display niet goed te zien is. Deze is optioneel te gebruiken, maar kan ook worden uitgeschakeld met het knopje dat naast de zoeker zit. De bedieningsknoppen zitten rechts van het beeldscherm. Handig is de aparte recordknop, waardoor je snel kunt beginnen met filmen.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De Nikon Coolpix P500 levert indrukwekkende beeldkwaliteit bij omstandigheden met veel licht. Blauwe luchten worden kraakhelder weergegeven en lijken soms zelfs wel wat nep, waarbij de kleuren contrastrijker en lichter worden weergegeven dan ze in feite zijn. Het toestel heeft ook een flinke groothoek en dat gaat helaas gepaard met de nodige vertekeningen in de hoek, waardoor objecten hun natuurlijke vorm verliezen.
Volgens Nikon zitten er een aantal functies in de camera die bewegingsonscherpte moeten tegengaan. Toch valt het op dat foto's dikwijls onscherp ogen, zeker als de optische zoom is gebruikt. Dat valt vooral op in donkere omstandigheden: het is dan een uitdaging om een scherpe foto te kunnen maken, tenzij je de ISO-waarde opschroeft naar 1600 of 3200. Vanaf die waarden is ook zichtbaar ruis te zien en verliezen objecten hun scherpte. In de automatische stand mag je toch hopen dat de camera de instellingen kiest zodat je geen beweging in je foto krijgt: in plaats daarvan kiest de P500 voor relatief lange sluitertijden, waardoor foto's bijna altijd bewogen zijn.
Hoewel er geen externe flitser op het toestel kan worden aangesloten, maakt de camera met flitslicht wel mooie foto's. Het flitsbereik is best ver, terwijl objecten die zich dicht bij de flits bevinden daarbij niet overbelicht raken. In het menu kun je bovendien flitslichtcompensatie toepassen.
Interessanter is haast wel de filmfunctie van de Coolpix P500. De camera filmt op full HD (1080p) en daarbij blijft de camera automatisch focussen. Het geluid daarbij is kraakhelder, al is het hinderlijke zoomgeluid van de camera wel goed hoorbaar.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Nikon Coolpix P500 is niet heel moeilijk in gebruik. Door de vele functies en de verschillende programmastanden, is het toestel echter niet voor elke beginnende fotograaf weggelegd. Bij het noemen van bijvoorbeeld Actieve D-lighting zal namelijk niet bij iedereen een lampje gaan branden.
De bediening is verder best gebruiksvriendelijk en de menustructuur oogt overzichtelijk. Een klein irritatiepuntje was het gebruik van de lensdop. Voordat de camera wordt ingeschakeld, moet de lensdop namelijk verwijderd worden om geen foutmeldingen op het scherm te krijgen. Deze lensdop kan ook pas weer op de lens gezet worden zodra de camera helemaal is uitgeschakeld. Heel praktisch is dat niet.
Tijdens het fotograferen in de avonduren duurt het soms ook een tijdje voordat de camera scherpstelt. Regelmatig kiest de camera ook het verkeerde punt waarop 'ie focust. Bij het vastleggen van dat ene belangrijke moment, kan dat best irritant zijn.
Hoewel de P500 wat uitgebreider is dan de gemiddelde compactcamera, blijft het formaat van het fototoestel ook wat lastig. Hij mist het handzame om gemakkelijk meegenomen te worden, maar is daarnaast weer iets te klein om in een apart tasje te gaan doen. Een kniesoor die zich daar aan stoort wellicht.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Coolpix P500 kost op dit moment zo'n 330 euro. Voor dat bedrag koop je een serieuze camera met interessante specificaties, die daarnaast ook voldoende beeldkwaliteit levert. Toch weegt het wat onhandige formaat van het toestel niet tegen z'n volwaardigheid op. Er zijn goedkopere camera's verkrijgbaar die op het enorme zoombereik na dezelfde specificaties bieden en makkelijker mee te nemen zijn.
Nikon Coolpix P500 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Indien je een groot zoombereik belangrijk vindt, is de P500 een absolute must. De kleinste details haal je met het grootste gemak dichtbij. Ook tijdens het filmen is de superzoomlens een pre. Een statief of iets dergelijks bij het gebruik van de superzoom is wel handig.

Nee: De P500 biedt niet in alle omstandigheden superieure beeldkwaliteit, zeker in situaties met minder licht waarbij je de flits niet gebruikt. Daarnaast werkt het formaat van de camera ook niet echt mee. Is het zoombereik toch belangrijk, maar prefereer je een toestel dat makkelijker mee te nemen is, dan is de Samsung WB700 met 18x optische zoom misschien ook een optie. Dit toestel is bovendien ruim 100 euro goedkoper. In dezelfde prijsklasse kun je ook gaan voor de Panasonic DMC-TZ20 met 16x optische zoom.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €329,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon Coolpix P500.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Coolpix P500 maakt kleuren overdag bijna nep.
's Avonds heeft de Nikon Coolpix P500 duidelijk moeite met scherpstellen.
.
De camera filmt op full HD. Een absolute must!


Nikon Coolpix P500 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht