Nikon Coolpix S8100 dankzij 'backlit CMOS-sensor' toch de moeite waard [video]

Door: redactie-besteproductnl | 24 mei 2011 12:32
Bij BesteProduct testen we alle compactcamera's. Dat doen we uitgebreid en met veel passie, maar het komt ook weleens voor dat we een camera binnenkrijgen en denken: ah nee, weer zo'n saai, nietszeggend model. De Nikon Coolpix S8100 mag dan niet bijster sp
Review Nikon coolpix S8100


Bij BesteProduct testen we alle compactcamera's. Dat doen we uitgebreid en met veel passie, maar het komt ook weleens voor dat we een camera binnenkrijgen en denken: ah nee, weer zo'n saai, nietszeggend model. De Nikon Coolpix S8100 mag dan niet bijster spannend zijn, hij beschikt wel over een kwalitatief hoogwaardige 'backlit' CMOS-sensor. Gevolg: weinig ruis in moeilijke lichtomstandigheden. Dat is dan wel weer leuk.

Specificaties

Nikon Coolpix S8100
12,1 megapixel CMOS-sensor
Full HD video
10 x optische zoom
ISO-bereik: 160-3200
Gewicht: 209 gram
Opslag: SD-card, SDHC, SDXC
Huidige prijs: 211 euro

Meer specificaties Nikon Coolpix S8100.

Prijscirca 230 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Bij de Nikon Coolpix S8100 valt meteen het ontbreken van de handmatige functies op. Het is een typische point and shoot-camera die vooral geschikt is voor de consumenten die niet wil nadenken over allerlei ingewikkelde instellingen. Dat je niet in RAW kunt fotograferen is dus niet heel gek.

De camera kent wel weer de nodige scenemenu's. Voor elke situatie heeft de S8100 er één paraat. Je selecteert deze bovenop de camera met het centrale wiel. Herkenbaar daarop is de groene stand: geschikt voor algemene fotografie. De camera kiest zijn eigen instellingen en doet dat goed en nauwkeurig. De andere functies zijn voor meer specifieke situaties, bijvoorbeeld in het geval van tegenlicht. De camera maakt dan een aanpassing zodat het onderwerp niet onderbelicht weergegeven wordt. Het resultaat ziet eruit als een lelijke HDR-opname. Bovendien moet de camera opvallend lang rekenen - irritant.

De lens heeft een enorm bereik van 30 mm tot 300 mm. Daarmee kun je dus een gematigde groothoek tot een behoorlijke tele foto maken. Gelukkig heeft de Nikon genoeg VR (beeldstabilisatie) aan boord om daar nog een scherpe foto mee te maken.

Backlit CMOS Sensor op Coolpix S8100
Het belangrijkste aan deze camera zit van echt binnen. Dat is de backlit CMOS sensor van 12 miljoen pixels. De sensor is anders opgebouwd dan de traditionele sensors. Een back- lit sensor vangt meer licht op en dit komt ten goede aan het ruisniveau. Dus fotograferen in slechte lichtomstandigheden levert in principe betere, ruisarmere foto's dan van het andere type. Natuurlijk spelen meerdere factoren een rol bij ruis, zoals de grootte van de sensor en aantal pixels.
Tevens kan de Nikon S8100 is Full HD filmen, met een constante autofocus.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Nikon Coolpix S8100 is een kleine, degelijke camera met een typische Nikon look, een beetje hoekig. Verder weinig verrassend, maar wel handig voor in de binnenzak. De lens verdwijnt in zijn geheel in de camerabody.

Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De beeldkwaliteit van de Nikon is heel behoorlijk. Grappig is dat de Coolpix begint bij een ISO van 160. Dat is opvallend en getuigt van geloof in de kwaliteit van de sensor op het gebied van ruis. De meeste compact camera's beginnen bij ISO 80 en die moet je vooral daar laten staan, omdat je anders door de ruis heen kan fietsen.

Tot ISO 800 ziet het er allemaal netjes uit. Je ziet wel ruis, maar die is niet storend. Kleuren zijn natuurgetrouw en hebben voldoende contrast. Kortom: deze Nikon levert mooie vakantiekiekjes. De back-litsensor helpt echt. Zeker iets om rekening mee te houden.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Deze Nikon is handig in gebruik en de meest gebruikte functies zijn op het instelwiel in te stellen. Al denk ik dat hij het meest op groen zal staan. Niet erg, in combinatie met het haarscherpe 920.000 pixels tellende LCD-scherm is er makkelijk en goed mee te fotograferen. Al die sceneselectiemogelijkheden zouden wat mij betreft achterwege gelaten mogelijk blijven.

De handmatige functies ontbreken. Te begrijpen, maar door de goede beeldkwaliteit vind ik het toch jammer - een fanatieke hobbyist schaft 'm nu niet aan. De beeldkwaliteit is van hoog niveau, maar qua instellingen is het echt gericht op de klik-en-klaarconsument.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Het is een makkelijke camera die kwalitatief goede foto's maakt, en dat tegen een relatief laag bedrag. Voor 220 euro heb je een camera die qua beeldkwaliteit beter simpelweg beter presteert dan concurrerende modellen.
Nikon coolpix S8100 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je op zoek bent naar een makkelijke point en shootcamera die ook in mindere lichtomstandigheden ruisarme foto's maakt, dan is de Nikon Coolpix S8100 geschikt.

Nee: De Nikon Coolpix S8110 heeft geen handmatige instellingen en je kunt ook niet in RAW fotograferen. Op zich is dat te begrijpen, maar voor de fotograaf die iets meer wil eigenlijk wel een must.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €230,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon coolpix S8100.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Ruisarme foto's. Ook bij moeilijke lichtomstandigheden.
.
Testvideo geschoten met de S8100.


Nikon coolpix S8100 review Testverantwoording
Getest door John Voermans, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht