Olympus Tough TG-310 toch niet zo onverwoestbaar [outdoortest]

Door: redactie-besteproductnl | 25 mei 2011 19:11
"Nagenoeg onverwoestbaar", zo betitelt Olympus haar nieuwste compactcamera die tegen een stootje kan. De Olympus Tough TG-310 moet een val van 1,5 meter kunnen overleven. Dames en heren, dit is onjuist. Sterker nog: de TG-310 ging verdacht snel kapot, toen
Review Olympus Tough TG-310


"Nagenoeg onverwoestbaar", zo betitelt Olympus haar nieuwste compactcamera die tegen een stootje kan. De Olympus Tough TG-310 moet een val van 1,5 meter kunnen overleven. Dames en heren, dit is onjuist. Sterker nog: de TG-310 ging verdacht snel kapot, toen we de camera uitgebreid testten.

Specificaties

14 megapixels
28 mm groothoeklens
3,6x optische zoom
HD filmfunctie (720p)
ISO-bereik: 80-1600
Waterbestendig tot 3 meter onder water
Schokbestendig tot 1,5 meter

Prijscirca 149 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Olympus Tough TG-310 lijkt op het eerste oog een veelzijdige camera. Door z'n water- en schokbestendigheid is de camera met name ideaal voor sportieve activiteiten rond het water. Daarnaast overleeft het toestel temperaturen tot -10 graden, ideaal voor de wintersportende fotograaf. Althans, dat meent Olympus. Het is maar de vraag of je de fabrikant moet vertrouwen, want tijdens het testen kwamen we al snel tot de conclusie dat deze zogenaamd 'onverwoestbare' camera toch niet zo onverwoestbaar is.

Diepe coma
Een val van nog geen anderhalve meter bleek voldoende. Na precies vijf (!) keer het toestel bewust te hebben laten vallen overleed de TG-310 op het grind in park Sonsbeek in Arnhem. Of overleed - laten we het een diepe coma noemen. Het toestel kan nog wel aan worden gezet, maar het lcd-scherm toont consequent het bericht dat er een 'schrijfbeveiligde kaart' in zit, terwijl er voortdurend pieptonen te horen zijn. Voor de rest doet 'ie niets meer.
En aangezien we het toestel nog niet in onze zo geliefde vriezer hadden gelegd, hebben we geen idee of 'ie ook daadwerkelijk tegen strenge winters kan. De watertest konden we gek genoeg nog wel uitproberen, zij het in coma-modus. Hij bleef na uitvoerig zwemmen gewoon piepen en 'schrijfbeveiligde kaart' weergeven.
Desalniettemin een duidelijk onvoldoende. De acht scèneprogramma's en 3D-modi doen daar niets aan af.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Ten opzichte van zijn voorganger uit de Mju-serie, de TOUGH 6020, is het design van de TG-310 er op het eerste gezicht op vooruit gegaan. De camera is 1 millimeter minder breed, 1 millimeter minder hoog en 3 millimeter dunner, maar gevoelsmatig oogt het toestel toch stukken compacter.
Qua bediening is de camera er echter flink op achteruit gegaan. De metaalkleurige knopjes van de Mju TOUGH 6020 zijn vervangen voor rubberen exemplaren die zeer hard ingedrukt moeten worden voordat ze werken. Regelmatig heb je het idee dat de knoppen niet werken. De ingebouwde flits is verder op dezelfde plek blijven zitten.
Op de achterkant zit een 2,7 inch beeldscherm. Dit schermpje is niet heel erg helder en zeker met fel zonlicht is het een uitdaging om je foto's terug te kunnen kijken. Niet bepaald ideaal als je het toestel een dagje meeneemt naar het strand.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De beeldkwaliteit van de Olympus TG-310 is helaas op veel punten bedroevend. De camera heeft zowel moeite om met veel als met weinig licht om te gaan. Bij veel zonlicht worden foto's flets, pas in de schaduw krijgen beelden hun natuurgetrouwe aanblik. Ga je fotograferen bij schemering of zelfs in de nacht, dan is het vrijwel onmogelijk om nog een helder plaatje uit je camera te toveren. Je moet dan de flits gebruiken, wat onomstotelijk voor een verkeerde weergave zorgt. Ga je fotograferen met hogere ISO-waarden, dan worden je foto's al snel korrelig en vlekkerig. Dat is vooral goed te zien als je de flits gebruikt. Het flitslicht van de camera heeft ook maar een zeer klein bereik, waardoor je objecten erg dicht bij de camera moeten staan om überhaupt belicht te worden.
De camera filmt ook op HD, maar daarbij kun je de optische zoom – in tegenstelling tot de Mju Tough 6020 – helaas niet gebruiken. Ook geeft de TG-310 geen fatsoenlijke geluidweergave.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Olympus heeft niet de meest gemakkelijke menustructuur voor z'n camera's ontwikkeld. Het werkt soms wat omslachtig. Daarnaast is het ook hardwarematig niet de meest prettige camera om mee te werken. De rubberen knoppen moet jehard indrukken. Irritant.
Opmerkelijk is dat het tijdens het fotograferen het snel voorkomt dat je per ongeluk een vinger voor de lens hebt. Kennelijk nodigt het oppervlak aan de voorkant van de camera onvoldoende uit om de vingers op een andere plek te houden.
Er zijn meer punten te noemen die niet lekker werken. Zo is de zoom wel erg schokkerig en heeft de camera regelmatig moeite met scherpstellen. Dat geldt zeker bij macrofotografie: als je dicht bij een object komt, weet de camera zich niet goed raad met de situatie, waarna hij scherpstelt op een object dat vaak verder van de lens verwijderd is.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Olympus Tough TG-310 kost momenteel 150 euro. Daarvoor krijg je een toestel met minimale specificaties. Het bereik is met nog geen 4x optische zoom wel heel weinig en daarnaast stelt ook nog eens de beeldkwaliteit op heel wat punten teleur. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het zogenaamde schokbestendige element. Bij BesteProduct durven we te stellen dat de TG-310 onvoldoende stevig is. En dat is een understatement.
Als het om beeldkwaliteit gaat, zijn er voor dat geld een hele hoop camera's verkrijgbaar die veel betere beeldkwaliteit te leveren. Denk aan de Panasonic DMC-FS30 of de Canon IXUS 130. Overweeg je de camera omdat deze water- en schokbestendig is, ook dan zijn er betere alternatieven te verzinnen. Denk aan de wat duurdere Panasonic DMC-FT3, die alleen al qua specificaties beter scoort.
Olympus Tough TG-310 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je graag op het randje van de afgrond leeft en niet teveel eisen stel aan beeldkwaliteit, dan kun je de Olympus TG-310 overwegen.

Nee: De camera werkt niet prettig en levert geen goede beeldkwaliteit. Bovendien is 'onverwoestbaar' niet zo onverwoestbaar als Olympus doet voorkomen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €149,00. Bekijk de actuele prijs van de Olympus Tough TG-310.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Nee. Niet de beste foto's
Je kunt beter voor de Panasonic FT3 gaan.


Olympus Tough TG-310 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos en Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht