Olympus VR-320: knap van buiten, teleurstellend van binnen

Door: redactie-besteproductnl | 23 augustus 2011 14:07
Op papier is 'ie veelbelovend, maar in gebruik een echte teleurstelling. Het is helaas de beste conclusie die je kunt trekken over de Olympus VR-320, een op het eerste oog eenvoudige camera met nauwelijks poespas. Van buiten is het een prachtding, maar dat
Review Olympus VR-320


Op papier is 'ie veelbelovend, maar in gebruik een echte teleurstelling. Het is helaas de beste conclusie die je kunt trekken over de Olympus VR-320, een op het eerste oog eenvoudige camera met nauwelijks poespas. Van buiten is het een prachtding, maar dat is geen garantie voor goede foto's. De beeldkwaliteit van de VR-320 stelt namelijk behoorlijk teleur.

Specificaties

- 14 megapixels
- 24 millimeter groothoeklen
- Diafragma f/3.0-5.9
- 12,5x optische zoom
- HD-filmmodus
- Beeldstabilisatie

Prijs: 130 euro

Prijscirca 130 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Olympus VR-320 is vooral een point-and-shoot camera. Dat wil zeggen: qua gebruik is er vooral gemikt op de consument die niet al te veel poespas aan zijn toestel wil. Het toestel heeft slechts een beperkt aantal instelmogelijkheden en programmastanden. iAuto maakt volautomatisch foto's, terwijl het magiefilter voor een kleureffect zorgt over je foto's. Onder de scène-selectiemogelijkheden zitten veertien voorgeprogrammeerde situaties, waarbij de camera zich aanpast aan de omgeving waarin je fotografeert. Ze voegen weinig toe aan je toestel, want in de praktijk is het verschil te verwaarlozen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Een fraai design, met een degelijke behuizing en metallickleurige knoppen. Het design van de VR-320 is absoluut een van de sterkste punten van het apparaat. De lens is opvallend aanwezig aan de voorkant doordat er rond de lensopening voor metaalkleurige accenten is gekozen. Een zwak punt is echter het 3 inch beeldscherm aan de achterkant. Daar is duidelijk op bezuinigd. Als je goed kijkt, is het aantal pixels bijna te tellen en dat verpest de pret wel een beetje bij het terugkijken van je foto's. De slechte weergave geeft je bij voorhand al het idee dat je foto niet mooi is geworden.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De VR-320 geeft geen natuurgetrouwe weergave van de kleuren en heeft op een aantal punten moeite met het vastleggen van eenvoudige objecten. Een fatsoenlijke foto maken met beperkt licht is een hele opgave. Bij beweging of omgevingen met minder licht, zijn foto's bewogen of onscherp. Ook heeft de VR-320 zichtbaar moeite met het kiezen van de juiste witbalans en lijkt de beeldstabilisatie niet te werken. Een willekeurig stadsplaatje in de avond wordt snel een bewogen, oranjekleurig tafereel. Opvallend is dat het toestel niet opvallend veel last heeft van ruis bij hogere ISO-waarden.

Er is ook een HD-filmmogelijkheid, maar die is zeer beperkt. Handbewegingen lijken niet gecompenseerd te worden door de beeldstabilisatie en helaas kun je niet optisch zoomen tijdens het filmen.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De bediening werkt best prettig. De menustructuur is eenvoudig en daardoor makkelijk in gebruik. Instellingen zijn makkelijk terug te vinden, zonder dat je daarbij de handleiding hoeft te raadplegen. Tijdens het fotograferen heeft de VR-320 helaas soms wat moeite met scherpstellen, maar de reactietijd van het toestel is over het algemeen verder prima. Hij start snel op en de gebruiker kan binnen 2 seconde een foto maken.
Het slechte beeldschermpje is helaas wel een irritatiepuntje. Dat is gewoon niet heel goed door het beperkte aantal pixels. Dat zorgt voor een onscherpe weergave van de foto's die je maakt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Olympus VR-320 is verkrijgbaar voor ongeveer 130 euro. In die prijsklasse zijn er talloze toestellen gemaakt die betere prestaties afleveren. Toegegeven: de VR-320 is absoluut fraai vormgegeven, maar dat is geen argument om het toestel te kopen. In dezelfde prijsklasse kun je ook de Canon IXUS 130 overwegen, of de Panasonic DMC-FS35. Beide toestellen leveren betere beeldkwaliteit af.
Olympus VR-320 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja:
+ Goedkoop
+ Gebruiksvriendelijk
+ Fraai design

Nee:
- Slechte beeldkwaliteit
- Af en toe traag bij scherpstellen
- Beperkte filmmogelijkheid

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €130,00. Bekijk de actuele prijs van de Olympus VR-320.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Overdag valt de beeldkwaliteit nog mee, maar met close-ups en nachttafereeltjes heeft de Olympus VR-320 duidelijk meer moeite.
.
De filmkwaliteit van de Olympus VR-320 is niet indrukwekkend. Helaas kun je ook niet optisch zoomen tijdens het filmen. Daarnaast filmt het apparaat slechts in 720p. Waarvan akte.


Olympus VR-320 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht