Panasonic DMC-FS35: Gebruiksvriendelijk, chique en kwalitatief goed [video]

Door: redactie-besteproductnl | 29 april 2011 11:50
Bracht Samsung nou een camcorder op de markt voor mensen met twee linkerhandjes, of moest de HMX-Q10 een gebruiksvriendelijk apparaat voor linkshandigen worden? Het lijkt erop dat Samsung aan beide categorieën tegemoet is gekomen, want behalve de gebruiksv
Review Panasonic DMC-FS35


Soms lijken bepaalde combinaties niet mogelijk. Neem nou de Panasonic DMC-FS35. Deze compactcamera oogt chique, levert goede beeldkwaliteit en is bijzonder gebruiksvriendelijk. Daar zal wel een prijskaartje aan hangen, zul je denken. Dat valt echter mee.

Prijscirca 180 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Panasonic DMC-FS35 bevindt zich qua megapixels in een compactcamera momenteel aan de bovenkant van de markt: met maar liefst 16,1 megapixels, volgt Panasonic de standaard die voor 2011 is gezet. Megapixels bepalen echter lang niet altijd de beeldkwaliteit, een goede lens is belangrijker. De FS35 heeft 8x optische zoom in huis en deze is uitbreidbaar tot 10x Intelligent Zoom. De groothoeklens vanaf 28 millimeter stelt je in staat om relatief brede landschappen in beeld te brengen. Het diafragma is f/3.3 tot f/5.9 in de uiterste zoomstand. Handmatig instellen kan niet bij dit fototoestel: de camnera heeft een automatische stand, de IntelligentAuto-modus, een aantal creatieve standen en een hd-filmfunctie.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De DMC-FS35 ziet er chique uit. De zilvere behuizing voelt stevig en solide aan. De zilverkleurige knoppen werken prettig en de schuifjes aan de boven- en zijkant geven de camera een elegante uitstraling. De ingebouwde flits heeft een bescheiden plekje in de body gekregen en valt nauwelijks op. Aan de achterkant zit het 2,7 inch beeldscherm dat gebruikt kan worden tijdens het fotograferen en voor het terugkijken van foto's.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De DMC-FS35 maakt mooie foto's. Kleuren zijn helder en afbeeldingen zijn vrijwel altijd scherp. Doordat de camera niet handmatig in te stellen is, zijn er echter ook nadelen. De IntelligentAuto is namelijk geneigd om in relatief donkere omgevingen een veel te donkere foto te maken. Dat maakt het toestel minder geschikt voor de avonduren, tenzij je er geen problemen mee hebt om de flits te gebruiken. Het flitslicht uit de FS35 zorgt altijd voor de juiste belichting van het object. Daar waar veel compactcamera's de neiging hebben veel te fel te flitsen, doet deze camera dat niet. Je kunt ook op hd filmen en dat levert in de juiste creatieve stand scherpe beelden op. Jammer is dat de optische zoom niet bruikbaar is tijdens het filmen.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De gebruiksvriendelijkheid van de Panasonic DMC-FS35 is hoog. Iedereen kan uit de voeten met het apparaat. Met een druk op de Mode-knop naast het beeldscherm, wordt het menu opgeroepen en kun je kiezen uit vijf verschillende opties. Zo kun je een van de creatieve standen instellen onder een snelkoppeling en zijn daarnaast ook de Automatische stand, de IntelligentAuto, de Instellingen en de filmmodus op te roepen. Dat werkt allemaal heel intuïtief en simpel.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De compactcamera is op dit moment verkrijgbaar voor ongeveer 180 euro. Voor dat geld krijg je een volwaardige camera die niet alleen ruim voldoende presteert qua beeldkwaliteit, maar daarnaast ook elegant en bijzonder gebruiksvriendelijk is. Voor de beginnende fotograaf is de DMC-FS35 een absolute must.
Panasonic DMC-FS35 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja:180 euro is geen geld voor een compactcamera met deze specificaties. Voor dat bedrag kun je nauwelijks een miskoop doen aan dit stijlvolle apparaat.

Nee: De Panasonic DMC-FS35 presteert in donkere omgevingen een stuk minder goed. De fotograaf die al iets langer bezig is, kan zich bovendien beperkt voelen door de weinige instelmogelijkheden. Wie iets meer wil met zijn camera, kan bijvoorbeeld de iets meer gedateerde Sony DSC-WX5 overwegen, of de zelf in te stellen Canon Ixus 300 HS.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €180,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic DMC-FS35.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

In normale omstandigheden levert de Panasonic DMC-FS35 ruim voldoende tot goede beeldkwaliteit af.
Met minder licht presteert de camera een stukje minder.
.
De compactcamera filmt op HD. Helaas is het niet mogelijk om de optische zoom te gebruiken tijdens het filmen.


Panasonic DMC-FS35 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht