Panasonic DMC-FT3 maakt je avontuurlijke trips compleet

Door: redactie-besteproductnl | 21 april 2011 15:13
Op survival in de Belgische Ardennen, een milde winterdag op Antartica of gewoon kitesurfen in Kreta. Volgens Panasonic heeft de nieuwste camera uit de FT-reeks wederom de specificaties in huis om een avontuurtje te overleven. De Panasonic DMC-FT3 is water
Review Panasonic DMC-FT3


Op survival in de Belgische Ardennen, een milde winterdag op Antartica of gewoon kitesurfen in Kreta. Volgens Panasonic heeft de nieuwste camera uit de FT-reeks wederom de specificaties in huis om een avontuurtje te overleven. De Panasonic DMC-FT3 is water- en schokbestendig en trotseert temperaturen tot – 10 graden. Bijzonder aan het toestel is bovendien de ingebouwde gps, compleet gemaakt met een kompas en barometer.

Prijscirca 350 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Panasonic DMC-FT3 is net als zijn voorganger de DMC-FT2 geheel survival proof: de camera is water- en schokbestendig, waardoor je 'm tot 2 meter hoogte kunt laten vallen. Ook maakt het toestel zonder problemen opnamen tot 12 meter onder water. De hoogtemeter, barometer en het kompas maken het toestel helemaal af. Door de ingebouwde gps kun je bovendien achterhalen waar een foto precies gemaakt is. Doe dat niet 12 meter onder water of in gebouwen, want daar ontvangt het apparaat geen signaal.
Behalve dat de FT3 zonder moeite de zwaartekracht en de kracht van het water overleefd, heeft de camera ook nog een 12 megapixel sensor in huis met een ingebouwde lens die vanuit een 28 millimeter groothoek tot 4,6 keer optisch inzoomt. De IntelligentAuto zit standaard op de compactmodellen van Panasonic en zorgt voor de beste instellingen in elke situatie. De Power O.I.S. voorkomt bewegingsonscherpte, wat vooral van pas komt in situaties met veel beweging of weinig licht.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De camera is schokbestendig en heeft daarom een robuuste behuizing. De lens zit in de camera ingebouwd, waardoor het nauwelijks uitsteeksels heeft. Een val van 2 meter overleeft de camera met elk gemak, maar het komt het uiterlijk van de camera niet bepaald ten goede. Bij de kleinste valpartijen zie je de beschadigingen op de behuizing. Ook de aansluiting voor het riempje dat aan de FT3 kan worden bevestigd, overleeft niet elke klap. Verder oogt de FT3 vooral als een betrouwbare en stevige camera die zonder problemen tegen een stootje kan. De knoppen steken goed uit, waardoor deze gemakkelijk te gebruiken zijn. Met de record-knop aan de bovenkant schakel je binnen een fractie van een seconde de filmfunctie in. Foto's kijk je terug met een aparte knop aan de achterkant, dit in tegenstelling tot een hoop andere compactcamera's van Panasonic, waarbij je eerst een schuifje moet omzetten.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
In gunstige omstandigheden levert de FT3 voldoende beeldkwaliteit. Toch is duidelijk te zien dat er een kwalitatief mindere lens zit ingebouwd. De camera heeft namelijk moeite met tegenlicht en presteert ook bij hogere ISO-waarden vrij matig. In donkere ruimten verliezen onderwerpen hun details en worden foto's erg korrelig. Bij het gebruik van de flitser heeft de camera regelmatig moeite met correct scherpstellen. De FT3 filmt ook in full HD, waarbij de optische zoom tijdens het filmen kan worden gebruikt. Daarbij levert de gadget toch nog aardige beeldkwaliteit af. Een voorbeeld daarvan staat op onze website en is in de videoreview meegenomen.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De FT3 werkt prettig. De knoppen zitten op een logische plek en de bediening werkt vrij intuïtief. De camera is water- en shockproof en dat is gewoon heel leuk, vooral om er geintjes mee uit te halen. Je vrienden zullen gek opkijken als je je camera in de spoelbak van je plaatselijke kroeg smijt. De gps-functie is ook een toevoeging aan de camera, al is het opvallend hoeveel moeite het toestel heeft met het vinden van een signaal. Eigenlijk werkte de functie nauwelijks tijdens het fotograferen. Dit wekte nogal wat irritatie, want zo'n optie wil je toch gebruiken als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Die werkte beter op de Sony HX5. Het ingebouwde kompas en de barometer zijn leuke opties, maar zul je in de praktijk nauwelijks gebruiken. In noodgevallen zou je theoretisch wél weer thuis kunnen komen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Panasonic DMC FT3 kost momenteel zo'n 350 euro. Daar krijg je een leuke gadget voor terug. Toch is dat bedrag wat aan de hoge kant. De beeldkwaliteit is namelijk twijfelachtig. Je koopt deze camera dus alleen om de extra's, zoals de ingebouwde gps en het feit dat de camera water- en schokbestendig is. Als het om de beeldkwaliteit gaat, kun je voor dat bedrag beter verder zoeken.
Panasonic DMC-FT3 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Voor op vakantie is de Panasonic DMC-FT3 een echte leuke gadget. Zonder problemen overleeft het toestel een middagje in het zwembad en ook wat eenvoudig gooiwerk gaat zonder moeite.

Nee: De FT3 is nogal prijzig: 350 euro. Je hebt dan weliswaar een toestel dat geschikt is voor een weekendje survival, echte hoge beeldkwaliteit is daarmee niet gegarandeerd. De FT3 heeft moeite met donkere situaties of tegenlicht. Voor de fotokwaliteit hoef je dit toestel dus niet te kopen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €350,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic DMC-FT3.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

In normale omstandigheden zijn de foto's van de Panasonic DMC-FT3 prima. In het donker worden afbeeldingen snel korrelig en onscherp.
.
De Panasonic DMC-FT3 filmt in full HD en dat ziet er nog best aardig uit. De beelden in dit filmpje zijn wat onscherp doordat er water op de camera zit en de lens daardoor moeite heeft met scherpstellen.


Panasonic DMC-FT3 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht