Panasonic DMC-G10 compleet en goed, maar niet het beste jongetje van de klas

Door: redactie-besteproductnl | 21 april 2011 15:35
Keuzevrijheid voor objectieven en goede beeldkwaliteit zijn veelgenoemde wensen bij de koop van een spiegelreflexcamera. Dikwijls lopen bezitters ervan echter vast op de talloze mogelijkheden die zo’n camera biedt. Voor die doelgroep is de gemiddelde syste
Review Panasonic DMC-G10


Keuzevrijheid voor objectieven en goede beeldkwaliteit zijn veelgenoemde wensen bij de koop van een spiegelreflexcamera. Dikwijls lopen bezitters ervan echter vast op de talloze mogelijkheden die zo'n camera biedt. Voor die doelgroep is de gemiddelde systeemcamera een uitkomst. De Panasonic DMC-G10 is weliswaar compleet, toch zal die qua gebruiksvriendelijkheid de oorlog niet winnen.

Prijscirca 400 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De DMC-G10 heeft zowat alle specificaties in huis die een fotograaf nodig heeft. Hij lijkt in veel opzichten op de Panasonic DMC-G2, alleen ontbreekt het aan een touchscreen en een kantelbaar schermpje. De camera telt 12 megapixels en wordt standaard geleverd met een 14-42 mm zoomlens. Doordat je lenzen kunt verwisselen, heb je meer keuzevrijheid. Het is daarom slim een aantal andere objectieven bij dit model aan te schaffen. De voet aan de bovenkant maakt het mogelijk om extra accessoires aan de G10 toe te voegen, bijvoorbeeld een externe flitser. In tegenstelling tot sommige andere compactcamera's, waaronder de Sony NEX-3, heeft de G10 overigens wel een ingebouwde flitser. Met de voorgeprogrammeerde filters en de verschillende programmastanden kan elke fotograaf aan de slag, bijvoorbeeld door zelf je diafragma of sluitertijd te bepalen. De IntelligentAuto functie, die prominent op het toestel zit en via een rode knop wordt ingeschakeld, zorgt dat je niet meer hoeft om te kijken naar de instellingen. Je camera bepaalt per situatie wat de beste instellingen zijn voor een goede foto. De camera kan ook op HD filmen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Volgens Panasonic heeft de G10 de lichtste body ter wereld. Doordat de camera niet met een spiegel werkt, heeft de fabrikant het model ook klein weten te houden, waardoor je 'm makkelijk meeneemt. Toch is de G10 nog een forse camera qua formaat en gewicht, zeker wanneer de lens erop bevestigd zit.Het fototoestel ligt verder prettig in de hand. Aan de achterkant zit een helder 3 inch beeldscherm dat tijdens het fotograferen of het terugkijken van foto's wordt gebruikt. Gebruik je liever een echte zoeker tijdens het fotograferen, dan kun je die eenvoudig met een knop inschakelen. De belangrijkste bedieningsknoppen zitten naast het scherm. Op de bovenkant vind je twee scrollwieltjes, een voor het bepalen van de focus (handmatig of automatisch), de ander voor het bepalen van de programmastand.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De beeldkwaliteit van de DMC G10 is gewoon prima. Overdag maakt de camera levendige en scherpe foto's. In de avonduren is de camera aangewezen op de hogere ISO-waarden en dan zie je vanaf ISO-waarde 1600 veel beeldruis en dat wordt alleen maar meer naarmate je de ISO verhoogt. Om optimale beeldkwaliteit te behouden, kun je dus beter niet hoger gaan. Doordat een systeemcamera zich door het verwisselbare lenssysteem onderscheidt van elke compactcamera, kun je veel meer spelen met scherptediepte en dat komt de creativiteit en daarmee ook de kwaliteit van je foto's zeker ten goede. Het toestel schiet ook filmbeelden in HD (720p), waarbij de camera tijdens het filmen automatisch kan scherpstellen. Voor meer creativiteit is de handmatige focus tijdens het filmen echter ook een interessante optie.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Terwijl de systeemcamera zich profileert om hoge beeldkwaliteit en een vereenvoudigd gebruiksgemak ten opzichte van een spiegelreflexcamera, gaat dat bij de G10 niet helemaal op. De camera heeft zeer veel menu's en opties, waardoor de bediening wat onoverzichtelijk is. Dat is voor sommigen ook een voordeel, want daarmee haal je ook veel uit je toestel. De meeste opties zul je echter niet dagelijks gaan gebruiken.
Tijdens het fotograferen heeft de camera soms wel wat moeite met scherpstellen, zeker als je bewegende objecten vastlegt. Je mist dan juist het moment dat je had willen registreren. Dit wekt soms wat irritatie, al laat de camera je op de meeste momenten gelukkig niet in de steek.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Panasonic DMC-G10 kost momenteel zo'n 400 euro. Daar wordt standaard de 14-42 millimeter lens bijgeleverd. Voor dat bedrag heb je een complete systeemcamera in handen die goede beeldkwaliteit aflevert. Wil je echter hoog inzetten op beeldkwaliteit, dan kun je beter doorsparen voor de Sony NEX-3. Behalve dat die camera wat gebruiksvriendelijker is, levert die ook betere beeldkwaliteit.
Panasonic DMC-G10 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De G10 is compleet en is niet al te duur. Als een compactcamera je te eenvoudig is geworden, kun je met dit model systeemcamera weer prima een tijdje vooruit. Houd wel wat budget achter de hand voor extra lenzen en accessoires, dat is een absolute must.

Nee: Panasonic maakt niet de meest gebruiksvriendelijke fotocamera's. Dat merk je direct als je door de menu's bladert. Daarnaast: er zijn nog andere systeemcamera's op de markt die weliswaar duurder zijn, maar ook prettiger mee te werken is en betere beeldkwaliteit afleveren, bijvoorbeeld de Sony NEX-3.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €400,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic DMC-G10.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De foto's van de Panasonic DMC-G10. De beeldkwaliteit is ruim voldoende.
.
De Panasonic DMC-G10 filmt op HD (720p).


Panasonic DMC-G10 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht