Panasonic FT2 trotseert de elementen, maar met een prijskaartje [video]

Door: redactie-besteproductnl | 28 december 2010 18:00
De kou trotseren, een duik in het zwembad of een avontuurlijke klimtocht in de bergen. De Panasonic DMC-FT2 vergezelt je voortaan bij het vallen en opstaan, want dankzij het shock- en waterbestendige ontwerp van deze compactcamera, leg je voortaan elke sit
Review Panasonic DMC-FT2


De kou trotseren, een duik in het zwembad of een avontuurlijke klimtocht in de bergen. De Panasonic DMC-FT2 vergezelt je voortaan bij het vallen en opstaan, want dankzij het shock- en waterbestendige ontwerp van deze compactcamera, leg je voortaan elke situatie vast op de gevoelige plaat.

Stofdicht en erg stevig: de Panasonic FT2
Prijscirca 310 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Panasonic FT2 onderscheidt zich van andere compactcamera’s doordat hij waterproof en shockbestendig is. Bovendien kan de camera extreme temperaturen tot -10 graden aan. Daarmee zal vooral de sportieveling zich aangesproken voelen tot deze gadget. De Panasonic FT2 heeft een 14,1 megapixel sensor en een bereik vanaf 28 millimeter met 4,6x optische zoom. De camera heeft een HD filmmogelijkheid met optische zoom. Je kunt in verschillende modi fotograferen: denk aan de automatische stand, of IntelligentAuto waarbij de camera de meest optimale instellingen in een bepaalde situatie kiest. Daarnaast heeft de FT2 een aantal scene selectiemogelijkheden. De scènes sneeuw, sport, strand en surf zijn bovendien direct instelbaar met het wieltje. Deze zul je het meest gebruiken als je ook daadwerkelijk het optimale uit dit toestel wilt halen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Op het eerste gezicht zie je direct dat de FT2 een outdoorgadget is. Het apparaat is nog geen 200 gram, maar oogt als een zware camera met een stevige, robuuste behuizing. Je neemt hem gemakkelijk mee, want hij is nog geen 10 centimeter breed en met 2,5 centimeter bovendien niet heel dik. De lens zit in de body ingebouwd. Dit is noodzakelijk om de camera shock- en waterproof te maken. Op de achterkant zit een 2,7 inch beeldscherm, dat voorzien is van een extra laag om grote druk te kunnen opvangen. Dat gaat een beetje ten koste van de helderheid van het scherm, maar daar is niet aan te ontkomen bij een toestel dat tot 10 meter onder water kan. De metalen bedieningsknoppen zitten aan de zijkant van het scherm. Het wieltje waarmee je switcht tussen verschillende standen, is eveneens van stevig materiaal gemaakt.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Het is duidelijk dat Panasonic keuzes heeft moeten maken bij dit model. Doordat de lens volledig in de body zit ingebouwd, hoef je daar geen superieure kwaliteit van te verwachten. Een ingebouwde lens gaat doorgaans ten koste van het beeld, zoals ook te zien was bij de beeldkwaliteit van de Olympus µ TOUGH 6020. De FT2 heeft moeite met veel situaties en dat zie je vooral aan de kleurnuances in bewolkte luchten of bij het licht rond zonsondergang. De foto’s ogen vaak mat en contrastrijke situaties worden vaak versterkt. Alleen in de meest gunstige situatie waarbij je object wordt belicht door zonlicht, is de beeldkwaliteit ruim voldoende. In donkere omgevingen zijn de foto’s troebel. Als je puur voor beeldkwaliteit van de foto's gaat, is de FT2 een no-go.Opvallend is dat de camera wel weer voldoende scoort als het om filmpjes gaat. De optische zoom kun je gebruiken tijdens het filmen en dat gaat heel soepel. Ook de audio is ruim voldoende voor een compactcamera. De FT2 schrijft MTS-bestanden weg, wat soms lastig is bij het openen op computers.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De FT2 heeft niet al te veel poespas en dat is precies wat de gebruiker van zo’n camera nodig heeft. De camera heeft de vertrouwde menustructuur van Panasonic. Deze is vrij intuïtief en de verschillende opties zijn gemakkelijk terug te vinden. Panasonic heeft er slim aan gedaan de belangrijkste scene selectiemogelijkheden onder het wieltje aan te brengen. Dit werkt prettig, want hierdoor hoef je niet telkens het menu op te roepen. Door de afmetingen en het ontwerp neem je de FT2 ook gemakkelijk mee tijdens je sportieve tripjes. Het apparaat heeft op de achterkant een recordknop, waarmee je op elk gewenst moment de filmmodus kunt inschakelen. Dit werkt erg prettig.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De FT2 is dankzij de specs, die met name outdoorgebruik interessant maakt, een leuke gadget.Voor ruim 300 euro is hij wel erg prijzig, vooral als je kijkt naar de beeldkwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Wil je gaan fotograferen in extreme omstandigheden, dan kun je veel beter voor de Olympus µ TOUGH-6020 gaan, die ruim 100 euro goedkoper is.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Als je wilt fotograferen in avontuurlijke omstandigheden, is de FT2 echt een camera voor jou. Het apparaat trotseert menig element: in het water, tijdens de survival of in de sneeuw tijdens de wintersport.

Nee: De FT2 levert alleen in optimale omstandigheden voldoende kwaliteit. In schaduwrijke situaties of in de avond, laten de beelden al snel te wensen over. Bovendien: het toestel is nogal prijzig. Ga je voor beeldkwaliteit, dan zijn er talloze goedkopere alternatieven te verzinnen, waaronder de Canon IXUS 130 of de Casio EX-H5.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €310,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic DMC-FT2.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Panasonic FT2 levert niet al te beste beeldkwaliteit
.
De FT2 filmt op HD, waarbij je de optische zoom kunt gebruiken.


Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht