Panasonic LumixDMC-LX5 voor een prachtig scherptediepte-effect [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 15 december 2011 11:59
Voor wie genoeg heeft van het maken van snapshots en opzoek is naar een iets serieuzere camera is de Panasonic Lumix LX5 perfect. De camera vergt, met zijn ontelbare mogelijkheden, wat tijd om te leren kennen. Daarna kun je volledig genieten van de mooie b
Review Panasonic Lumix DMC-LX5


Voor wie genoeg heeft van het maken van snapshots en opzoek is naar een iets serieuzere camera is de Panasonic Lumix LX5 perfect. De camera vergt, met zijn ontelbare mogelijkheden, wat tijd om te leren kennen. Daarna kun je volledig genieten van de mooie beeldkwaliteit en de snelle, lichtsterke lens.

Specificaties

10.1 Megapixels
720p HD video
3.8 x optische Zoom
Diafragma F2.0 - 3.3
ISO auto-12800

Prijscirca 380 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Panasonic Lumix DMC-LX5 heeft een zeer goed werkende macro stand en de mooie scherpte/diepte springt er direct uit bij deze camera. De lens raakt letterlijk het onderwerp bijna aan. De kans op onscherpe foto's is in deze stand wel iets groter maar dat mag de pret niet drukken.

Ontzettend jammer dat de LX5 niet in Full HD kan filmen wat een aantal goedkopere compact camera's wel kunnen. Maar in de 720p videomode behaalt het toestel nog steeds een goede kwaliteit. De autofocus heeft binnen een bij weinig licht soms een beetje moeite om scherp te stellen. De zoom functie kan ok gebruikt worden tijdens het filmen. Hij heeft geen monster zoom maar de 3,8x optische zoom is voldoende voor algemeen gebruik

De Panasonic Lumix LX5 heeft een aantal leuke creatieve filters. Zo krijg je met het zandstraal effect de look en feel van een oude analoge zwart wit camera camera. Een aantal van deze effecten kunnen ook worden gebruikt tijdens het filmen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De LX5 is een klassiek ontworpen camera die robuust aanvoelt en met weinig moeite in je binnenzak glijd. Het kleine leren gripje aan de voorkant zorgt voor enige ondersteuning tijdens het fotograferen, maar als de flitser is uitgeklapt is het even zoeken naar de juiste houding van je handen. De bediening van de knoppen is erg eenvoudig. Een aantal knoppen heeft zijn eigen functionaliteit gekregen, zoals de video recordknop bovenop de body. Je merkt dat de camera is gericht op de gebruiker die het heft graag in eigen handen wil nemen. Zo hebben de ISO en de creatieve effecten een eigen knop gekregen en bestaat er een quickmenu knop waarbij onder andere snel de witbalans, flits en foto resolutie kunnen worden aangepast.

Een andere mogelijkheid is om de beeldaspectratio snel en gemakkelijk aan te passen door de schakelaar die boven op de lens is gemonteerd. De opties hier zijn de digitale standaard 4:3 verhouding, 3:2,16:9 of 1:1. Het lijkt leuk en handig, maar de schakelaar is ontzettend gevoelig waardoor het beeld vaak in een ongewenste aspect ratio staat.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Bij een heldere en zonnige dag is de beeldkwaliteit uitermate goed, met veel detail en een fatsoenlijk balans tussen de donkere en lichte delen. Als de zon niet hoog aan de hemel staat, komen de beelden er af en toe een beetje contrastloos uit. De Panasonic LX5 biedt een aantal filters zoals "expressive" die dit probleem kunnen verhelpen. Als de filters niet naar wens zijn, dan kunnen er nog altijd persoonlijke filters worden gecreëerd waarbij het contrast en de verzadiging kan worden aangepast. Maar uiteindelijk is het beter om gebruik te maken van de RAW mogelijkheid zodat je met Photoshop elk detail van de foto onder controle houd.

Zoals al vermeld is de scherptediepte bij deze camera echt geweldig en dan begin je pas echt de voordelen van een lichtsterke lens te merken. Wel een tip: blijf onder de ISO grens van 800. Boven deze grens begint er zich veel ruis te vormen in de schaduw gebieden. Gedurende de dag en zelfs gedurende een zonsondergang hoef je je hier geen zorgen over te maken omdat de lens een diafragma heeft van f2.0 en zo een hoge ISO waarde kan vermijden.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De LX5 heeft gewoon ontzettend veel mogelijkheden en dat is door Panasonic niet altijd even handig geïntegreerd in de interface. Het is een camera die je moet leren kennen wil je het onderste uit de kan halen. Voor degene die weinig weten van fotografie zullen toch even in de gebruiksaanwijzing moeten duiken. Toch heeft de camera ook wat te bieden aan de gebruiker die het liever wat gemakkelijker wilt aanpakken. Op de LX5 zijn de P-A-S-M standen aanwezig en daarnaast ook een speciale Intelligent Auto mode (IA). Deze mode reageert goed op verschillende soorten lichtomstandigheden en herkent vaak welke instellingen het beste zijn. Ten slotte bevinden zich er ook de standaard scene opties die je bijna op elk toestel van Panasonic kan terug vinden.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Een groot voordeel van deze camera is het mooie design. De bouwkwaliteit is goed en hij is ontzettend compact. Maar bovenaan staat toch wel echt de lens, die is scherp snel en helder. Dat gezegdhebbende, is hij wel wat aan de prijzige kant en ontbreekt er bijvoorbeeld een Full HD filmfunctie.
Panasonic Lumix DMC-LX5 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Voor wie geen zin heeft in al die voorgeprogrammeerde standen en teleurstellende resultaten op het gebied van beeldkwaliteit is de Panasonic Lumix DMC-LX5 een absolute aanrader. Een compacte camera met goede specificaties, ontzettend veel mogelijkheden en een meer dan prima beeldkwaliteit.

Nee: De camera mist een viewfinder en zit bovendien soms te ingewikkeld in elkaar.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €380,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic Lumix DMC-LX5.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Testfoto's gemaakt met de DMC-LX5


Panasonic Lumix DMC-LX5 review Testverantwoording
Getest door Willeke Machiels, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht