Panasonic Lumix DMC-FS16 heeft geen onnodige toeters of bellen [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 24 januari 2012 14:18
Een camera die is gemaakt om foto's te maken en niet meer dan dat. De Panasonic Lumix DMC-FS16 is een ultra compacte simpele point- en shootcamera die een goedkope oplossing kan zijn voor wie bijvoorbeeld geen camera op zijn telefoon heeft zitten.
Review Panasonic Lumix DMC-FS16


Een camera die is gemaakt om foto's te maken en niet meer dan dat. De Panasonic Lumix DMC-FS16 is een ultra compacte simpele point- en shootcamera die een goedkope oplossing kan zijn voor wie bijvoorbeeld geen camera op zijn telefoon heeft zitten.

Specificaties

- 28mm Groothoek lens
- 14.1Mp sensor
- Intelligent Auto
- 720p HD
- ISO100 - 1600 (High Sensitivity mode ISO1600-6400)
- 5cm macro mode

Prijscirca 100 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Veel meer functies dan fotograferen en video heeft de Panasonic Lumix DMC-FS16 niet. Wat extra functionaliteiten zijn AF- tracking waarbij snelle onderwerpen in focus worden gehouden. Niet dat dit perfect werkt, maar een goudvis in een vissenkom volgen kan hij prima aan. Daarnaast maakt de FS-16 macro opnamen maken vanaf 5 centimeter en heeft hij panorama-assist.

Doordat de FS-16 is uitgerust met een 14 megapixelsensor en is verder voorzien van een 28 mm groothoeklens met 4x optische zoom en beeldstabilisatie. De Panasonic DMC-FS16 is beschikbaar in zilver, zwart, rood, roze of blauw. Prijs: honderd euro.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Panasonic Lumix-DMC FS-16 is zoals gezegd niet duur, maar toch ziet hij er goed uit. De aluminium body is 19 mm dun, ligt goed in de hand en past gemakkelijk in de broekzak.De lens steekt niet ver uit en zelfs volledig ingezoomd blijft de camera compact. Er zitten niet teveel toeters en bellen op de body. De knoppen op het toestel voelen een beetje plastic aan, maar doen hun werk en de camera reageert snel. De Q. MENU-knop biedt snelle toegang tot het autofocus gebied, witbalans, ISO-snelheid, continu-modus .
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De beeldkwaliteit van de foto's is redelijk en het toestel presteert veel beter dan de gemiddelde telefooncamera. Vooral overdag komt de Panasonic FS-16 goed tot zijn recht. Maar ondanks dat de kleuren redelijk helder zijn, komen de foto's op het scherm een beetje contrastloos over. Het is geen overbodige luxe om deze foto's nog eens even na te bewerken in bijvoorbeeld Picasa of Photoshop. De prestaties bij weinig licht zijn niet sensationeel - bij ISO 400 zie je al ruis in de donkere delen van de foto en ga je hoger dan neemt de beeldkwaliteit flink af. Bij voorkeur kiest de camera zelf om te fotograferen met flits, in plaats van een hogere ISO te gebruiken. In de intelligente auto mode reageert de camera bijzonder goed op de verschillende soorten lichtsituaties en ook met de witbalans zit hij er niet vaak naast.

De 720p videomodus is basic Hij heeft vaste zoom en focus. Voor een internetfilmpje prima, om je hele vakantie mee te filmen geen handig apparaat.

Gebruikservaring
Weging: 25%
Het menu is zeer simpel. Het heeft een aantal snelle functies waarbij de flitser aan en uit gezet kan worden of de belichting compensatie kan worden aangepast. Handmatige standen zijn er niet, alle settings worden ingesteld via scenes. Onder die scenes bevinden zich de filters Levendig, Natuurlijk, Zwart Wit, Sepia, Koel, Warm en Happy.
Een nadeel is de preview schakelaar die fysiek omgezet moet worden om foto's terug te kunnen kijken. Wil je dan meteen weer een foto maken, dan moet de schakelaar weer terug gezet worden. Dit maakt het fotograferen vanuit de previewmodus onnodig langzaam.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Als je weinig van fotografie weet en het ook niet wilt weten, dan zit je bij deze camera goed. Vooral als het bij simpele kiekjes blijft. Een positief punt blijft de lage prijs van de FS-16 maar de negatieve punten wegen zwaarder. Er bestaan andere camera's met betere specificaties maar er zijn ook een aantal toestellen op de markt die het slechter doen. Er zijn andere camera's met vergelijkbare prijzen die beter presteren op filmgebied of meer optische zoom in huis hebben.

Panasonic Lumix DMC-FS16 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De Panasonic Lumix DMC-FS-16 is een ultra compacte simpele point- en shoot camera waarvoor je nog altijd wel een plekje in je tas vrij hebt. Voor de prijs kun je 'm in ieder geval niet laten liggen. Voor de beperkte mogelijkheden misschien wel.

Nee: Door iets meer uit te geven heb je al een camera met wat betere specificaties en meer functies. De FS-16 heeft een aantal grote minpunten en dat is met name het niet kunnen zoomen of focussen tijdens het filmen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €100,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic Lumix DMC-FS16.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Foto's met de FS16 zijn soms wat flets
Panasonic DMC-FS16 foto's
.
Testvideo Panasonic DMC-FS16


Panasonic Lumix DMC-FS16 review Testverantwoording
Getest door Willeke Machiels, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht