Preview: DMC-S3 en DMC-S1 simpel en stijlvol

Door: redactie-besteproductnl | 23 februari 2011 16:11
Panasonic kondigde begin januari met de DMC-S1 en DMC-S3 twee compactcamera's aan die gemaakt zijn voor een ultiem gebruiksgemak. Beide camera's zijn modern vormgegeven en liggen wat betreft specificaties niet ver van elkaar vandaan.
Preview Panasonic DMC-S3 en DMC-S1


Panasonic kondigde begin januari met de DMC-S1 en DMC-S3 twee compactcamera's aan die gemaakt zijn voor een ultiem gebruiksgemak. Beide camera's zijn modern vormgegeven en liggen wat betreft specificaties niet ver van elkaar vandaan.

In het kortStijlvol en simpel
De S-reeks is multi-interpretabel. Staat het voor simpel, of juist voor stijl? Zeker is dat ze zich op deze beide eigenschappen onderscheiden van andere compactcamera's van Panasonic, want op het eerste oog zien de S3 en zijn goedkopere broertje de S1 er vooral heel eenvoudig en eigentijds uit. De camera is met een breedte van nog geen 10 centimeter en een hoogte van een kleine 6 centimeter bovendien opvallend klein ten opzichte van andere reeksen.
FeaturesWeinig knoppen, weinig bijzonders
De Panasonic DMC-S3 heeft 14,1 megapixels (S1 heeft er 12,1) met een lens vanaf 28 millimeter met 4x optische zoom. Verder is de S3 nét een fractie van een seconde sneller dan de S1, wat eventueel te merken is aan de reactietijd van de camera tijdens het maken van een foto. Beide camera's filmen op HD (720p), waarbij het niet mogelijk is de optische zoom te gebruiken. Qua uiterlijk valt het geringe aantal knoppen aan de achterkant van de camera vooral op: daar waar sommige modellen soms wat ingewikkeld ogen, is dat bij deze twee nieuwe camera's in de S-reeks niet het geval. Het toestel heeft verder wat handige opties waarmee de gebruiker al in de camera kan bepalen welke foto's hij wil delen via sociale media zoals Facebook en YouTube. Bij thuiskomst hoeft de gebruiker alleen nog maar de camera aan te sluiten aan een computer en de bestanden worden daarna automatisch geupload.
Eerste indrukVoor de niet-kritische gebruiker
De camera's zullen met name voor de gebruiker die iets minder waarde hecht aan de technische aspecten van het fotograferen interessant zijn: de DMC-S3 en DMC-S1 vallen vooral op door eenvoud. In feite kunnen beide camera's ISO-waarde 6400 aan, al gaat dat zichtbaar ten koste van de kwaliteit. Al bij ISO-waarde 1600 worden foto's lelijk en vlekkerig. Terwijl de meeste compact modellen van Panasonic goed scoren als het om ruisonderdrukking gaat, valt het bij de S3 en S1 vooral op dat foto's vlekkerig worden in omgevingen met minder licht.
FeitenSpecificaties Panasonic DMC-S3 en DMC-S1
- 14,1 megapixels (DMC-S1: 12,1 megapixels)
- 28 millimeter lens (F3.1/6.5)
- 4x optische zoom
- Intelligent Auto
- HD-filmfunctie
Panasonic DMC-S3 en DMC-S1 kopenPanasonic DMC-S3 en DMC-S1
De adviesprijs van deze compactcamera's is nog niet bekend. Beide toestellen kennen nogal wat beperkingen. Er is een grote kans dat er in dezelde prijsklasse betere camera's verkrijgbaar zijn.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Foto's van de Panasonic DMC-S3
Foto's van de Panasonic DMC-S1
.
De Panasonic DMC-S3 en DMC-S1 schieten filmpjes in HD. Bovenstaand filmpje is gemaakt met de DMC-S1