Sony DSC-HX100V heeft spiegelreflexuiterlijk [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 2 augustus 2011 12:10
De Sony Cybershot DSC-HX100V is absoluut geen spiegelreflexcamera, maar qua uiterlijk en functionaliteit komt deze compactcamera behoorlijk in de riching.
Review Sony Cybershot DSC-HX100V


De Sony Cybershot DSC-HX100V is absoluut geen spiegelreflexcamera, maar qua uiterlijk en functionaliteit komt deze digitale camera behoorlijk in de richting. Een vreemde eend, die zowel voor beginners als voor gevorderden een bruikbaar fototoestel wil zijn.

Specificaties

16,2 megapixels
27 mm Carl Zeiss groothoek
30x optische zoom (tot 810 mm)
Full HD video (1920 x 1080)
Uitklapbaar 7,5 cm beeldscherm
Autofocustracking,
GPS
Sweep Panorama
3D opnamen

Prijscirca 460 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Deze Sony DSC-HX100V is een heel complete camera met indrukwekkende specificaties. Zo neemt de camera op in Full HD en zit er met 30 x optische zoom een forse lens op. Daarnaast beschikt deze Sony camera over een waslijst aan mogelijkheden: van GPS tot Sweet Panorama en van legio filters tot gezichtsherkenning met lachdetectie.
Een van de meest in het oog springende features is de 3D-fotofunctie. Gezien de hype rond 3D is de toevoeging van deze gadget verklaarbaar, maar persoonlijk vind ik hem overbodig. De 3D-beelden kunnen alleen op het scherm van de camera worden afgespeeld of op een 3D-televisie en die staat nog lang niet in elke huiskamer.
De effecten die je ermee kunt bereiken zijn grappig, maar ook niet meer dan dat. Alleen daarvoor moet je de camera zeker niet kopen.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Sony camera ziet er uit als een kleine spiegelreflex met een goede grip. Het objectief kan qua constructie weleens het zwakke punt zijn. In uitgeschoven stand rammelt het een en ander een beetje. Wordt de lens val of komt er stof op, dan kan dit voor storingen zorgen tijdens het in- en uitzoomen. Het objectief kan niet verwisseld worden en het geheel is te groot om makkelijk in een jaszak te stoppen.
De metalen body heeft een matte lak met een spettertjespatroon, alsof de camera tijdens het etentje naast het gourmetstel gelegen heeft. Een handig uitklapbaar (alleen op en neer) beeldscherm maakt het gebruik van deze digitale camera laag bij de grond of hoog boven je hoofd extra makkelijk. Opvallend is de zoom-draairing om het objectief. Die werkt wat traag, maar gelukkig kan het zoomen ook gedaan worden met de zoomhandel onder de ontspanknop. De zoeker bevat een miniatuur beeldschermpje dat het beeld niet erg gedetailleerd weergeeft. Het grote beeldscherm zal daardoor het meest gebruikt worden. Je mag zelf kiezen welk van de twee schermpjes aan staat of je kunt de camera automatisch het zoekertje aan laten schakelen wanneer je erin kijkt.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Foto's van de Sony DSC-HX100 zijn zeer fraai. Het objectief van Carl Zeiss is van topkwaliteit. Zowel in groothoekstand als in telestand maakt de camera prachtige opnamen. De lichtsterkte van het objectief neemt behoorlijk af tijdens het zoomen. Van het licht bij f2.8 in groothoekstand houd je bij f5.6 in telestand nog maar een kwart over. En dat maakt het fotograferen met die 810 mm telelens wel lastig bij donkere omstandigheden.
De beeldstabilisator zorgt in ieder geval voor strakke foto's, maar bewegende onderwerpen worden mogelijk onscherp afgebeeld omdat de sluitertijd te lang wordt.
De videofunctie, met stereogeluid, is makkelijk te starten en te stoppen met een aparte knop. De opnamen zien er fraai uit. Tijdens het opnemen van de film kun je ondertussen ook foto's maken. Bij ingezoomd beeld is de werking van de stabilisator uitmuntend, maar ook absoluut onmisbaar.
De scherpstelling werkt accuraat, ook tijdens het fotograferen, en de autofocus kan een geselecteerd onderwerp moeiteloos volgen.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Tijdens het werken met deze Sony-camera kom je (bijna) alle mogelijkheden tegen van een spiegelreflex. De typische foto's met selectieve (on)scherpte kun je makkelijk maken en zelfs fraaie macro-opnamen behoren tot de mogelijkheden: de camera kan in groothoekstand tot op 1 cm afstand scherpstellen. In telestand is dat 200 cm.
De ingebouwde flitser is naar eigen keuze automatisch in te schakelen, maar heeft een beperkt bereik. Er is geen mogelijkheid om een losse flitser op de camera te plaatsen en dat is een tekortkoming.
De ingebouwde scenes, de automatische functies en de mogelijkheid om ook volledig op handbediening te werken, maken het een praktische camera voor de beginnende en de gevorderde fotograaf.
Doordat het mogelijk is drie verschillende groepen voorkeursinstellingen op te slaan, kunnen ook makkelijk meerdere personen in bijvoorbeeld een gezin op hun eigen niveau met deze Cybershot fotograferen.
Alle informatie over de camera-instelling is makkelijk op het beeldscherm af te lezen. Zelfs de resterende batterijlading wordt in minuten zichtbaar gemaakt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De camera ligt goed in de hand, houdt stevig vast door de forse handgreep en laat zich makkelijk bedienen. Het kwetsbare objectief, het ontbreken van een accessoireschoen voor een losse flitser en het ontbreken van Raw of Tiff opnamekwaliteit maken dat webprijs van zo'n 460 euro wat aan de hoge kant is.
Sony Cybershot DSC-HX100Vreview
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Gemakkelijk te bedienen, overzichtelijke informatie over gekozen instellingen, plus een groot aantal functies met 3D als extra. Allemaal punten die deze Sony DSC-HX100 tot een fijne camera voor beginners en voor gevorderden maakt maar geen geneuzel metlosse lenzen willen hebben.

Nee: Je kunt geen extra, losse flitser op de camera plaatsen. Je hebt alleen JPG-kwaliteit tot jebeschikking en de constructie van de enorme telelens komt niet erg degelijk over. Dat maakt dezeSony Cybershot-camera, naast van het ontbreken van de mogelijkheid om lenzen te verwisselen, minder geschikt voor de meer serieuze amateurfotograaf.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €460,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony Cybershot DSC-HX100V .

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Foto's gemaakt met de Sony DSC-HX100V


Sony Cybershot DSC-HX100Vreview Testverantwoording
Getest door Marc Pluim, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht