Sony DSC-HX9V: ideale partner voor de liefhebber [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 13 oktober 2011 17:48
Soms kun je maar beter gewoon met de deur in huis vallen. De Sony DSC-HX9V compactcamera is een prachtige camera. We kunnen hoog of laag springen: met dit apparaat heb je in wezen de ideale compactcamera voor op reis te pakken, voorzien van de nieuwste snu
Review Sony Cybershot DSC-HX9V


Soms kun je maar beter gewoon met de deur in huis vallen. De Sony DSC-HX9V compactcamera is een prachtige camera. We kunnen hoog of laag springen: met dit apparaat heb je in wezen de ideale compactcamera voor op reis te pakken, voorzien van de nieuwste snufjes en innovaties. Maar daar betaal je dan ook voor.

Specificaties

- 16,2 Megapixel EXMOR CMOS Sensor
- Full HD 1080P/50P AVCHD film
- 16x optische zoom
- 24 mm groothoekobjectief (24-384 mm kleinbeeld equivalent)
- 3D fotografie, GPS
- Panorama

Prijscirca 280 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Dat Sony een grote speler op de digitale cameramarkt is, mag een understatement genoemd worden. Ieder jaar lanceert de fabrikant een legio camera's, in alle prijssegmenten, voor iedere doelgroep. Met de DSC-HX9V mikt Sony op de fanatieke huis-tuin- en keukenfotograaf, die graag op reis gaat. Het is de concurrent van onder meer de Panasonic TZ20 en de Canon Powershot SX230HS.

De Sony HX9V zit boordevol uitgebreide handmatige instellingen, dikke specificaties en handige extraatjes als GPS en 3D, maar biedt ook tal van eenvoudige automatische standen, zoals iAUto en iAuto+. Dat zit allemaal in een meer dan stijlvol jasje, die voorzien is van een prima lichtsterke 24 mm lens, die tot 16x optisch kan zoomen (24-384 mm kleinbeeld equivalent). Kortom: dik in orde. En dan hebben we het nog niet eens over de Full HD filmmodus met stereogeluid gehad.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Sony DSC-HX9V straalt kwaliteit uit. Een mooie, zware, matzwarte body met een glimmende chromen rand op de bovenkant. Hij heeft een erg goede grip, mede dankzij de rubberen zijkant, met een finishing touch op de achterkant, waardoor je niet snel per ongeluk een knop aanraakt of instelling wijzigt. Dankzij het grote zoombereik is de Sony HX9V wel aan de dikke en zware kant, maar dat is geenszins storend.
Op de bovenkant zit een herkenbaar instelwieltje, waarmee je kunt switchen tussen de belangrijkste programmastanden. In de dagelijkse praktijk zal de eenvoudige fotograaf kiezen voor de groene, automatisch stand, terwijl de 'P' en' M'-standen juist voor de voor meer ervaren fotograaf zijn. Gek genoeg zit dat wieltje rechts van de afdrukknop. Dat is even wennen.
Tot slot valt vooral het kraakheldere LCD-scherm 3 inch beeldscherm op, dat voorzien is van meer dan negenhonderdduizend beeldpunten.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Sony levert met de HX9V een meer dan bijzondere prestatie. De HX9V is namelijk op alle punten verbeterd, als je de camera vergelijk met zijn voorganger, de HX5V. Het aantal megapixels is flink verhoogd, maar de beeldkwaliteit is er niet direct op achteruit gegaan. Bij lage ISO-waarden heb je echt niets te klagen. Kleuren zijn helder, contrastrijk en natuurgetrouw. De beeldstabilisator is effectief, zeker bij moeilijke lichtomstandigheden bewijst de Sony compactcamera zijn nut. Jammer is wel dat je foto's niet kunt opslaan in RAW.

De Full HD 1080P filmmodus is er eentje om echt vaak te gebruiken. De autofocus is goed, en dankzij de lichtsterke lens kun je ook aardig spelen met scherpte/diepte. En dankzij de 50 beelden per seconde ('FPS') zijn die beelden ook nog eens heel vloeiend.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Alleen op het programmawieltje zitten al tien verschillende standen. Misschien is dat voor de consument wat te veel van het goede. Keuzevrijheid is altijd fijn, maar je moet niet overdrijven. Bovendien is een aantal functies ook niet even zinvol. Zo kun je 3D-foto's maken, maar die kun je alleen terugzien op een 3D-televisie. Ook overdrijft Sony met haar automatische keuzeprogramma's. Er is iAuto, iAUto+ en een stand met 15 (!) scenes. Het zou handiger zijn als er gewoon één goede automatische stand is, en dat daar een goede foto uit rolt. Maar nu moet je eerst bepalen welke fotografische stand wellicht het beste is voor dat moment. Het maakt de boel onnodig omslachtig.

Aardig is wel de 'onscherpe achtergrond'-modus, wat een DSLR-achtig effect oplevert. Dan moet er overigens wel voldoende licht binnenkomen, anders krijg je ruis op het beeld. En een panoramafunctie is op reis essentieel.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Op dit moment kost de Sony HX9V zo'n 280 euro. Dat is voor een compactcamera best een fors bedrag. Maar daar krijg je wel een fototoestel met alle hedendaagse mogelijkheden voor terug. Bovendien heb je met 16x optische zoom op 24 mm groothoeklens een flink bereik waardoor je deze handzame compactcamera in bijnaiedere situatie kunt gebruiken.
Sony Cybershot DSC HX9V review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Ben je een fotografieliefhebber en zoek je een camera waarmee je zonder problemen een reisje kunt maken? Dan is de Sony HX9V echt een geschikte partner.

Nee: Weet je echt helemaal niets van techniek, dan kun je wellicht schrikken van alle knoppen, instellingen en mogelijkheden.

Ben je juist een fanatieke fotograaf, dan mis je de mogelijkheid om in RAW foto's te schieten.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €280,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony Cybershot DSC HX9V.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Sony DSC-HX9V heeft een aardig lichtsterke lens.
Eigenlijk heb je met de Sony DSC HX9V een prima reispartner te pakken.
.
Full HD 1080p/50 Bam. Dat ziet er gaaf uit.


Sony Cybershot DSC HX9V review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht