Sony DSC-TX9: stijlvol, maar matige accu [video]

Door: redactie-besteproductnl | 5 januari 2011 16:11
Een 12,2 megapixelsensor, Full HD-filmmogelijkheid, 4 x optische zoom en een 25 mm groothoeklens. De Sony DSC-TX9 heeft mooie specificaties, die ook nog eens zijn verpakt in een stijlvolle behuizing. Maar hoe goed is deze compactcamera echt. Bekijk de test
Review Sony DSC-TX9


Een 12,2 megapixelsensor, Full HD-filmmogelijkheid, 4 x optische zoom en een 25 mm groothoeklens: dat zijn mooie specificaties. En dat is ook nog eens verpakt in een verdomd mooi hoesje. Hoge verwachtingen zijn geschept. De vraag: voldoet de Sony DSC-TX9 daaraan?

De TX9 ziet er simpelweg gewoon heel mooi uit.
Prijscirca 325 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Je kunt met de TX-9 veel. Misschien wel te veel. Illustratief is het menu. Het touchscreen staat vol met icoontjes, cijfers en letters, die allemaal iets of kunnen of wijzigen. Het is niet per definitie onoverzichtelijk, wel wat druk. Om te beginnen heeft de TX-9 een 25 mm groothoeklens met 5x optische zoom. Dat is een redelijk bereik voor een digitale camera waarvan de lens in uiterste zoomstand totaal niet uit de camera steekt. Maar de camera blinkt vooral uit in zijn videofunctie. Je kunt in Full HD, 1080p, filmen met stereo geluid. De optische zoom blijft bruikbaar. In de uiterste zoomstand valt de mooie, romige onscherpte op de achtergrond op. Wat dat betreft loopt Sony voorop. Ook op het gebied van innovatie is er niets mis met deze camera. Op de onderkant zit een speciale poort, waardoor je de TX9 kunt aansluiten op andere apparaten, waaronder de bijgeleverde dockingpoort of bijvoorbeeld Sony’s Partyshot. En, zoals Sony beloofde op de Photokina, kun je er in 3D foto’s mee maken. Om dit volledig werkend te krijgen, heb je ook een 3D-bril en een 3D-televisie nodig. Dat wordt al snel prijzig. De speciale 3D-show-functie is wel grappig, maar dat is meer leuk om een keer te laten zien, dan daadwerkelijk te gebruiken.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De TX-9 valt vooral op door zijn design. Dichtgeklapt is de camera niets meer dan een mooi ontworpen rond blok aluminium met achterop een groot scherm, net als bijvoorbeeld de Kodak Slice heeft. De lens tover je tevoorschijn door een klepje omlaag te schuiven. Dat ziet er gewoon heel mooi uit. De hoeveelheid knoppen is bewust beperkt gehouden, slechts vijf stuks. Punt van ergernis is de zoomknop, dat is een vervelend hendeltje rechtsboven op je camera. Voor de rest gaat de bediening volledig via het stijlvolle en kraakheldere touchscreen. Oh, en erg storend: de grote hoeveelheid aan reclamestickers op de voorkant. Met enig gepiel krijg je ze er wel af, maar mooi is anders en het levert lelijke plakvlekken op. Zonde, want voor de rest ziet de TX-9 er gewoon gaaf uit.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De beeldkwaliteit van de Sony is prima. Niets meer, niets minder. De lens is niet bijzonder lichtsterk met een diafragmabereik startend vanaf 3.5. Dankzij de speciale ruisonderdrukker van Sony, waarbij de camera meerdere foto’s samenvoegt tot één, is hij in donkere omstandigheden nog goed te gebruiken. Overdag vertoont de camera soms te veel contrast, maar over het algemeen is alles scherp. Bovendien kun je ook een flink aantal sceneselectiemogelijkheden toepassen, waaronder Sony’s bekende Sweep Panorama, waarmee je in hoge resolutie een panorama-foto schiet. Ook bestaat ‘Background defocus’, waarbij de camera twee foto’s maakt, wat een betere bokeh (onscherpte op de achtergrond) zou moeten opleveren. In de praktijk levert dat helaas onscherpe plaatjes op.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De TX9 maakt gebruik van een resistive touchscreen. Deze werkt opvallend goed. Zonder problemen scroll je door de verschillende fotografische menu’s en wijzig je een instelling. Een genot om mee te werken. Andere camerafabrikanten laten daar nog weleens een steekje vallen. Het is dan ook volledig onduidelijk waarom Sony bij de TX-9 een stylus meelevert. Daarmee kun je in theorie makkelijker drukken. Maar ga je zo’n ding altijd meenemen op reis? Nee. Onhandig, onnodig. Weg ermee. Ook de accu is niet denderend. Na een halve dag actief werken met de TX-9 kun je de accu weer aan de lader hangen. Zonde.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De TX-9 kost op dit moment zo’n 325 euro. Daarmee betaal je vooral voor het design en de grote hoeveelheid innovatieve functies. Is dat erg? Nee. Voor een compactcamera in het middensegment maakt hij prima foto’s. Het is echter geen uitblinker. Voor de beeldkwaliteit zijn er genoeg betere alternatieven. Denk aan bijvoorbeeld de Samsung EX-1, maar die ziet er bij lange na niet zo gaaf uit.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Wil je een compacte designcamera boordevol innovatieve functies? Dan is de TX-9 zeker een toestel dat je kan bekoren. De beeldkwaliteit is prima, de instelmogelijkheden zijn talrijk en makkelijk in gebruik. Dankzij de ruisonderdrukker is de camera ook goed te gebruiken in de avonduren en dat kan een uitkomst zijn. Maar houd wel rekening met de matige accu.

Nee: De beeldkwaliteit van de TX-9 voldoet, maar het is geen hoogvlieger. Vooral bij foto's waarbij veel contrast aanwezig is, is de TX-9 niet altijd even natuurgetrouw. De meer creatieve hobbyfotograaf zal iets meer eisen dan alleen 'prima plaatjes'. De Canon Powershot S95 of de Samsung EX-1 zijn in zo'n geval betere keuze.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €325,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony DSC-TX9.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Sweep Panorama blijft een leuke functie van Sony.
De Sony DCS-TX-9 heeft moeite met hoge contrasten.
.
De TX-9 heeft een uitmuntende filmfunctie


Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht