Sony HX5 met GPS brengt je foto's letterlijk in kaart [video]

Door: redactie-besteproductnl | 6 januari 2011 17:06
Een compactcamera die precies in kaart brengt op welke plek jij hebt gefotografeerd. De Sony DSC-HX5 heeft GPS aan boord.
Review Sony DSC-HX5


Een compactcamera die precies in kaart brengt op welke plek jij hebt gefotografeerd.De Sony DSC-HX5 maakt dat mogelijk. De camera heeft namelijk GPS aan boord en een ingebouwd kompas, waardoor je de locatie van je foto en de richting waarin je hebt gefotografeerd op de computer exact kunt opzoeken.

De Sony DSC-HX5 heeft GPS aan boord
Prijscirca 235 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De meest opvallende feature op de DSC-HX5 is de GPS-functionaliteit. Dat stelt je in de gelegenheidom later op je computer te achterhalen waar de foto is gemaakt. Bovendien heeft het apparaat een ingebouwd kompas, zodat je zelfs kunt ontdekken in welke richting een bepaalde foto is gemaakt. Zo’n functie maakt fotograferen op rondreisvakanties natuurlijk erg interessant, omdat je na afloop je hele reis letterlijk in kaart kunt brengen. De GPS werkt niet altijd even goed, je moet telkens controleren of er verbinding is, anders pakt het toestel een locatie waar je al eerder bent geweest en waar de HX5 toen wél verbinding had. Het fototoestel heeft verder een 10.2 megapixel sensor met een bereik vanaf 25 millimeter met 10x optische zoom en een diafragmamogelijkheid van f/3.5 tot f/5.5. Er is een aantal instelmogelijkheden, waaronder Tegenlichtopnamecorrectie, Schemeropname uit hand of Anti-bewegingswaas. In de praktijk hebben die functies nauwelijks hun toegevoegde waarde. Wel leuk is dat je in de Manual Stand je eigen diafragma en sluitertijd kunt bepalen. De camera maakt ook filmopnamen in 1080i, waarbij de optische zoom te gebruiken is.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Sony DSC-HX5 voelt als een degelijk toestel en heeft een aantrekkelijk design. De knoppenstructuur is overzichtelijk en de foto’s zijn terug te kijken op een 3 inch beeldscherm op de achterkant. Sommige toestellen liggen door hun compactheid niet prettig in de hand. Daar heeft de HX5 geen last van. De zijkant heeft een kleine bolling, waardoor je net iets meer grip hebt op de camera. De flits zit vlak bij de ontpanknop en vlak bij deze bolling, waardoor je soms per ongeluk een vinger voor de flits houdt. Af en toe is dat wat irritant. Met het scrolwieltje aan de bovenkant wissel je snel van functie. Sony heeft een aparte record-knop waarmee je direct kunt overschakelen naar de filmmodus.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De HX5 levert ruim voldoende beeldkwaliteit. Foto’s in omgevingen met minder licht vertonen bij hogere ISO-waarden pas vanaf 800 zichtbare ruis op. De helderheid van de kleuren en details op de foto blijven ook bij hogere ISO-waarden in tact. Ook de filmkwaliteit in combinatie met de audio is goed. Geluid wordt helder weergegeven en de ingebouwde beeldstabilisatie zorgt ervoor dat kleine bewegingen met de hand worden voorkomen. Sowieso is de camera in staat lichtgevoelige opnamen te maken als de camera volledig uitgezoomd is. De camera gebruikt dan een diafgrama van f/3.5.Er zit ook een optie op het toestel om panorama-opnamen te maken. De software in de camera plakt een aantal beelden aan elkaar en dat levert eigenlijk altijd leuke foto’s op.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Het is verder opvallend hoeveel geavanceerde opties Sony aan de HX5 heeft toegevoegd. Daardoor is het toestel niet altijd even overzichtelijk in de bediening. Je hebt verschillende instelmogelijkheden, waaronder een IntelligentAuto stand, een Easy-modus, Programma en Manual. Elke functie heeft weer z’n eigen instelmogelijkheden en beperkingen, waardoor het soms lastig is bepaalde instellingen terug te vinden. Je kunt via het scrollwieltje ook enkele scene selectiemogelijkheden kiezen, of de anti-bewegingswaas en de schermopname uit de hand voor situaties met actie of minder licht. Al met al zorgt dat niet voor het meest optimale gebruiksgemak. In feite wil je in elke situatie de beste beeldkwaliteit. De camera had behalve de IntelligentAuto en de handmatige functie kunnen volstaan met alleen een sceneselectie-menu.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Sony DSC-HX5 is verkrijgbaar vanaf 235 euro. Voor dat bedrag krijg je veel waar voor je geld. Afgezien van ruim voldoende beeldkwaliteit voor je foto's en filmpjes, is dat het geld zeker waard. GPS en een kompas op je camera is een leuke toevoeging aan het toestel, maar ook zonder die features is de HX5 z'n geld nog waard.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: De GPS is van toegevoegde waarde en een reden om deze camera aan te schaffen, zeker als je van plan bent te gaan rondreizen. Het grote bereik in combinatie met ruim voldoende beeldkwaliteit en de betaalbare prijs, maken dit toestel een aanrader.

Nee: De HX5 is in gebruik soms wat ingewikkeld. Sony heeft te veel opties aan de camera toegevoegd en dat maakt het gebruiksgemak wat minder. Als je GPS niet belangrijk vindt, kun je beter voor alternatieven in dezelfde prijsklasse gaan, bijvoorbeeld de Panasonic TZ10 of de Canon IXUS 300.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €235,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony DSC-HX5.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Sony DSC-HX5 maakt goede foto's, ook bij hogere ISO-waarden
.
De Sony DSC-HX5 filmt in 1080i.


Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht