Sony NEX-3: veelbelovende beeldkwaliteit, maar prijzig [video]

Door: redactie-besteproductnl | 26 januari 2011 16:52
Tussen het spreekwoordelijke tafellaken en servet in het segment van de fotocamera, zit de systeemcamera. Deze toestellen hebben verwisselbare lenzen, maar geen spiegel zoals spiegelreflexcamera's. Sony introduceerde vorig jaar een reeks camera's met dit s
Review Sony NEX-3


Tussen het spreekwoordelijke tafellaken en servet in het segment van de fotocamera, zit de systeemcamera. Deze toestellen hebben verwisselbare lenzen, maar geen spiegel zoals spiegelreflexcamera's. Sony introduceerde vorig jaar een reeks camera's met dit systeem, waaronder de NEX-3. De fabrikant garandeert dat die camera dezelfde kwaliteit biedt als een spiegelreflexcamera.

De Sony NEX-3 in volle glorie
Prijscirca 500 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Sony NEX-3 heeft 14,2 megapixels in huis en een aantal instelmogelijkheden dat zowel voor de beginnende als de wat meer ervaren fotograaf interessant is. Naast de automatische stand waarbij de camera alle instellingen zelf kiest, is er ook een mogelijkheid om diafragma en sluitertijd zelf te bepalen of de camera zelfs helemaal handmatig in te stellen. De programmastand anti-bewegingswaas maakt zes opnamen achter elkaar en combineert deze tot een foto. Daarnaast schiet het toestel HD-filmopnamen in 720p. De ISO-waarden kunnen worden opgevoerd tot 6400. De NEX-3 heeft geen standaard flits, deze kun je er wel los op zetten. De meest gangbare lens die je nodig hebt om te fotograferen, is de 18-55 mm lens die vergelijkbaar is met ongeveer 3x optische zoom. Het diafragma van dit objectief is f/3.5 bij 18 millimeter en 5.6 in de uiterste zoomstand. Sony heeft daarnaast nog twee andere lenzen voor dit type toestel, waaronder de 16 mm met een diafragma van f/2.8. Die is met name interessant voor donkere omgevingen, portretten en wijde landschappen. De 18-200 mm f/3.5-6.3 geeft je een comfortabel zoombereik.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De NEX-3 voelt aan als een grote en brede compactcamera. Zonder accessoires zou het toestel niet erg opvallen tussen de compact modellen. Met de 16 millimeter lens kun je de NEX-3 bovendien gemakkelijk in een jaszak meenemen, met de 18-55 wordt dat een stuk lastiger. De camera heeft vrij weinig knoppen. Aan de bovenkant zit de knop waarmee je foto’s terugkijkt en aan de achterkant naast het 3 inch beeldscherm zitten twee menuknoppen en een scrollwieltje met een knop in het midden. Een toegevoegde waarde van de camera is het kantelbare scherm. Op die manier kun je zowel boven je hoofd als vanuit lage posities fotograferen, zonder daarbij het zicht op het beeldscherm te verliezen. Aan de bovenkant zit ook een klepje, waar de aansluiting van de flitser zit. Het lipje van de flitser voelt fragiel aan en daarom moet je deze er zorgvuldig op zetten.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De systeemcamera’s van Sony leveren volgens de fabrikant de kwaliteit van een spiegelreflexcamera. Het moet gezegd worden: de beeldkwaliteit is veelbelovend. Foto’s zijn scherp en kleurrijk, ook in donkere omstandigheden en bij hogere ISO-waarden. Zelfs foto’s met ISO 6400 tonen haast flatteus: objecten blijven scherp, kleurrijk en vertonen nauwelijks korrel. In combinatie met de 16 mm lens en een diafragma van f/2.8, wordt fotograferen in het donker daardoor wel heel interessant.Toch is er ook een nadeel. Soms heeft de camera moeite met scherpstellen. Het beeld lijkt scherp op het schermpje van het toestel, op de computer blijkt dat de camera dan toch op een ander punt heeft scherpgesteld. Dat geldt met name voor objecten die van kleine afstand worden gefotografeerd.De NEX-3 heeft ook nog een aantal scene selectiemogelijkheden, maar die voegen naast de talloze andere instelmogelijkheden niet zo veel toe aan de kwaliteit van je foto’s.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Sony NEX-3 werkt prettig. De menustructuur is modern vormgegeven en oogt overzichtelijk. In het begin is het af en toe zoeken naar bepaalde functies, bijvoorbeeld de ISO-waarde. Deze verwacht je snel te kunnen aanpassen, maar deze zit verborgen in het menu onder helderheid/kleur. Van toegevoegde waarde is de optie Opnametips, waarbij de gebruiker wordt gewezen op bepaalde instellingen of een manier waarop je het meest uit een foto haalt.Op sommige punten werkt het toestel wel wat traag. Het duurt bijvoorbeeld een paar seconden voordat de camera is ingeschakeld. Af en toe duurt dat zelfs zo lang dat je het idee hebt dat de camera stuk is. Sony claimt verder dat je supersnel kunt fotograferen met de NEX-3 tot wel 7 frames per seconde. Deze hoeveelheid werd tijdens het testen bij lange na niet gehaald. Het is dus de vraag waar de fabrikant deze snelheid op heeft gebaseerd. Bij het uitschakelen maakt de camera ook een raar pieptoontje. Al met al zijn het slechts kleine irritaties die onderhevig zijn aan de goede gebruikservaring.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De body van de Sony NEX-3 kost met lens ongeveer 500 euro. Die prijs komt in de buurt van de prijs van een instapmodel spiegelreflexcamera en ligt een stuk hoger dan een gemiddelde compactcamera. Daarmee wordt de aanschaf van een dergelijke systeemcamera wel wat duur en is de optie om een DSLR te kopen reëel. Anderzijds: wie kiest voor hoogwaardige beeldkwaliteit en veel gebruiksgemak in een apparaat dat kleiner is dan een (semi)-professionele camera, doet aan de Sony NEX-3 een goede koop.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: De beeldkwaliteit in combinatie met de gebruiksvriendelijkheid maken de Sony NEX-3 tot een absolute topcamera. Voor wie twijfelt tussen een compact model en een spiegelreflexcamera, is deze systeemcamera een prima tussenweg.

Nee: De NEX-3 is vrij prijzig. Daarnaast is het aantal uitbreidmogelijkheden niet groot. Sony levert momenteel maar drie verschillende lenzen voor systeemcamera's. Wil je actiever gaan fotograferen, dan biedt een spiegelreflexcamera een groter assortiment aan objectieven. Een optie is dan bijvoorbeeld de Sony DSLR-A500 of de Canon EOS 500D.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €500,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony NEX-3.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Sony NEX-3 levert veelbelovende beeldkwaliteit, ook in het donker
.
De Sony NEX-3 filmt in 720p.


Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht