Volg ons

Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Onze test
Sony Cyber-shot DSC-HX10V veelzijdige travelcamera
7,7
De Sony HX10V is voor elk soort fotograaf interessant, met automatische en handmatige programmastanden. De beeldkwaliteit is overdag meer dan in orde. Ga je 's avonds fotograferen, dan neemt de kwaliteit van je foto's toch wel wat af. Ga je voor meer beeldkwaliteit in donkere omstandigheden? Overweeg dan vooral de Panasonic DMC-TZ30 en de Canon SX2 ...
Lees de hele test
Geen prijzen
 • Megapixel: 18,2 MP
 • Optische zoom: 16,0 x
Bekijk de specificaties
Voordelen
 • Fotokwaliteit bij lage en hoge gevoeligheid
 • Groot zoombereik 24-384 mm
 • Erg veel functies
 • Cmos 18 Mpix
 • Automatische en handmatige programmastanden
 • De beeldkwaliteit is overdag meer dan in orde
Nadelen
 • Duur
 • In de avond laat de Sony HX10V toch wat steekjes vallen met verlies van beeldkwaliteit
 • Slechte kleur nauwkeurigheid
 • veel geluid

Onze test
Expertreview | op
7,7

Sony Cyber-shot DSC-HX10V veelzijdige travelcamera

8 - Score Badge BesteProduct.nl

De Sony HX10V is voor elk soort fotograaf interessant, met automatische en handmatige programmastanden. De beeldkwaliteit is overdag meer dan in orde. Ga je 's avonds fotograferen, dan neemt de kwaliteit van je foto's toch wel wat af. Ga je voor meer beeldkwaliteit in donkere omstandigheden? Overweeg dan vooral de Panasonic DMC-TZ30 en de Canon SX260 HS. In de avond laat de Sony HX10V toch wat steekjes vallen met verlies van beeldkwaliteit. Enkele concurrerende toestellen in hetzelfde prijssegment doen dat beter.

Als journalist heb ik altijd al een grote voorkeur gehad voor audiovisuele mediaproducties. De basis kreeg ik mee op de School voor Journalistiek, maar in de praktijk heb ik het vak in de jaren daarna geleerd en me steeds verder verdiept in fotografie. Voor tal van opdrachtgevers maak ik foto's. Van hippe feesten tot bedrijfsreportages. Ideale gelegenheden (want vaak matige lichtomstandigheden) om ook de testcamera's van BesteProduct.nl uit te proberen. Ben overigens gek op toestellen met hippe functies en uitgebreide mogelijkheden…
Tobias Bos
Utrecht • 41 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
Simpel, maar toch compleet. De Sony HX10V laat zich zo het beste samenvatten. De bediening wijst zich vanzelf met het programma- en scrollwieltje op de bovenkant en naast het schermpje. Na het maken van een foto is het apparaat alleen soms wat traag. Op het beeldschermpje verschijnt dan een balkje met de mededeling dat de informatie verwerkt wordt. Het aantal programmastanden werkt wat verwarrend. Want was is het verschil tussen Superieur Automatisch en Intelligent Automatisch? De verschillen in beeldkwaliteit zijn nauwelijks waarneembaar, op volgende modellen mag die er dus af. De knoppen spreken verder voor zich: de menuknop brengt je bij de instellingen, met de aparte record-button in de hoek schakel je direct over naar de filmmodus. Een kind kan de was doen.
9,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De meest opmerkelijke feature van het apparaat is de GPS-functie. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je door een fotoboek bladerde en je bij sommige foto's bedacht: waar is die foto toch gemaakt? Dat is nu verleden tijd, want de GPS registreert zeer exact waar je bent. Voorwaarde is wel dat je een signaal hebt natuurlijk. Tip: zet de GPS-functie wel uit als je 'm niet bewust gebruikt, want het vreet enorm veel stroom. De Sony DSC-HX10V kent verder negen programmastanden voor zowel automatisch als handmatig gebruik. Het maakt het gebruik onnodig ingewikkeld, want er zijn maar liefst 4 (semi)-automatische standen: Superieur Automatisch, Intelligent Automatisch, Scenes en een portretmodus waarbij de camere scherpstelt op de persoon en de achtergrond onscherp is. Daarnaast heb je een 3D-functie die alleen tot z'n recht komt als je ook een televisie hebt die dat weergeven kan; en een panorama-stand die op je vakantie niet mag ontbreken. Filmen doet de HX10V op full-hd 1080i, met stereo geluid. Wel opletten dat de camera het geluid automatisch uitzet wanneer je de zoomfunctie gebruikt. Dit moet je zelf wijzigen in de instellingen.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
De Sony DSC-HX10V is zeer compleet. En dat straalt ie ook uit: hij heeft een stevige behuizing, met metalen accenten, een prettige grip bij het handvat en een helder 3 inch display op de achterkant. Interessant is vooral de zoomfunctie: hij heeft 16x optische zoom vanuit een 24 millimeter groothoeklens. Een flink bereik dus. Collega Ger de Gram merkte bij z'n voorganger op dat het programmawieltje op een wat aparte plek zit, namelijk rechts van de ontspanknop. Ook op de HX10V zit 'ie op die plek, al werkt het nadat je het weet wel prettig, want zo heb je alles binnen handbereik.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
De Sony DSC-HX10V is vooral compleet. De GPS is van toegevoegde waarde, zeker als je de komende weken van plan bent om op vakantie te gaan. Z'n prijskaartje van ongeveer 280 euro is hij dus waard, al is het niet met de volle overtuiging.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De Sony HX10V maakt foto's in maximale resolutie van 18,2 miljoen pixels en dat doet hij in ruim voldoende kwaliteit. Dat wil zeggen: realistische en natuurgetrouwe kleuren, scherpe foto's en bijna altijd een goede witbalans in de automatische programmastanden. Avond Toch valt er wat af te dingen op de kwaliteit bij mindere lichtomstandigheden. Hoewel hij beeldstabilisatie heeft en ISO-waarden 12.800 aankan, zijn foto's toch niet echt gedetailleerd meer vanaf ISO 1600. Op sommige momenten, zeker in de uiterste zoomstand, gaat het toestel dan zelfs overcompenseren. Je hebt dan een mooi plaatje, maar geheel realistisch is het niet meer. Concurrerende compactcamera's in dezelfde prijsklasse doen dat beter, bijvoorbeeld de Panasonic DMC-TZ30 of de Canon SX260 HS. Beeldstabilisatie Overigens werkt de beeldstabilisatie erg goed, zoals ook te zien is in onderstaand filmpje met weinig licht. De camera is volledig ingezoomd, maar compenseert kleine handbewegingen, wat zorgt voor een rustig beeld. Hij filmt op 1080i, waarbij hij stereo geluid opneemt. Let wel op: het geluid staat standaard uitgeschakeld bij het gebruik van de zoomfunctie.

7,7
Eindscore test
Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157630623399980


Reviews van de Sony Cyber-shot DSC-HX10V

Gemiddelde score gebruikers

8,3
Inmiddels hebben 28 gebruikers hun mening gedeeld over de Cyber-shot DSC-HX10V van Sony en is het cijfer gemiddeld genomen een (ruime) voldoende. Eventuele aandachtspunten voor de Cyber-shot DSC-HX10V vind je in de reviews hieronder.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
8,8
Gekocht met de BTW actie van Mediamarkt, ...
Door epl79nl op 23-1-2013

Gekocht met de BTW actie van Mediamarkt, na de extra cashback actie van Sony kostte deze camera slechts 150 euro, een koopje!

In vergelijking met mijn dslr (Canon 40D) doet deze camera het nog steeds erg goed qua beeldkwaliteit.
De HD video's zijn tevens erg scherp!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

5,0
Hans Keur
23-10-2012
"Miskoop"

De eis aan de camera was redelijke: video en goede foto's voor een acceptabele prijs. Aangezien ik veel reis is een lichtgewicht camera prettig. Deze was bedoeld als vervanging van mijn Canon IXUS 100 IS. De Canon blijkt betere video's te geven dan deze Sony. De video die hier uit komt is streperig en volstrekt onvoldoende. Dit is geen kwestie van gebrek aan ervaring, maar het is wel de eerste keer dat ik een Sony gebruik. Tot dusver is het huwelijk ongelukkig.

- - -

Sterke punten: Klein en lichtgewicht.
Zwakke punten: Foto's OK, maar videokwaltiteit erbarmelijk; Handleiding: gebruikersonvriendelijk; incompatibiliteit voor Mac wordt pas na de koop duidelijk; afgaande op de handleiding erg kwetsbaar; duur.
In bezit: 2-3 maanden
Via BesteProduct.nl

9,0
Ik heb de HX10V nu een tijd ...
Door D Oude Alink op 17-8-2012

Ik heb de HX10V nu een tijd in mijn bezit zodat ik een onderbouwing kan geven omtrent mijn cijfers.

Ik heb de camera op alle vlakken een 9 gegeven omdat ik hem beoordeel als een compact/zoomcamera. Hierin zit vogens mij een belangerijk verschil met bijv. een spiegelreflex.

Ik heb in het verleden zowel compact als spiegelreflex in mijn bezit gehad (echter wel allemaal sony's) en de keuze voor deze camera kwam dan ook voort uit "niet meer willen slepen met lenzen...ed"

Wanneer je kijkt naar de foto kaliteit is deze zeer goed, en zoals meerdere gebruikers melden: indien je zwaar gaat inzoomen op je computer valt dit tegen. Je ziet dat de camera een soort kleurenwaas/ film over de foto legt. Echter had ik niet anders verwacht, ik heb immer geen spiegelreflex meer. De kleuren worden goed weergegeven en maken de foto's om te zien zeer mooi.

De mogelijkheden zijn goed, leuke zaken als "sweeppanorma" & allerlei instelling om kleur...ed. aan te passen zijn aanwezig.

Vormgeving en bedieningsgemak zijn speerpunten van deze camera, een duidelijk menu en misschien nog makkelijker een wieltje waar de belangrijkste functies achter verborgen zitten.

De degelijkheid vind ik moeilijker omdat je na een maand daar nog weinig over kan zeggen, echter komt de camera degelijk en robuust over.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,4
Zoals velen twijfelde ik tussen de Lumix ...
Door AdB2001 op 13-8-2012

Zoals velen twijfelde ik tussen de Lumix TZ-30, de Canon A240/260 en de Sony HX10V. Je moet voor jezelf nagaan wat je belangrijk vindt aan een camera.
De Lumix viel af vanwege de slechte prestaties bij minder licht volgens vele reviewers. De Canon viel af vanwege de mindere video mogelijkheden dan de Sony.
Ik ben persoonlijk een Canon fan (nooit anders gehad), dus de keuze voor een Sony was even een gokje, maar die is goed uitgepakt.

De Sony is erg gebruiksvriendelijk. Zelf onder hele lastige omstandigheden maakt ie automatisch prima foto's. Ook bij slecht licht doet ie dat subliem. Ik gebruik de flits bijna nooit (lelijk licht) en dat hoeft ook niet bij deze Sony, automatisch maakt ie de foto prachtig licht bij mindere verlichting. De video is prachtig en dat vond ik ook wel belangrijk omdat ik de Sony als snelle video camera wil gebruiken.

Veel mensen klagen over het Aquarel effect. Dat is zeker zichtbaar, maar pas als je ongelooflijk gaat inzoomen (pixel peepen). Ik ben voor mezelf nagegaan hoe vaak ik dat doe..... bijna nooit. Dus als je spiegelreflex / professionele kwaliteit verwacht en wilt pixel peepen, koop deze camera dan niet. Als je gewoon een fijn, snelle en makkelijke klik-klak-klaar camera met veel opties en veel zoom wilt: dan is de HX10V een aanrader.

Ik heb de foto's van de Sony HX10V uitgebreid vergeleken met de Canon IXUS 80 (ietwat gedateerd). De Sony kwam er in alle gevallen als winnaar uit de bus. Het is dus voor mij sowieso een vooruitgang.
De bedieningshandleiding (model woordenboek) is duidelijk, maar heb je bijna niet nodig.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Apart om hier beoordelingen te zien over ...
Door Jillis Rab op 7-8-2012

Apart om hier beoordelingen te zien over fotokwaliteit, zijn broer de hx 20v heeft dezelfde sensor en dus zal fotokwaliteit vergelijkbaar zijn aangezien de lens van de hx 10v bekroond is en hetzelfde als hx 9v..

Wel blijkt uit tests de kleur afwijking 'groot' te zijn, maar scherpte, noise etc zijn dik in orde, heb foto's bekeken op 50 inch tv waanzinnig scherp en mooi van kleur, misschien niet geheel waargetrouw, maar erg mooie foto's bijna alles scherp, als test aan een stuk door geklikt zonder te wachten richten, zomen doorklikken stelt razendsnel scherp, fot's mislukken zelden..

Lekker veel opties, menu is eenvoudig te begrijpen vrij standaard met auto instellingen, waarbij per instelling een en ander valt aan te passen..
Vervaging achtergrond is leuk, wel even oefenen mbt afstand tot onderwerp..

Leuk speelapparaatje dus die veel betere foto's maakt dan dat de laatste reviews doen vermoeden, lees voor een meer objectievere beoordeling ook eens op de hx20v, heeft andere lens (20x zoom) en wat meer opties, maar maakt in principe dezelfde kwaliteit foto's..

Alles een 9 gegeven, 10 vind ik onzin kan altijd beter, al twee keer laten vallen, geen schade dus degelijkheid lijkt goed..

- - -

In bezit: kwartaal
Via Kieskeurig.nl

5,6
Wat een teleurstelling deze camera. Ik had ...
Door Jack Smeets op 11-7-2012

Wat een teleurstelling deze camera. Ik had hem gekocht vanwege de goede recensies, maar ik vraag me af hoe deze camera aan die goede recensies komt?
Waarom de teleurstelling? De kwaliteit is diep bedroevend!
Als je de foto's op 100% op je scherm bekijkt lijken het wel aquarels en de foto's zijn niet scherp. Ik heb mijn klacht na 2 weken testen geuit bij de winkelier die vervolgens hetzelfde constateerde. Ter reparatie !!! ingestuurd naar Sony en na 2 weken weer retour gekregen met de mededeling dat de Dpr processing hersteld is en dat de camera volgens specificatie werkt. Gelijk in de winkel met het personeel uitgeprobeerd door het maken van een testfoto en wat denk je? Nog steeds hetzelfde probleem. Camera is nu nog bij de winkelier ter beoordeling, heb echter weinig vertrouwen in deze camera.

- - -

In bezit: maand
Via Kieskeurig.nl

8,4
Prachtig mooie foto's, scherp en duidelijk. Vooral ...
Door Atty Schulz op 28-6-2012

Prachtig mooie foto's, scherp en duidelijk. Vooral de mogelijkheid de achtergrond te vervagen vind ik helemaal te gek. Goede krachtige flits. Maar als je bijzondere toepassingen kiest duurt het wel even voordat deze verwerkt zijn. Je kunt dan pas naar 2 à 3 sec. de volgende foto maken. Voor mij geen bezwaar. LCD scherm, mooi groot en helder.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,2
Pluspunten: mogelijkheid voor panorama-shot is geweldig, geen ...
Door Ger Beverwijk op 22-6-2012

Pluspunten: mogelijkheid voor panorama-shot is geweldig, geen gedoe met stitchen;
veel gebruiksgemak met begeleiding op het scherm; veel mogelijkheden. Full HD filmen.
Negatieve punten: geen boekje met alle mogelijkheden. je moet maar op internet kijken, maar dat is niet handig als je ergens een foto wilt maken.
Sony-batterij ad EURO 55 erg duur, terwijl een los merk te krijgen is voor EURO 14. Waar is dat nou goed voor?

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik heb de camera sinds april 2012 ...
Door fiem op 21-6-2012

Ik heb de camera sinds april 2012 in mijn bezit en er inmiddels veel foto's en filmpjes mee gemaakt.
Ik ben nog steeds heel positief over deze camera.
Ik heb inmiddels ervaring met de Sony hx7v, Canon powershot 240hs, Canon Ixus 220hs, Nikon Coolpix s9200 en twee spiegelreflexcamera's. Over de hx10v ben ik (naast de spiegelreflexcamera's) het meest tevreden.
Vooral de kleuren zijn heel mooi en helder. Ook mooie scherpe foto's. Wat ik zelf heel prettig vind, is de grote zoomfunctie. Zelfs geheel ingezoomd maak ik mooie scherpe foto's (goede stabilisatie). De vele opties op het toestel vind ik ook erg handig. Ik gebruik ze niet allemaal maar de volgende dingen gebruik ik wekelijks:
- functie om achtergronden onscherp te krijgen (net als bij een spiegelreflex). Ik maak de leukste foto's van voorwerpen of personen. Krijg vaak de reactie van: "Met welke spiegelreflex heb je die leuke foto gemaakt?"
- Panorama foto's: maakt hele mooie en zuivere panorama foto's.
- Prachtige HD filmpjes, zoomen gaat ook netjes tijdens het filmen. Op grote HD tv ziet is het beeld scherp en helder!
- Zowel automatische functies als handmatige functies werken makkelijk en geven goede plaatjes!
- Foto's met weinig licht ook zeer goed.
- Funties als HDR, zwart/wit (of juist 1 kleur en de rest zwart/wit), toycamera, miniatuur, etc. geven de foto's een heel leuk effect. Foto's bewerken op de computer is vrijwel niet meer nodig vanwege alle functies.

Op de camera zit een goede helpfunctie als je ergens niet uitkomt. Dit is best handig vanwege de talloze opties die het toestel biedt. Het is het wel waard om tijd te investeren in dit toestel om te kijken welke opties er zijn. Ik heb er tot de dag van vandaag geen spijt van en krijg op veel foto's reacties dat ze prachtig zijn. Ik zou hem zeker aanraden!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Gemiddelde score redacteuren
2,0
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony Cyber-shot DSC-HX10V
Aantal testen:
6
Genormeerde score:
7,5
Actualiteit van de testen
27 %
Actuele expertscore
2,0
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony Cyber-shot DSC-HX10V.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony Cyber-shot DSC-HX10V? Onze eigen test van de Cyber-shot DSC-HX10V staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Cyber-shot HX10V
10,0
28-2-2012
DigitalVersus.com

It's hard to find fault with the Sony Cyber-shot HX10V. It's basically a slightly more responsive HX9V that takes more natural-looking images at high ISO settings.

DigitalVersus.com
Sony Cyber-shot DSC-HX10V review
8,0
4-7-2012
Expertreviews.co.uk

Photo quality is competent rather than outstanding, but with lots of useful features and a competitive price, it adds up to an attractive deal.

Expertreviews.co.uk
Sony Cyber-shot DSC-HX10V veelzijdige travelcamera
7,7
18-7-2012
BesteProduct.nl

De Sony HX10V is voor elk soort fotograaf interessant, met automatische en handmatige programmastanden. De beeldkwaliteit is overdag meer dan in orde. Ga je 's avonds fotograferen, dan neemt de kwaliteit van je foto's toch wel wat af. Ga je voor meer beeldkwaliteit in donkere omstandigheden? Overweeg dan vooral de Panasonic DMC-TZ30 en de Canon SX260 HS. In de avond laat de Sony HX10V toch wat steekjes vallen met verlies van beeldkwaliteit. Enkele concurrerende toestellen in hetzelfde prijssegment doen dat beter.

BesteProduct.nl
Sony HX10V review
8,0
28-9-2012
TechRadar.com

It has almost the same specification as the Sony HX20V, save for the extra zoom range, so if you're looking to save a little money, the Sony HX10V is a fantastic option for those in the market for a new holiday camera, or perhaps as an "everyday camera" for always having on you.

TechRadar.com
Magazine testen
10,0
Chasseur d'Images
1-4-2012
8,0
Computer Shopper
1-10-2012
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de Sony Cyber-shot DSC-HX10V en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van Digitale Camera's.
expertscore
2,0
laagste prijs
-
prijs/kwaliteit
0,0


Specificaties

Algemeen
Megapixel
18,2 MP
Filmen in full-HD
Filmen in Full-HD
Optische zoom
16 x optische zoom
EAN
4905524831795
Partnumber
DSCHX10VB.CEH
Toelichting partnumber
Wit
Introductie model
2012
Releasedatum
maart 2012
product
Website fabrikant
http://www.sony.nl/product/dsc-h-series/dschx10vb.cee8
algemene kenmerken
Kleur(en)
zwart
Accu type
Lithium test
opties
Opties
touchscreen
Touchscreen
Ja
Lach detectie
Ja
GPS
Nee
aanpasbare instellingen
Sluitertijd instelbaar
Nee
aansluitingen en interfaces
PictBridge
Nee
sensor
Megapixel
18,2 MP
Maximale resolutie
4896 x 3672 pixels
Beeldsensor
1/2,3 inch
Formaat beeldsensor
1/23 inch
Frames per seconde (FPS)
25
Beeldverhouding
16:9
lens
Optische zoom
16,0 x
Digitale zoom
163 x
Beeldstabilisator
Nee
Groothoek
24 mm
Tele-bereik
384 mm
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
5,9
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
3,3
focus
Focus
automatisch, gezichtsdetectie
Autofocusmethode
centrum gewogen, gezichtsdetectie, meervoudig
foto's maken
Schermgrootte
3,0 inch.
Ondersteunde beeldformaten
JPG
belichting
Lichtmeting
centrumgericht, spotmeting
AE programma's
landschap, nachtopname portret, sneeuw, strand, vuurwerk, schemering
Histogram
Ja
Diafragma instelbaar
Nee
Sluitertijden
1/1600 - 30 sec
Kortste sluitertijd
1/1600 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
12800
video mogelijkheden
Videofunctie
Ja
Filmen in Full-HD
Ja
flitsen
Richtgetal flitser
5,3 m
Externe flitser
Nee
Flitsprogramma
auto, anti rode-ogen, uit, aan, langzame synchronisatie
opslag
Compatibele geheugenkaarten
Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo, Memory Stick Pro Duo HS, Memory Stick Pro HG Duo, SDHC, SD Card
inhoud en afmetingen
Hoogte
5,97 cm
Gewicht
204,000 gram
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
0
Laagste prijs
-
Beoordeling experts
2,0
Beoordeling consumenten
8,3
Prijs / kwaliteit
-