Volg ons

Panasonic Lumix DMC-FZ82

Voor- en nadelen van de Panasonic Lumix DMC-FZ82

Voordelen

 • Goede kleurweergave
 • Compactheid
 • Groothoek 60x optische zoomlens
 • 4K UHD video-opname
 • 3inch touchscreen
 • Verbeterde resolutie elektronische zoeker (EVF)
 • Fotofuncties en 4K video

Nadelen

 • Batterijduur
 • Lawaai ISO1600 en hoger
 • Niet-roterend scherm
 • Oogsensor afwezig
 • Geen Bluetooth of NFC
 • Dominant gelig licht foto's

Onze test
Expertreview | op
7,1

Panasonic Lumix DMC-FZ82: superzoomcamera is lekker flexibel

7 - Score Badge BesteProduct.nl

Een camera met veel zoom is fijn. Een camera met hedendaagse features een fijn. Een camera die makkelijk te bedienen is, is fijn. Kortom: de Panasonic DMC-FZ82 is fijn. Heel fijn. Alleen jammer dat het display niet kantelbaar is. Vind je dat geen probleem, dan is de FZ-82 een zekere kooptip.

Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 234 reviews
Redacteur
vanaf 259,88
7,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De bridgecamera was lange tijd een weinig populair type camera. De komst van de systeemcamera en goede camphones, maakten deze grote camera’s overbodig. Althans, dat dachten we, want uit allerlei onderzoeken blijkt juist dat de fotograaf anno nu eenvoud met functionaliteit wil combineren - en dat zijn twee eisen die vaak maar moeilijk met elkaar te rijmen zijn. Een eenvoudig model ontbeert vaak uitgebreide functies of een flinke zoomlens, terwijl uitgebreidere modellen vaak nodeloos ingewikkeld zijn - niet iedereen zit te wachten op alle features die een systeemcamera kan brengen. De superzoomcamera vangt dit probleem op. Want met zo’n model ben je door zijn flinke zoombereik niet alleen enorm flexibel, maar is ‘ie door goede automatische standen ook door meer eenvoudigere fotografen nog goed te begrijpen. Het is precies de doelgroep waar de nieuwe FZ-82 op mikt. Deze 60x zoomcamera kent vele moderne features, maar is weinig ingewikkeld te noemen. Daardoor is het een zeer gebruiksvriendelijk model die met 290 euro ook nog eens een vriendelijk prijskaartje kent.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
De FZ-82 kost momenteel zo'n 290 euro. Dat is voor een camera met 4K video en een meer dan aardig 60x zoom objectief een zeer goede prijs. Zonder kantelbaar scherm is het wellicht niet de ideale vloggadget, maar zoek je gewoon een degelijke bridgecamera? Dan is de FZ-82 zeker interessant.
7,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Wat kan de FZ-82 dan allemaal? Deze nieuwe bridgecamera heeft niet alleen een 60x zoomlens (F/2.8-F5.9), maar ook een 18,1 megapixelsensor en een 4K/30P videomodus. Verder telt het model diverse handmatige standen en kun je met 4K Photo, een zeer populaire functie van Panasonic, uit een serie van 4K-stills het beste plaatje selecteren. Verder weet Panasonic veel gebruikers en consumenten altijd te plezieren met een keur aan creatieve filters – check daarvoor vooral de afbeelding onder deze review. Het ISO-bereik van de FZ-82 loopt van 80 tot 6400, waardoor je in iedere lichtomstandigheid een plaatje kunt schieten. Verder heeft Panasonic bespaart op hedendaagse features - de camera kent geen bluetooth of NFC.
7,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
De Panasonic DMC-FZ82 is een superzoomcamera. Dat zijn doorgaans vrij logge dingen, onder meer vanwege de flinke zoomlens en grip om die te ondersteunen. De FZ-82 is daar geen uitzondering op, maar heel erg groot kun je hem niet noemen; je kunt ‘m het beste omschrijven als een zeer compacte dslr, zonder verwisselbare lens. Helaas voelt de body wel wat goedkoop aan, doordat Panasonic gebruik heeft gemaakt van lichtgewicht kunststof. Met 616 gram is het verder geen lichtgewicht camera, maar in de superzoomcategorie zijn er genoeg zwaardere alternatieven te vinden. Zeker voor een toestel met een 20-1200mm objectief is het geen dikke jongen. Opvallend genoeg heeft Panasonic er niet voor gekozen de FZ82 te voorzien van een kantelbaar scherm of touchscreen. Je moet het doen met een kraakhelder edoch traditioneel 3 inch display op de achterkant. Dat is vermoedelijk om de prijs te drukken, maar is eigenlijk wel een gemis.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
?Een zoomlens die tot 60x objecten dichterbij kan halen, is in theorie natuurlijk fijn. Geen object is meer te ver weg – je kunt praktisch alles op je plaat zetten. Maar om eerlijk te zijn is het schier onmogelijk om uit de hand een aardig plaatje te schieten bij gebruik van de maximale zoom. Nog even los van kaderproblematiek – het is zelfs voor de gevorderde fotograaf een uitdaging om een mooie foto te construeren – trekt de stabilisatie het alleen bij veel licht. Dat is een euvel waar meer superzoomcamera’s overigens mee te kampen hebben. Gebruik je een statief, dan is dit natuurlijk opgelost. Ben je fan van video, dan heb je aan de FZ82 een goede. Met 4K en een goede interne microfoon kun je best wat aardige opnames maken zeker wanneer je met een diafragma van F/2.8 in de groothoek aan de gang gaat. Een close-up interview kent dan best een mooie bokeh, ondanks de geringe MOS-sensor. Bovendien kun je met 60x optische zoom heel flexibel schieten –daarmee is het bijna een ideale reportagecamera –het gebrek aan een dubbele sk-kaartsleuf gooit op dat vlak alleen roet in het eten. Ben je echter een hobbyist, dan is deze superzoom best een uitkomst.

7,1
Eindscore test
Panasonic Lumix DMC-FZ82
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157690970180735


Reviews van de Panasonic Lumix DMC-FZ82

Gemiddelde score gebruikers

8,6
De Lumix DMC-FZ82 Digitale Camera van Panasonic wordt door 84 gebruikers met een gemiddelde van 8,6 beloond. Dat is een zeer goede score. De Panasonic voldoet aan de verwachtingen na aankoop door consumenten.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
8,0
Helaas was ik met mijn nieuwe camera ...
Door Belinda op 6-10-2019

Helaas was ik met mijn nieuwe camera Panasonic FZ-90 gevallen. De schade was zo groot dat ik besloot een nieuwe camera te kopen. Omdat ik altijd nog wel eens een 'echte' camera wilde hebben, is de keus op deze gevallen. Er zijn veel overeenkomsten met de FZ-90. De voordelen zijn het grote zoombereik en de groothoeklens van 20mm en de prijs (264 t.o.v. 350). Het nadeel is het gewicht en het afwezige kantelscherm.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
Ik heb deze camera gekocht als aanvulling ...
Door Anoniem op 28-8-2019

Ik heb deze camera gekocht als aanvulling op onze spiegelreflexcamera en. Vooral vanwege de zoomoptie. Nog weinig ervaring op kunnen doen maar de eerste indruk is goed! Nu nog even alle mogelijkheden ontdekken en handigheid krijgen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
ideale camera met uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De mogelijkheid ...
Door Chris op 17-8-2019

ideale camera met uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. De mogelijkheid om zelf alles in te stellen maar de automatische stand is ook een goede optie. Super zoom

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
prima prijs/kwaliteit verhouding. Mijn oude FZ200 ...
Door ella op 13-8-2019

prima prijs/kwaliteit verhouding. Mijn oude FZ200 was kapot en toch weer voor een Lumix gekozen ivm grote zoombereik

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
In eerste instantie afgegaan op de aanbiedingsprijs, ...
Door Dick Huizer op 30-7-2019

In eerste instantie afgegaan op de aanbiedingsprijs, maar ook de geweldige optische zoom mogelijkheid en het bedieningsgemak. Daarbij verrast met de features die vandaag de dag weliswaar 'gewoon' zijn (WiFi, uploadfaciliteit enz.) maar t.o.v. mijn huidige Panasonic LUMIX en geweldige update

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

10,0
Maakt geweldige foto"s, erg gemakkelijk in te ...
Door Jenny op 24-7-2019

Maakt geweldige foto"s, erg gemakkelijk in te stellen door de duidelijke en uitgebreide handleiding En de 60 x zoom haalt de objecten wel erg dicht bij, en ook nog scherp

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
recent aangeschaft . Eerste indruk is dat ...
Door addy op 29-6-2019

recent aangeschaft . Eerste indruk is dat de camera prettig in gebruik is. Moet komende periode gebruiken het me eigen te maken

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
Onvoorstelbaar wat deze camera allemaal kan voor ...
Door Mia op 29-6-2019

Onvoorstelbaar wat deze camera allemaal kan voor deze prijs. Er zitten zoveel mogelijkheden op dat ik nog steeds op ontdekkingsreis ben. Ik wilde naast mijn spiegelreflexcamera nog een compact camera, die ik makkelijk mee kan nemen en toch kwaliteitfoto's kan maken.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
We zochten een camera voor op vakantie ...
Door Herman op 26-6-2019

We zochten een camera voor op vakantie met een groot zoombereik. Met 60x optische zoom voldoet de Lumix DC-FZ82 ruimschoots aan die eis. Daarnaast ligt de camera lekker in de hand en is ze voorzien van een praktisch aanraakscherm. Voor een camera in deze prijsklase zijn we zeer tevreden over de kwaliteit van de foto's. We hebben bij Kamera Express een deskundig advies gekregen en konden gebruik maken van de actie dat tijdelijk een tweede accu gratis werd meegeleverd.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Ik zocht een camera met veel optische ...
Door Gerard op 12-6-2019

Ik zocht een camera met veel optische zoom en veel andere mogelijkheden. Hierin zit ook het achteraf scherpstellen met post focus, erg goed ! Tevens is het een lichte camera, iets meer dan 600 gram, en heeft een lichtsterke lens, vanaf diafragma 2.8. Goede stabilisatie en een zoeker, dit vind ik erg belangrijk omdat het een 60 x optische zoom heeft met het goed vasthouden van de camera. Al met al ben ik tevreden, zeker gezien de prijs 277,- Pluspunten: doorsturen naar tablet, of telefoon; groot zoom bereik; scherpe foto's; lichte camera

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Panasonic Lumix DMC-FZ82
Gemiddelde score redacteuren
4,9
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Panasonic Lumix DMC-FZ82
Aantal testen:
3
Genormeerde score:
7,2
Actualiteit van de testen
68 %
Actuele expertscore
4,9
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Panasonic Lumix DMC-FZ82.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Panasonic Lumix DMC-FZ82? Onze eigen test van de Lumix DMC-FZ82 staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
zoom 60x, fonctionnalités 4K et RAW
8,0
21-3-2017
Lesnumeriques.com

Le Panasonic FZ82 est un bridge séduisant par sa polyvalence, sa stabilisation efficace à fond de zoom, sa simplicité et ses fonctionnalités 4K. L'évolution par rapport à son prédécesseur est franche à tout point de vue, mais il lui faut encore corriger quelques petits points pour atteindre les cinq étoiles.

Lesnumeriques.com
Panasonic Lumix FZ82 FZ80 Review
9,0
22-3-2017
ephotozine.com

The Panasonic Lumix FZ82 offers a lot of camera, for a very reasonable price. With 4K video and a wide-angle (20mm equivalent) 60x optical zoom lens, the camera offers almost everything you could possibly want from an ultra-zoom bridge camera. The camera is easy to use, and the touch-screen makes it easy to change settings. Image quality is good, with the camera producing images with good colour reproduction. For outdoor shooting, as well as a more steady grip, the camera's electronic viewfinder (with an improved resolution), helps here. The only thing that could make this camera better, is the provision of a tilting screen, but if you can live without it, then the Panasonic Lumix FZ82 makes an excellent choice.

ephotozine.com
Panasonic Lumix DMC-FZ82: superzoomcamera is lekker flexibel
7,1
20-12-2017
BesteProduct.nl

Een camera met veel zoom is fijn. Een camera met hedendaagse features een fijn. Een camera die makkelijk te bedienen is, is fijn. Kortom: de Panasonic DMC-FZ82 is fijn. Heel fijn. Alleen jammer dat het display niet kantelbaar is. Vind je dat geen probleem, dan is de FZ-82 een zekere kooptip.

BesteProduct.nl
Magazine testen
6,6
Consumentengids
1-6-2017
1,5
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Digitale Camera's betaal je voor de Panasonic Lumix DMC-FZ82 te veel geld. Dit product is slecht beoordeeld en / of verouderd. Bekijk de nieuwste Digitale Camera's.
expertscore
4,9
laagste prijs
€ 259,88
prijs/kwaliteit
1,5

Laagste prijzen Panasonic Lumix DMC-FZ82Specificaties van Panasonic Lumix DMC-FZ82

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
bridge camera
HD type
4K Ultra HD

Opties

Opties
PictBridge, video
Touchscreen
Ja
GPS
Nee

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
sluitertijd
Sluitertijd instelbaar
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, USB, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n)
HDMI
Ja
HDMI-ingang(en)
1
USB-aansluiting
Ja
USB-connector
micro-USB B
USB 2.0 poort(en)
1
USB versie
2.0
PictBridge
Ja

Sensor

Megapixel
18,1 megapixel
Totaal aantal megapixels
18,9 MP
Maximale resolutie
4896 x 3672 pixels
Type beeldsensor
MOS
Fotoresolutie(s)
4896x3672 (18M) (L) / 3456x2592 (9M) (M) / 2400x1800 (45M) (S)/4896x3264 (16M) (L) / 3456x2304 (8M) (M) / 2400x1600 (4M) (S)/4896x2752 (135M) (L) / 3840x2160 (8M) (M) / 1920x1080 (2M) (S)/3664x3664 (135M) (L) / 2592x2592 (7M) (M) / 1824x1824 (35M) (S) pixels
Formaat beeldsensor
1/23 inch
Frames per seconde (FPS)
60

Lens

Optische zoom
60 x
Gecombineerde zoom
120 x zoom
Beeldstabilisator
Ja
Groothoek
20 mm
Tele-bereik
1200 mm
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
5.9
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2.8
Aantal aspheric elementen
6
Lensstructuur (elementen/groepen)
14/12

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, One-shot focus
AF hulplicht
Ja

Foto's Maken

Schermopties
touchscreen
Beeldscherm
LCD
Schermgrootte
1,2 inch
Schermdiameter (cm)
7,5 cm
Beeldschermresolutie (numeriek)
1040000 pixels
Foto effecten
zwart-wit, helder
RAW beeldformaat
ja
Ondersteunde beeldformaten
JPG, RAW, EXIF
Sluitertype
mechanisch
Zelfontspanner (vertraging)
2 sec

Belichting

Lichtmeting
centrumgericht, spotmeting
Blootstelling type
handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
Witbalans-instellingen
automatisch, schaduw, bewolkt, flitsen, witgloeiend
ISO-gevoeligheid
80,100,200,400,800,1600,3200,6400
Belichtingscorrectie (+/-)
± 5EV (1/3EV step)
Sluitertijden
1/16000 sec
Kortste sluitertijd
1/16000 sec
Langste sluitertijd
60 sec
Laagste ISO-waarde
80
Hoogste ISO-waarde
6400

Video Mogelijkheden

Videofunctie
Ja
Video recording
Ja
Videoresolutie
3840 x 2160
Videoresoluties
640 x 480, 1920 x 1080, 1280 x 720 pixels

Flitsen

Flitsprogramma
auto, anti rode-ogen, geforceerd aan, geforceerd uit, langzame synchronisatie

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,43 cm
Breedte
13,02 cm
Diepte
11,92 cm
Gewicht
572 gram
Gewicht (inclusief batterij)
616 gram

Energie

Voeding soort
batterij/accu
Accu type
Lithium-Ion (Li-Ion)
Accu capaciteit
895 mAh
Batterijvoltage
7,20 volt
Batterijduur (CIPA standaard)
330 opnames

Geluid

Inclusief microfoon
Ja

Algemeen

EAN
5025232862818, 5025232862832, 5025232862825, 1000000000917, 1000000000924
Partnumber
DC-FZ82EG-K
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
January 2017
Introductie model
2017
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
13
Beoordeling experts
4,9
Beoordeling consumenten
8,6
Prijs / kwaliteit
1,5