Volg ons
Alle uitvoeringen (2)

Ricoh WG-50

Voor- en nadelen van de Ricoh WG-50

Voordelen

 • Wifi
 • USB opladen
 • Robuustheid
 • Extra verlichting LED's
 • Responsive camera
 • Waterdicht tot 14m
 • Schok en drop-proof

Nadelen

 • Beeldkwaliteit
 • Slechte prijs-kwaliteitverhouding
 • Alleen Video Mode Full HD 30p
 • Geen voortdurende ontwikkeling
 • Het rode LED-lampje knippert telkens als u een foto maakt
 • Statief stopcontact
 • Slechte low-light prestatie
 • Display van erg matige kwaliteit

Onze test
Expertreview | op
3,8

Ricoh WG-50: robuuste jongen komt niet in de buurt van Tough-lijn

4 - Score Badge BesteProduct.nl

De WG-50 van Ricoh is relatief nieuw. Het model werd halverwege 2017 geïntroduceerd, maar er is werkelijk niets wat een 'moderne camera' doet vermoeden. Deze schok- en waterbestendige unit heeft een zeer matige beeldkwaliteit, een ouderwets display en een filmfunctie uit het jaar 0. Zoek je een stevige camera voor 'outdoorgebruik'? Check dan eens de camera's van Olympus of Panasonic en negeer deze: de Ricoh WG-50 gaat zonde van je geld zijn. Sorry.

Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
vanaf 189,00
Als freelance techjournalist en videomaker testte ik bij BesteProduct in den beginne vooral smartphones en camera’s. Dit beviel van beide kanten zo goed dat ik er langzaam maar zeker steeds meer producten ‘bij pakte’. Inmiddels review ik ook de nodige Bluetooth speakers, 4K televisies, smartwatches, tablets. Waar ik eigenlijk altijd op let is of een product doet wat hij belooft en of het apparaat ook gemakkelijk en intuïtief werkt.
Ger de Gram
Ger de Gram
Utrecht • 232 reviews
Redacteur
5,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
“Deze camera geeft een extra dimensie aan fietsen, surfen, duiken en andere outdoorsporten”, zo omschrijft Ricoh zelf in een ronkend persbericht de in mei gepresenteerde Ricoh WG-50, een digitale compactcamera met een water- en schokbestendige behuizing. Het moet daarmee een concurrent van de Olympus Tough, Panasonic FT en Nikon AW-series zijn, maar we vallen maar direct met de deur in huis: dat is zeker niet het geval. Zowel op het gebied van functionaliteit als gebruiksvriendelijkheid en beeldkwaliteit verliest deze slanke robuuste maat het van de Tough-serie. Bovendien is de accuduur beperkt, het display onder de maat en met 250 euro is deze jongen ook nog eens relatief duur. Na onze uitgebreide test zochten wij voor de grap een goede reden om deze camera, in plaats van eentje uit bijvoorbeeld de Olympus Tough-lijn aan te schaffen, maar na zelfs uren van discussie konden we die niet vinden. Het zegt genoeg.
4,0
Prijs
(Weging 10%)
Een camera die schok- en waterbestendig is en 5x zoom bevat, die mag an sich best wat kosten. in het geval van de Ricoh WG-50 is 250 euro echt veel te veel. De beeldkwaliteit (zie vooral het specifieke kopje) is onder de maats en op het vlak van features heeft de camera werkelijk niets waar wij echt enthousiast van worden. Suggestie: check eens de Tough-lijn van Olympus - daar zitten betere modellen tussen.
3,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
De Ricoh WG-50 moet vooral uitblinken in stevigheid. Met grote rubberen knoppen, dikke scharnieren en speciale afdekknopjes zegt het model maar één ding: jij krijgt mij niet kapot. De specificaties bewijzen dat nog maar eens: de body is luchtdicht, kan tegen valpartijen tot 1.6 meter en is bestand tegen een temperatuur tot -10 graden. Mocht je het model willen gebruiken in de zee, dan kan je tot 2 uur lang mooie onder water plaatjes maken - er is zelfs een speciale modus hiervoor geïntegreerd. Dat klinkt allemaal indrukwekkend, maar vergelijk het met andere 'ruggedized' camera's en je komt best bedrogen uit. Zowel de AW-serie van Nikon als de Olympus Tough-lijn kennen stevige camera's met betere outdoorspecs, waarbij je bijvoorbeeld je camera rustig een metertje of twee kan droppen of in de vrieskou tot -15 graden kunt gebruiken. Zelfs de al begin 2015 gelanceerde Panasonic DMC-FT5 heeft een stevigere body. Wat is dan het onderscheidende vermogen? Wij hoopten dat 'ie wellicht in specifieke camerahardware zou zitten, maar ook op dat vlak is er maar weinig verrassend. De WG-50 heeft een 16 megapixel CMOS-sensor en kan tot 5 x optisch zoomen. Mocht je willen filmen, dan kan dat in 1080P met 30 fps. Dat is niet bijzonder spectaculair, om vooral niet te zeggen: gedateerd.
5,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Qua look-and-feel heeft Ricoh in ieder geval zijn best gedaan. De WG-50 heeft een opvallend slank maar robuust en 'outdoor-ish' design met achterop prominent in het midden een lcd-display. Dat scherm moet voor een prettige fotografie-ervaring zorgen, maar faalt helaas daar jammerlijk in: het kent te weinig beeldpunten voor hedendaagse standaarden, waardoor plaatjes er op het scherm te korrelig uitzien. Komt bij dat de gebruikte software om menu’s en functies weer te geven wel een kleine update kunnen gebruiken: je hebt al snel het gevoel met een relatief ouderwetse camera te fotograferen. In een wereld waar smartphone besturingssystemen hipper en innovatiever dan ooit worden, zien de graphics van de WG-50 er ronduit beroerd uit. Voorop is het objectief wel mooi verwerkt in de body - ga je zoomen, dan steekt hij niet uit en dat is altijd fijn (en vooral: safe wanneer je 'm laat vallen). De knoppen zijn allen van rubber en soms lastig in te drukken, maar gezien het ruggedized aspect van deze camera is dat ook wel weer te begrijpen.
3,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
Onscherp. Ruis. Lelijke kleuren. Weinig bokeh. Het lijstje met negatieve punten op het gebied van beeldkwaliteit is behoorlijk lang. Dat kwam vroeger wel vaker voor bij waterbestendige camera's, maar door de komst van de smartphone hebben veel fabrikanten ingezien dat een stevig fototoestel meer moet kunnen dan alleen overleven in de wildernis. Bij de WG-50 is daar alleen weinig van te merken. Ook die videofunctie is om te huilen. Met digitale zoom, licht dat bij het minste of geringste het beeld 'uitfikt' en matig geluid is er niets wat ons doet bekoren. Ja, je kunt 'm laten vallen. Maar goed, dat kan bij andere ruggedized camera's ook. Als we dan toch iets positiefs moeten noemen op het gebied van beeldkwaliteit: de speciale '1 cm macro-functie' is grappig. Daarmee kun je zelfs de kleinste objecten alsnog (bijna) scherp in beeld brengen. Dat kan bij een duiksessie heel erg tof zijn, dat je bijvoorbeeld een koraalrif close in beeld brengt. Maar voldoende om deze camera aan te schaffen is het zeker niet.

3,8
Eindscore test
Ricoh WG-50
Foto's en video's gemaakt tijdens het testen

72157687198993243


Reviews van de Ricoh WG-50

Gemiddelde score gebruikers

8,0
Nog weinig meningen (1) dus het gemiddelde van 8,0 zegt nog niet zo veel. Lees hieronder de eerste ervaringen van gebruikers met de Ricoh WG-50.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
8,0
Jaren een Pentax WG-10 gehad, tot een ...
Door Kees op 29-8-2019

Jaren een Pentax WG-10 gehad, tot een rotspunt het zoekerscherm vernietigde. Daarna bleek Pentax deze camera's niet meer te hebben. Vorige week ontdekt dat deze camera's nu door Ricoh worden uitgebracht. Geweldige allround camera, lekker klein, goede macrostand en ook bij het snorkelen te gebruiken.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Ricoh WG-50
Gemiddelde score redacteuren
1,7
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Ricoh WG-50
Aantal testen:
4
Genormeerde score:
4,4
Actualiteit van de testen
39 %
Actuele expertscore
1,7
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Ricoh WG-50.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Ricoh WG-50? Onze eigen test van de WG-50 staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Ricoh WG-50 : la résistance avant la qualité d'image
4,0
16-8-2017
Lesnumeriques.com

Le secteur des baroudeurs est en berne : seules trois annonces ont été faites cette année, parmi lesquelles celle du Ricoh WG-50. Malheureusement, hormis sa fabrication résistante et étanche, ce dernier ne présente pas beaucoup d'arguments convaincants. La présence des leds est le principal élément différenciant face à la concurrence, ainsi que son prix, deux fois inférieur à ceux des Nikon W300 et Olympus TG-5.

Lesnumeriques.com
Ricoh WG-50 Review
6,0
31-8-2017
ephotozine.com

Due to the price, and lack of built-in Wi-Fi, there's simply no reason to choose this camera over the Fujifilm FinePix XP120, unless you're someone who is allergic to Wi-Fi. The WG-50 has unique macro LED lights that surround the lens, which will help illuminate macro photos. The camera also gives good colour, and generally reliable exposure, however the lack of optical image stabilisation (OIS), along with soft images, makes it difficult to recommend this camera. The camera also struggles with noise and gives poor low light performance. For low-light, you'd be better off using a smartphone with a brighter aperture, and ideally OIS.

ephotozine.com
De Ricoh WG-50 is een outdoorcamera met normale functies, maar bijzondere vormgeving
4,7
1-9-2017
Consumentenbond

De Ricoh WG-50 is een outdoorcamera met normale functies, maar bijzondere vormgeving. Hij heeft een macrolamp met 6 ledlampjes rondom de lens en een stevige behuizing. De knoppen op de camera zijn goed geplaatst. Helaas oogt en voelt dit model nogal plastic. Op een statief plaatsen is geen optie door de slecht uitgevoerde aansluiting. Stevig vasthouden is ook lastig omdat er achterop weinig ruimte is voor je duim. De bediening is matig, wat het menu is wat verwarrend en de waterdichte knoppen zijn moeilijk in te drukken. Dit model is Eye-Fi compatibel en heeft 6 led lichten rondom de lens. Beschikbaar in 2 kleuren. NB: In onze test bleek zoomen niet mogelijk nadat je begint met filmen.

Consumentenbond
Ricoh WG-50: robuuste jongen komt niet in de buurt van Tough-lijn
3,8
26-9-2017
BesteProduct.nl

De WG-50 van Ricoh is relatief nieuw. Het model werd halverwege 2017 geïntroduceerd, maar er is werkelijk niets wat een 'moderne camera' doet vermoeden. Deze schok- en waterbestendige unit heeft een zeer matige beeldkwaliteit, een ouderwets display en een filmfunctie uit het jaar 0. Zoek je een stevige camera voor 'outdoorgebruik'? Check dan eens de camera's van Olympus of Panasonic en negeer deze: de Ricoh WG-50 gaat zonde van je geld zijn. Sorry.

BesteProduct.nl
Ricoh WG-50
6,0
4-7-2018
TrustedReviews.com

Stuck in the middle between premium and budget rugged cams, without offering much more than the latter, the WG-50 struggles to impress, aside from its excellent macro mode.

TrustedReviews.com
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
0,5
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Digitale Camera's betaal je voor de Ricoh WG-50 te veel geld. Dit product is slecht beoordeeld en / of verouderd. Bekijk de nieuwste Digitale Camera's.
expertscore
1,7
laagste prijs
€ 189,00
prijs/kwaliteit
0,5

Laagste prijzen Ricoh WG-50


Ricoh WG-50 uitvoeringen

Alternatieve uitvoeringen


Specificaties van Ricoh WG-50

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart, oranje
Type/soort
digitale camera
Camera type
compactcamera
HD type
Full HD

Opties

Opties
histogram, video, stemopname, waterdicht
Touchscreen
Nee
GPS
Nee
Waterdicht
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
HDMI
Wifi
Nee
Bluetooth
Nee
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB versie
2.0
Near Field Communication (NFC)
Nee

Sensor

Megapixel
16 megapixel
Totaal aantal megapixels
16,76 MP
Maximale resolutie
4608 x 3456 pixels
Type beeldsensor
CCD
Fotoresolutie(s)
4:3 - 16MP (4608 x 3456), 7MP (3072 x 2304), 5MP (2592 x 1944), 3MP (2048 x 1536), 1024 (1024 x 768), 640 (640 x 480)\n1:1 - 12MP (3456 x 3456)\n16:9 - 12MP (4608 x 2592), 5MP (3072 x 1728), 4MP (2592 x 1464), 2MP (1920 x 1080) pixels
Formaat beeldsensor
1/23 inch
Frames per seconde (FPS)
60
Beeldverhouding
16:9

Lens

Optische zoom
5 x
Digitale zoom
7,2 x
Beeldstabilisator
Ja
Groothoek
28 mm
Tele-bereik
140 mm
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
5.5
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
3.5
Aantal aspheric elementen
5
Lensstructuur (elementen/groepen)
11/9

Focus

Focus
automatisch/handmatig , TTL
Autofocusmethode
gezichtsdetectie, volgen, Autofocuspunt
Dichtstbijzijnde focus afstand
0,01 m
Auto Focus (AF) punten
9
AF hulplicht
Ja
Normaal scherpstelbereik (breed)
05 - ∞ m
Macro focusing bereik (wijd)
01 - 06 m

Foto's Maken

Beeldscherm
TFT
Schermgrootte
1,1 inch
Schermdiameter (cm)
6,86 cm
Beeldschermresolutie (numeriek)
230000 pixels
Foto effecten
sepia, zwart-wit
Ondersteunde beeldformaten
JPG
Sluitertype
mechanisch, elektronisch
Zelfontspanner (vertraging)
2 sec
Agenda
Ja
Ondersteunde talen
Multi

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting
Blootstelling type
automatisch
AE programma's
bloemen, kaarslicht, nachtopname portret, onderwater, portret, sneeuw, sport, vuurwerk, zonsondergang, nachtopname landschap, kinderen, backlight, huisdier, keuken/food, nachtopname, branding, liggend
Belichtingsinstelling
Programma AE
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, fluorescerend, handmatig, Tungsten
Histogram
Ja
ISO-gevoeligheid
125,200,400,800,1600,3200,6400,Auto
Belichtingscorrectie (+/-)
± 2EV (1/3EV step)
Kortste sluitertijd
1/4000 sec
Langste sluitertijd
4 sec
Laagste ISO-waarde
120
Hoogste ISO-waarde
6400

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresolutie
1920 x 1080
Videoresoluties
1920 x 1080, 1280 x 720 pixels
Ondersteunde videoformaten
MPEG4, AVC, H.264

Flitsen

Flits-bereik (tele)
0.2 - 3.5 m
Flits-bereik (wijd)
0.2 - 5.5 m
Flitsprogramma
anti rode-ogen, uit, aan

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
Eye-Fi, SD, SDHC, SDXC
Geheugenslots
1x
Camera-bestandssysteem
Exif 2.3, DCF 2.0, DPOF, PRINT Image Matching III, Exif 2.2
Ondersteunde Windows OS
Y
Ondersteunde Mac OS
Y

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
6,15 cm
Breedte
12,25 cm
Diepte
2,95 cm
Gewicht
173 gram
Gewicht (inclusief batterij)
193 gram

Meegeleverd

Draagriem
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB

Energie

Voeding soort
USB, batterij/accu
Accu type
Lithium-Ion (Li-Ion)
Accu capaciteit
925 mAh
Geschikt voor batterijgrootte
D-LI92
Aantal batterijen
1
Batterijvoltage
3,70 volt
Batterijduur (CIPA standaard)
300 opnames

Geluid

Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Stemopname
Ja

Algemeen

EAN
0027075299337 , 0027075400863 , 0027075299283 , 0027075400856 , 0027075400948
Partnumber
04582 , 0458201 , 04572 , 0457201 ,
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
June 2017
Introductie model
2017 , 2018
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
3
Beoordeling experts
1,7
Beoordeling consumenten
8,0
Prijs / kwaliteit
0,5