Volg ons

Sony RX10 IV


Onze test
Expertreview | op
7,5

Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 46 reviews
Redacteur
vanaf 1699,00
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De Sony RX10 IV is een camera die een heleboel eigenschappen in één camera combineert. In de dslr-achtige body vind je namelijk een krachtige processor, een 1-inch-sensor en een goed autofocussysteem. Een erg belangrijk aspect van de camera is echter ook de lens, de RX10 Mark IV is uitgerust met een (niet te verwisselen) 24-600mm f/2.4-4-lens. Deze lens is overigens dezelfde als in de voorganger te vinden was, maar gezien de kwaliteit en de prestaties was het helemaal niet nodig om voor deze Mark IV met een nieuwe lens te komen. In de praktijk betekent dit dat je in zo ongeveer alle fotosituaties genoeg hebt aan deze Sony. De beelden die je ermee maakt zijn prima van kwaliteit en de lens geeft je ontzettend veel bereik om mee te werken. Een detail of close-up is geen probleem, maar een berg of een kerktoren dichterbij halen is dat ook niet. Het gemak waarmee je tussen deze twee uitersten wisselt is erg fijn. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je met deze camera een stuk minder gewicht mee hoeft te nemen dan het geval zou zijn bij een spiegelreflex met verwisselbare lenzen.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
Indrukwekkende zaken komen vaak tegen een hoge prijs en in dit geval is dat ook zo. De RX10 Mark IV is niet goedkoop, maar is dat hoge bedrag wel waard door de krachtige prestaties en de hoogwaardige techniek.
8,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Veel superzoomcamera’s hebben vooral één kracht, namelijk het grote zoombereik. Dat heeft deze Sony ook, waarmee de camera uiterst veelzijdig is. Maar deze camera ontleent zijn populariteit ook nog aan andere aspecten. Zo is er een mooie 1-inch-sensor die we kennen uit een andere bekende lijn van Sony, de RX100. De camera heeft daardoor ook fasedetectie-autofocus aan boord, met 315 AF-punten. De sensor zorgt verder voor mooie beelden met veel detail en een fraai dynamisch bereik. Snel is de camera ook, want Sony bouwt een krachtige processor in. Met de RX10 Mark IV kun je maar liefst 24 beelden per seconde maken, met volledige AF/AE-tracking. De autofocus is erg snel, Sony zegt dat de camera in 0.03 seconde scherpstelt en na onze test hebben we weinig reden om daaraan te twijfelen. Filmen doet de RX10 Mark IV ook, onder meer in 4K met 24,25 of 30 beelden per seconde. Ook is er een fraaie slow-motionfunctie, waarbij je opnames kunt maken tot maar liefst 1000 beelden per seconde. Met een relatief lage resolutie, dat wel. De RX10 Mark IV levert alles bij elkaar bekeken erg indrukwekkende prestaties, maar de camera is dan ook uitgerust met onderdelen uit diverse andere krachtige Sony-camera’s, waaronder het kostbare topmodel A9.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Door het inbouwen van een relatief ‘kleine’ sensor kan het formaat van de ingebouwde lens binnen de perken blijven, waardoor ook het totaalpakket niet al te groot is. De RX10 IV neem je dus nog steeds relatief gemakkelijk mee. De bouwkwaliteit is prima, zoals we van Sony gewend zijn. Deze camera gaat waarschijnlijk jarenlang mee.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De 1-inch sensor in deze RX10 IV zorgt voor mooie beelden voorzien van veel detail en diepte. Verwacht geen fullframe-kwaliteit, maar deze camera is er meer dan prima mee bediend. Dit geldt ook voor de kwaliteiten die de ingebouwde lens je biedt. Deze lens heeft een enorm bereik, maar heeft ook fraaie optische kwaliteiten. Daardoor maak je zowel in groothoekstand als bij verder inzoomen mooie en krachtige platen, voorzien van een mooi contrast. Ook op de verre tele-standen overigens. Al met al is het een compleet kwaliteitspakket.

7,5
Eindscore test
Sony RX10 IV

Reviews van de Sony RX10 IV

Gemiddelde score gebruikers

8,8
De RX10 IV Digitale Camera van Sony wordt door 44 gebruikers met een gemiddelde van 8,8 beloond. Dat is een zeer goede score. De Sony voldoet aan de verwachtingen na aankoop door consumenten.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
9,0
Hiervoor had ik een FZ82 van Panasonic. ...
Door Gertblijleven op 17-7-2019

Hiervoor had ik een FZ82 van Panasonic. Een prima camera voor als er veel licht is. Ik doe veel aan vogels spotten en fotografeert ze dan. Nu na aanschaf van de RX10 mark IV merkte ik wat ik al die tijd gemist had. Bij normaal weer kan ik gewoon scherpe vogels maken in de lucht. Ik was bang dat dat de inzoom van 600 mm te weinig was omdat de FZ82 1200 mm heeft. maar door de ijzersterke lens is dit meer dan voldoende. Wel moest ik even aan het gewicht wennen maar dat weet je. De camera ligt goed in de hand waardoor je uit de hand met 600mm foto's kunt maken.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik heb de Sony rx10 iv ...
Door henk op 15-7-2019

Ik heb de Sony rx10 iv met extra accu de sony np-wp50 , afstandbediening sony rm-vpr1 en de plus microfoon ony XLR-K2M erbij genomen en ga nu genieten met het gebruik van mijn nieuwe camera. De camera is erg snel met focussen en geeft een mooi resultaat. een klein - puntje s dat het scherm niet kan draaien, je kunt hem alleen naar boven/beneden klappen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Heb deze camera gekocht na het "halve" ...
Door @Ed op 14-7-2019

Heb deze camera gekocht na het "halve" internet te hebben afgezocht naar beoordelingen en besprekingen. Had hiervoor de Sony HX400V, die het onlangs begaf (stabilisatiefout). Was op zoek naar een camera met voldoende zoom en meer detail dan mijn vorige camera, zonder opgescheept te worden met een camera waarbij ik een aantal wisselende lenzen moet gebruiken. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Sony RX100 Mark IV. Na een uitgebreide test bij Kamera Express in Maastricht, tot aankoop overgegaan. Het personeel was bijzonder vriendelijk en behulpzaam en wist gelukkig ook waar ze het over hebben. Heb de camera nu twee dagen in gebruik. Heb tot nu toe zo'n 10% van de mogelijkheden verkend en zal na de diverse online cursussen die ik heb mogen ontvangen langzamerhand de camera steeds beter kunnen gebruiken. De eerste trits foto's, portretten, vergezichten, architectuur, macro's tonen aan dat de camera de gewenste detaillering biedt. Zeer levendig. Ik ga de komende tijd met veel plezier experimenteren.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik heb de Sony RX10 mark IV ...
Door Henk van den Broek op 8-7-2019

Ik heb de Sony RX10 mark IV nu 3 weken in mijn bezit. Ik heb lang getwijfeld over deze keuze omdat ik al 10 jaar fotografeerde met een Nikon camera. De laatste jaren met Nikon D7200 met verschillende lichtsterke lenzen. Maar dat was nu net het probleem: het gesleep met die lenzen op vakantie of in het veld. Ik fotografeer graag in de natuur en heb in eerste instantie gezocht naar lenzen met een groot zoombereik om vogels beter te kunnen fotograferen. Maar van het gewicht van die lenzen en de prijs werd ik niet zo vrolijk. Ik heb me goed georiënteerd en voor laten lichten bij Kamera Express en ben toen uiteindelijk uitgekomen bij een Sony RX10 mark IV. Een prijzig toestel, al is dat maar relatief want 1 lens van Nikon was even duur als dit toestel. Hoewel ik nog veel moet ontdekken ben ik er nu al heel tevreden mee. Wat een verschil in gewicht met de spiegelreflexcamera met lossen lenzen. En het zoombereik vind ik heel plezierig in de natuur. Ik zal nog wel heel wat moeten leren over de mogelijkheden. En wat ik las klopt: de handleiding die er bij zit stelt niet zoveel voor. Gelukkig is er wel een uitgebreide digitale handleiding. In ieder geval ga ik deze vakantie veel uitproberen met deze camera.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Ik heb deze Sony maar kort maar ...
Door Margo op 6-7-2019

Ik heb deze Sony maar kort maar ben zeer tevreden. De lens 24-600mm spreekt me zeer aan gecombineerd met de snelle auto-focus. Het gewicht is net geen 1 kg. Helemaal top dus.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik ben zo blij niet meer met ...
Door Erna op 5-7-2019

Ik ben zo blij niet meer met verschillende lensen te hoeven sjouwen en bovendien is dit een camera met veel mogelijkheden, is hij snel genoeg voor actiefoto’s en is de beeldkwaliteit zeer goed. De kleuren zijn mooi en intensief en het scherp stellen gaat snel, zodat ook de snelste actiefoto’s gewoon lukken. Het is een robuuste camera en een stuk lichter dan wat ik gewend was. Kan zeker tippen aan mijn spiegelreflex.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

10,0
Na 11 jaar een Canon 450D spiegelreflexcamera, ...
Door Rene op 4-7-2019

Na 11 jaar een Canon 450D spiegelreflexcamera, nu toch maar een nieuwe camera aangeschaft. Dit is een geweldige camera. Geen gedoe met losse lenzen makkelijk om mee te nemen. Na 3 weken in mijn bezit nog niets negatiefs meegemaakt. In Oostenrijk perfecte natuur en bergfotos gemaakt. Superscherp ook voor instelling in auto stand. Ook opnemen in 4K is grandioos. Snel fotos op je mobiel zetten gaat ook perfect. Zo heb je gelijk alles indien wenselijk op je mobiel staan. Heel uigebreid Menu, dit is wel even uitproberen en ermee spelen. Zeker een aanrader deze camera. Heb wel gelijk een extr accu bijgekocht.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Fijne kamera, geen gewissel van lenzen, supersnel. In ...
Door JvG op 3-7-2019

Fijne kamera, geen gewissel van lenzen, supersnel. In een boot gezeten, sportstand aan, alles scherp, ik ben onder de indruk. Wel iets resolutie ingeleverd 1” sensor. Maar je krijgt er gemak voor terug.

- - -

In bezit:
Via Kieskeurig.nl

9,0
De camera heeft mijn verwachting enigszins overtroffen. ...
Door Marcel op 2-7-2019

De camera heeft mijn verwachting enigszins overtroffen. Vooral de macrofunctie is zeer goed. Veel mogelijkheden en best wel een overzichtelijk menu.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Deze aangeschaft omdat ik het gesleep met ...
Door Henk op 2-7-2019

Deze aangeschaft omdat ik het gesleep met lenzen niet meer wil. Eindelijk is er nu een camera die alle functies in huis heeft van een spiegelreflex. De lens is echt geweldig qua bereik en is zeer lichtgevoelig. Ik gebruik auto-iso functie die zorgt dat bij uitzoomen de iso mee veranderd. Zodoende hoef je de sluitertijd niet in de gaten te houden. Schiet hiermee in de avond nog mooie plaatjes wild in het bos met zeer acceptabele kwaliteit bij maximale zoom. Ook het filmen gaat zeer makkelijk met hoge kwaliteit, zelfs met weinig licht.Deze camera heeft een gebruiksvriendelijk menu, al kost het wel moeite om de handleiding te volgen die Sony online aanbied. Deze is erg karig en niet met alles even duidelijk wat er nu precies bedoeld wordt of hoe je instelling kunt vinden. Ik ben ervaren dus dat scheelt. Jammer dat touchscreen alleen te gebruiken is om scherpstelpunten te kunnen verleggen. Je kunt het menu dus niet op het scherm bedienen. Voordeel is weer dat je niet per ongeluk via het scherm een instelling aanraakt die een wijziging doorvoerd die je niet wilt. Wel handig is dat scherm uitklapbaar is. Ik heb veel aan de online filmpjes die er onderhand al zijn verschenen. Ik raad iedereen aan om deze te bekijken omdat je daar meer aan hebt dan de handleiding. Hier leggen ze uit waar je instellingen kunt vinden en welke je het beste kan gebruiken (You-Tube). De camera is zeer degelijk gemaakt, stofdicht en water-seald. Camera ligt erg prettig in de hand, beetje zwaar maar dat heb je er voor over als je ziet wat Sony je bied. En dan de autofocus, deze is absoluut top, super snel en ook nog eens 24 frames persec. met continu autofocus. Super gedaan bij Sony. Tot nu ben ik zeer tevreden met deze camera echter moet ik nog verder uitzoeken wat er nog meer kan. Daarvoor heb ik het nog te kort in huis. Ook over de winkel van Camera expres (Almelo) ben ik zeer tevreden. Nemen alle tijd en geven goed en eerlijk advies. Ben je op zoek naar een alleskunner zou ik deze absoluut eens bekijken en proberen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony RX10 IV
Gemiddelde score redacteuren
6,6
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony RX10 IV
Aantal testen:
3
Genormeerde score:
7,9
Actualiteit van de testen
84 %
Actuele expertscore
6,6
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony RX10 IV.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony RX10 IV? Onze eigen test van de RX10 IV staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Cyber-shot RX10 IV
9,0
25-10-2017
TechRadar.com

For those looking for a powerful all-in-one solution, the RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.

TechRadar.com
Sony Cyber-shot RX10 IV
10,0
1-11-2017
TrustedReviews.com

The Sony Cyber-shot RX10 IV sets a new standard for all-in-one superzoom models. If you’re interested in getting an all-in-one travel camera, or simply want to photograph your local wildlife without needing to buy a huge zoom lens for a DSLR, it’s the best you can buy right now.

TrustedReviews.com
Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik
7,5
17-6-2019
BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

BesteProduct.nl
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
5,0
Prijs / kwaliteit
De Sony RX10 IV kun je kopen, maar we raden je aan om hem te vergelijken met andere Digitale Camera's in de ranglijst. Voor € 1.699,00 vind je daar betere Digitale Camera's.
expertscore
6,6
laagste prijs
€ 1.699,00
prijs/kwaliteit
5,0

Laagste prijzen Sony RX10 IV

Bekijk
€ 1.699,00
10,0
Op werkdagen voor 17:30 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
10,0
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,5
Binnen 3 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,4
Op werkdagen voor 16:00 uur betaald, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)


Specificaties

Algemene Kenmerken
Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
compactcamera
HD type
4K Ultra HD
Opties
Opties
video, zelfontspanner
Kantelbaar LCD-scherm
Ja
Aanpasbare Instellingen
Zelf in te stellen
dioptrie, witbalans
Dioptrieaanpassing
Ja
Aansluitingen En Interfaces
Connectiviteit
wifi, bluetooth, NFC, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth
Ja
Bluetooth-versie
4.1
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB-connector
micro-USB
USB versie
2.0
Near Field Communication (NFC)
Ja
Sensor
Megapixel
21 megapixel
Maximale resolutie
5472 x 3648 pixels
Type beeldsensor
CMOS
Fotoresolutie(s)
1920×1920, 2544×2544, 2592×1944, 2720×1528, 2736×1824, 3648×2056, 3648×2736, 3648×3648, 3888×2592, 4864×3648, 5472×3080, 5472×3648 pixels
Formaat beeldsensor
1 inch
Afbeeldingsprocessor
BIONZ X
Lens
Optische zoom
25 x
Digitale zoom
380 x
Zoom
0,7 x
Beeldstabilisator
Ja
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
4
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2.4
Maat filter
72 mm
Focus
Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, gezichtsdetectie, enkel, Contrast-detectie autofocus
Auto Focus (AF) slot
Ja
Normaal scherpstelbereik (tele)
0,72 m
Normaal scherpstelbereik (breed)
0,03 m
Foto's Maken
Schermopties
scherm kantelbaar
Zoeker
elektronisch
Zoeker schermafmetingen
0,39 inch
Beeldscherm
LCD
Schermgrootte
1,2 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
1440000 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, zwart-wit, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG
Sluitertype
elektronisch
Zelfontspanner
Ja
Zelfontspanner (vertraging)
2.3.5.10 sec
Belichting
Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting, highlight-meting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, schemering, nachtopname, liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, custom, witgloeiend
ISO-gevoeligheid
100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800, 25600
Belichtingscorrectie (+/-)
± 3EV (1/3EV step)
Kortste sluitertijd
1/2000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
25600
Video Mogelijkheden
Video recording
Ja
Videoresolutie
3840 x 2160
Analoog signaal
PAL, NTSC
Afspeel modi
rotatie gen_playback_modes
Flitsen
Flits-bereik (tele)
1 - 12.8 m
Flits-bereik (wijd)
1 - 20.8 m
Flitsprogramma
auto, uit, aan, langzame synchronisatie
Opslag
Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MicroSD (TransFlash), microSDHC, microSDXC, MS Duo, MS PRO Duo, MS Micro (M2), MS Pro-HG
Inhoud En Afmetingen
Hoogte
9,40 cm
Breedte
13,25 cm
Diepte
12,74 cm
Gewicht
1050 gram
Gewicht (inclusief batterij)
1095 gram
Meegeleverd
Adapter meegeleverd
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB
Energie
Voeding soort
DC, batterij/accu
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Levensduur accu
3,3 uur
Batterijvoltage
7,20 volt
Geluid
Aansluiting microfoon
Ja
Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Ondersteunde audioformaten
LPCM
Algemeen
EAN
4548736074088, 4548736074064
Partnumber
DSC-RX10M4, DSCRX10M4.CEH
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
October 2017
Introductie model
2017
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
14
Beoordeling experts
6,6
Beoordeling consumenten
8,8
Prijs / kwaliteit
5,0