Volg ons

Sony RX10 IV


Onze test
Expertreview | op
7,5

Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 39 reviews
Redacteur
vanaf 1617,90
Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 39 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De Sony RX10 IV is een camera die een heleboel eigenschappen in één camera combineert. In de dslr-achtige body vind je namelijk een krachtige processor, een 1-inch-sensor en een goed autofocussysteem. Een erg belangrijk aspect van de camera is echter ook de lens, de RX10 Mark IV is uitgerust met een (niet te verwisselen) 24-600mm f/2.4-4-lens. Deze lens is overigens dezelfde als in de voorganger te vinden was, maar gezien de kwaliteit en de prestaties was het helemaal niet nodig om voor deze Mark IV met een nieuwe lens te komen. In de praktijk betekent dit dat je in zo ongeveer alle fotosituaties genoeg hebt aan deze Sony. De beelden die je ermee maakt zijn prima van kwaliteit en de lens geeft je ontzettend veel bereik om mee te werken. Een detail of close-up is geen probleem, maar een berg of een kerktoren dichterbij halen is dat ook niet. Het gemak waarmee je tussen deze twee uitersten wisselt is erg fijn. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je met deze camera een stuk minder gewicht mee hoeft te nemen dan het geval zou zijn bij een spiegelreflex met verwisselbare lenzen.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
Indrukwekkende zaken komen vaak tegen een hoge prijs en in dit geval is dat ook zo. De RX10 Mark IV is niet goedkoop, maar is dat hoge bedrag wel waard door de krachtige prestaties en de hoogwaardige techniek.
8,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Veel superzoomcamera’s hebben vooral één kracht, namelijk het grote zoombereik. Dat heeft deze Sony ook, waarmee de camera uiterst veelzijdig is. Maar deze camera ontleent zijn populariteit ook nog aan andere aspecten. Zo is er een mooie 1-inch-sensor die we kennen uit een andere bekende lijn van Sony, de RX100. De camera heeft daardoor ook fasedetectie-autofocus aan boord, met 315 AF-punten. De sensor zorgt verder voor mooie beelden met veel detail en een fraai dynamisch bereik. Snel is de camera ook, want Sony bouwt een krachtige processor in. Met de RX10 Mark IV kun je maar liefst 24 beelden per seconde maken, met volledige AF/AE-tracking. De autofocus is erg snel, Sony zegt dat de camera in 0.03 seconde scherpstelt en na onze test hebben we weinig reden om daaraan te twijfelen. Filmen doet de RX10 Mark IV ook, onder meer in 4K met 24,25 of 30 beelden per seconde. Ook is er een fraaie slow-motionfunctie, waarbij je opnames kunt maken tot maar liefst 1000 beelden per seconde. Met een relatief lage resolutie, dat wel. De RX10 Mark IV levert alles bij elkaar bekeken erg indrukwekkende prestaties, maar de camera is dan ook uitgerust met onderdelen uit diverse andere krachtige Sony-camera’s, waaronder het kostbare topmodel A9.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Door het inbouwen van een relatief ‘kleine’ sensor kan het formaat van de ingebouwde lens binnen de perken blijven, waardoor ook het totaalpakket niet al te groot is. De RX10 IV neem je dus nog steeds relatief gemakkelijk mee. De bouwkwaliteit is prima, zoals we van Sony gewend zijn. Deze camera gaat waarschijnlijk jarenlang mee.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De 1-inch sensor in deze RX10 IV zorgt voor mooie beelden voorzien van veel detail en diepte. Verwacht geen fullframe-kwaliteit, maar deze camera is er meer dan prima mee bediend. Dit geldt ook voor de kwaliteiten die de ingebouwde lens je biedt. Deze lens heeft een enorm bereik, maar heeft ook fraaie optische kwaliteiten. Daardoor maak je zowel in groothoekstand als bij verder inzoomen mooie en krachtige platen, voorzien van een mooi contrast. Ook op de verre tele-standen overigens. Al met al is het een compleet kwaliteitspakket.

7,5
Eindscore test
Sony RX10 IV

Reviews van de Sony RX10 IV

Gemiddelde score gebruikers

8,9
De RX10 IV Digitale Camera van Sony wordt door 76 gebruikers met een gemiddelde van 8,9 beloond. Dat is een zeer goede score. De Sony voldoet aan de verwachtingen na aankoop door consumenten.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
9,0
Drie dagen geleden deze compacte camera met ...
Door vogelspotter op 17-5-2020

Drie dagen geleden deze compacte camera met vele mogelijkheden gekocht vanwege de fotokwaliteit en snelle autofocus. Ik zocht een camera met meer zoom zonder aan kwaliteit in te boeten en betere foto's bij minder licht. Het is even uitzoeken wat de mogelijkheden zijn qua instellingen, dus daar ben ik nog even mee bezig, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik had al gelezen over de snelheid ...
Door Paul op 21-4-2020

Ik had al gelezen over de snelheid van de camera, maar whow wat is dit een ongelooflijk snelle camera, geweldige autofocus en wat een zoombereik, de eerste indrukken zijn fantastisch.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Compact camera met veel mogelijkheden super scherpe ...
Door Le Bourlier Willy op 18-4-2020

Compact camera met veel mogelijkheden super scherpe foto's ook mogelijk met dezelfde lens makro foto's te maken een goede groothoek lens en een zoomberijk in dezelfde lens je moet dus maar alleen de camera meedoen op foto jacht

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Prima camera ter vervanging van mijn sony ...
Door paul op 6-3-2020

Prima camera ter vervanging van mijn sony alpha 57 met 4 lenzen. Nu alles in één camera. Snelle AF. Scherpe foto's , ook bij sterk in- en uitzoomen. Met handige scherpstellinghulp op de ogen. Zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing, online 680 (kleine) pagina's!! Altijd tweede accu erbij kopen, want accu is relatief snel leeg.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Compacte camara in vergelijking tot spiegelreflex en ...
Door Lieke op 4-3-2020

Compacte camara in vergelijking tot spiegelreflex en losse lenzen. Veel mogelijkheden. Hierbij moet je wel de helpgids van Sony gebruiken. Logisch in de knoppen

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Compact en vol opties. Prijs tov gelijkwaardige spiegelreflex ...
Door Brenda op 1-3-2020

Compact en vol opties. Prijs tov gelijkwaardige spiegelreflex is goed. Zeer gebruiksvriendelijke bedieningspaneel

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

8,0
Na jarenlang een spiegelreflex camera te hebben ...
Door sony rx10 IV op 12-2-2020

Na jarenlang een spiegelreflex camera te hebben gehad gekeken naar een andere camera met goede kwalificaties en een grote zoom mogelijkheid. Nikon en Sony vergeleken met elkaar. Uiteindelijk voor Sony gekozen vanwege de grotere sensor en de goede referenties. De camera nu twee weken in bezit en nog lang niet alles uitgeprobeerd vanwege de zeer uitgebreide mogelijkheden. Hier moet ik mijn weg nog in vinden. Bij kamera express in Maastricht een goede uitleg gekregen over de verschillen van Nikon en Sony.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Camera voelt stevig aan, een aluminium body ...
Door Corina op 2-2-2020

Camera voelt stevig aan, een aluminium body geeft een solide indruk. De instelmogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk. Niet alleen de “ auto” stand werkt perfect. Daarnaast kan de verwende beroeps fotograaf zich helemaal uitleven met de geboden instel mogelijkheden met diafragma, sluitersnelheid en witbalans. Het menu is duidelijk en snel te doorlopen. De optische zoom lijkt beperkt, totdat je de resultaten met de censor ervaart. Een technisch hoogstandje in de prijsklasse van deze camera (s) ontwaard

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik heb een Canon 5D MKII met ...
Door Norbert op 30-1-2020

Ik heb een Canon 5D MKII met groothoek, normaal, tele, vast en zoom. Waarom koop je dan een tweede camera? De voornaamste reden is: de video kwaliteit van de Canon is uitstekend maar er is een groot probleem bij het filmen van niet statische onderwerpen. De scherpstelling is volledig handmatig. De Sony RX10IV heeft een bijzonder snelle scherpstelling, zeker een van de beste die men tegenwoordig kan vinden. Wat de fotokwaliteit betreft: het aantal megapixels is ongeveer hetzelfde als de 5D van Canon. Bij weinig licht zal de Canon wel in het voordeel zijn qua ruis wegens de grotere sensor. Een nadeel van een volledige Canon 5D uitrusting is ook het totaal gewicht van camera plus lenzen in de schoudertas. Wie graag filmt en fotografeert onderweg is met de snelle RX10iv goed bediend. De zoom loopt bijna geruisloos heen en weer en behoudt ook een grote lichtsterkte in elk bereik. De touch focus is handig en voor mij voldoet de beperkte beweging van het klapscherm. De RX10IV is een soort alleskunner al weet je dat er op elk afzonderlijk domein afzonderljk betere bestaan maar dan tegen een veel, veel hogere prijs. De handleiding die men moet downloaden is zeer uitgebreid maar is moeilijk te gebruiken: het is eerder een opsomming van alles wat het toestel kan. Om goed te leren omgaan raad ik een ebook aan geschreven door Alex White uitgegeven door WhiteKnightPress ($9.95): Photographer's Guide tot the Sony DSC-RX10IV. Er zijn natuurlijk ook minpunten. De eerste kennismaking is, zelfs al heeft men reeds veel gefotografeerd, overweldigend. Het scherm staat vol met allerlei symbolen waar men in het begin geen weg mee weet. Er zijn zeer vele controlemogelijkheden en sommige zijn echt complex. De diafragmaring is niet in alle "modes" operationeel. Ik ben voorstander van een afzonderlijke batterijlader zoals bv. Canon doet. De batterijen zijn behoorlijk kleiner dan die van mijn Canon 5D en dus ook veel vlugger leeg. Een tweede batterij plus een lader betekent nog eens 100 EUR. De statiefaansluiting staat nogal in de rand ( ja, ter hoogte van de sensorpositie): kan onevenwichtig zijn bij kleinere tafelstatieven. Wil men een mooi "bokeh" bekomen bij volle opening dan moet men een variablele Nd filter opschroeven.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
Nu 1 dag gefotografeerd. Blij met mn ...
Door Marcel brinks op 29-1-2020

Nu 1 dag gefotografeerd. Blij met mn aankoop. Scherpe foto's, wat opvalt is zn snelheid en alles in één lens, top!!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony RX10 IV
Gemiddelde score redacteuren
5,4
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony RX10 IV
Aantal testen:
3
Genormeerde score:
7,9
Actualiteit van de testen
68 %
Actuele expertscore
5,4
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony RX10 IV.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony RX10 IV? Onze eigen test van de RX10 IV staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Cyber-shot RX10 IV
9,0
25-10-2017
TechRadar.com

For those looking for a powerful all-in-one solution, the RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.

TechRadar.com
Sony Cyber-shot RX10 IV
10,0
1-11-2017
TrustedReviews.com

The Sony Cyber-shot RX10 IV sets a new standard for all-in-one superzoom models. If you’re interested in getting an all-in-one travel camera, or simply want to photograph your local wildlife without needing to buy a huge zoom lens for a DSLR, it’s the best you can buy right now.

TrustedReviews.com
Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik
7,5
17-6-2019
BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

BesteProduct.nl
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
2,0
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Digitale Camera's betaal je voor de Sony RX10 IV te veel geld. Dit product is slecht beoordeeld en / of verouderd. Bekijk de nieuwste Digitale Camera's.
expertscore
5,4
laagste prijs
€ 1.617,90
prijs/kwaliteit
2,0

Laagste prijzen Sony RX10 IV

Bekijk
€ 1.617,90
4,9
Binnen 3 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,9
Op werkdagen voor 17:30 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,4
Op werkdagen voor 16:00 uur betaald, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,3
Binnen 2 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)


Specificaties van Sony RX10 IV

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
compactcamera
HD type
4K Ultra HD

Opties

Opties
video, zelfontspanner
Kantelbaar LCD-scherm
Ja

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
dioptrie, witbalans
Dioptrieaanpassing
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, bluetooth, NFC, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n)
Bluetooth
Ja
Bluetooth-versie
4.1
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB-connector
micro-USB
USB versie
2.0
Near Field Communication (NFC)
Ja

Sensor

Megapixel
21 megapixel
Maximale resolutie
5472 x 3648 pixels
Type beeldsensor
CMOS
Fotoresolutie(s)
1920×1920, 2544×2544, 2592×1944, 2720×1528, 2736×1824, 3648×2056, 3648×2736, 3648×3648, 3888×2592, 4864×3648, 5472×3080, 5472×3648 pixels
Formaat beeldsensor
1 inch
Afbeeldingsprocessor
BIONZ X

Lens

Optische zoom
25 x
Digitale zoom
380 x
Zoom
0,7 x
Beeldstabilisator
Ja
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
4
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2.4
Maat filter
72 mm

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, gezichtsdetectie, enkel, Contrast-detectie autofocus
Auto Focus (AF) slot
Ja
Normaal scherpstelbereik (tele)
0,72 m
Normaal scherpstelbereik (breed)
0,03 m

Foto's Maken

Schermopties
scherm kantelbaar
Zoeker
elektronisch
Zoeker schermafmetingen
0,39 inch
Beeldscherm
LCD
Schermgrootte
1,2 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
1440000 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, zwart-wit, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG
Sluitertype
elektronisch
Zelfontspanner
Ja
Zelfontspanner (vertraging)
2.3.5.10 sec

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting, highlight-meting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, schemering, nachtopname, liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, custom, witgloeiend
ISO-gevoeligheid
100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1250,1600,2000,2500,3200,4000,5000,6400,8000,10000,12800,25600
Belichtingscorrectie (+/-)
± 3EV (1/3EV step)
Kortste sluitertijd
1/2000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
25600

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresolutie
3840 x 2160
Analoog signaal
PAL, NTSC
Afspeel modi
rotatie

Flitsen

Flits-bereik (tele)
1 - 12.8 m
Flits-bereik (wijd)
1 - 20.8 m
Flitsprogramma
auto, uit, aan, langzame synchronisatie

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MicroSD (TransFlash), microSDHC, microSDXC, MS Duo, MS PRO Duo, MS Micro (M2), MS Pro-HG

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,40 cm
Breedte
13,25 cm
Diepte
12,74 cm
Gewicht
1050 gram
Gewicht (inclusief batterij)
1095 gram

Meegeleverd

Adapter meegeleverd
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB

Energie

Voeding soort
DC, batterij/accu
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Levensduur accu
3,3 uur
Batterijvoltage
7,20 volt

Geluid

Aansluiting microfoon
Ja
Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Ondersteunde audioformaten
LPCM

Algemeen

EAN
4548736074088, 4548736074064
Partnumber
DSC-RX10M4, DSCRX10M4.CEH
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
October 2017
Introductie model
2017
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
14
Beoordeling experts
5,4
Beoordeling consumenten
8,9
Prijs / kwaliteit
2,0