Volg ons

Sony RX10 IV


Onze test
Expertreview | op
7,5

Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 39 reviews
Redacteur
vanaf 1628,51
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De Sony RX10 IV is een camera die een heleboel eigenschappen in één camera combineert. In de dslr-achtige body vind je namelijk een krachtige processor, een 1-inch-sensor en een goed autofocussysteem. Een erg belangrijk aspect van de camera is echter ook de lens, de RX10 Mark IV is uitgerust met een (niet te verwisselen) 24-600mm f/2.4-4-lens. Deze lens is overigens dezelfde als in de voorganger te vinden was, maar gezien de kwaliteit en de prestaties was het helemaal niet nodig om voor deze Mark IV met een nieuwe lens te komen. In de praktijk betekent dit dat je in zo ongeveer alle fotosituaties genoeg hebt aan deze Sony. De beelden die je ermee maakt zijn prima van kwaliteit en de lens geeft je ontzettend veel bereik om mee te werken. Een detail of close-up is geen probleem, maar een berg of een kerktoren dichterbij halen is dat ook niet. Het gemak waarmee je tussen deze twee uitersten wisselt is erg fijn. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je met deze camera een stuk minder gewicht mee hoeft te nemen dan het geval zou zijn bij een spiegelreflex met verwisselbare lenzen.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
Indrukwekkende zaken komen vaak tegen een hoge prijs en in dit geval is dat ook zo. De RX10 Mark IV is niet goedkoop, maar is dat hoge bedrag wel waard door de krachtige prestaties en de hoogwaardige techniek.
8,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Veel superzoomcamera’s hebben vooral één kracht, namelijk het grote zoombereik. Dat heeft deze Sony ook, waarmee de camera uiterst veelzijdig is. Maar deze camera ontleent zijn populariteit ook nog aan andere aspecten. Zo is er een mooie 1-inch-sensor die we kennen uit een andere bekende lijn van Sony, de RX100. De camera heeft daardoor ook fasedetectie-autofocus aan boord, met 315 AF-punten. De sensor zorgt verder voor mooie beelden met veel detail en een fraai dynamisch bereik. Snel is de camera ook, want Sony bouwt een krachtige processor in. Met de RX10 Mark IV kun je maar liefst 24 beelden per seconde maken, met volledige AF/AE-tracking. De autofocus is erg snel, Sony zegt dat de camera in 0.03 seconde scherpstelt en na onze test hebben we weinig reden om daaraan te twijfelen. Filmen doet de RX10 Mark IV ook, onder meer in 4K met 24,25 of 30 beelden per seconde. Ook is er een fraaie slow-motionfunctie, waarbij je opnames kunt maken tot maar liefst 1000 beelden per seconde. Met een relatief lage resolutie, dat wel. De RX10 Mark IV levert alles bij elkaar bekeken erg indrukwekkende prestaties, maar de camera is dan ook uitgerust met onderdelen uit diverse andere krachtige Sony-camera’s, waaronder het kostbare topmodel A9.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Door het inbouwen van een relatief ‘kleine’ sensor kan het formaat van de ingebouwde lens binnen de perken blijven, waardoor ook het totaalpakket niet al te groot is. De RX10 IV neem je dus nog steeds relatief gemakkelijk mee. De bouwkwaliteit is prima, zoals we van Sony gewend zijn. Deze camera gaat waarschijnlijk jarenlang mee.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De 1-inch sensor in deze RX10 IV zorgt voor mooie beelden voorzien van veel detail en diepte. Verwacht geen fullframe-kwaliteit, maar deze camera is er meer dan prima mee bediend. Dit geldt ook voor de kwaliteiten die de ingebouwde lens je biedt. Deze lens heeft een enorm bereik, maar heeft ook fraaie optische kwaliteiten. Daardoor maak je zowel in groothoekstand als bij verder inzoomen mooie en krachtige platen, voorzien van een mooi contrast. Ook op de verre tele-standen overigens. Al met al is het een compleet kwaliteitspakket.

7,5
Eindscore test
Sony RX10 IV

Reviews van de Sony RX10 IV

Gemiddelde score gebruikers

8,9
De RX10 IV Digitale Camera van Sony wordt door 54 gebruikers met een gemiddelde van 8,9 beloond. Dat is een zeer goede score. De Sony voldoet aan de verwachtingen na aankoop door consumenten.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
9,0
Na jarenlang gebruiker van een Sony spiegelreflex ...
Door Pascale op 3-10-2019

Na jarenlang gebruiker van een Sony spiegelreflex camera - waarbij bij een val afgelopen zomer het kantelbaar led-display stuk bleek – wilde ik opnieuw een Sony camera met minimaal alle opties van een spiegelreflex en een groot zoombereik zonder verschillende lenzen. Na een oriënterend marktonderzoek kwam de Sony RX10 IV al snel als favoriet naar voren omdat het apparaat een bijna ‘alleskunner’ is : de Zeiss-telelens 24-600mm, 4K filmen, snelle autofocus en nog veel meer voor deze niet-professionele fotoliefhebber. Ook de positieve reviews (best reviewed in aug 2019 op kieskeurig.nl) en testresultaten (o.a. in Foto Magazine) hebben mij doen besluiten om deze camera aan te schaffen. Ik heb de camera aangeschaft bij de vakhandel Kamera-Express om er de finale bevestiging te krijgen dat ik de juiste keuze had gemaakt, om de look and feel te testen en het toestel in werking te zien. Ik kreeg er de vakkundige uitleg die zocht. Zij attendeerden mij ook op een adres om het eventueel laten repareren van mijn Sony spiegelreflex die door Sony niet meer ondersteund werd. De camera was hier ook in de aanbieding nadat ik Sony’s zomeractie was misgelopen en ik kreeg er ook nog 2 vouchers voor een online basiscursus fotografie en studiofotografie mee. Inmiddels de eerste basisinstellingen van de camera onder de knie via You Tube-filmpjes want de online Sony handleiding is dik, complex en onoverzichtelijk.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Na enkele maanden deze camera gebruikt te ...
Door Frederik op 30-9-2019

Na enkele maanden deze camera gebruikt te hebben werkelijk niets dan lof. Inmiddels een set filters erbij gekocht en een reportageflitser en ik maak de meest waanszinneige foto's. Een absolute aanrader voor eenieder die de camere ECHT wil leren kennen is "The Friedman Archives Guide to Sony's RX-10 IV". In 677 pagina's leer je hier alle kenmerken en instellingen van de camera kennen. Het e-boek (epub of beter de PDF) is bijzonder vlot geschreven. Zitten twijfelen tussen de Panasonic Lumix FZ2000, de Lumix FZ1000 II, de Sony RX10 III en deze fantastische Sony RX10 IV. De veel betere autofocus (315 punts, 0.03 seconden), de supersnelle beeldverwerking (24 foto's/sec) en de touchfunctie op het display deden de balans doorslaan naar de Sony RX10 IV. REVIEW 12-6-2019 Zeer goede en uitgebreide (moest de parkeermeter nog bijvullen ;-)) informatie bij Kamera Express Zwolle, de verkoper was duidelijk een ervaren fotograaf. Een week in bezit en nog midden in de leercurve. Elke stap daarin geeft het volgende Wauw-effect.

- - -

In bezit: paar maanden
Via Kieskeurig.nl

9,0
Alhoewel ik nog in de beginnende fase ...
Door Desiree op 18-9-2019

Alhoewel ik nog in de beginnende fase ben en nog wat zoekende ben met licht, sluitertijden en instellingen ben ik bijzonder blij met deze camera, in mijn vakantie doorgaans de automatische instellingen gebruikt, ik had hem net een week dus automatisch leek mij het meest veilig, nog nooit heb ik zo'n mooi fotoalbum kunnen maken, wat een mooie foto's. Ik krijg er ook steeds meer complimenten over. Ik wil nu meer gaan oefenen, dus wil weg, naar buiten, naar natuurgebieden, steden en overal heen. Maar ja, ik moet ook nog werken, dus dilemma. Voor een beginner is het een prima camera en ik denk dat ik er nog zoveel meer mee kan, maar dat moet ik dus nog uitvogelen. Wat ik zelf jammer vind en dat is niet alleen bij deze camera, ik ben linkshandig en de toestellen hebben doorgaans een grip om met rechterhand vast te houden, het zou geweldig zijn als er voor linkshandigen een omgedraaide body zou zijn. ================================ Review 31-5-2019 ik wide een mark3, maar winkel gaf aan dat met een niet al te groot verschil de mark 4 beter is, vanmorgen gehaald, inmiddels al wat proeffotos gemaakt, mooie fotos, instellingen gaan makkelijk, de zoeker geeft mij meer voordeel om onderwerp sneller te zoeken dit tov een gewone compact camera. inzoomen kan met hand of automatisch.

- - -

In bezit: paar maanden
Via Kieskeurig.nl

9,0
Fijne stille camera met veel mogelijkheden mede ...
Door Marie-Claire op 14-9-2019

Fijne stille camera met veel mogelijkheden mede door het aanraakscherm. Veel foto's onder moeilijke omstandigheden zoals bij concerten of in de natuur lukken nu net wel. Mooie scherpe en heldere foto's, ik ben ook heel blij met de zoom!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik had al een superzoomcamera maar door ...
Door Josien op 29-8-2019

Ik had al een superzoomcamera maar door kennis die deze had ook besmet geraakt, is nl veel sneller en scherper en kan mooie macro foto’s maken. Is wel wat zwaarder dan mijn vorige camera, maar maakt wel mooiere foto’s! Werd goed geholpen bij kamera-express maar heb hem later online gekocht!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Als Sony-adept kon dit toestel niet in ...
Door Gerritvd5er op 13-8-2019

Als Sony-adept kon dit toestel niet in m'n collectie ontbreken. Het is heel compact, en toch heb je het meest veelzijdige toestel op de markt. Je hebt een toestel met het bereik van 24 mm tot en met 600 mm. En dit met diafragma van 2.4 tot 4. Ongezien. Het diafragma gaat wel snel van 2.4 ( bij 24 mm ) naar 2.8 ( bij 30 mm ) , naar 3.2 ( bij 35 mm ) Ik heb het toestel onderworpen aan wat tests, en het voldoet ruimschoots. Het zoombereik is zeer handig, maar ook de details ontgoochelen niet. Het scherpstellen gaat razendsnel. Bij volledig uitgezoomd, blijft het toch stabiel. De menu's zijn voor Sony-gebruikers evident, enkel het afregelen van het diafragma, nu met een instelring rond de lens, is even wennen. De sluitersnelheid doe ik met het instelwiel, dichtbij de sluiterknop. Er zijn mogelijkheden legio om allerhande functies persoonlijk in te stellen. De invulflits doet zeker z'n werk, en is een mooie extra. Ook de batterij gaat een dag lang mee. Het enige wat ik jammer vind, is dat er maar 1 SD-kaart in kan. Een allrounder en must-have voor op citytrip!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Na een aantal Sony cybershot camera's te ...
Door GG op 11-8-2019

Na een aantal Sony cybershot camera's te hebben gehad, heb ik een ander merk geprobeerd wat minder beviel omdat de camera te licht was om goed recht te houden. Nu terug naar Sony. Het gewicht heeft me even doen twijfelen maar het is me meegevallen. Het is geen goedkope camera maar ik ben blij dat ik toch overstag ben gegaan. De foto's zijn erg scherp en mooie kleuren. Snel in te stellen. Zoombereik is prima. De digitale handleiding is erg uitgebreid dus daar ben ik nog wel even zoet mee. Verwacht dat er nog veel meer mogelijkheden zijn dan ik tot nu toe heb uitgevonden.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Als 2e camera gekocht, omdat ik niet ...
Door Ramon op 10-8-2019

Als 2e camera gekocht, omdat ik niet altijd de spiegelreflex met alle lenzen wil meenemen. Super aankoop! Camera heeft enorm veel mogelijkheden en maakt super foto's. Ik heb er wel een boek over de camera bijgekocht, omdat ik optimaal gebruik wil maken van wat de camera allemaal kan. Lens werk echt super (enorme zoom én redelijke groothoek).

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

8,0
omdat mijn camera kapot was met de ...
Door arie op 1-8-2019

omdat mijn camera kapot was met de code e6210 ook een sony ,maar toch weer gekozen voor een sony de RX10 Mark 4 dit is een camera met een telelens al ingebouwd dan hoef je niet meer met aparte lenzen te slepen. hij is wat aan het gewicht maar dit nemen voor lief

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Heel veelzijdige camera, voorzien van een prima ...
Door M.A. van Oene op 29-7-2019

Heel veelzijdige camera, voorzien van een prima optiek en een snelle scherpstelling. De snelheid is een duidelijke verbetering t.o.v. zijn voorganger. Dat maakt de camera nog beter geschikt voor sport en natuurfotografie. De camera is compact gebouwd en wel vrij zwaar, echter in vergelijking tot een compacte spegelreflex en vergelijkbare lenzen is deze camera veel gemakkelijker om mee te nemen. Dit is een heel goede camera, maar er zijn nog wel verbeterpunten. Een volledig kantelbaar scherm, een stroevere dioptrie instelling, een langere accuduur en een duidelijker menustructuur.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony RX10 IV
Gemiddelde score redacteuren
6,2
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony RX10 IV
Aantal testen:
3
Genormeerde score:
7,9
Actualiteit van de testen
79 %
Actuele expertscore
6,2
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony RX10 IV.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony RX10 IV? Onze eigen test van de RX10 IV staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Cyber-shot RX10 IV
9,0
25-10-2017
TechRadar.com

For those looking for a powerful all-in-one solution, the RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.

TechRadar.com
Sony Cyber-shot RX10 IV
10,0
1-11-2017
TrustedReviews.com

The Sony Cyber-shot RX10 IV sets a new standard for all-in-one superzoom models. If you’re interested in getting an all-in-one travel camera, or simply want to photograph your local wildlife without needing to buy a huge zoom lens for a DSLR, it’s the best you can buy right now.

TrustedReviews.com
Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik
7,5
17-6-2019
BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

BesteProduct.nl
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
3,5
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Digitale Camera's betaal je voor de Sony RX10 IV te veel geld. Check de testen van RX10 IV, maar overweeg ook om een andere Digitale Camera te kopen. Er zijn er genoeg.
expertscore
6,2
laagste prijs
€ 1.628,51
prijs/kwaliteit
3,5

Laagste prijzen Sony RX10 IV

Bekijk
€ 1.628,51
-
Binnen 2 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.692,00
10,0
Op werkdagen voor 17:30 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.692,00
10,0
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.692,00
9,1
Voor 23:59 uur met iDeal besteld? Morgen gratis in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)


Specificaties van Sony RX10 IV

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
compactcamera
HD type
4K Ultra HD

Opties

Opties
video, zelfontspanner
Kantelbaar LCD-scherm
Ja

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
dioptrie, witbalans
Dioptrieaanpassing
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, bluetooth, NFC, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n)
Bluetooth
Ja
Bluetooth-versie
4.1
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB-connector
micro-USB
USB versie
2.0
Near Field Communication (NFC)
Ja

Sensor

Megapixel
21 megapixel
Maximale resolutie
5472 x 3648 pixels
Type beeldsensor
CMOS
Fotoresolutie(s)
1920×1920, 2544×2544, 2592×1944, 2720×1528, 2736×1824, 3648×2056, 3648×2736, 3648×3648, 3888×2592, 4864×3648, 5472×3080, 5472×3648 pixels
Formaat beeldsensor
1 inch
Afbeeldingsprocessor
BIONZ X

Lens

Optische zoom
25 x
Digitale zoom
380 x
Zoom
0,7 x
Beeldstabilisator
Ja
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
4
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2.4
Maat filter
72 mm

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, gezichtsdetectie, enkel, Contrast-detectie autofocus
Auto Focus (AF) slot
Ja
Normaal scherpstelbereik (tele)
0,72 m
Normaal scherpstelbereik (breed)
0,03 m

Foto's Maken

Schermopties
scherm kantelbaar
Zoeker
elektronisch
Zoeker schermafmetingen
0,39 inch
Beeldscherm
LCD
Schermgrootte
1,2 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
1440000 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, zwart-wit, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG
Sluitertype
elektronisch
Zelfontspanner
Ja
Zelfontspanner (vertraging)
2.3.5.10 sec

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting, highlight-meting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, schemering, nachtopname, liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, custom, witgloeiend
ISO-gevoeligheid
100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1250,1600,2000,2500,3200,4000,5000,6400,8000,10000,12800,25600
Belichtingscorrectie (+/-)
± 3EV (1/3EV step)
Kortste sluitertijd
1/2000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
25600

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresolutie
3840 x 2160
Analoog signaal
PAL, NTSC
Afspeel modi
rotatie gen_playback_modes

Flitsen

Flits-bereik (tele)
1 - 12.8 m
Flits-bereik (wijd)
1 - 20.8 m
Flitsprogramma
auto, uit, aan, langzame synchronisatie

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MicroSD (TransFlash), microSDHC, microSDXC, MS Duo, MS PRO Duo, MS Micro (M2), MS Pro-HG

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,40 cm
Breedte
13,25 cm
Diepte
12,74 cm
Gewicht
1050 gram
Gewicht (inclusief batterij)
1095 gram

Meegeleverd

Adapter meegeleverd
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB

Energie

Voeding soort
DC, batterij/accu
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Levensduur accu
3,3 uur
Batterijvoltage
7,20 volt

Geluid

Aansluiting microfoon
Ja
Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Ondersteunde audioformaten
LPCM

Algemeen

EAN
4548736074088, 4548736074064
Partnumber
DSC-RX10M4, DSCRX10M4.CEH
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
October 2017
Introductie model
2017
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
16
Beoordeling experts
6,2
Beoordeling consumenten
8,9
Prijs / kwaliteit
3,5