Volg ons

Sony RX10 IV


Onze test
Expertreview | op
7,5

Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik

8 - Score Badge BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 39 reviews
Redacteur
vanaf 1578,53
Van Motorola’s met uitvouwantenne, naar 3310’s, Windows Mobile PDA’s, BlackBerry’s tot moderne smartphones. Ik heb overal mee rondgelopen. Sinds 2010 review ik (voornamelijk) smartphones voor verschillende techmerken, zoals Computer!Totaal en BesteProduct.
Jasper van Bladel
Jasper van Bladel
Gilze • 39 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 25%)
De Sony RX10 IV is een camera die een heleboel eigenschappen in één camera combineert. In de dslr-achtige body vind je namelijk een krachtige processor, een 1-inch-sensor en een goed autofocussysteem. Een erg belangrijk aspect van de camera is echter ook de lens, de RX10 Mark IV is uitgerust met een (niet te verwisselen) 24-600mm f/2.4-4-lens. Deze lens is overigens dezelfde als in de voorganger te vinden was, maar gezien de kwaliteit en de prestaties was het helemaal niet nodig om voor deze Mark IV met een nieuwe lens te komen. In de praktijk betekent dit dat je in zo ongeveer alle fotosituaties genoeg hebt aan deze Sony. De beelden die je ermee maakt zijn prima van kwaliteit en de lens geeft je ontzettend veel bereik om mee te werken. Een detail of close-up is geen probleem, maar een berg of een kerktoren dichterbij halen is dat ook niet. Het gemak waarmee je tussen deze twee uitersten wisselt is erg fijn. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat je met deze camera een stuk minder gewicht mee hoeft te nemen dan het geval zou zijn bij een spiegelreflex met verwisselbare lenzen.
7,0
Prijs
(Weging 10%)
Indrukwekkende zaken komen vaak tegen een hoge prijs en in dit geval is dat ook zo. De RX10 Mark IV is niet goedkoop, maar is dat hoge bedrag wel waard door de krachtige prestaties en de hoogwaardige techniek.
8,0
Features / specificaties / opties
(Weging 15%)
Veel superzoomcamera’s hebben vooral één kracht, namelijk het grote zoombereik. Dat heeft deze Sony ook, waarmee de camera uiterst veelzijdig is. Maar deze camera ontleent zijn populariteit ook nog aan andere aspecten. Zo is er een mooie 1-inch-sensor die we kennen uit een andere bekende lijn van Sony, de RX100. De camera heeft daardoor ook fasedetectie-autofocus aan boord, met 315 AF-punten. De sensor zorgt verder voor mooie beelden met veel detail en een fraai dynamisch bereik. Snel is de camera ook, want Sony bouwt een krachtige processor in. Met de RX10 Mark IV kun je maar liefst 24 beelden per seconde maken, met volledige AF/AE-tracking. De autofocus is erg snel, Sony zegt dat de camera in 0.03 seconde scherpstelt en na onze test hebben we weinig reden om daaraan te twijfelen. Filmen doet de RX10 Mark IV ook, onder meer in 4K met 24,25 of 30 beelden per seconde. Ook is er een fraaie slow-motionfunctie, waarbij je opnames kunt maken tot maar liefst 1000 beelden per seconde. Met een relatief lage resolutie, dat wel. De RX10 Mark IV levert alles bij elkaar bekeken erg indrukwekkende prestaties, maar de camera is dan ook uitgerust met onderdelen uit diverse andere krachtige Sony-camera’s, waaronder het kostbare topmodel A9.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 10%)
Door het inbouwen van een relatief ‘kleine’ sensor kan het formaat van de ingebouwde lens binnen de perken blijven, waardoor ook het totaalpakket niet al te groot is. De RX10 IV neem je dus nog steeds relatief gemakkelijk mee. De bouwkwaliteit is prima, zoals we van Sony gewend zijn. Deze camera gaat waarschijnlijk jarenlang mee.
7,0
Beeldkwaliteit
(Weging 40%)
De 1-inch sensor in deze RX10 IV zorgt voor mooie beelden voorzien van veel detail en diepte. Verwacht geen fullframe-kwaliteit, maar deze camera is er meer dan prima mee bediend. Dit geldt ook voor de kwaliteiten die de ingebouwde lens je biedt. Deze lens heeft een enorm bereik, maar heeft ook fraaie optische kwaliteiten. Daardoor maak je zowel in groothoekstand als bij verder inzoomen mooie en krachtige platen, voorzien van een mooi contrast. Ook op de verre tele-standen overigens. Al met al is het een compleet kwaliteitspakket.

7,5
Eindscore test
Sony RX10 IV

Reviews van de Sony RX10 IV

Gemiddelde score gebruikers

8,9
De RX10 IV Digitale Camera van Sony wordt door 65 gebruikers met een gemiddelde van 8,9 beloond. Dat is een zeer goede score. De Sony voldoet aan de verwachtingen na aankoop door consumenten.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl
Toon:
8,0
Nadat mijn Sony HX400V een foutmelding gaf ...
Door ERt op 9-1-2020

Nadat mijn Sony HX400V een foutmelding gaf waarvan de reperatie te duur was, wilde ik eigenlijk een ander merk komen. Na het advies bij Kamera Express toch op deze kamera uitgekomen door de specificaties en geen extra lenzen mee te hoeven sjouwen. Mijn eerste indruk is een mooi zoombereik, een overdaad aan functies waardoor het nog een uitdaging wordt de camera goed te leren kennen.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik heb voor deze camera gekozen i.v.m. ...
Door Monique op 8-1-2020

Ik heb voor deze camera gekozen i.v.m. snelheid, de vele mogelijkheden en een groot zoombereik. Om scherp te stellen heb je vele mogelijkheden dankzij de scherpstellingsfunctieknop aan de zijkant. Vele mogelijkheden om creatief foto's te maken. Een verbluffend toestel voor de niet- professionele fotograaf. De foto's hebben een mooie en natuurgetrouwe kleur.De digitale handleiding is erg uitgebreid dus ik zal daar nog een tijdje zoet mee zijn. Misschien een minpunt is dat het toestel een beetje zwaar is.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
In verband met een verre vakantiereis, waardoor ...
Door Piet van Varik op 29-12-2019

In verband met een verre vakantiereis, waardoor het lastig is mijn Sony A77 met alle lenzen mee te nemen in het vliegtuig, heb ik deze RX10m4 gekocht en ik moet zeggen een geweldige kamera! Deze heeft een super goed zoom bereik en maakt ook bij weinig licht hele goede foto's en video's. Is compact en snel. Voor mij een prima alternatief voor mijn huidige Sony A77 mark II.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
Prima produkt waarmee je razendsnel haarscherpe foto's ...
Door Janny op 28-12-2019

Prima produkt waarmee je razendsnel haarscherpe foto's maakt tot 600mm zoombereik. Bovendien kun je er 4k mee filmen en binnen zonder flitser mooie foto's mee maken. Kreeg prima advies bij Foto de Vakman in Wijchen.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Na 3 jaar met veel plezier gebruik ...
Door Jenny op 22-12-2019

Na 3 jaar met veel plezier gebruik te hebben gemaakt van de Samsung NX300M systeemcamera, vonden wij het nu tijd voor iets nieuws. We hadden drie must-haves voor de nieuwe camera; verbetering van de maximale zoom, supersnelle AF en een zoeker. Nu hadden wij voor het verbeteren van de zoom vast wel andere lenzen kunnen kopen, maar Samsung camera's werden niet meer gemaakt en het wisselen van lenzen vonden wij onhandig. Om die reden kwamen wij samen met de medewerkers van Kamera Express uiteindelijk uit bij de Sony Cybershot RX10 mark IV. Deze camera loste alle drie de problemen direct op. Razendsnelle AF, superzoom en een elektronische zoeker. Daarnaast heeft het toestel een prachtig ontwerp, ergonomische body en enorm veel verschillende opties voor het maken van de mooiste foto's. En die maakt deze Sony camera ook zeker weten!

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Jan Willem ten Dam
22-12-2019
"Intussen 1,5 jaar ervaring met deze fijne camera"

Ik reis veel en vooral naar en door natuur reservaten. Eerste hobby is het fotograferen van vogels en vogels in actie. Door de snelheid van deze camera zijn de resultaten van actiefoto's vaak prima, helder en scherp. Wel moet het weer mee zitten en het licht van de goede kant komen. Ook andere dieren in actie fotograferen gaat prima. Statisch heel mooie foto's genomen van vlinders en libellen, de ruime zoom helpt daarbij natuurlijk wel. Ik ben zeer tevreden met mijn camera die al meegereisd is door heel Scandinavië, Frankrijk en Spanje, Duitsland en Italië, Maleisië, Thailand, Nieuw Zeeland etc. Er staan nog veel meer reizen en natuurreservaten, maar ook oude binnensteden op stapel met deze camera. Snel, relatief licht in gewicht en kwalitatief goede foto's.

- - -

Sterke punten: Heel snelle focus; lichtgewicht t.o.v. SR; geen gesjouw met lenzen; snel opname gereed onder alle omstandigheden; prachtige diafragma instellingen.
Zwakke punten: Alle faciliteiten en instellingen zijn voor mij soms niet snel genoeg te vinden, ook niet na 1,5 jaar en vele tienduizenden foto's. Het toestel is soms wat gevoelig voor een hoge relatieve luchtvochtigheid, verandert dan zelf de zoom of heeft soms plotseling zwart beeld en luistert dan niet meer naar de knoppen. Uitschakelen en opnieuw opstarten verhelpt deze bug, maar een vogel wacht daar meestal niet op.
In bezit:
Via BesteProduct.nl

9,0
Heb deze camera nog maar pas maar ...
Door Maya op 18-12-2019

Heb deze camera nog maar pas maar tot op heden heel tevreden met de beelden die ik heb gemaakt. Het menu heeft vele mogelijkheden en is niet moeilijk te bedienen. Fijne camera!

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

9,0
Ik zat al een poosje te twijfelen ...
Door Sony RX10IV op 11-12-2019

Ik zat al een poosje te twijfelen over een compactcamera voor naast mijn Canon spiegelreflexcamera (die ik voor mijn werk gebruik), omdat ik graag op vakantie en uitjes ook foto's wil schieten die in de buurt komen van mijn prof camera, zonder te voelen dat ik een pakezel ben met gesleep van lenzen... Graag zou ik ook wat meer zoombereik willen, dan een standaard compactcamera en veel soortgelijke mogelijkheden als de prof camera. Ik ben gaan kijken op de overzichtelijke site van Kamera Express en ben 2 x gaan kijken en vragen in Arnhem. Ik kreeg uitgebreid advies welke ik het beste kon gaan kopen (ook ivm dat ik nu Canon heb en ik twijfelde over Sony) en namen uitgebreid de tijd voor mij, om de voor en tegens te laten zien. Ook ben ik naar een fotobeurs gegaan waar ook een medewerkers stonden van Kamera Express Arnhem. Ik werd wederom zeer fijn te woord gestaan, waardoor ik mijn besluit nam. Een paar dagen later ging ik naar Kamera Express Arnhem en werd voor de 2e keer te woord gestaan door Mees: het moest de bridgecamera Sony RX10 IV worden. Dank nogmaals Kamera Express Arnhem; mijn winkel voor alles wb fotografie!! Ik ben gaan uitproberen en ik ben er nog lang niet, maar wauw, wat een camera: gave bokeh, mooi scherp, flinke zoom, diafragma van 2.4-4, mensen en dieren oogherkenning, stil fotograferen, kantelbaar scherm (maar niet zo kantelbaar voor selfies, jammer genoeg), 4K video; Ik ben er erg blij mee! Mijn spiegelreflex is van Canon (al een oudje aan het worden), maar ik overweeg mijn volgende prof camera van Sony te nemen....

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

9,0
Hebdecamera een week in mijn bezit. Met ...
Door Carine op 11-12-2019

Hebdecamera een week in mijn bezit. Met hulp van YouTube en de gedownloade gebruiksaanwijzing al mooie foto's kunnen maken. Geen gesjouw met losse lenzen. De eerste indruk is heel positief.

- - -

In bezit: paar weken
Via Kieskeurig.nl

10,0
IK was het beu om met zware ...
Door Robert Van Nuffel op 29-11-2019

IK was het beu om met zware apparatuur en dito lenzen te sleuren. Dit toestel kan alles aan en is best te transporteren en te hanteren. Zit goed in de hand en kan is veelzijdig. Geen seconde spijt gehad van mijn keuze.

- - -

In bezit: paar dagen
Via Kieskeurig.nl

Toon meer reviews

Testen van Sony RX10 IV
Gemiddelde score redacteuren
6,0
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Sony RX10 IV
Aantal testen:
3
Genormeerde score:
7,9
Actualiteit van de testen
76 %
Actuele expertscore
6,0
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Sony RX10 IV.
Website testen
Wat vonden andere testers van de Sony RX10 IV? Onze eigen test van de RX10 IV staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Sony Cyber-shot RX10 IV
9,0
25-10-2017
TechRadar.com

For those looking for a powerful all-in-one solution, the RX10 IV is the best camera out there. It comes at a price, but there's nothing else quite like it.

TechRadar.com
Sony Cyber-shot RX10 IV
10,0
1-11-2017
TrustedReviews.com

The Sony Cyber-shot RX10 IV sets a new standard for all-in-one superzoom models. If you’re interested in getting an all-in-one travel camera, or simply want to photograph your local wildlife without needing to buy a huge zoom lens for a DSLR, it’s the best you can buy right now.

TrustedReviews.com
Sony RX10 IV: Krachtig totaalpakket met enorm zoombereik
7,5
17-6-2019
BesteProduct.nl

Vooral de veelzijdigheid van de Sony RX10 Mark IV spreekt boekdelen. De camera is klaar voor iedere fotosituatie, of je hem nu gebruikt tijdens je vakantie, langs het sportveld of als filmcamera. Die veelzijdigheid wordt echter gecombineerd met krachtige prestaties en die combinatie maakt dat deze Sony RX10 Mark IV een indrukwekkende camera is.

BesteProduct.nl
Magazine testen
Nog geen testen in magazines gevonden.
3,0
Prijs / kwaliteit
In vergelijking met andere Digitale Camera's betaal je voor de Sony RX10 IV te veel geld. Check de testen van RX10 IV, maar overweeg ook om een andere Digitale Camera te kopen. Er zijn er genoeg.
expertscore
6,0
laagste prijs
€ 1.578,53
prijs/kwaliteit
3,0

Laagste prijzen Sony RX10 IV

Bekijk
€ 1.578,53
-
Binnen 2 dagen. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
10,0
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,7
Op werkdagen voor 16:00 uur betaald, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)
Bekijk
€ 1.699,00
9,7
Op werkdagen voor 17:30 besteld, morgen in huis. Prijs inclusief verzendkosten (gratis)


Specificaties van Sony RX10 IV

Algemene Kenmerken

Kleur(en)
zwart
Type/soort
digitale camera
Camera type
compactcamera
HD type
4K Ultra HD

Opties

Opties
video, zelfontspanner
Kantelbaar LCD-scherm
Ja

Aanpasbare Instellingen

Zelf in te stellen
dioptrie, witbalans
Dioptrieaanpassing
Ja

Aansluitingen En Interfaces

Connectiviteit
wifi, bluetooth, NFC, HDMI
Wifi
Ja
WLAN type
802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n)
Bluetooth
Ja
Bluetooth-versie
4.1
HDMI
Ja
HDMI-connector type
micro
USB-connector
micro-USB
USB versie
2.0
Near Field Communication (NFC)
Ja

Sensor

Megapixel
21 megapixel
Maximale resolutie
5472 x 3648 pixels
Type beeldsensor
CMOS
Fotoresolutie(s)
1920×1920, 2544×2544, 2592×1944, 2720×1528, 2736×1824, 3648×2056, 3648×2736, 3648×3648, 3888×2592, 4864×3648, 5472×3080, 5472×3648 pixels
Formaat beeldsensor
1 inch
Afbeeldingsprocessor
BIONZ X

Lens

Optische zoom
25 x
Digitale zoom
380 x
Zoom
0,7 x
Beeldstabilisator
Ja
Lichtgevoeligheid lens tele (F)
4
Lichtgevoeligheid lens groothoek (F)
2.4
Maat filter
72 mm

Focus

Focus
automatisch/handmatig
Autofocusmethode
continue, gezichtsdetectie, enkel, Contrast-detectie autofocus
Auto Focus (AF) slot
Ja
Normaal scherpstelbereik (tele)
0,72 m
Normaal scherpstelbereik (breed)
0,03 m

Foto's Maken

Schermopties
scherm kantelbaar
Zoeker
elektronisch
Zoeker schermafmetingen
0,39 inch
Beeldscherm
LCD
Schermgrootte
1,2 inch
Beeldschermresolutie (numeriek)
1440000 pixels
Foto effecten
neutraal, sepia, zwart-wit, helder
Ondersteunde beeldformaten
JPG
Sluitertype
elektronisch
Zelfontspanner
Ja
Zelfontspanner (vertraging)
2.3.5.10 sec

Belichting

Lichtmeting
meerveldsmeting, centrumgericht, spotmeting, highlight-meting
Blootstelling type
automatisch, handmatig, aperture voorgang AE, sluiter-prioriteit AE
AE programma's
nachtopname portret, portret, sport, zonsondergang, ingezoomd, schemering, nachtopname, liggend
Witbalans-instellingen
automatisch, daglicht, schaduw, bewolkt, flitsen, custom, witgloeiend
ISO-gevoeligheid
100,125,160,200,250,320,400,500,640,800,1000,1250,1600,2000,2500,3200,4000,5000,6400,8000,10000,12800,25600
Belichtingscorrectie (+/-)
± 3EV (1/3EV step)
Kortste sluitertijd
1/2000 sec
Langste sluitertijd
30 sec
Laagste ISO-waarde
100
Hoogste ISO-waarde
25600

Video Mogelijkheden

Video recording
Ja
Videoresolutie
3840 x 2160
Analoog signaal
PAL, NTSC
Afspeel modi
rotatie gen_playback_modes

Flitsen

Flits-bereik (tele)
1 - 12.8 m
Flits-bereik (wijd)
1 - 20.8 m
Flitsprogramma
auto, uit, aan, langzame synchronisatie

Opslag

Compatibele geheugenkaarten
SD, SDHC, SDXC, MicroSD (TransFlash), microSDHC, microSDXC, MS Duo, MS PRO Duo, MS Micro (M2), MS Pro-HG

Inhoud En Afmetingen

Hoogte
9,40 cm
Breedte
13,25 cm
Diepte
12,74 cm
Gewicht
1050 gram
Gewicht (inclusief batterij)
1095 gram

Meegeleverd

Adapter meegeleverd
Ja
Batterijen meegeleverd
Ja
Meegeleverde kabels
USB

Energie

Voeding soort
DC, batterij/accu
Geschikt voor batterijgrootte
NP-FW50
Levensduur accu
3,3 uur
Batterijvoltage
7,20 volt

Geluid

Aansluiting microfoon
Ja
Inclusief microfoon
Ja
Ruisonderdrukking
Ja
Ondersteunde audioformaten
LPCM

Algemeen

EAN
4548736074088, 4548736074064
Partnumber
DSC-RX10M4, DSCRX10M4.CEH
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
October 2017
Introductie model
2017
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
13
Beoordeling experts
6,0
Beoordeling consumenten
8,9
Prijs / kwaliteit
3,0