Nikon CoolPix S9200: weinig voor veel [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 29 juni 2012 18:31
Soms is het moeilijk je teleurstelling over een bepaald product onder stoelen of banken te steken. Neem de Nikon CoolPix S9200,een op het eerste oog stijlvolle compactcamera. Echter: de compactcamera kent een beperkt aantal instelmogelijkheden, maar maar
Review Nikon CoolPix S9200


Soms is het moeilijk je teleurstelling over een bepaald product onder stoelen of banken te steken. Neem de Nikon CoolPix S9200, een op het eerste oog stijlvolle compactcamera. Echter: de compactcamera kent een beperkt aantal instelmogelijkheden, maar maar toch met een flink prijskaartje.

Specificaties Nikon CoolPix S9200

- 16 megapixels
- 18x optische zoom (25-450 mm. in kleinbeeldformaat)
- Diafragma f/3.5 - 5.9
- Full-HD filmmodus (1080/30p)
- Vibratiereductie
- Panorama/3D

Prijs: €230,00

Prijscirca 230 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon CoolPix S9200 heeft niet heel veel om het lijf. Het merk mikt op de fotograaf die niet wil omkijken naar het zelf instellen van zijn toestel. Er zitten acht programmastanden op en alleen in de Autostand kun je instellingen als ISO en witbalans zelf bepalen. De overige standen maken fotograferen gemakkelijk. Met 'Continu' maakt het apparaat een reeks opnamen achter elkaar, waarna je de beste uitkiest. 'Slim Portret' drukt af zodra de S9200 een lachend gezicht detecteert. 'Filters' gooit een filter over je foto en bij 'selectieve kleur' maakt de S9200 een foto waarbij alleen één specifieke kleur te zien is.
Vooral interessant is het flinke bereik. Vanuit een 25 millimeter groothoeklens haal je je onderwerpen tot 18x optisch dichterbij. De vibratiereductie zorgt ervoor dat kleine handbewegingen gecompenseerd worden. Deze techniek komt van pas tijdens filmopnamen. Video's schiet het fototoestel in full-hd (1080p).
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De bouw van de Nikon CoolPix S9200 is klassiek, maar stijlvol. Naast het 3 inch display zitten de belangrijkste bedieningsknoppen, maar die voelen goedkoop aan. Er zit wat speling op de knoppen en dat hoor je als je ze gebruikt: het lijkt alsof de knoppen los zitten.
De flitser is op een keurige plek aan de bovenkant ingebouwd. Zodra de flitser ingeschakeld wordt, springt deze op uit de body. Heb je 'm niet nodig? Dan druk je 'm even simpel weer naar beneden. Het programmawieltje bovenop is gemakkelijk in gebruik.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Bij voldoende daglicht biedt de Nikon CoolPix S9200 uitstekende kwaliteit. Kleuren zijn natuurgetrouw en de foto's zijn bijna altijd scherp. Fotografeer je met tegenlicht of in donkere situaties? Dan laat S9200 toch wat steken vallen. Bij tegenlicht ontstaan er contrastrijke plaatjes, waarbij details overbelicht zijn en luchten onderbelicht. In het voorbeeldfilmpje onder deze review is dat goed te zien.
Ga je 's avonds fotograferen? Dan zie je nog beter dat de S9200 niet elke situatie de baas is. Hoewel er vibratiereductie in het apparaat zit, treedt er toch vaak bewegingsonscherpte op als je uit de hand fotografeert. Opvallend is wel dat de natuurgetrouwe kleurweergave ook bij hogere ISO-waarden grotendeels in stand blijft.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De bediening van de S9200 is simpel, maar tegelijkertijd werkt het apparaat ook traag. Dat is goed te merken bij de verwerking van de continu-opnamen. Het apparaat heeft dan vaak meerdere seconden nodig voordat alle informatie verwerkt is. Dit heeft uiteraard ook met de snelheid van het SD-geheugenkaartje te maken.
Als je door de foto's scrollt, merk je dat het toestel soms achterblijft. Dit zorgt voor irritatie tijdens het gebruik. Qua gebruiksgemak heb je de S9200 snel onder de knie. De camera kent 8 programmastanden, maar in de praktijk zul je die niet allemaal gebruiken. Neem bijvoorbeeld 'Effects'. De meeste filters zoals sepia en zwartwit zijn in veel gevallen overbodig, wel grappig is bijvoorbeeld 'selectieve kleur', waarbij slechts één kleur in je foto uitgelicht wordt. Daarnaast heb je ook 3D, waar je eigenlijk niets aan hebt, tenzij je de juiste apparatuur hebt om zo'n foto weer te geven. De panorama-functie (180 en 360 graden) heeft ook z'n tekortkomingen, vooral als je fotografeert met zonlicht. Sommige stukken uit de foto zijn overbelicht, de andere stukken met schaduw onderbelicht.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Kort samengevat biedt de Nikon CoolPix S9200 weinig opties voor veel geld. Je krijgt weinig instelmogelijkheden terug voor de 230 euro die je betaalt voor deze CoolPix. Er zijn talloze andere compact modellen in die prijsklasse die meer instelmogelijkheden bieden en ook betere beeldkwaliteit. Ga je voor méér keuzevrijheid en betere beeldkwaliteit? Overweeg dan bijvoorbeeld de Sony HX9V.
Nikon CoolPix S9200 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: De Nikon CoolPix S9200 biedt in omstandigheden met normaal licht prima plaatjes die qua kleur natuurgetrouw zijn en scherp. De bediening is simpel en daarmee geschikt voor elke gebruiker die niet wil omkijken naar de instellingen van zijn apparaat.

Nee: De Nikon CoolPix S9200 is duur als je kijkt naar de beperkte hoeveelheid instelmogelijkheden. Daarnaast: niet elke situatie is de S9200 de baas. Fotografeer of film je met tegenlicht? Dan zijn foto's al snel erg contrastrijk en verliezen objecten hun details doordat ze onderbelicht zijn.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €230,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon CoolPix S9200.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

72157630299585042

.
De Nikon CoolPix S9200 filmt op full-hd (1080p) met 30fps. Opvallend is dat het geluid af en toe overstuur is en dat het toestel zichtbaar moeite heeft met focussen.


Nikon CoolPix S9200 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht