Nikon Coolpix P7000: Even wennen, maar daarna oh zo fijn [video]

Door: redactie-besteproductnl | 18 januari 2011 11:22
'De ultieme Coolpix compactcamera'. Zo omschrijft Nikon zijn topmodel de P7000. Deze compactcamera zou vergelijkbare resultaten kunnen behalen als een instapmodel spiegelreflex. De vraag is of hij deze stelling kan waar maken.
Review Nikon Coolpix P7000


'De ultieme Coolpix compactcamera'. Zo omschrijft Nikon zijn topmodel de P7000. Deze compactcamera zou vergelijkbare resultaten kunnen behalen als een instapmodel spiegelreflex. De vraag is of hij deze stelling kan waar maken.

Prijscirca 420 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon Coolpix P7000 is de directe concurrent van de Panasonic DMC-LX-5 en de Canon Powershot G12. En ten opzichte van die modellen wint de Coolpix P7000 het vooral qua bereik: met een 28 mm groothoeklens die tot 7,1x optisch kan zoomen (kleinbeeldequivalent 28-200mm) kun je in principe heel veel fotografische situaties aan. En dankzij een diafragmaopening, startend vanaf F/2.8 zijn foto’s in moeilijke lichtomstandigheden prima te schieten. Maar dat is niet hetgeen deze 10,1 megapixelcamera met CCD-sensor uniek maakt. Alle drie de toestellen zijn in principe volledig handmatig te bedienen, maar in het geval van de Nikon Coolpix P7000 is dit wel erg letterlijk genomen. Belichting, programmakeuze of ISO – alle drie zijn met verschillende draaiwielen in te stellen. Op die manier probeert Nikon deze camera een echte ‘DSLR’-look and feel mee te geven.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Werp een simpele blik op de camera en je raakt direct onder de indruk van alle mogelijkheden. Zelfs de gevorderde fotograaf zal de grote hoeveelheid knoppen indrukwekkend vinden. Met vier instelwielen en meer dan tien (!) verschillende druktoetsen lijkt het apparaat op het oog ingewikkelder dan de camera wellicht is. En ook het logge, haast wat lompe uiterlijk spreekt niet in het voordeel van de P7000, ondanks het feit dat wanneer de camera uitstaat de lens volledig verzonken is in de body. Toegegeven, je hebt een solide apparaat in de hand als je aan het fotograferen bent, maar mooi of handzaam is anders.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De Nikon Coolpix P7000 levert een haast superieure beeldkwaliteit. Voor een compactcamera is het buitengewoon goed. Wanneer de belichting afneemt, blijven foto’s scherp en natuurgetrouw. In de groothoekstand is soms wel enige vertekening te zien, maar dat is te verwaarlozen. Bij hogere ISO-waarden neemt de beeldkwaliteit weliswaar zichtbaar af, maar het is zeker niet storend te noemen. ISO 3200 is nog best te gebruiken, bij 6400 wordt het een ander verhaal. In de uiterste zoomstand blijven foto’s scherp. Bij gebruik van de 720p-filmmodus valt in negatieve zin op dat de camera moeite heeft met snelle contrastwijzigingen. Het kost de camera dan tijd om de juiste kleurstelling te vinden.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De grote hoeveelheid knoppen is even wennen. Deze camera begrijp je niet direct. Zelfs instap-DSLR’s als Nikon's D3100 en de Canon EOS 1000D zijn makkelijker in gebruik. Maar, en dit is echt belangrijk om te vermelden, na verloop van tijd leer je de manier van het bijvoorbeeld aanpassen van je belichting wel waarderen. Je hoeft geen lange menu’s door, nee gewoon draaien aan het daarvoor bestemde wieltje. Het LCD-scherm is met 900.000 pixels kraakhelder, wat heerlijk werken is bij gebruik van bijvoorbeeld LiveView. Ergerlijk is de kleine zoeker, die vertoont wel erg veel krommingen naar binnen en naar buiten. Alsof je naar een dikke, ouderwetse beeldbuismonitor zit te kijken. Dat is storend.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Niet alleen het design en specificaties probeert de P7000 de indruk van een spiegelreflexcameravervanger mee te geven. Dat is ook aan het prijskaartje te zien. Op dit moment kost de camera circa 420 euro. Voor dat geld zijn er al instap-spiegelreflexcamera's op de markt. Het is dus maar de vraag of je dat er voor over hebt. Beeldkwaliteittechnisch gezien kan dit apparaat mee met de 1000D’s en de D3100’s van deze wereld, maar je ontbeert de mogelijkheid lenzen te verwisselen. Gelukkig lost het grote zoombereik en de prima CCD-sensor dat voor het grootste gedeelte op. Als compactcamera náást je DSLR is het een uitstekende keus.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Zit je te wachten op een camera waarmee je letterlijk alles handmatig bedient, in combinatie met een erg goede beeldkwaliteit? Dan is de P7000 een goede keus. Het grote zoombereik en de talloze instelmogelijkheden maken dat deze camera niet snel verveelt.

Nee: Compact is de P7000 niet te noemen en bovendien is enige kennis van fotografie vereist om uit dit toestel het maximale te halen. Net als een portie geduld, want iedereen, ervaren fotograaf of niet,moet zich even in deze camera verdiepen. Het is geen klik- en klaartoestel.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €420,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon Coolpix P7000.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

ISO: 800
De Nikon Coolpix P7000 heeft een goede beeldkwaliteit, ook onder moeilijke lichtomstandigheden
.
De 720p-filmmodus heeft soms moeite met de kleurstelling.


Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht