Video preview: Panasonic DMC-LX5

Door: redactie-besteproductnl | 21 juli 2010 12:36
Video preview: Panasonic DMC-LX5 door BesteProduct

Review DMC-LX5

21 juli 2010 door Ger de Gram
Panasonic kondigt vandaag de komst aan van de langverwachte DMC-LX5 - de opvolger van de DMC-LX3. De DMC-LX5 is een compactcamera met een supergroothoeklens en 3.8x optische zoom. BesteProduct.nl kon ‘m in Stockholm al even testen.

DMC-LX5 lijkt sterk op zijn voorganger
"De Panasonic DMC-LX5 is een waardige opvolger van de LX3

Opvolger LX3
De Panasonic DMC-LX3 werd vorig jaar geroemd vanwege zijn lichtsterke objectief en prettige bediening. Door fotografen is er dan ook reikhalzend naar de opvolger uitgekeken. En het resultaat liegt er niet om. Panasonic lijkt er weer in te zijn geslaagd een camera te bouwen die uitermate geschikt is als zakcamera 'voor erbij' voor professionals en (ver)gevorderde amateurs.

Meest bijzonder is het het LEICA-objectief. Op de DMC-LX5 zit een F2.0 24 mm supergroothoeklensgeschroefd en dat levert prachtige beelden op. Zeker voor mensen die willen spelen met scherpte diepte, is deze camera een must. Het is vooral het diafragma van 2.0 wat de LX5 uitermate veelzijdig maakt.


Binnenin zit een 10,1 megapixel CCD-sensor. Deze is verbeterd ten op zichte van de LX3 waardoor in de avonduren er makkelijker gefotografeerd kan worden zonder dat je je ergert aan de nodige ruis.
Eventueel kun je ook HD-filmen met de LX5. De optische zoom blijft werken en dat is prettig. Opslagformaat is AVCHD Lite.

Voor mensen die willen spelen met scherpte/diepte is de LX5 een must

'Creatief' compact
Panasonic noemt de LX5 een 'creatief compact', wat wordt gekenmerkt door kwalitatief hoogwaardige foto's en creatieve eigenschappen. Nou, dat eerste is absoluut het geval, maar die creatieve eigenschappen zijn niet heel erg bijzonder te noemen. Je hebt weliswaar een keur aan instel-en sceneselectiemogelijkheden, maar andere camera's hebben dat ook. De overige creatieve opties doen sterk denken aan de creatieve filters van Olympus: je kunt een foto een pinnhole, film of popart-effectje meegeven.Leuk, maar het is de vraag of de gevorderde amateur dat gaat gebruiken. Gelukkig hoeft die zich daar niet direct druk om te maken, want de LX5 heeft in principe alle handmatige instellingen die een fotograaf nodig heeft. Eventueel is het mogelijk om in 16:9 te fotograferen.

Pinnhole of Filmgrain: de Panasonic DMC-LX5 heeft creatieve filters.

Opvallend is het 3 inch beeldscherm: het heeft 460.000 beeldpunten. Tegenwoordig heb je al camera's met 900.000 beeldpunten, maar toch is het scherm van de LX5 een lust voor het oog. Volgens Panasonic is het scherm extra goed te lezen doordat er speciale LED-achtergrondverlichting op de LX5 zit. Dat zorgt ervoor dat in verblindend zonlicht het display nog steeds is te lezen. In theorie kan dat heel handig zijn, zeker ook omdat de camera geen zoeker heeft. Deze is optioneel op het accesoireschoen te schroeven.


De LX5 kan in 720p. filmen.

Conclusie
Op het eerste gezicht lijkt de LX5 een waardige opvolger van de LX3. Als het om beeldkwaliteit gaat, mogen we nog niet teveel oordelen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. De adviesprijs van de LX5 ligt op 499 euro. Dat is een boel geld, maar dan heb je een compactcamera waar je praktisch alles mee kan.

Disclaimer
De geteste camera was een pre-productiemodel. De geleverde kwaliteit van de foto’s en het filmpje is exemplarisch, maar niet per definitie correct. De uiteindelijke resultaten kunnen afwijken.

Pluspunten DMC-LX5
+ Beeldkwaliteit
+ Zeer lichtsterk
+ Makkelijke bediening
+ Compleet

Minpunten DMC-LX5
- Aan de prijs