Koopgids: in 6 stappen een draadloze router kopen

Door: redactie-besteproductnl | 15 augustus 2013 14:32
Er zijn veel routers, in alle soorten en maten en prijscategorieën. In deze koopgids laten we de verschillen zien en helpen je in 7 stappen bij het kiezen van de router die het beste bij jou past.
Koopgids draadloze routers

Stap 1: Hoe werkt een router?

Voordat je een keuze voor een router kunt maken, leggen we kort uit hoe een draadloze router werkt. Je internetsignaal komt binnen bij je in je huis. Dit kan een ADSL-signaal zijn, een kabelsignaal of misschien een glasvezelsignaal. Dit signaal gaat dan in het modem, die verbinding maakt met de provider waarmee jij een contract hebt afgesloten. Bijvoorbeeld KPN, Ziggo, XS4All. We hebben dan internet. Vervolgens moet het internet nog verdeeld worden over alle apparaten thuis. Dat doe je met een draadloze router. Draadloos, omdat je niet overal kabels door je huis wilt hebben liggen.

Vind de beste routerHeb je voldoende informatie gevonden over het kopen van routers, dan kun je via onze interactieve ranglijsten de beste routers vinden. Wij hebben testen van experts en consumenten verzameld om je een indruk te geven van de kwaliteit van de routers. Een goede router gevonden, vergelijk via 'aanbieidingen' de laagste prijzen van webwinkels.

Stap 2: Wi-Fi standaarden

De snelheid en kwaliteit waarmee dat draadloze netwerk werkt, is in de loop der jaren flink gestegen.

Een groep van het "Institute of Electrical and Electronics Engineers", oftewel het IEEE, heeft in de afgelopen jaren WiFi-standaarden ontwikkeld. Deze standaarden zijn naar hen vernoemd. Daarom kom je bij WiFi-routers vaak ingewikkelde namen tegen als IEEE 802.11b&g. Het enige belangrijke hierbij is de letter die achteraan staat.

Tegenwoordig hebben bijna alle routers de N-standaard. Dit zijn op het moment de snelste, meest betrouwbare draadloze routers.  

Routers werken net als je FM radio met radiogolven. Standaard gaan die golven over de 2.4 GHz band. Op die band is het druk, omdat ook babyfoons, bluetooth en magnetrons daarvan gebruik maken. Je kunt je voorstellen dat dit signaal kan storen in een flat of in een drukke straat. Er gaan af en toe pakketjes verloren, waardoor de beloofde snelheden niet worden behaald.

N-routers beschikken over een handige Dual Band-functie. Hierdoor heb je de mogelijkheid om behalve op die drukke 2.4 GH band ook op de 5GHz frequentie kunt communiceren met je router. Hier is het een stuk rustiger, dus stabieler en sneller. Let wel op, het ontvangende apparaat, zoals je telefoon of laptop die in verbinding staat met je router, moet ook op de 5GHz band kunnen werken. Is dit niet het geval, geen nood, maak dan verbinding met het 2.4GHz signaal.

Wifi

Stap 3: Beveiliging 

Beveiliging is op een draadloos netwerk erg belangrijk. Je wilt niet dat anderen van buiten op jouw computer kunnen kijken. Kies voor de beste beveiliging en kies een router die WPA2-beveiliging ondersteunt. Andere beveiligingstechnieken als WPA en WEP zijn makkelijker te kraken.
Let op: stel het wachtwoord van je router opnieuw in als je hem aan de praat hebt gekregen. Van sommige routers zijn de standaard wachtwoorden gemakkelijk te achterhalen. Een keer tussendoor je wachtwoord wijzigingen kan ook helemaal geen kwaad. Beter twee keer te veel, dan een keer te weinig.

Stap 4: Extra mogelijkheden

Routers kun je kopen van 17 tot 320 euro. Dat verschil zit hem voornamelijk in de extra mogelijkheden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste extra's waaruit je kunt kiezen:

USB aansluiting

Bepaalde routers hebben de mogelijkheid om via USB-poort een printer of harde schijf aan te sluiten. Iedereen op het netwerk kan dan gebruik maken van deze apparaten. Ook een SD-slot is niet zeldzaam. Handig als je met een grote groep thuis de vakantiefoto's wilt delen.

Parental Control

Het internet zit vol met vuiligheid, seks en geweld die je niet direct wilt blootstellen aan je dochter van 6. Als je niet constant politieagentje wilt spelen, maar je kind toch de vrijheid wilt geven, heb je op veel routers een handige functie:Parental Control . Met deze functie kun je handig bepaalde sites blokkeren. Ook kun je met deze functie een planning maken, wanneer in de week je kind (of de computer van je kind) toegang heeft tot het internet. Handig voor als je kind verslaafd is geraakt.

Routers inclusief modem

Er bestaan ook routers en modems in een. Verschillende ADSL- en kabelproviders bieden deze aan. Het grote voordeel is dat je geen extra kastje naast je modem hoeft te installeren, voor hetzelfde resultaat. Een nadeel kan zijn dat het modem op het gebied van netwerksnelheid minder presteert dan een externe router.

Instellingen veranderen

Als je je draadloze wachtwoord wilt veranderen, of andere dingen wilt instellen, moet je naar het instellingenmenu surfen van je router. Dit kan er best ingewikkeld uit zien. Er zijn routers die je dat wat makkelijker maken. Zo zijn er routers die je stap voor stap door de instellingen loodsen en dat ook nog eens in het Nederlands doen.

Stap 5: bereik van de router

Het bereik van je router is erg belangrijk. Op de dozen adverteren fabrikanten met hoge snelheden, maar ook met bereiken die exorbitant hoog zijn. Deze zijn dan ook theoretisch en een illusie. Als je meerdere verdiepingen hebt en je router staat beneden, mag je blij zijn als je op de bovenste etages nog een goed bereik hebt. Dit is bij de meeste routers dan ook niet het geval.

Range extender

Dit kun je oplossen door een "Range extender", die het huidige wifi signaal versterkt en doorzet. Een andere oplossing om je internet makkelijk te verspreiden is met eenhomeplug. Deze laat je internetsignaal over je elektriciteitsnetwerk lopen in je hele huis. Als je een draadloze homeplug koopt, verspreidt deze ook nog eens een draadloos signaal, bij welk stopcontact je maar wilt.

Stap 6: belangrijkste extra tips

  • Zet je router niet in de meterkast, het signaal wordt omringd door muren, elektriciteit en water. Buiten deze muren is je signaal al flink verzwakt.
  • Gooi je oude router niet weg, deze kun je ook gebruiken als "range extender" om zo je draadloze netwerk te vergroten.
  • Binnenkort wordt de IEEE 801.22AC standaard geïntroduceerd. Deze is weer een stuk sneller dan de N routers. Let wel op, het duurt een aantal jaren voordat andere producten, zoals telefoons, laptops en tablets deze standaard aan kunnen.
  • Let erop dat je router de N standaard heeft. Deze zijn het meest stabiel en het snelst.
  • Let goed op of je router de WPA2 beveiligingssleutel ondersteunt, voor extra veiligheid.
  • Als je wat minder technisch aangelegd bent, let er dan op dat het instellingenmenu voor jou makkelijk en overzichtelijk is.
  • Bekijk goed welke extra opties je echt nodig hebt. Deze extra opties bepalen voor het grootste deel de prijs.
De beste routers vergelijkenBen je op zoek naar de beste routers? Via onze interactieve ranglijsten kun je debeste routers vergelijken. Wij hebben testen van experts en consumenten verzameld om je een indruk te geven van de kwaliteit van de routers. Een goede router gevonden, vergelijk via 'aanbieidingen' de laagste prijzen van webwinkels.
.