Tips voor het kopen van een camera drone

Door: redactie-besteproductnl | 7 augustus 2017 21:40
Op zoek naar een camera drone, wij helpen je verder in deze koopgids!
Advies bij de aanschaf van een drone
Dakkoffers

Stap 1: Wat is een drone?

Drones bestaan er in vele soorten en maten. Van heel erg groot, tot extreem klein. In de basis zijn het op afstand bestuurbare voertuigjes die kunnen vliegen. Maar dat is een nogal breed begrip: de NSA heeft gigantische drones waarmee ze doelwitten op afstand met rakketten kunnen uitschakelen, maar via gekke webshops zijn er speelgoedhelikoptertjes te koop die in je binnenzak passen. Er zijn zelfs heuse droneraces, waarbij kandidaten zo snel mogelijk een luchtparcours moeten afleggen. Kortom: de term ‘drone’ is net iets te generiek om in een koopgidsje van een paar duizend woorden goed te duiden.

NSA Drone
NSA Drone
Mini Drone
Mini Drone

Daarom gaan we het in deze koopgids het (vooral) hebben over één specifiek model: de drone met een camera. De, jawel, cameradrone, wordt steeds populairder en bereikbaar voor de grote massa. Merken als Parrot en (vooral) DJI waren tot voor kort voor velen totaal onbekend, maar tegenwoordig zijn hun gadgets langzaamaan gemeengoed aan het worden. Dit type drone is gewoon te koop in de (web)winkel en is specifiek gericht op consumenten. Zeker DJI timmert flink aan de weg, met kwalitatief zeer goede drones met dito stabilisatie.

DJI Phantom 4
DJI Phantom 4

De cameradrone kent veel verschillende vormfactors, maar verreweg de meest gebruikte editie is die van de quadcopter. Met vier setjes van twee propellers beweegt de quadcopter zich in de lucht. Bediening is doorgaans met een app op de smartphone. Eventueel sluit je je smartphone aan op een externe (extra) afstandsbediening voor gemakkelijkere bediening.

Dat is aan te raden, want bediening is niet direct heel erg eenvoudig. Hoewel het sterk lijkt op het besturen van een radiografisch bestuurbaar speelgoedautootje, is de toevoeging van richtingen als ‘omhoog’ en ‘omlaag’ voor veel mensen erg wennen. Komt bij dat je op een hoop factoren moet letten: staan er geen bomen in de weg? Is de accu nog vol genoeg? En: staan mijn instellingen op de app wel goed?Als belangrijkste tip valt alleen te zeggen: ga oefenen. Veel oefenen. Doe dat op een veilige plek, zonder dat er mensen of grote objecten in de buurt staan. Een leeg industrieterrein, bijvoorbeeld.

Video: de grootste dronefails
Deze video bewijst dat oefenen met je drone geen overbodige luxe is.

Stap 2: Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een drone?

Je wil met een cameradrone natuurlijk geweldige beelden schieten. Om dat goed te kunnen doen moet je letten op twee belangrijke factoren: de beeldkwaliteit en stabiliteit. Zeker die laatste wordt nog weleens onderschat.

Stabilisatie

Je kunt via dubieuze Chinese websites ongetwijfeld voor een prikkie een 4K drone aanschaffen, maar de kans is groot dat de stabilisatie dan zo goed als ontbreekt en dan heb je er niets aan: bij de minste of geringste trilling is je shot onbruikbaar.
Stabilisatie wordt over het algemeen geregeld via een gimbal. Meer informatie over de gimbal vind je hier. Let op: Engels

Een gimbal is een apparaatje die de beweging van de houder van de camera(lens) continu in de gaten houdt. Als de drone kantelt zal de gimbal proberen om de camera waterpas te houden. Maakt je een onverhoedse beweging, dan corrigeert gimbal met een aantal assen dat. Sommige drones hebben 2-assige stabilisatie, sommige 3 sommige zelfs 5 of meer. Over het algemeen geldt: hoe meer assen, hoe beter de stabilisatie, hoe beter de shots, maar ook: hoe meer een drone kost.

Oh, en er bestaat zoiets als softwarematige stabilisatie, dat ken je misschien wel van de digitale camera, maar bij een drone levert dat vaak geforceerd en lelijk beeld op. Niet doen, dus.

Video: Drone video van IJsland
538-DJ Coen Swijnenberg maakt graag dronevideo’s. Dat kan hij, understatement, best goed.

Beeldkwaliteit

Wanneer je gaat filmen of fotograferen is de kwaliteit van het objectief en de sensor belangrijk. Deze twee onderdelen van de camera die op je drone zitten, bepalen voor het grootste gedeelte de beeldkwaliteit, net als overigens bij de compact- systeem- of spiegelreflexcamera, maar ook de smartphone.

Lange tijd was de camera van de drone vaak matige kwaliteit, maar tegenwoordig kun je dat niet snel meer zeggen. Een drone van tussen de 750 en 2500 euro maakt al utstekende beelden, ook in wat moeilijkere lichtomstandigheden. De iets duurdere drones kunnen al in 4K (UltraHD) filmen. Eigenlijk kun je de evolutie van de camera’s op de drone nog het beste vergelijken met die van de actioncam’s: die schieten anno nu ook prachtige shots, maar dat was een paar jaar geleden zeker niet het geval.

Bij de sensor geldt: hoe groter de sensor, hoe beter de beeldkwaliteit. Bij het objectief is het:hoe groter het diafragma, hoe beter je kunt filmen in moeilijke lichtomstandigheden (notitie: bij een droneshot maak je niet snel close-ups met een wollige achtergrond, maar meer totaalplaatjes waar je letterlijk alles wil zien). Zoom komt trouwens nog niet (echt) voor op cameradrones, maar de verwachting is wel dat dit snel zal veranderen.

Drone zonder camera, toch filmen?

Er zijn nog altijd drones te koop zonder camera, maar die wel gericht zijn op foto- en videografie. Daar sluit je bijvoorbeeld een actioncamera als een GoPro op aan. Er zijn zelfs drones die het gewicht van een spiegelreflexcamera aankunnen, maar dit zijn relatief grote modellen die ook nog eens veel (kunnen) kosten.

Kortom:

Beeldkwaliteit en stabilisatie zijn dus twee belangrijke punten om naar te kijken. Staar je niet blind op cijfers over resolutie of mogelijkheden: we durven te stellen dat je eerder kunt investeren in goede stabilisatie dan in hoge (4k)-resolutie. Een gestabiliseerde Full HD-video is mooier dan een trillerige 4K-video, om het maar simpel te stellen. Gelukkig is de combinatie van stabilisatie en 4K er al wel (en wordt steeds goedkoper!), de DJI Mavic Pro is daar een goed voorbeeld van.

Stap 3: Waar ga ik mijn drone voor gebruiken?

We hebben al vastgesteld dat de drone er inmiddels in veel varianten is. Dat geldt in mindere mate ook voor de cameradrone. In de basis zijn het quadcopters, maar ook de grootte varieert sterk. Vroeger kon je stellen, hoe groter hoe beter, maar dat is nit echt meer het geval.De grotere drones kennen vaak een wat betere stabilisatie en bieden vaak meer opties, maar voor veel gebruikers zijn al die opties lang niet altijd relevant.

Zeker de lichtbepakte reiziger die op vakantie wat shots wil maken wordt veel blijer van een inklapbaar of compact model, die je mee kunt nemen in je handbagage dan een groot log ding die je mee moet nemen in een koffer. Bepaal van tevoren dus even waar je de drone voor gaat inzetten. Is het veel (semi-)professioneel werk op locatie, of is het een uit de hand gelopen hobby?

Uiteindelijk bepaal je zelf hoeveel je meeneemt wanneer je een drone video of foto maakt, maar het verschil in formaat bij drones is wel iets om over na te denken.

DJI Spark
DJI Spark

Accu

De daarbij behorende accucapaciteit (logischerwijs) ook. Een kleinere drone kan een kleinere accu aan en zal dan ook niet zo lang kunnen filmen of fotograferen. Dat geldt overigens voor praktisch alle drones. Doordat het een relatief zwaar apparaat met veel interne techniek is, vreet zo’n apparaat stroom. De gemiddelde volgeladen accu gaat tussen de 15 en 30 minuten mee – niet erg lang dus. Het is dus ook niet zo moeilijk om te stellen dat een reserve-accu geen overbodige luxe is.Al is het maar omdat je niet wil dat je drone in de lucht uitvalt… Dat laatste is overigens niet iets om je druk te maken wanneer je een iets duurdere drone aanschaft. Deze houdt vaak rekening met een lege accu en landt keurig wanneer hij opgeladen dient te worden. Reserve-accu’s zijn best prijzig en daardoor is het best verleidelijk om een accu van een b-merk aan te schaffen. Tip: niet doen.

TIP! Schaf extra accu's aan.We hebben al aangegeven dat het belangrijk is om voldoende accu’s aan te schaffen. Mocht je dat stuk nog niet gelezen hebben: koop extra accu’s. Dat is belangrijk, want heel erg lang kun je doorgaans niet filmen met een drone. Maar kijk ook verder dan alleen de batterij van je drone. Ook die van je smartphone of van je afstandsbediening is van belang. Zeker eerstgenoemde is punt van aandacht: het filmen met een drone vreet accu en niets is vervelender dan een telefoon die uitvalt bij het maken van opnames…

Stap 4. Naar welke onderdelen moet ik nog meer naar kijken?

Accessoires

Wieken voor propellers, een stevige case. Een extra afstandsbediening. Zo maar drie onderdelen die je kunt aanschaffen voor de drone. Stuk voor stuk handig, maar alles bij elkaar kan het een prijzige bedoening worden. Bedenk dus vooral waar je in wil investeren.

Features

De drone wordt steeds innovatiever. Zo zijn er drones die je op basis van focus-tracking kunnen volgen. Loop dus ergens heen en de drone vliegt achter je aan, dat is het idee. Ook zijn er cameradrones die je bestuurt op basis van handbewegingen.Dat kan handig zijn, maar niet iedereen durft zich aan dat soort functionaliteiten te wagen.

First person video

Een niet onbelangrijk aspect bij het vliegen en/of kopen van de drone is manier waarop je je gemaakte beelden (terug)ziet.Sommige drones hebben wel een camera, maar geen connectie met een smartphone. Als je dan een afstandsbediening zonder viewfinder hebt, heb je feitelijk geen idee wat je precies aan het filmen bent – niet erg handig. Gelukkig hebben de meeste drones een app waarmee je connectie maakt met de smartphone. Vervolgens fungeert het touchscreen van de telefoon als viewfinder, waarbij je precies kunt zien wat je camera aan het filmen is.

Smartphone bediening van drone
Smartphone bediening van een drone

GPS

Hoewel op de meeste (nieuwe) drones deze functie al zit, is het toch nog een punt van aandacht. GPS is erg handig op een drone. Niet alleen om exact te weten waar je gefilmd hebt, maar ook voor de bediening en het bedenken van een mooie drone route.

Stap 5. Mag ik überhaupt filmen? (!)

Dronevliegen is geweldig leuk om te doen, maar ook: in veel gevallen illegaal. Dat dient wat uitleg. Om (verkeers-)problemen te voorkomen wordt het vliegen met een drone sterk aan banden gelegd.

Als consument mag je maar op zeer beperkte plekken vliegen en meestal maar tot een bepaalde hoogte. Je riskeert enorme boetes wanneer je op een locatie vliegt waar dat niet mag. En dan hebben we het nog niet eens over verzekeringsproblematiek wanneer je ongelukken maakt...

Het zou nu handig om de basisregels hier op te tekenen, maar feit is dat deze continu aan het wijzigen zijn, aangezien het om een relatief nieuwe manier van besturen / vervoeren gaat. Om jullie toch van de nodige informatie te voorzien: de rijksoverheid heeft een prachtige website waarop alle regels en eisen te vinden zijn.

Mocht je al die regels een beetje zat zijn, dan kun je overwegen een drone-brevet te halen. Dat is echter niet goedkoop.