E-bike: tips bij het kopen van een elektrische fiets [Koopgids]

Door: redactie-besteproductnl | 8 april 2011 16:19
De e-bike is al jaren een grote hit in ons land. En dat blijft nog wel even zo! Maar het aanbod van e-bikes is groot, 28 merken bieden ruim 300 e-bike modellen aan. Wij helpen je op weg
Fietsen: e-bike
Vergelijk E-bikesBen je op zoek naar een E-bike? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle E-bikes vergelijken »

Waarom zou ik een elektrische fiets kopen?

Juist, want goedkoop zijn ze niet. We geven je een aantal overwegingen:

 • Je maakt graag (lange) fietstochten maar je conditie is niet meer zoals tien jaargeleden. Met een e-bike doe je weer mee en houd je fittere fietsers weer bij;
 • Ideaal voor woon/werkverkeer als je meer dan vijf kilometer moet fietsen. Ook opeen zomerse dag kom je niet bezweet aan;
 • Als je in heuvelachtig gebied woont en graag veel op de fiets doet. De redactievan BesteProduct.nl zetelt in het heuvelachtige Arnhem-Noord waar een electrischefiets dan erg handig is;
 • Voor moeders met kinderen. Twee kinderen op de fiets en lekker doorrijden is geenprobleem.

Goedkoop zijn ze niet zei je?

Klopt, houd rekening met prijzen vanaf zo’n 1.500 tot 3.000 euro voor een goede e-bike. En dat kan nog verder oplopen, afhankelijk van hoe ‘gek’ je het zelf wil maken. E-bikes maken dus ook een steeds groter deel uit van de omzet van een fietsenhandel. Van grofweg iedere 3 fietsen die een fietsenhandelaar verkoopt, is er 1 elektrisch.

,

Hoe werkt een e-bike?

De fiets ondersteunt je bij het fietsen met behulp van een elektromotor(tje) die zijn energie haalt uit een batterij. Het voelt als fietsen met een stevige wind mee. De mate van ondersteuning stel jezelf in, van een beetje tot heel veel. De aandrijving kan op drie verschillende manieren:

 • Het voorwiel
  Voordelen: vrije versnellingskeuze en naafversnelling op achterwiel mogelijk. Goedegewichtverdeling.
  Nadeel: slippen bij nat wegdek of bladeren. De fiets is direct herkenbaar als elektrischefiets.
 • Het achterwiel
  Voordelen: altijd goede grip, fiets niet direct herkenbaar als e-bike.
  Nadelen: maar twee versnellingsvarianten mogelijk.
 • De trapas
  Voordelen: Vlotte aandrijving en hoge hellingscapaciteit. Wielen zijn makkelijkin en uit te bouwen.
  Nadelen: geen terugtraprem mogelijk, meestal iets langer frame.

Pedelec? Speed-pedelec? E-bike? Welke term betekent nou wat?

In de volksmond noemen we het vaak ‘gewoon’ een e-bike of elektrische fiets. Prima natuurlijk, doen we immers ook in deze koopgids! Echter, als je de regelgeving er op naslaat dan wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende typen:

 • Pedelec: De motor en de trappers staan in verbinding met elkaar. Pas als je gaat trappen, krijg je ondersteuning van de motor. Als je niets doet, sta je stil. Maximum snelheid is 25 km/uur en het vermogen van de motor is maximaal 0,25 kW.
 • E-bike: De motor en trappers staan niet in verbinding met elkaar. Je hoeft niet per se te trappen om vooruit te komen. Met een knop of gashendel bepaal je de ondersteuning.
 • Speed pedelec (ook wel high speed e-bike): Fiets met elektrische trapondersteuning tot max. 45 kilometer per uur. Een speed-pedelec moet een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Dit type fiets wordt gezien als bromfiets en de bestuurder moet dus ook minimaal een AM rijbewijs hebben.

Wat zijn de verschillen in batterijen typen die worden gebruikt bij elektrische fietsen?

Goede vraag want dit is een essentieel en duur onderdeel van de e-bike. In oudere(tweedehands) elektrische fietsen kun je nog accu’s met lood tegenkomen, aangeduidmet NiCd (Nikkel Cadmium). Die worden in nieuwe modellen niet meer gebruikt. Jehebt nu de keuze uit:

 • NiMh accu (NikkelMetaalhybride)
  Een verbetering ten opzichte van de loodaccu’s; milieuvriendelijker, hogere stroomopnameen een lager gewicht. De batterijen hebben wel last van het memory-effect. Dit betekentdat de batterijen naar verloop van tijd minder lang mee gaan. Ook ontladen de accu’szichzelf langzaam als ze niet worden gebruikt, vooral bij lage temperaturen.
 • Li-ion (Lithium Ion)of Li-ion Mn (Lithium Ion Mangaan)
  De nieuwste en meest gebruikte accu’s op de markt. Cellen hebben een hogere spanningdan NiMh of NiCd. Voor dezelfde spanning heb je minder cellen nodig. Of je hebtmeer energie bij een gelijke omvang van de batterij. Li-ion batterijen voor e-bikeshebben minder last van het memory-effect of zelfontlading en zijn ook nog eens milieuvriendelijker.Het nadeel laat zich raden: ze zijn duurder. Li-ion Mn zijn ten opzichte van Li-ionbatterijen net iets veiliger.
 • Lithium-ion-polymeer
  Kortweg Lipo-accu genoemd. Verbeterde variant van de Li-ion batterij met een grotervermogen per gewicht en zeer snelle laadtijd. Ook weer duurder natuurlijk.

Hoe zit het met de levens- en gebruiksduur van de batterijen en accu’s?

Dat hangt van het type accu af. De NiMh accu’s zijn goedkoop en kunnen zo’n driehonderdkeer worden ontladen. Die ‘ion’ accu’s kunnen tot wel duizend keer worden ontladenof meer. De ‘ion-Lipo’ batterij spant daarbij de kroon en zal het langst meegaan.

De levensduur van de accu hangt dus af van het aantal keren dat je de elektro bikegebruikt. Drie jaar zal geen probleem zijn maar de duurdere batterijen gaan waarschijnlijkveel langer mee.

Met al die termen over de accu’s van elektrische fietsen verlies je snel het overzicht.We zetten ze nog even in een tabel.

Overzicht type batterijen voor e-bike
Type accuPrijsVermogen Wh/kgLevensduur (ontladingen)Memory effectLaadtijd
NiMh De goedkoopste30 - 80 300 xJaLangzaam, 5 uur of langer
Li-ion of Li-ion Mn Duurder160 1000 x NeeSneller, < 5 uur
Lipo De duurste130 - 200 > 1000 x NeeCirca 1,5 uur

Hoe ver kan ik met een accu fietsen?

Dit hangt van het gebruik en de accu af. Het spijt ons dat we hier niet duidelijker over kunnen zijn. Als je een berg op fietst, zelf 95 kilo weegt en maximale ondersteuning gebruikt, zul je de 20 kilometer niet halen. Maar goed, als je zelf meetrapt en bij gemiddeld gebruik moet 50 tot 100 kilometer mogelijk zijn. Bij volledige ondersteuning blijkt uit een recente test van de Consumentenbond dat de actieradius tussen de 20 en 45 kilometer ligt.

Waar vergelijk ik elektrische fietsen?

Dat kan op deze consumentenwebsite BesteProduct.nl. Een elektrische fiets vergelijken is eenvoudig, je kunt aangeven hoeveel je wilt uitgeven of welke eigenschappen belangrijkzijn. Let op: sommige merkenzoals Koga worden niet online verkocht en vind je niet terug bij vergelijkers.

Waar let ik nog meer op als een e-bike koop?

Houd ook rekening met de volgende vragen of overwegingen:

 • Is de accu uitneembaar? Kan noodzakelijk zijn als je fiets niet eenvoudig bij eenstopcontact kan worden gestald. En wat kost een extra accu?
 • Hoe zwaar trap de fiets zonder ondersteuning? Je zult wel eens met een lege accukomen te staan en dan moet de rest van de rit niet direct een sportieve uitdagingworden.
 • Wat weegt de fiets? Belangrijk als je ook zonder trapondersteuning wilt fietsenof je e-bike vaak meeneemt op een fietsendrager.
 • Past de elektrische fiets op een fietsendrager? Er zijn ook speciale fietsendragersvoor e-bikes (fietsdrager vergelijken),
 • Let ook op zaken die je bij een gewone fiets belangrijk vindt; framemaat, wielmaat,comfort van het zadel, aantal en type versnelling.
Vergelijk E-bikesBen je op zoek naar een E-bike? In onze ranglijst kun je eenvoudig de specificaties en prijzen van alle E-bikes vergelijken »

Lees ook de testen van elektrische fietsen

Stads e-bikeE-mountainbikesSpeed pedelecsE-vouwfiets