Volg ons

Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Geen prijzen gevonden
Alternatieven:

Voor- en nadelen van de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Voordelen

 • Comfortabel
 • Bouwkwaliteit
 • Hoge schermresolutie
 • Vlot
 • Grote levensduur van de batterij
 • Scherp scherm
 • Enorme selectie boeken
 • Schermverlichting

Nadelen

 • Geen epub-ondersteuning
 • Niet waterdicht
 • Geen adaptieve verlichting
 • Beperkt tot bibliotheek Amazon
 • Geen physieke knoppen

Onze test
Expertreview | op
8,9

Amazon Kindle Paperwhite (2015): de iPhone onder de e-readers

9 - Score Badge BesteProduct.nl

De 2015-versie van Amazon's Kindle Paperwhite is dankzij het handzame formaat en prachtige scherm één van de beste e-readers op de markt. Door de relatief hoge prijs en 'gesloten markt' van Amazon is de keuze voor een Kindle een hele specifieke, maar daarvoor krijg je wel de iPhone onder de e-readers.

Ik ben een nieuws- en gadgetfreak. Geen product met een stekker of batterij ontglipt aan mijn aandacht. De meeste liefde koester ik voor smartphones, tablets en e-readers. Vandaar dat ik die dan ook met grote regelmaat uitgebreid test voor BesteProduct.nl.
Bart Frouws
Bart Frouws
Nijmegen • 42 reviews
Redacteur
Ik ben een nieuws- en gadgetfreak. Geen product met een stekker of batterij ontglipt aan mijn aandacht. De meeste liefde koester ik voor smartphones, tablets en e-readers. Vandaar dat ik die dan ook met grote regelmaat uitgebreid test voor BesteProduct.nl.
Bart Frouws
Bart Frouws
Nijmegen • 42 reviews
Redacteur
9,0
Gebruikservaring
(Weging 20%)
De Kindle van Amazon is in Amerika al jaren toonaangevend op het gebied van e-readers, maar het heeft lang geduurd voor ze ook in Nederlandse winkels werden verkocht. Sinds eind 2014 is dat het geval en de Kindle Paperwhite 2015 (3e generatie) is wat mij betreft de e-reader die het meeste waar voor z'n geld biedt. Dat begint eigenlijk al met uitstekende gebruikservaring. Wanneer de Paperwhite voor het eerst wordt opgestart volgt een heldere installatieprocedure, met onder meer het registreren bij Amazon. Binnen een paar minuten is de e-reader gebruiksklaar en wordt het eenvoudige maar doeltreffende startmenu getoond. De menu's zijn overigens volledig in het Nederlands beschikbaar, al blijkt er voor 'Vocabulary Builder' nog geen passende vertaling en klinkt 'Experimentele browser' wel heel obscuur. Het is overigens Amazon's benaming voor de webbrowser, die ondanks de beta-status in de meeste gevallen prima werkt. Hoewel er veel verschillende instellingen mogelijk zijn, is de menustructuur overzichtelijk en daardoor eenvoudig om door te navigeren.
9,0
Prijs
(Weging 10%)
De Kindle Paperwhite 2015 is een fantastische e-reader en met 140 euro slechts een kleine fractie duurder dan zijn voornaamste concurrent, de Kobo Glo HD (ongeveer 130 euro). In deze prijscategorie zijn de Paperwhite en Glo HD wat mij betreft de absolute toppers en hangt de keuze heel erg af van je persoonlijke voorkeuren. Het valt gek genoeg wel een beetje te vergelijken met de keuze voor Android-telefoon of iPhone-toestel. Ga je voor Amazon's piekfijne, maar gesloten systeem - vergelijkbaar met iOS en de App Store, of voor de vrijheid van Kobo, waar je zelf EPUB's op kunt zetten - vergelijkbaar met APK's op Android. Ongeacht de keuze die je maakt: beide e-readers zullen niet tegenvallen.
8,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 15%)
De Paperwhite 2015 heeft een 6 inch scherm met daaromheen een kleine rand. Die rand aan de zijkanten van het scherm precies breed genoeg om lekker je duim op te laten rusten. Met die duim bestuur je trouwens de hele e-reader, want de enige fysieke knop die het apparaat kent zit aan de onderkant en is de aan- en uitknop. De achterkant - die je in de meeste gevallen met je overige vier vingers vast zult hebben - voelt stroef aan, waardoor de Kindle niet snel uit je handen zal glijden. Nadeel is wel dat diezelfde achterkant gek is op vingerafdrukken. Eén keer in de zoveel tijd een doekje een doekje eroverheen kan geen kwaad. Het apparaat voelt al met al zeer solide aan en is met 205 gram ook nog eens langdurig vast te houden zonder dat het te zwaar wordt.
9,0
Leeservaring
(Weging 35%)
Grootste vernieuwing van de 2015-editie van de Paperwhite is het scherm, dat een enorme upgrade heeft gehad. Het 6 inch scherm maakt gebruik van de nieuwste E Ink-technologie (Carta) en heeft een resolutie van 1440 bij 1080 pixels. Dit zorgt voor een pixeldichtheid van 300 pixels per inch. Dat zijn getallen die misschien zo op het eerste gezicht niet veel zullen zeggen, maar het maakt deze Kindle de 4K-televisie onder de e-readers en daarmee de voornaamste concurrent van de Kobo Glo HD, die dezelfde cijfers kan overleggen. Dankzij die hoge resolutie is het een genot om boeken te lezen op deze e-reader. Letters zien er haarscherp uit en het omslaan van pagina's gaat razendsnel. Wat ook opvalt is dat de e-reader zeer snel opstart, binnen twee tellen is het boek geopend - iets wat bij andere fabrikanten vaak veel langer duurt. Het aantal opties om de tekstformaat aan te passen naar eigen wens is niet heel uitgebreid, zeker als je enorme hoeveelheid mogelijkheden van Kobo gewend bent. Met zeven verschillende lettertypen en acht verschillende lettergrootten moet je het doen, maar dat is in praktijk meer dan genoeg om tot goed leesbare teksten te komen, zelfs voor slechtzienden. Met 4 Gb aan intern geheugen is er ruimte genoeg om een hele lading boeken mee te slepen en dankzij de clouddienst van Amazon is het ook mogelijk om eerder gekochte boeken tijdelijk te verwijderen, om ze daarna weer te synchroniseren met je e-reader. Dat maakt het ontbreken van een ingang voor een geheugenkaart ook absoluut geen probleem.
9,0
Extra mogelijkheden
(Weging 20%)
De Paperwhite 2015 heeft, net als alle andere high-end modellen, ingebouwde verlichting en biedt de mogelijkheid om via het apparaat boeken te kopen. Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste punt om in gedachten te houden als je deze e-reader op het oog hebt. Kindle's zijn namelijk helemaal toegespitst op Amazon's eigen webshop. Dat levert een aantal hele handige functies op: zo kun je via Amazon overal waar je wifi hebt (of mobiel internet, met de ruim 60 euro duurdere 3G-variant van de Paperwhite) boeken aanschaffen en direct lezen. Het aanbod van Nederlandse boeken is nagenoeg identiek aan webwinkels zoals Bol.com en in veel gevallen zijn de boeken bij Amazon net zo duur of zelfs iets goedkoper. Belangrijkste nadeel is echter het gesloten systeem van de Kindle's: je kunt naast de bij Amazon gekochte boeken slechts een select aantal andere bestandsformaten openen op deze e-reader (TXT, PDF, MOBI, PRC, HTML, DOC & DOCX). De meest gebruikte open standaard, EPUB, krijg je niet geopend op Kindle's, waardoor je bijvoorbeeld bij Bol.com gekochte boeken niet kunt lezen. Ook de diverse boeken die verkregen zijn via meer of minder legale bronnen, zullen niet werken. Er zijn wel programma's om deze EPUB's om te zetten in een bestandsformaat waarmee de Kindle overweg kan, maar hier is enige technische kennis voor vereist (Calibre is zo'n tool). Houd dus bij de keuze tussen een Kindle of bijvoorbeeld Kobo (die wel overweg kan met EPUB) rekening met de verzameling boeken die je al hebt en of je voorkeur uitgaat naar de boekwinkel van Amazon. De Paperwhite biedt nog een aantal leuke extra mogelijkheden. Zo werkt het delen van favoriete passages uit boeken via social media heel eenvoudig en kun je door lang op een woord te drukken via een Nederlands woordenboek, Wikipedia of online vertaaldienst achter de betekenis komen. Mocht je via meerdere apparaten tegelijk lezen, zoals tablet of telefoon, dan synchroniseert de Kindle automatisch je huidige bladzijde in het boek, waardoor je altijd op de juiste plek verder kunt gaan als je verder wilt. Ook leuk: je krijgt een speciaal e-mailadres waar je boeken of tekstbestanden naar kunt mailen, die vervolgens automatisch op de e-reader worden gesynchroniseerd. Tot slot kun je het apparaat ook beveiligen met een toegangscode - iets wat gemeengoed is op mobiele telefoons, maar gek genoeg op veel e-readers ontbreekt.

8,9
Eindscore test
Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Testen van Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)
Gemiddelde score redacteuren
7,8
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)
Aantal testen:
17
Genormeerde score:
7,8
Actualiteit van de testen
100 %
Actuele expertscore
7,8
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015).
Website testen
Wat vonden andere testers van de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)? Onze eigen test van de Kindle Paperwhite 3 (2015) staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
Amazon Kindle Paperwhite review
10,0
28-5-2015
Expertreviews.co.uk

Amazon's latest Kindle Paperwhite remains the Kindle to buy and now comes with Family Library.

Expertreviews.co.uk
Amazon Kindle Paperwhite (2015) review
9,0
23-6-2015
Theverge.com

But the new Paperwhite upends that calculus by giving a 300-ppi screen to the midrange device without raising the price a single dollar. It was already our pick for the best e-reader you can buy, and now it's doubly so.

Theverge.com
Amazon Kindle Paperwhite 2015 - Lekker scherp lezen
9,0
21-7-2015
Computer! Totaal

Kindles tweede generatie Paperwhite was al een prima e-reader, maar met de derde generatie brengt Amazon hem weer helemaal bij de tijd. In vergelijking met zijn voorganger krijg je een beter scherm en meer opslaggeheugen. Het verbeterde scherm is zeker zichtbaar en wat mij betreft een bonus voor nieuwe kopers. Heb je al een e-reader, dan is het verschil niet wereldschokkend. Zeker als je al een exemplaar met verlichting hebt, is de toename in gebruikscomfort klein. Ga je een e-reader aanschaffen, dan gaat de keuze al snel tussen Kindle of Kobo. Vergelijk je de Kindle Paperwhite met de Kobo Glo HD, dan is de Kindle net iets vlotter en werkt het aanraakscherm beter. Het enige dat je bij Amazon moet missen is de ondersteuning voor ePub-bestanden zoals die in de meeste online boekwinkels te koop zijn.

Computer! Totaal
AMAZON KINDLE PAPERWHITE 2015 REVIEW
8,0
22-7-2015
Digitaltrends.com

You really can’t go wrong with a Kindle. The 2015 Paperwhite is second only to the Kindle Voyage, which has a slightly better screen and physical buttons, for those of you who don’t want to touch the screen to turn the page. The Paperwhite is less expensive at just $120 with ads, $140 without ads, $190 with 3G and ads, $210 with 3G and no ads. The Voyage costs $200 with ads and Wi-Fi, but the price goes up to $290 with 3G and no ads. If you don’t want to pay a tablet price for an ebook reader, but still want a quality ebook reader, the Paperwhite is a good option for you. In comparison with ebook readers from companies other than Amazon, the Kobo Aura H2O is the only one that can compete with the Paperwhite. You’ll pay $180 for the benefit of waterproofing, no ads, and a much more open format that lets you add almost any type of ebook file you can imagine. If you’re not part of the Amazon faithful, or you just want a waterproof ebook reader you can take to the beach or in the tub, the Kobo is for you. If you prefer a brighter screen, no lag, and Amazon’s cool feature set, the Paperwhite is an excellent choice. It all depends on what’s most important to you.

Digitaltrends.com
Amazon Kindle Paperwhite (2015): de iPhone onder de e-readers
8,9
26-11-2015
BesteProduct.nl

De 2015-versie van Amazon's Kindle Paperwhite is dankzij het handzame formaat en prachtige scherm één van de beste e-readers op de markt. Door de relatief hoge prijs en 'gesloten markt' van Amazon is de keuze voor een Kindle een hele specifieke, maar daarvoor krijg je wel de iPhone onder de e-readers.

BesteProduct.nl
Amazon Kindle Paperwhite
8,0
10-5-2016
TechRadar.com

It's a conservative upgrade but the new screen makes this the best Kindle Paperwhite yet, with a brilliant balance of price and features.

TechRadar.com
Amazon Kindle Paperwhite 2015 Wi-Fi : une définition améliorée
8,0
10-11-2016
Lesnumeriques.com

Si vous aviez l'ancienne version de la Paperwhite, nul besoin d'en changer hormis si vous craquez pour le coloris blanc. Pour le reste, pas de grande différence si ce n'est une définition et une résolution améliorées, mais qui n'améliorent finalement pas le contraste plus que ça. Mêmes remarques que pour la précédente Paperwhite, il manque une gestion de l'audio et un système plus ouvert. On apprécie toutefois que cette version 2015 reste au même tarif que la précédente.

Lesnumeriques.com
Amazon Kindle Paperwhite (2015) review: The Paperwhite offers an excellent reading experience, but mediocre battery life
8,0
15-11-2016
pcadvisor.co.uk

The Kindle Paperwhite is, by any stretch of the imagination, an excellent eReader. Brilliant display, superb design and build, and access to an unsurpassed library of eBooks. Our only minor quibble is about battery life, and it isn't the cheapest. But even now, we are delighted to recommend the Paperwhite, 2015 vintage.

pcadvisor.co.uk
Der beste eBook-Reader
9,0
1-12-2016
Allesbeste.de

Bislang hatten Amazons eBook-Reader Kindle Voyage und der neue Kindle Paperwhite 3 vor allem durch ihr hochauflösendes 300 ppi-Display einen Vorsprung gegenüber der Konkurrenz. Mit dem Tolino Vision 3 HD und dem Shine 2 HD haben die deutschen Konkurrenten aber gleichgezogen, das wasserfeste Gehäuse des Tolino-Topmodells ist sogar ein eindeutiger Vorteil für Thalia, Hugendubel und Bertelsmann. Der neue Kindle Oasis überzeugt zwar durch ein tolles Design und ein nochmals verbessertes Display, der deftige Aufpreis dürfte für die meisten Menschen aber besser in passendes Lesematerial investiert sein. Der Kindle Paperwhite 3 bietet von allen derzeit erhältlichen eReadern aus unserer Sicht das beste Preis-Leistungsverhältnis. Auch in Sachen Komfortfunktionen, Extras und eBook-Angebot sehen wir den Kindle vorne.

Allesbeste.de
Amazon Kindle Paperwhite (2015)
10,0
19-12-2016
Pocket-lint.com

The third-generation Kindle Paperwhite does exactly what we wanted: it increased the resolution of its display for a crisper reading experience.

Pocket-lint.com
Kindle Paperwhite (2015) review: The best value e-reader just got better for Prime Day
8,0
11-7-2017
Alphr.com

The Amazon Voyage is a fantastic ebook reader, make no mistake. It’s more refined than the company’s previous best, the Kindle Paperwhite; the screen is better than ever; and it’s packed with luxury touches such as those page-turn controls. If you love your reading, and only an E-Ink device will do, there’s nothing else to match it. For most, though, it’s far too expensive. It costs £69 more than the Paperwhite to do much the same job, and for similar money you could purchase a very decent colour tablet, such as the Nexus 7, which can be used for far more than simply reading ebooks. Although the Kindle Voyage is a brilliant device, therefore, it's a product only for dedicated bookworms.

Alphr.com
Kindle Paperwhite
9,0
14-11-2017
TrustedReviews.com

The best all-round e-reader on the market, with an awesome screen and a price that won’t break the bank.

TrustedReviews.com
Kindle Paperwhite (2015) review: Amazon's best value e-reader is now even cheaper thanks to Black Friday
10,0
20-11-2017
Alphr.com

For most people, Amazon’s Kindles remain the ebook readers to own, with a great range of titles to choose from and incredibly feature-rich reading software. The question is, which device should you buy? For me, it’s honours even between the Kindle Paperwhite (2015) and the Kindle Voyage. The former offers the best value for money and very nearly the same quality of reading experience; the latter goes the extra mile, delivering a more attractive design (and a slightly lower weight), swanky page-turn buttons with variable haptic feedback, a flush screen and a slightly better screen light. The bottom line is that they’re both brilliant reading devices. You should buy whichever one you can afford.

Alphr.com
Magazine testen
8,3
Consumentengids
1-6-2015
8,0
Connect
1-9-2015
7,0
Computer! Totaal
1-9-2015
10,0
Computer Shopper
1-10-2015
10,0
PCPRO
1-10-2015
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015) en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van E-readers.
expertscore
7,8
laagste prijs
-
prijs/kwaliteit
0,0

Reviews van de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Gemiddelde score gebruikers

-
Consumenten hebben hun mening over de Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015) nog niet gedeeld. Heb jij de Kindle Paperwhite 3 (2015) gekocht? Deel je ervaringen voor consumenten die overwegen deze E-reader van Amazon te kopen.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl


Specificaties van Amazon Kindle Paperwhite 3 (2015)

Scherm

Formaat scherm
6 inch
Touchscreen
Ja
Verlichting
Ja , Nee
Aantal grijstinten
16
Kleurenscherm
Nee
Resolutie
1440 x 1080
Scherm technologie
E Ink

Standaard

Kleuren
wit , zwart
Overige bijzonderheden
Micro-USB , Ingebouwde 3G-functionaliteit
Ondersteunde documenten
PRC, TXT, MOBI, AZW, AZW3 , DOCX
Accuduur
1008 uur
Oplaadtijd
4 uur
Ondersteunde afbeeldingen
BMP, GIF, JPG, PNG
Aansluitingen
wireless LAN, Nee , USB 2.0
Gewicht
217 gram
Audio
N

Geheugen

Intern geheugen
4 GB

Algemeen

Toelichting type
-
Partnumber
, 0848719057010 , 0848719057027 , 848719057027
Toelichting partnumber
- , zwart
EAN
0841667107868 , 0848719057010 , 0848719057027
Releasedatum
October 2016 , July 2015
Afmetingen (H x B x D)
0,91 x 11,7 x 16,9 cm
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
0
Laagste prijs
-
Beoordeling experts
7,8
Beoordeling consumenten
-
Prijs / kwaliteit
-