Volg ons

PocketBook Touch Lux 3

Geen prijzen gevonden
Alternatieven:

Voor- en nadelen van de PocketBook Touch Lux 3

Voordelen

  • Mooi design
  • Ingebouwde verlichting
  • Met aanraakscherm en echte bladerknoppen

Nadelen

  • Geen 3G
  • Weinig vernieuwing
  • Zeer traag bij het openen van PDF
  • Case gevoelig voor vingerafdrukken

Onze test
Expertreview | op
7,9

PocketBook Touch Lux 3: minimale upgrade van een mooie reader

8 - Score Badge BesteProduct.nl

De PocketBook Touch Lux 2 uit 2014 was een fraaie e-reader die op veel vlakken mee kon met de beste modellen op de markt. De opvolger, de Lux 3, is een hele minimale upgrade, maar heeft een aantal slordigheden weggepoetst, waardoor dit model nét wat meer punten scoort en het predicaat kooptip pakt.

Ik ben een nieuws- en gadgetfreak. Geen product met een stekker of batterij ontglipt aan mijn aandacht. De meeste liefde koester ik voor smartphones, tablets en e-readers. Vandaar dat ik die dan ook met grote regelmaat uitgebreid test voor BesteProduct.nl.
Bart Frouws
Bart Frouws
Nijmegen • 42 reviews
Redacteur
Ik ben een nieuws- en gadgetfreak. Geen product met een stekker of batterij ontglipt aan mijn aandacht. De meeste liefde koester ik voor smartphones, tablets en e-readers. Vandaar dat ik die dan ook met grote regelmaat uitgebreid test voor BesteProduct.nl.
Bart Frouws
Bart Frouws
Nijmegen • 42 reviews
Redacteur
8,0
Gebruikservaring
(Weging 20%)
De PocketBook Touch Lux 3 heeft, net als z'n voorganger, een startscherm dat niet echt uitblinkt in schoonheid. In principe wordt alles getoond wat je zou willen: van nieuwe boeken tot recent gelezen materiaal, maar qua vormgeving steekt het niet heel fraai in elkaar. De slordigheden waar de Touch Lux 2 aanvankelijk nog mee kampte, zoals een brij aan tekst en rare vertaalfouten, zijn bij de gelukkig Lux 3 niet aanwezig. De verdere menu's van deze e-reader zijn overzichtelijk en bieden veel handige opties. Zo zijn er veel instellingen om deze Touch Lux 3 te personaliseren en is het zelfs mogelijk om verschillende gebruikersprofielen in te stellen, zodat meerdere familieleden de e-reader op hun eigen manier kunnen gebruiken. Mijn persoonlijke favoriet is de optie om de fysieke knoppen onder het scherm aan te kunnen passen. Zo kun je bijvoorbeeld de knop die oorspronkelijk gebruikt werd om een pagina terug te bladeren ook instellen om vooruit te gaan, waardoor de e-reader nog lekkerder in de hand ligt voor zowel links- als rechtshandigen. Daarnaast is het handig dat je direct tien pagina's naar voren of achteren kunt gaan als je de bladerknoppen langer indrukt.
8,0
Prijs
(Weging 10%)
De Touch Lux 3 kost op dit moment zo'n 115 euro en dat is een redelijk schappelijke prijs voor deze e-reader. Dankzij de fysieke knoppen onder het touchscreen biedt dit model net even wat meer dan andere e-readers en door het gebruik van de nieuwste E Ink-technologie heb je nog tijdenlang 'het nieuwste van het nieuwste' op e-readergebied (vooral ook omdat e-readers qua techniek in een slakkengangetje vooruitgaan). De Lux 3 kan alle belangrijke bestanden aan, van EPUB tot MOBI en PDF, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over compatibiliteit en de ingebouwde verlichting maakt het apparaat compleet. Heb je een Touch Lux 2 dan is een upgrade absoluut niet nodig, maar mocht je op zoek zijn naar een e-reader in de prijsklasse van rond de 120 euro dan is de Lux 3 zeker het overwegen waard. De voornaamste concurrent is wat mij betreft de Kobo Glo HD die dankzij een hogere resolutie, scherper beeld en Pocket-ondersteuning een paar sterke wapens heeft, maar mocht je fysieke knoppen en Dropbox-synchronisatie belangrijker vinden, dan is de Touch Lux 3 een prima keuze.
7,0
Bouwkwaliteit / design
(Weging 15%)
De designafdeling van PocketBook heeft de voetjes op tafel gehouden: de Touch Lux 3 heeft namelijk exact dezelfde behuizing en op één punt na dezelfde specificaties als zijn voorganger. Dat wil dus zeggen dat de afmetingen (174,4×114,6×8,3 mm) en gewicht (208g) van de Lux 2 overeenkomen met dit nieuwe model. Wat overigens geen schande is, want hoewel deze e-reader niet één van de lichtste op de markt is, ligt-ie wel lekker in de hand. Ook de processorsnelheid (1GHz), werkgeheugen (265 Mb), opslagruimte (4 Gb) en accu (1500 mAh) zijn identiek. Het enige verschil is de gebruikte E Ink-technologie: waar de Lux 2 het nog deed met E Ink Pearl, heeft de Lux 3 de nieuwste E Ink Carta-technologie aan boord. Hoewel de resolutie en pixeldichtheid van beide modellen gelijk zijn, zal de tekst op de Lux 3 er iets scherper uitzien, worden pagina's een fractie sneller omgeslagen en moet de batterij langer meegaan. Dat laatste laat zich zeer lastig meten, omdat e-readers sowieso wekenlang mee kunnen gaan en de accuduur ook afhankelijk is van het gebruik van andere zaken, zoals de ingebouwde verlichting of wifi. Dankzij die nieuwe E Ink-techniek en de verbeterde software (die overigens ook beschikbaar is voor de Lux 2) gaat het omslaan van pagina's rapper dan de Lux 2 vlak na uitkomst deed.
8,0
Leeservaring
(Weging 35%)
Dankzij het verbeterde scherm, dat dus nog altijd 6 inch meet, krijgt de Lux 3 qua leeservaring net iets meer punten dan zijn voorganger. Met 4 Gb aan opslagruimte, waarvan aanvankelijk zo'n 2900mb beschikbaar is voor boeken, kun je duizenden boeken meeslepen op deze e-reader. Mocht je meer ruimte nodig hebben op het interne geheugen, dan kun je altijd de door PocketBook meegeleverde boeken verwijderen. Waarom ze het doen is me een raadsel, maar de fabrikant levert een hele collectie waardeloze boeken mee - van Nederlands werk tot Russische klassiekers (daadwerkelijk in het Russisch). Ik weet het, gegeven paard etc., maar hier zit volgens mij helemaal niemand op te wachten. Mocht de 4 Gb niet genoeg zijn, dan biedt dit model aan de onderzijde een ingang voor een microSD-kaart van maximaal 32 Gb. Wat lezen betreft biedt de Touch Lux 3 meer dan voldoende opties: van een keur aan verschillende lettertypes tot het eerder gemelde aanpassen van de fysieke knoppen - alles is naar wens aan te passen. Enig nadeel blijft, net als bij de Lux 2, dat de woordenboeken die standaard worden meegeleverd voor de Nederlandse markt niet echt interessant zijn. Enkel het vertalende woordenboek van Engels naar Nederlands is bruikbaar, een verklarend woordenboek Nederlands ontbreekt. Hoewel op de site van PocketBook wordt verwezen naar de winkel waar andere woordenboeken te downloaden zijn (niet gratis), ontbreekt ook daar helaas een woordenboek om moeilijke Nederlandse woorden te ontcijferen.
8,0
Extra mogelijkheden
(Weging 20%)
De ingebouwde verlichting van de Touch Lux 3 is helder, kan zeer fel en is mooi egaal over het scherm verdeeld. Door de meest rechtse knop onder het scherm lang ingedrukt te houden, is verlichting aan en uit te schakelen. PocketBook heeft ook deze Lux 3 voorzien van een heel aantal extra's, zoals een paar games (o.a. Sudoku, patience & schaken), een RSS-reader en - wat mij betreft het beste nieuws - ondersteuning voor Dropbox. Dankzij Dropbox is het mogelijk om bestanden automatisch te synchroniseren met je e-reader, wat kabels overbodig zou maken. Zo zou je bijvoorbeeld op vakantie via je telefoon een boek kunnen downloaden, om deze vervolgens via Dropbox naar je e-reader te sturen. Het zorgt er ook voor dat het aanschaffen van boeken via webwinkels wat makkelijker gaat, wat de standaard boekwinkel van PocketBook, die BookLand heet, is wat Nederlandse content betreft ronduit waardeloos.

7,9
Eindscore test
PocketBook Touch Lux 3

Testen van PocketBook Touch Lux 3
Gemiddelde score redacteuren
7,1
De redactie van BesteProduct.nl test producten en verzamelt testen van andere experts online en uit magazines. We voegen die testen samen tot de unieke BesteProductScore om te laten zien hoe goed een product is.
Voor PocketBook Touch Lux 3
Aantal testen:
4
Genormeerde score:
7,1
Actualiteit van de testen
100 %
Actuele expertscore
7,1
Hieronder een beknopt overzicht van testen door redacteuren van de PocketBook Touch Lux 3.
Website testen
Wat vonden andere testers van de PocketBook Touch Lux 3? Onze eigen test van de Touch Lux 3 staat hier ook tussen omdat de score wordt meegenomen in de berekening van de BesteProductScore.
PocketBook Touch Lux 3: Teure Mittelklasse
7,8
15-10-2015
Chip.de

Im Test schneidet der EBook-Reader PocketBook Touch Lux 3 mit einem ordentlichen Ergebnis ab. Die wichtigsten Formate werden unterstützt, die Reaktionszeiten sind gut. Nur das Öffnen von PDF-Dateien ist zu langsam. Angesichts des hohen Preises und der starken Konkurrenz ist der EBook-Reader ein eher unattraktives Angebot.

Chip.de
PocketBook Touch Lux 3: minimale upgrade van een mooie reader
7,9
8-12-2015
BesteProduct.nl

De PocketBook Touch Lux 2 uit 2014 was een fraaie e-reader die op veel vlakken mee kon met de beste modellen op de markt. De opvolger, de Lux 3, is een hele minimale upgrade, maar heeft een aantal slordigheden weggepoetst, waardoor dit model nét wat meer punten scoort en het predicaat kooptip pakt.

BesteProduct.nl
Touch Lux 3 : la liseuse de PocketBook passe au E-Ink Carta
8,0
8-6-2016
Lesnumeriques.com

Malgré un contraste décevant, cette Touch Lux 3 reste agréable au quotidien et abordable en regard des nombreux services qu'elle offre.

Lesnumeriques.com
Magazine testen
7,3
Connect
1-9-2015
7,3
Consumentengids
1-6-2016
-
Prijs / kwaliteit
We hebben geen actuele prijzen van de PocketBook Touch Lux 3 en kunnen daarom geen prijs-kwaliteitsscore berekenen. Meestal omdat het prodct verouderd is en niet meer online verkrijgbaar. Bekijk actueel overzicht van E-readers.
expertscore
7,1
laagste prijs
-
prijs/kwaliteit
0,0

Reviews van de PocketBook Touch Lux 3

Gemiddelde score gebruikers

-
Consumenten hebben hun mening over de PocketBook Touch Lux 3 nog niet gedeeld. Heb jij de Touch Lux 3 gekocht? Deel je ervaringen voor consumenten die overwegen deze E-reader van PocketBook te kopen.
Deel het. Review je product op BesteProduct.nl
Zoveel redenen om een review te schrijven. Deel je ervaringen op BesteProduct.nl


Specificaties van PocketBook Touch Lux 3

Scherm

Formaat scherm
6 inch
Touchscreen
Ja
Scherm technologie
E Ink
Verlichting
Ja
Kleurenscherm
Nee
Resolutie
1024 x 758
Aantal grijstinten
16

Standaard

Ondersteunde documenten
ePub, HTML, PDF, PRC, RTF, TXT, DOC, FB2, CHM, DjVu, DOCX, FB2.ZIP, TCR, MOBI, HTM, EPUB DRM
Kleuren
grijs , wit , rood , goud
Ondersteunde afbeeldingen
BMP, JPG, PNG, TIF
Aansluitingen
wireless LAN, Nee
Ingebouwde speakers
Nee
Gewicht
208 gram
Woordenboek
Ja

Geheugen

Geheugenkaarten
MicroSD (TransFlash)
Max. grootte geheugenkaart
32 GB
Intern geheugen
4 GB

Algemeen

Toelichting type
-
Partnumber
PB626TL3G , PB626TL3W , PB626(2)-D-WW , PB6262-R-WW , , PB626(2)-G-WW
Toelichting partnumber
-
Releasedatum
May 2015 , May 2016 , November 2016 , November 2017
Afmetingen (H x B x D)
17,44 x 11,46 x 0,83 cm
EAN
7640152093432 , 7640152093425 , 7640152094170 , 7640152093906 , 7640152094620 , 7640152094835
Prijzen en beoordelingen
Aantal winkels
0
Laagste prijs
-
Beoordeling experts
7,1
Beoordeling consumenten
-
Prijs / kwaliteit
-