Volg ons
Bekijk de video
E-reader: tips en overzicht bij kopen van een e-reader
Advies en tips bij het kopen van een e-reader

E-reader: 13 handige tips bij het kopen van een e-reader

door

Informatie video over de e-reader

De doorgewinterde boekenwurmen kennen het probleem: op vakantie wil je een stapel boeken meenemen, maar niet alles past in de koffer. Blijft dan de nieuwe Harry Potter of die extra korte broek thuis? Het zijn problemen die met de introductie van e-readers verholpen zijn. Op één e-reader passen namelijk duizenden boeken. Daarnaast biedt een e-reader nog een andere voordelen, maar waar moet je precies op letten als je een e-reader gaat kopen. We zetten de belangrijkste tips voor het kopen van een e-reader op een rij.

E-readers vergelijkenOp zoek naar een goede e-reader? Vergelijk modellen in onze ranglijst met de beste e-readers!

Stap 1: Hoe werkt het scherm?

Belangrijkste eigenschap van een e-reader is het scherm. Ben je het scherm van een computer of tablet gewend, dan lijkt een e-reader op het eerste gezicht een stap terug naar de jaren ’80. E-readers maken gebruik van elektronische inkt, wat afgekort wordt tot E-ink. In het scherm zitten miljoen kleine witte en zwarte capsules die door statische lading op de juiste plaats worden geduwd. Hierdoor kunnen letters worden gevormd op het scherm.

In onderstaande video zie je een animatie hoe E-ink precies werkt.

Bij E-ink-technologie wordt licht gereflecteerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een tablet waarbij licht juist van onder het scherm uitstraalt. Het grote voordeel van reflectie is dat de tekst op een e-reader lijkt op een gewoon boek. Nadeel is dat je altijd een lichtbron nodig hebt om te lezen, denk aan een lampje of de zon. Gelukkig zijn er sinds enkele maanden ook e-readers op de markt met ingebouwde verlichting. Deze verlichting straalt vanaf de zijkant over het hele scherm, waardoor je dus niet in een lichtbak kijkt Iets wat met tablets wel het geval is. Omdat een e-reader geen licht uitstraalt van de onderkant en niet flikkert (wat met de updatefrequentie te maken heeft), kun je uren lezen zonder last van je ogen te krijgen. Een e-reader biedt dus qua tekst bijna dezelfde leeservaring als een boek, maar heeft nog een aantal voordelen boven papier.

 • Zo kun je het lettertype en lettergrootte zelf aanpassen, waardoor teksten ook leesbaar zijn voor slechtzienden.
 • Is de helderheid in te stellen
 • heeft een e-reader een uitstekende kijkhoek
 • en nog belangrijker: je kunt ook in de volle zon uitstekend lezen. En juist dat is iets wat op een tablet, die zelf licht uitstraalt, vaak matig werkt. De eerste jaren dat e-readers op de markt kwamen, konden ze enkel bestuurd worden door de knoppen rondom het scherm, maar tegenwoordig komen er steeds meer e-readers met een touchscreen op de markt. Door het aanraakgevoelige scherm is het een stuk eenvoudiger om door een grote lijst met boeken te navigeren.

Stap 2: Hoe zit het met de accuduur van een e-reader?

Bij E-ink schermen wordt alleen energie verbruikt wanneer het scherm wordt ververst, bijvoorbeeld door naar een nieuwe pagina te gaan. Als de pagina eenmaal is geladen, verbruikt de e-reader geen energie en zou je het apparaat in theorie tot in lengte van dagen aan kunnen laten staan. Door deze energiezuinige techniek wordt de accuduur van een e-reader meestal uitgedrukt in weken of maanden, of in het aantal omgeslagen pagina’s wat kan oplopen tot vele duizenden bladzijdes.

Stap 3: Wat zijn de nadelen van een E-ink scherm?

Hoewel een E-ink scherm dus qua leesbaarheid en accuduur behoorlijk wat voordelen biedt, kleven er ook nadelen aan een E-inkscherm:

 • Zo hebben bijna alle e-readers geen kleur, maar werken ze met grijswaarden. Plaatjes zien er dus niet heel mooi uit.
 • Daarnaast duurt het even voordat een pagina helemaal is geladen, dus alle capsules op de juiste plaats zitten. Het omslaan van een pagina vergt daardoor aanzienlijk meer tijd dan op een tablet.
Sneller bladeren Om het bladeren toch sneller te maken is op sommige e-readers de verversingsinterval in te stellen. Deze functie zorgt ervoor dat een pagina na het omslaan niet volledig gewist wordt (lees: alle capsules worden gereset), maar alleen heel snel verplaatsen. Hierdoor komt het voor dat je op lege plekken op de volgende pagina nog teksten van de voorgaande pagina ziet. Door de verversingsinterval op 5 pagina’s in te stellen zie je na het omslaan van 5 pagina’s een korte zwarte waas over het scherm, waarmee alle capsules weer gereset worden.

Stap 4: Hoe groot moet het scherm van een e-reader zijn?

De meeste e-readers hebben een scherm met een diagonaal van 6 inch (15,24 centimeter). Dit past in elke tas en in veel gevallen ook in jaszakken, waardoor je dus altijd een stapel boeken bij de hand hebt. Ideaal om onderweg een roman te lezen. Grotere schermen zijn ook beschikbaar, soms zelfs met een diagonaal van meer dan 10 inch. Deze tablet-achtige e-readers zijn vooral handig voor zakelijk gebruik (papierverbruik kan drastisch dalen) of om bijvoorbeeld studieboeken op te lezen. In sommige gevallen beschikken deze e-readers over een TFT-scherm met kleurweergave. Voordeel is dat deze schermen sneller reageren dan E-ink, maar minder prettig lezen en de batterijduur aanzienlijk korter is.

Kobo ereaders

Stap 5: Hoeveel geheugen heeft een e-reader?

De opslagcapaciteit van e-readers verschilt per merk, maar is in de basis 1 tot 4 gigabyte. Een ebook neemt, afhankelijk van bijvoorbeeld afbeeldingen die in het boek staan, tussen een honderd kilobyte en een paar MB in beslag. Je kunt dus op de interne opslag van een e-reader duizenden boeken opslaan. De meeste e-readers hebben ook nog een ingang voor een geheugenkaartje, waardoor de opslagcapaciteit uitgebreid kan worden tot meer dan 30 gigabyte.

Hoeveel boeken passen er op een e-reader? Rekensom:

1 gigabyte is 1024 MB.
1 gigabyte is 1.048.576 kilobyte

Voorbeeld:

Stel je hebt boeken van 2 MB, dan kun je op een e-reader met een interne opslagcapaciteit van 4 gigabyte 2048 boeken opslaan!

Stap 6: Hoe zet ik een boek op mijn e-reader?

Bij e-readers wordt een USB-kabel meegeleverd. Met deze kabel kun je de accu van e-reader via de computer opladen en ook boeken op een e-reader zetten. De computer zal de e-reader als een soort USB-stick zien, waarna je boeken van je harde schijf naar de e-reader kunt kopiëren. Wanneer de e-reader vervolgens aangezet wordt, worden alle boeken ‘ingeladen’. De e-reader kijkt op dat moment welke nieuwe boeken op het apparaat staan en werkt de interne bibliotheek bij.

Sommige fabrikanten leveren hun eigen computersoftware mee, waarmee je boeken nog eenvoudiger op een e-reader kunt zetten en structuur kunt aanbrengen in de duizenden boeken die op het apparaat staan. Zo kun je bijvoorbeeld, net als in een echte bibliotheek, een digitale plank maken waarop alle detectives staan of juist alle boeken uit dezelfde serie. Daarnaast bieden sommige fabrikanten in hun computerprogramma ook de mogelijkheid om online boeken te kopen.

Mocht de meegeleverde software niet toereikend zijn, dan biedt het gratis programma Calibre uitkomst. Het programma biedt veel mogelijkheden: zo is het mogelijk om boeken op een e-reader te zetten, extra informatie zoals covers en korte samenvattingen te downloaden en boeken te beoordelen. Calibre biedt een prachtig overzicht van alle digitale boeken in je eigen collectie, maar is niet altijd even eenvoudig in gebruik. ComputerTotaal schreef een uitstekend stappenplan hoe je boeken kunt beheren met Calibre.

Calibre downloaden: http://calibre-ebook.com/download

Stap 7: Hoe kom ik aan ebooks?

Bijna alle boekwinkels hebben tegenwoordig een afdeling ‘ebooks’ op hun website. Terwijl je bij een papieren boek moet wachten op de levering krijg je na de aanschaf van een digitaal boek direct een link om het boek te downloaden. Na het downloaden kun je het bestand kopiëren naar je e-reader.

Let op de beveiliging! Let bij de aanschaf van een boek goed op de beveiligingsmethode! Hoe de beveiliging precies werkt lees je onder het kopje ‘Hoe zit het met de beveiliging van een ebook?’. Houd ook rekening met het feit dat een ebook niet geruild kan worden.

Op internet zijn ook een heleboel gratis boeken te vinden. In het artikel ‘ gratis ebooks downloaden’ staat een overzicht met de beste Nederlands- en Engelstalige downloadsites. Sommige websites vragen overigens een digitale vergoeding: zo moet je af en toe je e-mailadres achterlaten (en kom je op een mailinglist) of kun je een boek pas downloaden na het plaatsen van een promotietweet.

Stap 8: Waarom zijn digitale boeken zo duur?

Ebooks zijn goedkoper dan papieren boeken, maar het verschil is vaak kleiner dan je op voorhand zou verwachten. Dat komt door de gekke BTW-regelingen in Nederland. Digitale boeken vallen namelijk -net als cd’s en dvd’s- in het hoge BTW-tarief van 21 procent, terwijl op papieren boeken 6 procent BTW wordt geheven! Je betaalt dus 15 procent meer BTW voor hetzelfde boek, met dezelfde letters, maar dan in digitaal formaat.

De voor- en nadelen van een e-reader op een rij
De pluspunten
 • + Handzaam formaat
 • + Veel boeken bij de hand
 • + Accu gaat bijzonder lang mee
 • + Prettige leeservaring
 • + Digitale boeken zijn goedkoper dan papieren boeken
De nadelen
 • - E-readers zijn behoorlijk traag
 • - Geen kleurweergave
 • - Ebooks zijn nog relatief duur
 • - Mist het gevoel en geur van een papieren boek (voor de romantici)

Stap 9: Hoe zit het met beveiliging van een ebook?

Om te voorkomen dat je een boek koopt en vervolgens met al je vrienden deelt, zijn ebooks voorzien van beveiliging. In de afgelopen jaren werd vooral Adobe DRM (Digital Rights Management) gebruikt als beveiligingsmethode. Bijzonder groot nadeel van Adobe DRM is dat elk apparaat waarop je een boek wilt lezen geautoriseerd moet worden met je eigen Adobe-account. Deze gegevens kun je instellen met het programma Adobe Digital Editions. Door deze zeer strikte beveiliging komt het voor dat je een boek dat je netjes hebt aangeschaft niet op een van je apparaten kunt lezen omdat er iets fout gaat met de autorisatie. Gelukkig geven steeds meer uitgevers gehoor aan de klachten over lDRM en stappen over naar een minder gebruiksonvriendelijke methode: watermerken. Sinds begin 2013 zijn veel boeken voorzien van een watermerk. Dat is niet een watermerk zoals je op gewoon papier ziet, maar versleutelde informatie in het bestand. De informatie bevat gegevens over de koper van het boek, waardoor het mogelijk is om bij massale verspreiding de eigenaar te achterhalen. Let bij de aanschaf van een ebook dus goed op welke beveiligingsmethode wordt gehanteerd!

Beveiliging van een ebook
Boven: informatie over beveiliging op de site van Bol.com, onder de informatie die op de site van Bruna wordt toegevoegd bij digitale boeken.

Stap 10: Wat voor een bestanden kun je op een e-reader zetten?

Digitale boeken hebben het bestandsformaat .EPUB. Deze bestanden zijn op alle e-readers te lezen. Groot voordeel van dit bestandsformaat is dat tekst automatisch wordt aangepast aan de schermgrootte en de wensen van de lezer. Wil je de tekst wat groter, dan is dat geen probleem. Dit in tegenstelling tot PDF-bestanden, die ook door veel e-readers worden ondersteund. PDF’s passen zich niet automatisch aan het scherm aan, waardoor je moet inzoomen om de tekst leesbaar te maken. Door de lage updatefrequentie van E-ink schermen, lezen PDF’s een stuk minder prettig. Houd er rekening mee dat weinig e-readers Word-documenten (.doc of .docx) kunnen openen.

E-readers vergelijken Op zoek naar een goede e-reader? Vergelijk modellen in onze ranglijst met de beste e-readers!

Stap 11: Welke extra functies zijn handig?

WiFi

Steeds meer e-readers ondersteunen WiFi en dat biedt een aantal leuke functies. Zo kun je boeken kopen op je e-reader, boeken automatisch synchroniseren met je computer en eenvoudig software-updates downloaden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om op sommige modellen te internetten, maar door het trage E-ink scherm is dat geen plezierige bezigheid.

Woordenboeken

Op veel e-readers zijn woordenboeken aanwezig, zowel verklarend als vertalend. Helaas wordt niet altijd de Nederlandse taal ondersteund. Vind je dit belangrijk, bekijk dan goed welke talen worden ondersteund in de lijst met specificaties.

Verlichting

Op een aantal nieuwe e-readers zit standaard ingebouwde verlichting. Dankzij deze innovatie is één van de nadelen van een e-reader verholpen: dat je altijd een lichtbron in de buurt moest hebben. Dankzij de verlichting is het dus mogelijk om te lezen op donkere plekken zoals een tent of vliegtuig en hoef je daarnaast je partner niet te storen als je in bed nog wilt lezen. De meeste e-readers met verlichting zijn overigens nog wel een paar tientjes duurder dan de modellen zonder.

Audio

Op een enkele e-reader kom je nog een 3,5mm-aansluiting voor een koptelefoon tegen. Daarmee kun je tijdens het lezen muziek luisteren of zelfs gebruik maken van audioboeken.

Aantekeningen maken

Tekst gelezen die je graag wilt bewaren? Op veel e-readers is het mogelijk om stukken tekst te markeren en daar notities aan toe te voegen. Met een stylus, een pennetje, die bij sommige modellen wordt meegeleverd, werkt dit nog secuurder.

Games

Een enkele keer zijn er spelletjes aanwezig op een e-reader. Denk dan aan schaken of Sudoku. Ook hier geldt, net als bij het surfen op internet, dat de traagheid van het Ee-ink scherm geen heel plezierige spelervaring biedt, maar het is wel een leuk extraatje.

Stap 12: Is een e-reader goed voor het milieu?

Digitaal lezen klinkt heel groen, zo scheelt het alleen al het drukken van boeken, maar is dat ook daadwerkelijk zo? De collega’s van Kassa Groen becijferden dat de productie van een e-reader behoorlijk slecht is voor het milieu, zo wordt er een hoop CO2 uitgestoten om alle grondstoffen te verwerken. Het produceren van een boek levert ook CO2-uitstoot op, maar een stuk minder dan bij een e-reader. Heb je de e-reader eenmaal in huis en begin je met digitaal lezen, dan begint de inhaalslag. Kassa berekende dat het omslagpunt bij ongeveer dertig gelezen boeken ligt. Lees je dus veel, dan is een e-reader beter voor het milieu.

Bekijk ook de animatie die uitgezonden is in Kassa Groen:
E-reader vs tablet!
 • De grote voordelen van een e-reader boven een tablet zijn:
 • • de lange accutijd
 • • de prettigere leeservaring
 • • het gewicht & formaat
 • • lezen in de zon
 • Nadelen van e-reader vs tablet
 • • Daarentegen biedt een e-reader geen kleurenscherm
 • • En reageert een stuk trager dan een tablet!

Stap 13 Welke e-reader moet ik kopen?

Bij BesteProduct proberen we je zoveel mogelijk op weg te helpen bij het kopen van een e-reader. Dat doen wij onder meer door testen van Europese vak- en consumentenbladen te verzamelen. De resultaten uit deze testen combineren we tot een cijfer. Daaruit ontstaat een ranglijst met de beste e-readers. BesteProduct heeft daarnaast een onafhankelijke redactie die plasmatelevisies test en beoordeelt. De reviews vind je in het redactie-overzicht van e-readers.

E-readers vergelijkenOp zoek naar een goede e-reader? Vergelijk modellen in onze ranglijst met de beste e-readers!

Reageer

.