Volg ons
Advies over het aanschaffen van een e-reader

Koopgids: tips voor kopen van een e-reader

door Kevin Wiggelman
e-reader kopen: een koopgids

De intrede van de e-reader is het begin van een revolutie. Reizigers slepen tassen met boeken mee over het station om hun reistijden te doden met literatuur. Tijdschriften en kranten worden meegesleurd voor vermaak in het openbaar vervoer. Met de e-reader is dat verleden tijd! Op het zakcomputertje kun je boeken en kranten lezen. Ben je van plan een e-reader te kopen, maar je weet niet waar te beginnen? BesteProduct geeft je 5 tips voor de aanschaf van een e-reader.

1. Kwaliteit heeft een prijs

De e-reader is een nieuwkomer op de elektronicamarkt, en dat is te zien aan de prijs. Dat de apparaten nog niet als warme broodjes over de toonbank gaan, is omdat de consument nog flink in de portemonnee moet graaien. De goedkoopste e-readers zijn verkrijgbaar vanaf 150 euro, maar dit zijn vrij eenvoudige modellen. Wil je een goede en, bovenal, complete e-reader dan ben je al snel 200 euro lichter. De prijs kan oplopen tot maar liefst 600 euro. Op BesteProduct kun je e-readers en prijzen vergelijken door de gewenste specificaties in onze ranglijst op te geven.

2. Touchscreen en stylus voor simpel gebruik

Net als de huidige generatie smartphones beschikken veel e-readers over touchscreen. Hiermee kun je het apparaat simpel bedienen door met de vingers op het scherm te drukken. In Bij enkele modellen e-reader krijg je een stylus meegeleverd: een speciaal pennetje waarmee je op het scherm kunt tikken en door het menu kunt navigeren. Wil je geen vingerafdrukken op het scherm, dan is de stylus de oplossing. Let wel op of de e-reader touchscreen heeft en dat er een stylus is bijgeleverd.

3. Kies het juiste schermformaat

Elk voordeel heeft een nadeel. Deze bekende uitspraak is passend bij de keuze van het schermformaat. Zo kun je ervoor kiezen om een e-reader met een groter scherm te kiezen, waarmee je de teksten op het apparaat goed kunt lezen. Het minpunt hiervan is dat de e-reader onhandiger is mee te nemen. Koop je een kleinere e-reader, dan is het eenvoudig om in je broekzak te steken, maar het lezen van de inhoud is lastiger. De meeste e-readers hebben een 5 á 6 inch-scherm, maar de nieuwste modellen kunnen zelfs een schermgrootte hebben van maar liefst 8,1 inch.

4. Let op de accuduur

Belangrijk voor reizigers is de accuduur. Zit je midden in een spannend verhaal of een interessant artikel, dan is het vervelend dat de e-reader uitvalt vanwege een lege accu. De accucapaciteit wordt in het aantal gelezen pagina’s, omdat alleen het omslaan van pagina’s energie kost. De tekst blijft gewoon op jouw scherm staan, zelfs zonder batterij. De meeste e-readers hebben een accuduur van 7000 pagina’s, maar er zijn apparaten die een accucapaciteit hebben van maar liefst 8000 pagina’s. Let ook goed op hoe de accu moet worden opgeladen, of er een oplader bij de e-reader zit en hoe lang de oplaadtijd is. Opladen met een adapter gaat sneller dan opladen via de USB op een computer.

5. Veel geheugen, meer boeken

Verslind jij boeken bij de vleet? Dan is de geheugencapaciteit een belangrijke factor bij de keuze voor een e-reader. Deze term geeft aan hoeveel e-books en andere documenten je kunt opslaan op jouw e-reader. Het geheugen wordt aangegeven door middel van Bytes. Om een beter beeld te geven: één eBook neemt ongeveer 1 tot 5 MB in beslag. Wil je een e-reader kopen, dan is een opslagruimte van 256 MB aan te raden. De nieuwste e-readers hebben minimaal 512 MB, dat nog kan uitlopen tot een capaciteit van 1024 MB en een aantal maar liefst van 2048 MB. Daarmee kun je bijna 2000 boeken opslaan, maar zo’n grote opslagruimte is voor de meeste reizigers overbodig.

Meer informatie over e-readers?