Volg ons
Bekijk de video
Espressomachine kopen? Hier moet je op letten! [video koopgids]
Advies en tips bij het kopen van een espressomachine

Espressomachine kopen? Hier moet je op letten!

door de redactie

Het ouderwetse koffiezetapparaat met filter is op z’n retour. Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een espressomachine, waarmee je niet alleen een bak koffie, maar ook espresso’s, een cappuccino of zelfs een latté macchiato maakt. Espressomachines zijn er in verschillende soorten en maten en qua prijzen lopen de modellen sterk uiteen. Waar moet je precies op letten bij het kopen van een espressomachine?

Hoe werkt een espressomachine?

In tegenstelling tot filterkoffie wordt een espresso bereid doordat de espressomachine heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie perst. Dit gebeurt onder een druk van ongeveer 9 bar bij een temperatuur van 95 graden Celcius. De basis van elke espressomachine is dus gelijk, maar dat neemt dat de keuze tussen de machines en dan met name de bediening, zeer verschillend is. De verschillende soorten espressomachines zijn in drie categorieën in te delen:

  • de espressomachine met capsules of servings
  • de volautomatische espressomachine
  • de halfautomaat (ook wel semi-automatische espressomachine genoemd)

We lichten de verschillende categorieën hieronder nader toe:

1. De espressomachine met capsules/servings

Espressomachine met capsulesKies je voor gebruiksgemak? Dan is een espressomachine met capsules of servings het meest geschikt. Deze zijn bedoeld voor kleinere huishoudens. Dat wil zeggen: geschikt voor een paar koppen koffie per dag. Het voordeel van deze machines is dat ze relatief goedkoop in de aanschaf zijn en klein in formaat. Daarnaast zijn ze ook makkelijk te bedienen en vergen ze weinig onderhoud. Het grootste nadeel is de prijs van een capsule, die rond de €0,35 ligt.

De meest bekende espressomachine met capsules is waarschijnlijk de Nespresso van fabrikant Nestlé. De goedkoopste exemplaren zijn vanaf een paar tientjes te koop; de duurdere hebben een prijskaartje tot een paar honderd euro. Wil je goedkoper uit zijn per kopje koffie? Het patent van Nespresso verlopen. Hierdoor kun je bij de supermarkt tegenwoordig ook goedkopere alternatieve aanschaffen.

2. De volautomatische espressomachine

Espressomachine: volautomaatDe meer uitgebreide machines zijn de volautomaten. Deze zijn geschikt voor meerdere koppen koffie per dag, bijvoorbeeld voor grotere huishoudens of kleine bedrijven. Ook dit type toestel is eenvoudig in het gebruik en je hebt een ruime keuze in apparaten. In vergelijking met de capsules betaal je per kopje een stuk minder voor de koffie. Voor een gemiddelde bak uit een volautomatische espressomachine betaal je tussen de € 0,10 en € 0,15.

Volautomatische espressomachine zijn daarentegen duurder in de aanschaf en vergen meer onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar vanaf zo’n € 200,- tot € 2.000,-. De duurdere volautomaten maken gebruik van duurzame materialen (denk aan RVS), zodat ze langer meegaan en geschikt zijn voor intensief gebruik. De machines met een hoger prijskaartje hebben vaak ook meer opties, zoals een melkreservoir voor het maken van een cappuccino maar ook meer invloed op de sterkte.

3. De halfautomaat (semi-automatische espressomachine)

De halfautomaat (ook wel de semi-automatische espressomachine genoemd) zijn het meest ingewikkeld qua bediening, maar bieden de meeste mogelijkheden qua eindresultaat. Wil je bijvoorbeeld experimenteren met sterkte, de grofheid van je gemalen koffie of de hoeveelheid water die je door je koffie laat lopen? Kies dan een halfautomaat. Je hebt meer controle over je eindresultaat en daardoor maak je de lekkerste koffie.
Als geduld niet je beste eigenschap is, heeft de halfautomaat een nadeel: je moet namelijk veel handelingen verrichten om een bak koffie te zetten. Ook vergt dit type veel onderhoud. Ze hebben bovendien een hoge aanschafprijs, maar ook hier geldt bij de duurdere exemplaren: je hebt meer opties en hij is gemaakt van duurzaam materiaal.

Tips bij het kopen van een espressomachine

Koop een losse koffiemolen

De kwaliteit van de koffie is moeilijk te meten, zeker omdat over smaak niet valt te twisten. Toch valt er wel wat over te zeggen. Versgemalen koffiebonen geven de meeste aroma en dus de beste koffie. Koop je dus een espressomachine zonder ingebouwde koffiemolen, overweeg dan de aanschaf van een losse koffiemolen.

Maal je zelf koffiebonen?

Zorg dan dat je deze in een luchtdichte trommel bewaart, zodat de aroma het beste bewaard blijft. En probeer eens een duurdere variant. Dat verschil proef je echt. Gebruik ook altijd vers water, zo voorkom je rare bijsmaakjes.

Bepaal je het liefst de volledige de sterkte van je koffie?

Overweeg dan op z’n minst een volautomatische machine, of nog liever een halfautomaat. Deze laatste geeft je de mogelijkheid het eindresultaat volledig naar je hand te zetten.

Wil je een een latte macchiato of een cappuccino maken?

Voor het maken van een latte macchiato of een cappuccino heb je een melkreservoir nodig. Los van de espressomachine kun je natuurlijk ook een aparte melkopschuimer aanschaffen. Een goede melkopschuimer levert een verbazingwekkend goed resultaat.

Wel of geen reinigingssysteem?

Elke espressomachine moet gereinigd en ontkalkt worden om de levensduur te verlengen. Het dagelijks onderhoud kun je zelf doen, daarvoor zijn reinigingstabletten en ontkalkingmiddelen verkrijgbaar. De duurdere apparaten hebben een automatisch reinigingssysteem, maar voor de grondige beurten is het beter om je espressomachine terug te brengen naar de fabrikant. Dit verlengt de levensduur van je machine.

Een espressomachine online kopen?

Wil je een nieuwe espressomachine online aanschaffen? In onze ranglijst kun je eenvoudig espressomachines vergelijken en vervolgens de laagste prijs bekijken. Daarnaast hebben we een top 5 van espressomachines voor je samegesteld zodat je ook kunt bekijken wat volgens consumenten en experts beste espressomachine is.

Houd bij het vergelijken van de prijzen de verzendkosten in de gaten. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je espressomachine aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafkosten.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van espressomachine een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids dan vernemen we deze graag van je!

.