Volg ons
Advies over het aanschaffen van een espresso-apparaat

Koopgids: tips voor kopen van een espresso-apparaat

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een espresso-apparaat kost al snel honderden euro’s, en dus wil je de kans op een miskoop zo veel mogelijk verkleinen. Stel jezelf voor winkelbezoek een aantal vragen: welke koffie wil ik zetten, welke perstechniek is voor mij het beste en moet ik kiezen voor volautomatisch of halfautomatisch? BesteProduct beantwoordt deze vragen en geeft je belangrijke tips voor de koop van een espresso-apparaat.

Espressoapparaat

TIP 1: Jouw wensen bepalen de prijs

Goedkoop is het niet, een espresso-apparaat, maar het prijskaartje hangt af van een aantal factoren. Drink je geen espresso, maar ben je meer liefhebber van een cappuccino of koffie verkeerd, dan kun je voor een voordeliger model kiezen. De melk hiervan verbloemt de oorspronkelijke smaak van koffie. Wil je een machine voor pure espresso, kies dan voor een apparaat van topkwaliteit. Tenslotte is de keuze tussen halfautomatisch en volautomatisch ook van invloed op de aankoopprijs. Een volautomatische espresso-apparaat is duurder dan zijn tegenhanger. Bepaal je budget op de ranglijst van beste espresso-apparaten en kijk naar de beste modellen. Voor een goede espresso-machine ben je zeker een paar honderd euro kwijt, en de prijs kan zeker oplopen tot ruim over de duizend euro!

TIP 2: Touchscreen en stylus voor simpel gebruik

Met een goede espresso-apparaat kun je het maken van koffie verheven tot kunst, zoals een echte Italiaanse barista: een persoon die speciaal espresso en aanverwante dranken bereidt. Met veel machines kun je verschillende espresso zetten: populair zijn de cappuccino (met gestoomde melk en melkschuim), caffè lungo (groter formaat en minder sterk), latte macchiato (met warme melk) en caffè latte (met warme melk van groter formaat).
Andere mogelijke functies op een espresso-machine zijn een heetwateraansluiting voor een kop thee. Bij sommige apparaten is het zelfs mogelijk chocolademelk te produceren. Dat kan echter alleen gemaakt worden door middel van capsules. Deze opties zitten niet standaard op een espresso-apparaat, dus controleer of jouw favoriete koffie of overige dranken met de machine kan worden gemaakt.

TIP 3: Volautomatisch of half-automatisch?

Stel jezelf de vraag welke type gebruiker je bent! Wil je zonder moeite een lekkere kop espresso zetten, kies dan voor een volautomatische espresso-apparaat. Het enige wat je hoeft te doen is het apparaat op tijd aanzetten voor de opwarming van het water en vervolgens op de startknop drukken. De hoeveelheid koffie en water kun je voor gebruik van de machine eenvoudig voorprogrammeren. Een half-automatische (of semi-automatische) espresso-machine is voor de echte doe-het-zelver. Als een ware barista heb jij invloed op de smaak van de espresso door de hoeveelheid koffie en water zelf te bepalen. Ook de druk waarmee het warm water door de koffie gaat (zie tip 6) kun je zelf regelen en heeft invloed op de kwaliteit van de espresso.

TIP 4: Een of meerdere kopjes per keer?

Bepaal voor jezelf hoe vaak je het espresso-apparaat gebruikt. Op kantoor is een goede kop koffie vaak vroeg in de ochtend gewenst. Om gelijktijdig meerdere koppen koffie te zetten, moet je dit gegeven in de gaten houden. Een espresso-apparaat kan vaak één, twee of zelfs vier koppen koffie tegelijk zetten. Vaak is deze automaat meer gewenst op de werkvloer waar meerdere werknemers actief zijn. Wil je een espresso-apparaat halen voor in huis voor een standaard gezin, dan voldoet een machine met maximaal twee kopjes per keer vaak al aan de wensen.

TIP 5: Koffiebonen, gemalen koffie, capsules of koffiepads?

Koffie kan op verschillende manieren in een espresso-apparaat worden geplaatst. De vier meest voorkomende opties zijn door middel van gemalen koffie, koffiebonen, capsules en koffiepads (ook wel servings genoemd). Wil je het liefst zo weinig mogelijk werk hebben bij het zetten van een kop koffie, dan heb je drie keuzes: gemalen koffie, capsules (voor-verpakte koffie voor slechts één kopje) of koffiepads (voorverpakte koffie samengeperst tussen twee velletjes filterpapier). Hou er wel rekening mee dat het gebruik van capsules of pads duurder zijn. Koffiebonen worden gemalen in het espresso-apparaat, waarbij regelmatig het bakje restanten moet worden geleegd.

TIP 6: Kies het pompsysteem voor de beste espresso

Naast de soort koffie wordt de sterke smaak van espresso mede bepaald hoe de koffie wordt gezet, of liever gezegd: geperst. Verreweg de meeste espresso-apparaten maken gebruik van een pompsysteem. Het stoompijpje heeft behalve een hoge druk ook de mogelijkheid heet water te leveren voor thee. Het pompsysteem is populairder dan het stoomsysteem omdat het gebruiksvriendelijker is en goedkoper in aanschaf. De hoeveelheid druk waarmee water door de koffie wordt geperst wordt gemeten in bar. Hoe hoger het aantal bar, hoe beter de koffie.
Bij een goede espresso dient een machine een minimale pompdruk van 15 bar te hebben. Behalve het pompsysteem en het minder populaire stoomstysteem is er ook het piston style en het centrifugaal systeem. Bij de eerstgenoemde is het aantal bars gering en moet er vooral handmatig druk worden uitgeoefend. Met het laatste en tevens nieuwste systeem wordt water en koffie rondgedraaid als in een centrifuge.

TIP 7: Kijk naar handige gebruiksgemakken

Een espresso-apparaat is voorzien van handige gebruiksopties, maar die zitten niet altijd standaard op deze machine. Controleer of het bezinkselreservoir afneembaar is! Nadat de koffie is gezet, vallen de restanten is deze bak. Als het reservoir vol zit, dan geven de meeste apparaten dit aan en kan het worden geleegd. Een bezinkselreservoir zit meestal standaard op een espresso-apparaat.
Dat geldt niet voor een warmhoudplaat voor de kopjes. Een kop koffie zetten is vaak een bezigheid tussen andere klusjes door, en daardoor wordt nog wel eens vergeten dat een kopje klaarstaat. De warmhoudplaat zorgt ervoor dat je koffie op temperatuur blijft. Espresso is het lekkerst van smaak als het geschonken wordt in voorverwarmde kopjes en het blijft hierdoor langer op temperatuur.
Tenslotte kun je als liefhebber van cappuccino kijken of er een melkreservoir wordt bijgeleverd. Deze reservoir vul je met melk, en met één druk op de knop krijg je opgeschuimde melk voor het klaarmaken van een cappuccino of latte machiatto. Als een espresso-apparaat geen aparte reservoir voor de melk heeft, dan krijg je vaak een slangetje meegeleverd waarmee handmatig melk kan worden opgeschuimd.

TIP 8: Kies voor een apparaat met automatische ontkalker

De espresso-apparaat moet goed schoon worden gehouden. Allereerst voor de hygiëne en ten tweede om de smaak van de espresso te behouden. De machine moet daarom regelmatig worden ontkalkt. Veel apparaten hebben een auto-ontkalkingssysteem, waarbij het systeem aangeeft wanneer de machine moet worden gereinigd en dit vervolgens automatisch doet met een simpele druk op de knop. Kies je toch niet voor een espresso-apparaat met een automatische ontkalker, dan zul je het zelf moeten reinigen. Hiervoor zijn speciale ontkalkers verkrijgbaar in de winkel.