Koopgids: tips voor kopen van een espresso-apparaat

Door: redactie-besteproductnl | 15 juli 2010 15:36
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een espresso-apparaat kost al snelhonderden euro’s, en dus wil je de kans op een miskoop zo veel mogelijk verkleinen.Stel jezelf voor winkelbezoek een aantal vragen: welke koffie wil ik zetten, welkeperstechniek is voor mij het beste en moet ik kiezen voor volautomatisch of halfautomatisch?BesteProduct beantwoordt deze vragen en geeft je belangrijke tips voorde koop van een espresso-apparaat.
Advies over het aanschaffen van een espresso-apparaat
Espressoapparaat

TIP 1: Jouw wensen bepalen de prijs

Goedkoop is het niet, een espresso-apparaat, maar het prijskaartje hangt af vaneen aantal factoren. Drink je geen espresso, maar ben je meer liefhebber van eencappuccino of koffie verkeerd, dan kun je voor een voordeliger model kiezen. Demelk hiervan verbloemt de oorspronkelijke smaak van koffie. Wil je eenmachine voor pure espresso, kies dan voor een apparaat van topkwaliteit.Tenslotte is de keuze tussen halfautomatisch en volautomatisch ook van invloed opde aankoopprijs. Een volautomatische espresso-apparaat is duurder dan zijn tegenhanger.Bepaal je budget op de ranglijst van beste espresso-apparaten en kijk naar de beste modellen.Voor een goede espresso-machine ben je zeker een paar honderd euro kwijt, en deprijs kan zeker oplopen tot ruim over de duizend euro!

TIP 2: Touchscreen en stylus voor simpel gebruik

Met een goede espresso-apparaat kun je het maken van koffie verheven tot kunst, zoalseen echte Italiaanse barista: een persoon die speciaal espresso enaanverwante dranken bereidt. Met veel machines kun je verschillende espresso zetten: populairzijn de cappuccino (met gestoomde melk en melkschuim), caffè lungo (groter formaat en minder sterk), latte macchiato (met warme melk) encaffè latte (met warme melk van groter formaat).
Andere mogelijke functies op een espresso-machine zijn een heetwateraansluitingvoor een kop thee. Bij sommige apparaten is het zelfs mogelijk chocolademelk teproduceren. Dat kan echter alleen gemaakt worden door middel van capsules. Deze optieszitten niet standaard op een espresso-apparaat, dus controleer of jouw favorietekoffie of overige dranken met de machine kan worden gemaakt.

TIP 3:Volautomatisch of half-automatisch?

Stel jezelf de vraag welke type gebruiker je bent! Wil je zonder moeite een lekkerekop espresso zetten, kies dan voor een volautomatische espresso-apparaat. Het enigewat je hoeft te doen is het apparaat op tijd aanzetten voor de opwarming vanhet water en vervolgens op de startknop drukken. De hoeveelheid koffie en waterkun je voor gebruik van de machine eenvoudig voorprogrammeren. Een half-automatische(of semi-automatische) espresso-machine is voor de echte doe-het-zelver. Als een ware baristaheb jij invloed op de smaak van de espresso door de hoeveelheid koffie en waterzelf te bepalen. Ook de druk waarmee het warm water door de koffie gaat (zie tip6) kun je zelf regelen en heeft invloed op de kwaliteit van de espresso.

TIP 4:Een of meerdere kopjes per keer?

Bepaal voor jezelf hoe vaak je het espresso-apparaat gebruikt. Op kantoor is eengoede kop koffie vaak vroeg in de ochtend gewenst. Om gelijktijdig meerdere koppenkoffie te zetten, moet je dit gegeven in de gaten houden. Een espresso-apparaatkan vaak één, twee of zelfs vier koppen koffie tegelijk zetten.Vaak is deze automaat meer gewenst op de werkvloer waar meerdere werknemers actiefzijn. Wil je een espresso-apparaat halen voor in huis voor een standaard gezin,dan voldoet een machine met maximaal twee kopjes per keer vaak al aan de wensen.

TIP 5: Koffiebonen, gemalen koffie, capsules of koffiepads?

Koffie kan op verschillende manieren in een espresso-apparaat worden geplaatst. De viermeest voorkomende opties zijn door middel van gemalen koffie, koffiebonen, capsules enkoffiepads (ook wel servings genoemd). Wil je het liefst zo weinig mogelijk werkhebben bij het zetten van een kop koffie, dan heb je drie keuzes: gemalen koffie,capsules (voor-verpakte koffie voor slechts één kopje) of koffiepads (voorverpaktekoffie samengeperst tussen twee velletjes filterpapier). Hou er wel rekening meedat het gebruik van capsules of pads duurder zijn. Koffiebonen worden gemalen inhet espresso-apparaat, waarbij regelmatig het bakje restanten moet worden geleegd.

TIP 6: Kies het pompsysteem voor de beste espresso

Naast de soort koffie wordt de sterke smaak van espresso mede bepaald hoe de koffiewordt gezet, of liever gezegd: geperst. Verreweg de meeste espresso-apparaten makengebruik van een pompsysteem. Het stoompijpje heeft behalve een hoge druk ook de mogelijkheidheet water te leveren voor thee. Het pompsysteem is populairder dan het stoomsysteemomdat het gebruiksvriendelijker is en goedkoper in aanschaf. De hoeveelheid drukwaarmee water door de koffie wordt geperst wordt gemeten in bar. Hoe hoger het aantalbar, hoe beter de koffie.
Bij een goede espresso dient een machine een minimale pompdruk van 15 bar te hebben.Behalve het pompsysteem en het minder populaire stoomstysteem is er ook het piston styleen het centrifugaal systeem. Bij de eerstgenoemde is het aantal bars geringen moet er vooral handmatig druk worden uitgeoefend. Met het laatste en tevens nieuwstesysteem wordt water en koffie rondgedraaid als in een centrifuge.

TIP 7: Kijk naar handige gebruiksgemakken

Een espresso-apparaat is voorzien van handige gebruiksopties, maar die zitten nietaltijd standaard op deze machine. Controleer of het bezinkselreservoir afneembaaris! Nadat de koffie is gezet, vallen de restanten is deze bak. Als het reservoirvol zit, dan geven de meeste apparaten dit aan en kan het worden geleegd. Een bezinkselreservoirzit meestal standaard op een espresso-apparaat.
Dat geldt niet voor een warmhoudplaatvoor de kopjes. Een kop koffie zetten is vaak een bezigheid tussen andere klusjesdoor, en daardoor wordt nog wel eens vergeten dat een kopje klaarstaat. De warmhoudplaatzorgt ervoor dat je koffie op temperatuur blijft. Espresso is het lekkerst van smaakals het geschonken wordt in voorverwarmde kopjes en het blijft hierdoor langer optemperatuur.
Tenslotte kun je als liefhebber van cappuccino kijken of er een melkreservoirwordt bijgeleverd. Deze reservoir vul je met melk, en met één druk op de knop krijgje opgeschuimde melk voor het klaarmaken van een cappuccino of latte machiatto. Alseen espresso-apparaat geen aparte reservoir voor de melk heeft, dan krijg je vaakeen slangetje meegeleverd waarmee handmatig melk kan worden opgeschuimd.

TIP 8: Kies voor een apparaat met automatische ontkalker

De espresso-apparaat moet goed schoon worden gehouden. Allereerst voor de hygiëneen ten tweede om de smaak van de espresso te behouden. De machine moet daarom regelmatigworden ontkalkt. Veel apparaten hebben een auto-ontkalkingssysteem, waarbij hetsysteem aangeeft wanneer de machine moet worden gereinigd en dit vervolgens automatischdoet met een simpele druk op de knop. Kies je toch niet voor een espresso-apparaatmet een automatische ontkalker, dan zul je het zelf moeten reinigen. Hiervoor zijnspeciale ontkalkers verkrijgbaar in de winkel.