Fietscomputer: Koopgids voor fietscomputers

Door: redactie-besteproductnl | 5 april 2013 12:08
Fietscomputer kopen? Lees onze tips en advies voor wanneer je een fietscomputer wilt kopen!
fietscomputer 
Vergelijk fietscomputerHet vergelijken van fietscomputers en prijzen doe je in onze handige fietscomputers ranglijst.

#1 Wat is een fietscomputer?

Een fietscomputer is een apparaat dat allerlei activiteiten van de fiets waar deze op gemonteerd is registreert. Fietscomputers worden gebruikt door recreatieve fietsers die in het weekend graag een tochtje maken en professionele wielrenners die de Franse Alpen bedwingen. Voor elk type fietser is er een geschikte fietscomputer te vinden die voldoet aan de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de gebruiker.  

 Een fietscomputer met routeplanner

#2 Hoe werkt een fietscomputer?

Fietscomputers hebben natuurlijk als basisfunctie het meten van de tijd en de afgelegde afstand. Fietscomputers zijn echter qua functies de laatste jaren enorm uitgebreid. Niet alleen het aantal beschikbare functies is sterk toegenomen, ook de vormgeving en het gebruiksgemak is steeds in ontwikkeling. Zo kunnen veel modellen hun gegevens naar een computer overzetten (via een usb-kabel of een draadloze verbinding), waarmee alle gegevens via meegeleverde software of in een online omgeving overzichtelijk worden weergegeven.

1. Afstand/Snelheid
De basisfuncties van fietscomputers zijn het meten van de afgelegde afstand, snelheid en het bijhouden van de tijd. Hoe uitgebreider de fietscomputer, hoe meer verschillende tijd en afstand functies er voorhanden zijn. Dit kan varieren van de gemiddelde snelheid, dagafstand en countdown timers tot en met het aangeven van een minimumsnelheid voor het handhaven van een vooraf ingestelde gemiddelde snelheid. 

2. Calorie meter
Een caloriemeter meet het aantal verbruikte calorieën tijdens het fietsen. Deze functie kan handig zijn voor wie graag wil afvallen tijdens het fietsen.  

3. Trapfrequentie
De trapfrequentie is het aantal omwentelingen dat de trappers maken tijdens het fietsen. Het meten van de trapfrequentie levert informatie op over het vermogen van de fietser. Dit vermogen wordt uitgedrukt in een Wattage. 

4. GPS-navigatie
Een nieuwe ontwikkeling bij fietscomputers is de ingebouwde GPS-navigatie. Middels GPS kan de afgelegde route worden weergegeven op een digitale kaart. Sommige modellen beschikken ook over een ingebouwde routeplanner die tijdens het fietsen aangeeft hoe je moet rijden, vergelijkbaar met navigatiesystemen voor de auto. 

5. Hartslagmeter
Er zijn modellen fietscomputers op de markt met een geïntegreerde hartslagmeter. Deze modellen zijn geschikt voor mensen die op de racefiets aan hun conditie willen werken. De hartslag wordt gemeten met een borstband die in verbinding staat met de fietscomputer.

#3 Welke modellen fietscomputers zijn er?

Fietscomputers zijn onder te verdelen in twee soorten. De ‘ouderwetse’ fietscomputers zonder GPS-navigatie en modellen met GPS aan boord. De huidige generatie fietscomputers is draadloos, al zijn er ook goedkopere modellen die nog wel een draad hebben. Binnen de twee soorten zijn er grote verschillen in de aanwezige functies. Instapmodellen zijn meestal compact en beschikken over basisfuncties zoals tijdweergave, snelheid en afgelegde afstand. Modellen met GPS-navigatie hebben een groter display, zodat de kaarten goed kunnen worden weergegeven en afgelezen tijdens het fietsen. Sommige modellen zijn uitgerust met een kleurendisplay voor een extra goede weergave.  

 
Vergelijk de beste fietscomputersVia onze ranglijst met de beste fietscomputer kun je handig en eenvoudig de beste fietscomputers vinden.

#4 Tips bij het kopen van een fietscomputer

Hoeveel wil ik uitgeven aan een fietscomputer?
Een fietscomputer kopen betekent even stilstaan bij jouw ambities op de fiets. Installeer je de fietscomputer op een stadsfiets of een toerfiets en heb je voldoende aan een simpele weergave van snelheid, tijd en afgelegde afstand? Dan kun je al een fietscomputer kopen voor ongeveer twintig euro. Ben je een veeleisende fietser die het uiterste vraagt van zichzelf maar ook van zijn materiaal? Dan heb je een high tech fietscomputer nodig met uitgebreide functies en die zijn een stuk prijziger. 

Hoe worden de data weergegeven op mijn fietscomputer?
Hoe de trainingsdata worden weergegeven op het display van de fietscomputer is per merk verschillend. Voor de verschillende gegevens moet je vaak switchen van het ene menu naar het andere. Het is dus raadzaam voor aanschaf goed na te gaan welke gegevens jij graag paraat hebt, zodat je kunt beslissen wel type fietscomputer voor jou de beste weergave menu’s heeft. 

Hoe installeer ik mijn fietscomputer?
Het instellen van een fietscomputer is met behulp van de handleiding meestal niet zo ingewikkeld. Het is handig om een paar gegevens bij de hand te hebben. De afmetingen van de wielomtrek zijn daarbij het belangrijkste. Wanneer je de fietscomputer kalibreert wordt dit gevraagd. Kun je de afmetingen niet vinden op de band, dan kan een fietsenmaker daarbij helpen. Zelf kun je het natuurlijk ook uitvogelen met behulp van een meetlint. De bevestiging geschiedt simpel via meegeleverde clips. Alle moderne fietscomputers zijn simpel los te koppelen wanneer je je fiets even onbewaakt achterlaat. 

Hoe zit het met de batterij van mijn fietscomputer?
Fietscomputers werken met kleine batterijen die, afhankelijk van het gebruik, een verschillende levensduur kennen. Fietscomputers met een automatische slaapstand schakelen na een periode van langdurig niet gebruiken automatisch over op een energiebesparende modus. Dit kan handig zijn wanneer je vergeet de fietscomputer uit te schakelen. Let er op dat wanneer je de batterij vervangt, je alle gegevens kunt verliezen. Er zijn modellen met een interne data backup waarbij de gegevens worden opgeslagen in het geheugen van de fietscomputer.

#5 Een fietscomputer online kopen?

Wil je online een fietscomputer kopen? In de ranglijst van BesteProduct kun je eenvoudig fietscomputers vergelijken. Ook hebben wij voor jou een top vijf samengesteld, zodat je kunt zien met welke fietscomputers zowel consumenten als de experts over de beste mogelijkheden beschikken om hun sportieve activiteiten naar een hoger niveau te tillen, of om heerlijk te fietsen met net dat beetje extra informatie..

VerzendkostenBij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je fietscomputer aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van fietscomputers een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.