Fietsdrager: tips en overzicht voor kopen fietsdragers

Door: redactie-besteproductnl | 12 maart 2013 12:29
Een fietsdrager kopen biedt je de mogelijkheid om te fietsen waar je maar wilt. Met een goede fietsdrager kun je je fiets gemakkelijk op je auto vervoeren. Het soort fiets en het aantal fietsen dat je wilt vervoeren, speelt een belangrijke rol bij de keuze van de fietsdrager. Wij helpen je in 6 stappen om uit alle fietsdragers een juiste keuze te maken.
Koopgids

In deze koopgids over fietsdragers vind je informatie over de modellen, de montage en de veiligheid. Daarnaast geven je tips.

Fietsdragers vergelijkenHeb je voldoende informatie over het kopen van fietsdragers? Bezoek dan de ranglijst en vergelijk fietsdragers. Vind daar de voor jou beste fietsdrager en zoek de winkel met de beste prijs of voorwaarden of de fietsdrager te kopen.

Stap 1: Wat is een fietsdrager?

Een fietsdrager is, simpel gezegd, een systeem om je fiets(en) mee te vervoeren met de auto. Fietsdragers kennen we allemaal. Wie niet zelf af en toe een uitstapje maakt met de ‘fietsen achterop’ of ‘op het dak’, kent de stroom vakantiegangers wel, die in de zomer hun fietsen meenemen om op de camping ook nog eens extra mobiel te kunnen zijn.  

Stap 2: Welke verschillende modellen fietsdragers zijn er?

Fietsdragers zijn er in verschillende uitvoeringen. Het verschil zit hem vooral in de manier van bevestigen. De meeste fietsdragers worden bevestigd op de trekhaak. Dit is de meest solide manier, maar niet iedere auto beschikt over een trekhaak. Gelukkig zijn er ook andere goede oplossingen voorhanden.

Fietsdragers zijn er in de volgende modellen:

  • Trekhaak fietsendrager 
  • Achterklep fietsendrager
  • Indoor fietsendrager
  • Dakfietsendrager

Een fietsdrager kopen is geen lastige opgave als je van tevoren een paar dingen op een rijtje zet:

Stap 3: Hoeveel fietsen wil ik graag kunnen vervoeren?

Als je regelmatig meer dan twee fietsen tegelijk wilt vervoeren, valt een gedeelte van de beschikbare modellen automatisch af. 

Stap 4: Voor welk type fiets gebruik ik mijn fietsdrager?

Niet alle soorten fietsen passen even gemakkelijk op elk model fietsendrager. Mountainbikes hebben een bredere band, en die past niet per definitie in elke bandengoot. 

Stap 5: Wat leg ik op de weegschaal?

Deze vraag hebben we bewust wat ruimer gesteld. Bij het kiezen van een fietsdrager is het namelijk belangrijk om te letten op meerdere gewichtsfactoren. Ten eerste: hoe zwaar zijn de fietsen die je wilt vervoeren? En in het verlengde hiervan is het belangrijk om te weten wat de maximale kogeldruk van de trekhaak van je auto is. 

Stap 6: Wat voor soort aansluiting heeft mijn auto?

Fietsdragers beschikken over hun eigen verlichting, het is echter afhankelijk van de aansluiting van de auto of ook alle beschikbare functies zullen werken. Heb je een 7 polige stekkeraansluiting, dan ben je voorzien van de belangrijkste aansluitingen zoals achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers, heeft de auto een 13 polige aansluiting, dan kun je ook beschikken achteruitrijlichten en een permanente stroomdraad. 

Fietsdrager voor e-bikesDe populariteit van e-bikes (elektrische fietsen) heeft de afgelopen jaren een behoorlijk vlucht genomen. Hoewel je met een e-bike veel gemakkelijk een grotere afstand kunt afleggen, is het soms toch handig om de e-bike met de auto mee te nemen door middel van een fietsdrager. Let er goed op dat je fietsdrager sterk genoeg is voor een e-bike. Een elektrische fiets weegt met accu zo meer dan twintig kilo. Dat is heel wat meer dan bij een gewone fiets. Heb je een fietsdrager die niet geschikt is voor een e-bike, dan kunnen ernstige ongelukken gebeuren. In de ranglijst met fietsdragers kun je selecteren of de fietsdrager schikt is voor e-bikes. 

Let op de veiligheid van fietsendragers

Het is belangrijk om na montage goed te controleren of de fietsdrager stevig vast zit. Jaarlijks gebeuren er diverse ongelukken op de weg, omdat een fiets van de fietsdrager valt of een complete fietsdrager op de weg beland. Fabrikanten testen zelf ook uitgebreid of hun fietsdragers bijvoorbeeld bij botsingen tegen een stootje kunnen.

Regels voor dakdragers

Als je een dakdrager monteert zijn er enkele regels waaraan je je wettelijk moet houden

  • Op de verlichtingsbalk moet een witte nummerplaat bevestigd worden indien de plaat van de auto niet meer zichtbaar is
  • De fietsdrager mag de maximale kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden
  • Er mogen geen (scherpe) delen uitsteken
  • Fietsen mogen niet meer dan 20 centimeter aan weerszijden van de auto uitsteken

Tips en weetjes bij het kopen van een fietsdrager

Zitten er ook accessoires bij mijn fietsdrager?
Bij de meeste fietsdragers zitten extra accessoires, zoals een handige oprijgoot of extra bevestigingsmogelijkheden.

Hoe weet ik zeker of de fietsdrager op mijn auto past?
Om zeker te weten dat de fietsdrager van jouw keuze ook op je auto past, kun je informeren bij de fabrikant.

Een fietsdrager online kopen?

Als je aan bovenstaande voldoende informatie hebt over het kopen van een fietsdrager, ben je toe aan de laatste stap: een fietsdrager uitzoeken.

Fietsdragers vergelijkenMet de lijst van fietsdragers op BesteProduct kun je gemakkelijk fietsdragers vergelijken. Ook hebben wij voor jou verschillende top 4 lijsten van fietsdragers samengesteld, zodat je kunt zien wat volgens consumenten én experts de beste fietsdrager is.

Heb je naar aanleiding van deze koopgids over fietsdragers nog vragen of opmerkingen, dan kun je de redactie van BesteProduct altijd mailen