Thuis frituren ongezonder dan gedacht [nieuws video]

Door: redactie-besteproductnl | 3 november 2011 16:48
Thuis frituren is ongezonder dan gedacht. Friteuses verhitten de olie te heetén de temperatuur blijft tijdens het frituren van friet veel lager dan de ingesteldetemperatuur. Een verrassende uitslag en slecht voor de gezondheid, re
Uitkomst friteuseonderzoek BesteProduct.nl en SOHIT 'verrassend en kwalijk' volgensVoedingscentrum.


Thuis frituren is ongezonder dan gedacht. Friteuses verhitten de olie te heetén de temperatuur blijft tijdens het frituren van friet veel lager dan de ingesteldetemperatuur. Een verrassende uitslag en slecht voor de gezondheid, reageert hetVoedingscentrum op een onderzoek van consumentenwebsite BesteProduct.nl.

BesteProduct.nl liet zeven friteuses van bekende merken testen door onderzoeksinstituut SOHIT uit Wageningen. Uit de test blijktdat bij alle frituurpannende olie na verhitten heter wordt dan de ingestelde temperatuur. De grootste uitschieteris de Everglades Mini. Bij een ingestelde temperatuur van 175°C verwarmt dezekleine budgetfriteuse het vet tot ruim boven de 200°C.

Kankerverwekkende stoffen
Een kwalijkeconstatering vindt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum."Als het vet een te hoge temperatuur bereikt, ontstaan schadelijke, kankerverwekkendestoffen. Ook kan de snack verbranden. Bij het Voedingscentrum adviseren wij daaromniet heter dan 180°C te frituren. Als de thermostaat van een friteuse het vet dantoch veel warmer laat worden, is dat een slechte zaak."

Vette frites
Opmerkelijk is dat de temperatuur tijdens het bakproces juist veel lager blijftdan de ingestelde temperatuur. Het is logisch dat de temperatuur zakt als de bevrorenfriet in de hete olie wordt gedaan, maar vervolgens haalt de temperatuur bij geenvan de friteuses de ingestelde temperatuur. Bij het merendeel blijft de temperatuurzelfs minutenlang onder de 150 graden, terwijl de ingestelde temperatuur tussende 175 en 190 graden ligt.

Ongezond, vindt het Voedingscentrum.Volgens de richtlijnen van dat voorlichtingsinstituut worden snacks veel vetterbij frituren onder de 150°C.

Behalve de temperatuur testten BesteProduct.nl en SOHIT ookhet energieverbruik en de gebruiksvriendelijkheid van de friteuses en werd de smaakvan friet vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt dat Tefal de beste friteuses maakt. De top 3 luidt:

  1. Tefal Filtra Pro
  2. Tefal Easy Pro
  3. Philips Digital Pro

BesteProduct.nl en SOHIT
BesteProduct.nl is een Nederlandse consumentenwebsite, die producten test en daarvideo’s van maakt. Daarnaast kunnen consumenten ook gratis producten vergelijkenen heeft BesteProduct een unieke prijspagina met de aanbiedingen van alle grotevergelijkingssites.
SOHIT is een onafhankelijk onderzoeksinstituut uit Wageningen.SOHIT onderwerpt consumentenproducten aan wetenschappelijk onderzoek en kijkt daarnaasthoe toepasbaar en gebruiksvriendelijk producten zijn voor consumenten. SOHIT werktonder meer in opdracht van fabrikanten, consumentenorganisatie en de Europese Unie.