Frituurpan: tips bij het kopen van een frituurpan [koopgids]

Door: redactie-besteproductnl | 17 december 2010 16:56
Frituurpannen zijn er in verschillende soorten , variërend in prijs van 20 eurotot ruim 250 euro. Waar moet je op letten bij de aankoop van een friteuse? Aan dehand van enkele vragen lopen we de belangrijkste zaken
Frituurpan kopen? In deze koopgids helpen we je kiezen!
Friteuse

1. Traditionele of heteluchtfriteuse?

De heteluchtfriteuse

Tegenwoordig heeft de traditionele friteuse er een concurrent bij gekregen: De heteluchtfriteuse. De naam zegt het al, hierbij worden je snacks gebakken door middel van hete lucht die door de friteuse circuleert. Deze modellen worden ook wel multicookers genoemd omdat ze naast snacks zoals friet en kroketten ook ander voedsel kunnen bereiden zoals groenten, vlees, vis en bijvoorbeeld brood. De reden dat de heteluchtfriteuse aan populariteit wint, is dat je er gezonder mee bakt. Je hoeft namelijk in minder of geen vet te bakken. Daarnaast heb je minder last van een typische frituurlucht, wel zo fijn voor je huis!

De traditionele frituurpan

De traditionele frituurpan wordt ook nog veel gebruikt en gekocht. Hiermee bak je in frituurvet en je snacks zijn in vergelijking met een heteluchtfriteuse sneller klaar en wat knapperiger. De smaak van de snacks is ook precies zoals je hem gewend bent van gefrituurde snacks.

2. Verwarmingselement en ‘koude zone’

In de bodem van de traditionele frituurpan bevindt zich het elektrisch verwarmingselement. Wanneer er tijdens het frituren bakresten van je snacks vallen, komen die resten op de bodem terecht waar ze snel verbranden. Het is verstandig om je vet dan zo snel mogelijk te vervangen.

Om het verbranden van deze bakresten te voorkomen bestaan er frituurpannen met een koude zone. Hierbij hangt het verwarmingselement boven de bodem waardoor de bakresten erlangs kunnen vallen en minder snel verbranden.

Friteuse

3. Hoeveel liter inhoud voor mijn frituurpan heb ik nodig?

Frituurpannen bestaan er in groottes van 1 tot meer dan 8 liter. Een behoorlijk verschil dus. Een handig overzicht als het gaat om de inhoud:
  • Ca. 2 liter, 400 gram diepvries of 550 gram vers. Voldoet voor één of twee personen.
  • Ca. 2,5 liter, 500 gram diepvries of 650 gram vers. Gezin met twee kinderen.
  • Ca. 3,5 liter, 575 gram diepvries of 700 gram vers. Handig voor grotere gezinnen of veel eters. Een kleinere pan kan ook, maar dat betekent vaker frituren.
  • Ca. 4 liter, 700 gram diepvries of 800 gram vers. Veel snel klaar.

Een gemiddelde frituurpan van zo’n 3 liter voldoet prima voor een gezin met twee kinderen. Wil je graag voor grote groepen frituren, dan kan je gaan voor een groter exemplaar. Er bestaan zelfs friteuses waar 2 binnenpannen in zitten waardoor je een friteuse hebt tot wel 16 liter. Deze modellen met 2 binnenpannen worden duo-friteuses genoemd en ze zijn handig als je verschillende soorten snacks tegelijk klaar wil maken. Ze tasten elkaar niet aan in smaak en je hebt geen last van verschillende baktijden.

4. Waarom is het filteren van olie of vet belangrijk? En hoe doe ik dat?

  • Kruimels die achterblijven in het vet van je friteuse worden keer op keer verhit en verbranden. Het eten van deze restjes is erg ongezond.
  • Sommige frituurpannen hebben een filterbak. De olie loopt dan in een opvangbak waardoor restjes in de filter van de friteuse achterblijven. Die kun je vervolgens verwijderen. Als je opnieuw gaat frituren, hevel je de olie weer van de opvangbak naar de frituurpan.
  • Veel frituurpannen hebben een soort zeef die je door het vet heen trekt. Dat werkt doorgaans prima.
  • Goede olie kost al snel 3 euro per liter en gaat zo’n 5 tot 7 keer mee. Geen (of een slecht) filter dwingt je vaker het vet te vervangen en verhoogt zo de frituurkosten.

5. Zijn frituurpannen handig schoon te maken?

Eenvoudig is dat nooit. Demontabele friteuses zijn doorgaans wel het gemakkelijkst schoon te maken en kunnen deels in de vaatwasser. Voor het zo schoon mogelijk houden van je frituurvet, kies je voor een apparaat met een geïntegreerd oliefiltersysteem. Wanneer je het verwarmingselement verwijdert, wordt de olie automatisch gefilterd. Lees vooral ook de reviews als ze beschikbaar zijn. Een moeilijk te reinigen frituurpan is immers een crime.

Verder handig is een binnenpan met anti-aanbaklaag. Deze zijn makkelijker schoon te houden, maar ook kwetsbaarder voor beschadigingen. Let er op dat de binnenpan uitneembaar is, dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker. Prettige handgrepen zijn daarbij een must.

Friteuse

6. Extra functies

  • Bij traditioneel frituren heb je vaak last van de kenmerkende frituurlucht. Om dat zoveel mogelijk te beperken kan je kiezen voor een friteuse met een geurfilter. Zo’n filter kan helpen, maar wordt door fabrikanten doorgaans wat enthousiaster gepresenteerd (‘U ruikt niets meer’) dan in werkelijkheid wordt waargemaakt. Check daarom reviews van consumenten of filters goed werken.
  • Met een geïntegreerde tijdklok kan je de gewenste baktijd instellen op het frituurapparaat.
  • Er bestaan friteuses met een koude wand. Hierdoor wordt de frituurpan minder warm aan de buitenkant waardoor hij veiliger in gebruik is.
  • Friteuses met een temperatuurindicatie geven aan wanneer het vet de juiste temperatuur heeft bereikt.

7. Tips

  • Ga je voor een heteluchtfriteuse? Dan kan je een oliespray kopen die je over je frietjes heen kan spuiten voor de kleur en de knapperigheid.
  • De ideale baktemperatuur ligt, afhankelijk van het gerecht, doorgaans tussen de 160 en 180 graden. Als je in koudere olie bakt, worden gerechten vetter. Als je bij hetere temperaturen frituurt, verbrandt het eten en is het van binnen niet gaar. In beide gevallen is het nog ongezond ook. Let wel, volg gerust het recept als daar hogere of lagere temperaturen staan.
  • Vervang frituurvet na 5 tot 7 keer gebruiken. Of eerder als het vet ruikt, troebel of stroperig is, gaat walmen of schuimt.
  • Denk eraan dat je bij het frituren van vis, vogel, vlees of deegproducten eerst de frituurmand laat zakken in het vet en dan de producten erin gooit.