Frituurpannen gecontroleerd: hoe heet wordt je olie nu echt?

Door: redactie-besteproductnl | 18 januari 2018 13:22
In recepten of op de verpakking van snacks staat nauwkeurig vermeldt op welke temperatuur je een snack of gerecht moet frituren. Maar we hebben een verrassing voor je, de temperatuur die je instelt op je friteuse kan behoorlijk afwijken van de werkelijk

Frituurpannen gecontroleerd: hoe heet wordt je olie nu echt?

Het testen van de temperatuur

BesteProduct.nl test frituurpannen. Met een geijkt meetinstrument controleren we of de werkelijke temperatuur van de olie overeenkomt met de ingestelde temperatuur. Bij elke frituurpan testen we dat op 180 graden. In de tabel hieronder zie je van een groot aantal frituurpannen welke temperatuur we werkelijk meten als we deze instellen op 180 graden.

Tabel: werkelijke temperatuur versus ingestelde temperatuur bij frituurpannen
ProductIngesteld opGemetenAfwijking
Tristar Cool Wall FR-7025180°C163°C-10%
Fritel Frytastic 5371180°C174°C-3%
Princess Double Fryer 183123180°C178°C-1%
Tefal Easy Pro FR3380180°C180°C0%
Tristar Double Fryer FR-6937180°C182°C+1%
Princess Black Fryer 182727180°C187°C+4%
Tefal Filtra Pro FR5160180°C187°C+4%
Tefal Filtra One FF1621180°C187°C+4%
FriFri Duo Fill 5848180°C190°C+9%
Tefal Oleo Clean FR8040180°C194°C+8%
Inventum GF654F180°C197°C+10%
Inventum GF431S180°C203°C+13%

Wat zijn de nadelen van te heet of te koud frituren?

Op te lage temperatuur
Als je frituurt op een lagere temperatuur worden je snacks of patat niet gaar. Je ziet het natuurlijk zelf ook. De patat ziet nog wat bleekjes of je frikandel drijft nog niet. Geef het dan wat extra tijd, al wordt het dan wel meer gokken. Een ander nadeel is dat je gerechten vetter worden. Een lagere temperatuur zorgt ervoor dat het gerecht meer vet opzuigt en dus ook wat vetter smaakt. En zeker als je met exquise gerechten werkt, luistert de temperatuur erg nauw.

Op te hoge temperatuur
In theorie is een iets te hoge temperatuur wat minder erg als het gaat om de bereiding van het gerecht en smaak. Als je bevroren friet in de pan gooit dan daalt de temperatuur onmiddellijk met zo’n 50 graden. Dus als je wat hoger begint dan bak je uiteindelijk toch op een lagere temperatuur. Het nadeel is echter dat het slecht is voor je olie. Dit gaat ‘stuk’ en kun je minder vaak gebruiken.

Wat is de goede temperatuur om friet in te bakken?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Het voedingscentrum zegt 150 graden, maar als je die temperatuur instelt op je friteuse krijg je vette en slappe frieten. Bij friteuses in restaurants gaat gaat dit vaak wél omdat deze een krachtig verwarmingselement hebben en de temperatuur constant houden.

Thuis is instellen op 150 graden geen goed idee. Dat komt omdat de temperatuur van de olie sterk daalt als je er (bevroren) patat ingooit. Met wel 50 graden. Als je begint op 150 graden dan wordt de olie te koud als je de koude of bevroren patat in de olie laat zakken.

Direct nadat je frites wegzakken in de olie, gaat het verwarmingselement aan de slag om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Dat lukt bij de meeste friteuses maar ten dele als we het nameten. Als je begint op ongeveer 190 graden, dan zakt de temperatuur naar zo’n 140 graden om te eindigen rond de 170 graden als je patat klaar is.

De fabrikanten en patat-makers zijn ook niet eensgezind. De aanbevolen temperatuur schommelt in de meeste gevallen tussen 170 en 190 graden in de gebruiksaanwijzingen.Qua smaak vinden wij dat je het beste resultaat krijgt als je begint op 190 graden. Je bakt de frites dan (door de daling van de temperatuur direct aan het begin) tussen de 145 en 175 graden.

Let op: koop dan wel een friteuse die betrouwbaar is qua temperatuur. Sommige gaan ver boven de 200 graden wanneer ingesteld op 190. Dat is ongezond en maakt je olie maar kort bruikbaar.