Koopgids Funcooking: De 11 lekkerste alternatieven voor gourmetten

Door: redactie-besteproductnl | 9 oktober 2017 12:13
Met de feestdagen wil je uitpakken, maar het ook leuk houden. Familie uitnodigen en met z’n allen tafelen betekent ook zwoegen in de keuken. Tenzij je natuurlijk iets verzint waarbij iedereen zijn aandeel levert aan dit feestmaal. Gourmetten is dan een voor de hand liggende keuze. Met vrienden en familie aan tafel en iedereen die zijn eigen gerechtjes kan maken. Dit fenomeen is al behoorlijk bekend in Nederland, dus is het niet tijd voor wat nieuws? Mocht je nou vinden dat het creatiever kan, bekijk dan eens onze tips voor een gezellig avondje funcooking.

1. Steengrill

Steengrill

Wil je gourmetten, maar dan nét iets anders en gezonder, dan is dit een goede keuze. Bij steengrillen bereid je het eten op, hoe kan het ook anders, een hete steen. Vaak is deze van graniet gemaakt. Op deze steen gaan dus geen eigen pannetjes, maar je legt de ingrediënten allemaal direct op 1 grote plaat. Een beetje zout erop zodat je eten niet aan de steen vast blijft plakken en meer heb je niet nodig. Er komt dus geen olie of boter bij kijken, wat je diner een stukje gezonder maakt.

2. Bakplaat

Bakplaat

Voor de bakplaat gelden eigenlijk dezelfde kenmerken. Ook hierbij heb je meestal geen olie of boter nodig. Het enige echte verschil is dat je je hapjes op een plaat klaarmaakt, ipv een granieten steen.

3. Vlees- en kaasfondue

Kaasfondue

De kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland. We zijn maar wat blij dat hij ook overgewaaid is naar Nederland. De kaasfondue bestaat uit een pannetje of bakje op een warmtebron. In het pannetje zit een heerlijke saus gebaseerd op kaas (ook wel kaasfondue genoemd). Je kan er allerlei lekkers in dippen zoals stukjes stokbrood, tomaatjes, stukjes paprika, bleekselderij, etc. Je kan natuurlijk zomaar kaas in je kaasfondue mikken, maar het lekkerst is toch wel een combinatie van Zwitserse kaas. Zo krijgt de fondue zijn originele smaak. Mocht je daar nou geen zin of geen tijd voor hebben, koop dan een pakje met kant-en-klare kaasfondue.


In een vleesfondue zit geen kaassaus, maar olie of bouillon. Het idee is dan ook dat je allerlei verschillende soorten vlees in de olie of het bouillon gaar laat worden. Dit kan met verschillende oliën zoals arachideolie of zonnebloemolie. Het vlees moet wel even in ‘hapklare’ blokjes gesneden worden van zo’n 3 centimeter. Vaak eet je het vlees met een of meerdere bijgerechten zoals groenten of stokbrood met sausjes. Dit is ook handig omdat je soms wat langer moet wachten voordat je vlees gaar is.

4. Pizzarette

Pizzarette

Voor wie op feestdagen toch echt een heerlijke makkelijke hap mist (de pizza) is er de pizzarette. Het mooie is dat je nu met al je gasten lekker pizza’s kan bakken. Met de fancy ogende mini-steenoven maak je in een mum van tijd je eigen mini-pizza. Er zijn pizzarette’s beschikbaar voor 4 personen of voor 6 personen. Daarnaast bestaan er ook steenovens waarbij je een pizza op normaal formaat kan maken. Met z’n allen beleggen en wanneer hij klaar is voor iedereen een stukje!


Het voordeel aan de pizzarette is dat hij er mooi uitziet en dat ingrediënten voor pizza’s niet zo duur hoeven te zijn. Zo is een etentje voor vrienden of familie geen rib uit je lijf.


Daarnaast heeft de pizzarette als voordeel dat het huis wat minder gaat ruiken naar het eten wat je maakt in vergelijking met voorgaande kookmethoden. Het nadeel is dat dit apparaat wel erg warm wordt, wat er zelfs voor kan zorgen dat de temperatuur in de desbetreffende kamer stijgt.

5. Thaise grill

Thaise grill

De Thaise grill klinkt toch net even wat exotischer dan het gourmetstel. Met deze bijzondere grill kan je vlees en groente grillen en soep maken. Ideaal voor een wat meer gevarieerde maaltijd. Het idee van de Thaise grill is dat het vocht van het vlees en mogelijk de groenten in de soep loopt. Zo heeft de soep nog meer smaak en benut je elk onderdeel van de maaltijd. Ook met de Thaise grill heb je geen olie of boter nodig.


Het leuke is dat je de Thaise grill ook kan gebruiken voor een dessert. Leg wat fruit op de grillplaat en doe chocoladefondue in het gedeelte voor de soep. En dan nu heerlijk dippen!

6. Raclette

Raclette

Voordat er verwarring ontstaat: raclette is een gerecht uit de Zwitserse bergen van gesmolten kaas, gepofte of gekookte aardappel en augurken of uitjes. Dit gerecht kan je in een apparaat maken wat veel weg heeft van een gourmetstel, maar net even wat geavanceerder is. De Raclette. Met dit apparaat beschikt iedereen ook over zijn eigen pannetje en is er de mogelijkheid om iets op de bak- of grillplaat te leggen. Het voordeel is dat er op de raclette ook een grill onder de bakplaat zit. Zo kan je heerlijk gesmolten kaas maken op je gerecht of de ingrediënten in je pannetje een gegrilde smaak geven.

7. Wok gourmetstel

Wok gourmetset

Als je bekend bent met de wokpan dan weet je dat je er de ene dag een Aziatische bami uit kan toveren en de andere dag een heerlijke pasta. Wokken kenmerkt zich doordat je de ingrediënten maar even kort verhit in de pan en geen vocht toevoegt. Dat is erg gezond aangezien er dan veel vitaminen in de ingrediënten blijven zitten. Daarnaast houden de groenten ook een lekkere bite doordat je ze niet zo lang verhit.


Bij een wok gourmetstel heeft iedereen zijn eigen kleine wok. Meestal is een wok gourmetstel voor 4 tot 6 personen. Los van hartige gerechten zoals bami of nasi, kan je er ook pannenkoekjes in bakken. Voor elke wokpan is namelijk een uitsparing op de bakplaat. Als er geen pannetje opstaat, kan er mooi een pannenkoekje in. Dubbel plezier!

8. Chocoladefondue

Chocoladefondue

En dan over naar de desserts of het lekkernij tussendoor. Heel wat mensen zullen hun vingers hierbij aflikken (of ze erin dippen). De chocoladefondue is vergelijkbaar met de kaasfondue of de vleesfondue. Het ziet er in ieder geval hetzelfde uit. Een pannetje op een hittebron. Het grote verschil is natuurlijk de verrukkelijke chocoladesaus in het pannetje. Je kan alle kanten op als het gaat om dippen. Het kan natuurlijk de bekende variant met aardbei of ander fruit zijn, maar ook cake, marshmallows of (je zou het niet geloven) camembert.


Wil je het feestje nog wat groter maken? Zet dan schaaltjes met nootjes en hagelslag op tafel waar de ingrediënten in gedipt kunnen worden nadat ze in de chocola gedipt zijn.

9. Chocoladefontein

Chocoladefontein

Met een chocoladefontein haal je natuurlijk een feestje in huis! De chocoladefontein komt oorspronkelijk uit Amerika en is via Engeland naar Europa overgewaaid. Hij wordt vaak op bruiloften en feesten gebruikt.


De chocoladefontein bestaat uit een verwarmd bassin waar de vloeibare chocola ingegoten kan worden. De kolom die in het bassin staat zorgt ervoor dat er een soort waterval ontstaat. Of nou ja, van chocolade dan.Nu kan er van alles onder de fontein gedoopt worden. Van fruit, tot koekjes, tot roomsoesjes. Hierbij kan een handigheid zijn om de ingrediënten op satéprikkers te schuiven. Dat voorkomt geknoei met chocola.

10. Pannenkoek- crêpe machine

Pannenkoek- crêpe machine

Bij het eten van pannenkoeken wordt natuurlijk gelijk aan kinderen gedacht, maar menig volwassene waagt zich hier ook maar al te graag aan. Op een gourmetstel kan je ook pannenkoeken maken in de pannetjes, maar met een pannenkoekenmachine lukt dat veel beter. Dan worden de pannenkoekjes dunner en luchtiger.


Een pannenkoeken- of crêpe machine is eigenlijk een ronde bakplaat die je op tafel kan zetten. Nu is het nadeel daarvan natuurlijk dat je maar een pannenkoek per keer bakt, tenzij je meerdere van dit soort apparaten hebt.

11. Buffetwarmer

Buffetwarmer

De buffetwarmer valt wellicht wat minder onder funcooking, want fun is het niet echt met een buffetwarmer. Hij staat er echter toch bij omdat hij zo ontzettend handig is als je voor een groep kookt. Ga je zelf de handen uit de mouwen steken voor een groot diner, dan zou het handig kunnen zijn om met een buffetwarmer te werken. Zo worden de heerlijke gerechten die je maakt niet koud opgegeten. Met een buffetwarmer kan iedereen ook zijn eigen eten in de gewenste hoeveelheid opscheppen. De meeste buffetwarmers staan op een warmhoudplaat waardoor het een multifunctioneel apparaat is. Op de warmhoudplaat kan je namelijk ook borden warm houden.

Tips

  • Het laatste wat je wil is dat je een apparaat aanschaft en iedereen op zijn beurt moet wachten. Bedenk goed met hoeveel personen je gaat dineren en koken. Schaf desnoods 2 apparaten aan zodat iedereen plezier heeft in het eetfestijn.
  • Met een regelbare thermostaat weet je zeker dat alle ingrediënten gaar worden. Je wil natuurlijk niet dat iemand iets eet wat nog te rauw is waardoor het etentje eindigt in een fiasco.