Grasmaaier: Koopgids grasmaaiers kopen

Door: redactie-besteproductnl | 6 april 2013 18:14
Grasmaaier kopen? Lees onze handige tips en advies voor het kopen van grasmaaiersr!
Koopgids
Grasmaaiers vergelijken Op zoek naar een grasmaaier? Vergelijk grasmaaiers via de ranglijst met de beste grasmaaiers.

Handmatige grasmaaiers

Als je een klein grasveld hebt, hoef je natuurlijk geen ingewikkelde grasmaaier te kopen. Een handmatige grasmaaier kan hierbij meer dan voldoende zijn. Bij handmatige grasmaaiers zijn ook genoeg verschillen te duiden. Dat doen we echter niet in deze koopgids. We behandelen hier alleen de gemotoriseerde grasmaaiers.

handmatige grasmaaier

Grasmaaiers op benzine

Voor middelgrote en grote gazons is een grasmaaier die werkt op benzine uitstekend geschikt. Doordat hij op zichzelf kan werken, zonder dat er een snoer aan vast zit, heeft hij een grote reikwijdte. Daarnaast heeft hij een sterke motor en is hij geschikt voor ruwe ondergronden, met bijvoorbeeld veel takjes. Er is bij de benzine grasmaaiers onderscheid te maken tussen 2-takt en 4-takt motoren.

Tweetakt motoren zijn lichter en beter geschikt voor oneffen ondergronden, omdat je hem ook schuin kunt houden. Wel zijn ze een stuk luider en minder betrouwbaar dan viertakt motoren.

Viertakt motoren op grasmaaiers zijn handig als je grote stukken grond moet maaien. Ze zijn over het algemeen krachtiger dan tweetakt motoren en makkelijker te starten. Wel moet je bij viertakt motoren de olie en benzine afzonderlijk van elkaar vullen.

Grasmaaiers op benzine hebben ook nadelen. Zo zijn ze nogal lawaaierig in het gebruik, zijn ze slecht voor het milieu en je moet apart nog speciale benzine (en in het geval van een 4-takt motor ook nog olie) kopen.

benzine grasmaaier

Elektrische grasmaaiers

Waar benzine grasmaaiers absoluut niet goed zijn voor het milieu, is dat juist het sterke punt bij de elektrische grasmaaiers. Naast zijn groene karakter is hij ook nog eens erg stil. Mede om deze punten is dit de meest populaire categorie grasmaaiers.

Elektrische grasmaaiers kun je gemakshalve onderverdelen in twee types: grasmaaiers met en grasmaaiers zonder snoer.

Voordelen van grasmaaiers met een snoer zijn dat ze goedkoop zijn en worden uitgerust met een relatief krachtige motor. Ze hebben ook duidelijke nadelen. Zo heb je altijd een stopcontact in de buurt nodig waar je de grasmaaier op aan kunt sluiten, heeft het snoer een bepaalde lengte, en kun je over het snoer vallen of het snoer doorsnijden met de grasmaaier zelf.

Je hebt ook elektrische grasmaaiers op accu’s. Alle nadelen van een grasmaaier met snoer heeft hij niet, maar hij heeft wel degelijk beperkingen. Zo is de motor absoluut niet de krachtigste en is de accuduur beperkt.

elektrische grasmaaier

Robot grasmaaiers

Een grasmaaier die echt in opkomst is en die ook valt onder de elektrische grasmaaiers, is de robotmaaier. Dit zijn grasmaaiers die helemaal op zichzelf je gazonnetje kunnen maaien, zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

Een groot voordeel, naast het gemak, is dat een robot je gras regelmatig maait. Dat betekent dus gras dat altijd mooi kort is en op dezelfde hoogte blijft, maar ook dat je geen afval hebt doordat er telkens maar een klein stukje vanaf wordt gemaaid. Dit afgeknipte gras is zelfs een uitstekende voedingsstof voor het gras.

Uiteraard is een ander voordeel niet anders dan bij de overige elektrische grasmaaiers: hij is goed voor het milieu.

Een robotmaaier heeft ook nadelen. Zo zijn de meeste robot grasmaaiers niet erg slim. Dat betekent dat je vaak, voordat je de robot kunt gaan gebruiken, eerst een heel netwerk van draadjes in de grond moet aanleggen, zodat de robot weet waar hij is en ook weet hoe hij weer op zijn thuisbasis terecht moet komen. Dat installeren kan best lang duren en ook ingewikkeld zijn. Daarnaast kan hij ook vast lopen, wat betekent dat je er alsnog omkijken naar hebt.

Robotmaaier
Vergelijk grasmaaiers Op zoek naar een grasmaaier? Wij hebben de beste grasmaaiers op een rij gezet in een handige ranglijst met de best geteste grasmaaiers.

Wiel- en Zweefmaaier

Als je voor een elektrische grasmaaier kiest, heb je nog de keuze uit een wiel- of een zweefmaaier.

Een zweefmaaier werkt ongeveer hetzelfde als een hovercraft. Doordat er een mes onderaan de machine heel hard ronddraait, komt hij iets omhoog, wat hem erg wendbaar maakt.

Zweefmaaiers zijn niet erg geschikt is voor oneffen oppervlakten.

Daarnaast heb je de wielmaaier. Een wielmaaier drukt als het ware het gras door een ronddraaiend mes binnenin een afgesloten kabine. Het grote voordeel hiervan is dat het gras mooi wordt afgesneden en ook dat hij takjes makkelijk kan verwerken. Hij is dan ook erg goed te gebruiken voor oneffen ondergronden.

Zweefmaaier
Zweefmaaier
Wielmaaier
Wielmaaier

Kooi- en Cirkelmaaiers

Hoe het gras wordt gemaaid is, ook verdeeld in twee typen:

  • Een circelmaaier, met het mes aan de onderkant
  • Een kooimaaier, met de maaimessen aan de voorkant van de grasmaaier

Veel mensen verkiezen een kooimaaier boven een cirkelmaaier, simpelweg om het feit dat het gras beter wordt afgesneden. Wel hebben deze maaiers, en vooral de messen ervan, meer onderhoud nodig.

Bij cirkelmaaiers wordt het gras als het ware meer 'afgescheurd' en dat kan weer tot geel gras leiden.

Cirkelmaaier
Cirkelmaaier
Kooimaaier
Kooimaaier

Andere Opties

Dan zijn er nog meer opties waaruit je kunt kiezen. Sommige grasmaaiers hebben namelijk een in hoogte verstelbare duwboom. Dat is fijn, omdat je zo een perfecte houding kunt aannemen als je je gras aan het maaien bent.

Ook kom je bij grasmaaiers een functie tegen om de maaihoogte in te stellen. Dit is belangrijk omdat je je gras bijvoorbeeld niet te kort moet maaien als de zon in de zomer heel hard schijnt. Dan kan het verbranden.

Verzendkosten Bij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je grasmaaier aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.
.