Volg ons

Fotograferen met je mobiele telefoon

Fotomobieltje: de voor- en nadelen

9 december 2009 door Paul Gersen
Sinds de komst van de gsm met camera, kan iedereen zich een ware fotograaf wanen. Kiekje van je vrienden in de stad, of van een leuke verjaardag: mobiel uit de broekzak en schieten maar! Maar is de kwaliteit van de foto's wel goed, of kan iedereen toch beter zijn digitale camera meenemen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een fotomobieltje, of bij het nemen van foto's?

foto maken met een mobieltje

Bijna iedere mobiele telefoon is tegenwoordig uitgerust met een digitale camera. Erg handig, want zo kan je overal waar je bent een foto maken en een herinnering bewaren. De kwaliteit van de gsm met camera neemt iedere week toe, maar deze is volgens Peter de Ruiter, schrijver van het boek 'Fotograferen met je mobieltje', nog niet van het niveau van een normale digitale camera. De Ruiter: “Bij het nemen van een foto met een gsm is de kans kleiner dat het plaatje goed is, dan met een normaal digitaal fototoestel. Maar een fotomobieltje heeft weer andere voordelen.”

Voordelen
Het grootste voordeel van een gsm met camera, is dat je hem bijna altijd bij je hebt. ,,Een camera moet je maar net in je tas hebben gestopt, als je een leuke situatie voor een foto ziet”, weet De Ruiter. ,,Je kan dus met je gsm sneller 'even een plaatje schieten'. Daarbij stoort een mobiele telefoon niet in het straatbeeld. Mensen nemen het minder snel serieus. Daardoor staan ze meer onbevangen op de foto. Bij een normale camera gaan mensen eerder poseren. Dat komt erg geënsceneerd over. Verder is het een voordeel dat je je foto meteen kan verzenden naar iemand anders, of direct kan plaatsen op je weblog.”

Nadelen
Toch haalt de kwaliteit van een fotomobieltje het nog niet bij die van een digitale camera. Qua resolutie heeft de gsm de afgelopen twee jaar een gigantische inhaalslag gemaakt, maar de meeste digitale camera's winnen de strijd om de meeste pixels (vooralsnog). Daarnaast is één van de grootste gemissen is volgens De Ruiter de optische zoom. Die hebben fotomobieltje vaak niet. Deze moeten het hebben van de digitale zoom. Een misleidend begrip, want in plaats van dichter op het beeld zitten, vergroot de digitale zoom een gedeelte op de foto. Deze wordt hierdoor minder scherp, want de pixels worden groter. ,,Dat mis je als fotograaf echt. Er zijn nu wel een paar mobieltjes met optische zoom op de markt, maar die zijn nog ontzettend duur.” De Ruiter kan nog wel een aantal nadelen van de gsm met camera opnoemen: “Een gsm heeft maar een klein lensje. Ook de beeldsensor en de software in het toestel hebben nog niet de kwaliteit van een normale digitale camera. Maar ieder product heeft zijn specialiteit en zijn voor- en nadelen. Je kunt ontzettend leuke dingen doen met een fotomobieltje.”

Kooptips van Peter de Ruiter
Expert Peter de Ruiter Als je een gsm met camera gaat kopen, moet je op een aantal dingen letten. De Ruiter: ,,De beeldkwaliteit moet goed zijn, dat spreekt voor zich. Kijk dus op een groot scherm naar de foto die je het gemaakt. Resolutie maakt daarin niet alles uit: ik heb zelf prachtige foto's gemaakt met een gsm met een camera van 0,3 megapixel. Ik let ook op of de telefoon snel klaar is met laden, nadat ik een foto heb genomen. Dat scheelt veel ergernis, want je wil natuurlijk zo snel mogelijk wéér een foto maken. Ook niet onbelangrijk: kijk of de telefoon makkelijk vast is te houden en dat je goed bij alle knoppen kan. Dan is de kans op een vinger voor de lens niet zo groot.”

Plaatje schieten
Het schieten van een goede foto met je gsm vergt wel wat kunsten van de fotograaf. Om het kiekje zo mooi mogelijk te krijgen moet je met een aantal dingen rekening houden. Zorg ervoor dat de lens goed schoon is, deze wil nog wel eens stoffig worden in je tas of broekzak. Doordat de meeste telefoons een behoorlijke vertraging hebben, is het handig als je een vaste hand hebt. De flits van een gsm is vaak niet erg goed, dus wil je een goede foto maken, zorg voor voldoende licht. Ook is het verstandig om je telefoon op een koele plaats te bewaren. Een warmtebron zorgt voor meer ruis in je foto's. Ook De Ruiter heeft een aantal tips. ,,Je moet eerst beslissen wat je allemaal op de foto wil hebben en je daarop focussen”, aldus de schrijver. ,,Niet te veel elementen meenemen, zoals lucht en straat, want daar heb je niks aan. Als je er allemaal dingen eraf moet knippen, houd je vrij weinig over. De ontsluiter van een gsm-camera is vaak wat traag, dus moet de foto wat eerder nemen dan normaal. Anders ben je te laat en heb je het tafereel gemist. Dat heeft ook invloed op actie-foto's: wil je die scherp hebben, moet je mee bewegen met de actie. En fotografeer altijd met het licht mee.”

Bronnen en meer informatie


Meer informatie nodig?
- Overzicht van alle artikelen (mobiele telefoon)

De beste producten
- Ranglijst met de beste mobiele telefoon
- De beste smartphones