Volg ons
Bekijk de video
Video review: LG GD510 Pop
Video review: LG GD510 Pop

LG Pop klein van formaat, daden en prijs

24 maart 2010 door Dennis de Vries
Hoe klein kan een telefoon zijn als er ook nog een 3 inch touchscreen in moet zitten? Veel kleiner dan de GD510 Pop van LG zal het niet worden. De fabrikant is maar wat trots op de vergelijking met een bankpasje en waarom ook niet: de Pop is smaller en slechts een fractie langer dan een standaard pinpas. En dat is klein.

LG GD510 Mini
Inderdaad, de LG Pop is niet veel groter dan een bankpas of een visitekaartje
"De Pop is voorzien van wegwerpwidgets, één keer gebruiken en je kijkt er nooit meer naar."

De prijs van de LG Pop is net zo klein. Op dit moment kost de Pop zo'n 130 euro en voor een touchscreen telefoon is dat een koopje. Daarmee gaat de Pop het succes van de voordelig geprijsde `LG Cookie achterna. In 100 dagen zijn er een miljoen Pop's verkocht. Dat is niet mis.

Eén knop
De Pop ziet er ook nog eens goed uit. Het ontwerp is minimalistisch. Aan de achterkant doorbreekt alleen de 3 megapixel-camera de strakke batterijcover. Aan de voorkant valt het gebrek aan fysieke knoppen op. Het toestel heeft aan de voorzijde maar één knop die verschillende functies heeft. Bevind je je op een startscherm, dan is de knop groen gekleurd en kun je er de laatst gebelde nummers mee bellen. Zit je in een telefoongesprek, dan is hij rood en kun je het gesprek er mee beëindigen. Dat klinkt verwarrend, maar komt op het volgende neer: druk op de knop en hij doet wat je verwacht dat hij doet. Handig.

LiveSquare op LG Pop
De LG Pop is voorzien van LG's eigen besturingssysteem en interface, wat weer een kleurrijke ervaring is. Soms iets te kleurrijk, naar mijn smaak. Zo is één van de startschermen voorzien van LiveSquare, een innovatieve manier om de belgeschiedenis weer te geven. Al je gemiste oproepen, gevoerde gesprekken en nieuwe berichten worden weergegeven aan de hand van kleine poppetjes die naar je zwaaien, handkusjes geven of een sprongetje maken. Waarschijnlijk door LG bedacht met het eigen kroost in gedachten, want iedereen die de veertien is gepasseerd zal hier niet meteen om zitten te springen. Enige handigheidje is wel dat je met een sleepbeweging meerdere recente contacten kunt selecteren en allemaal tegelijk een berichtje kunt sturen. Voor de rest verkies ik het ouderwetse telefoon-logboek boven zwaaiende mannetjes.

Wegwerpwidgets
Net als bij de LG Crystal of de Viewty Smart is er veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de widgets op de startschermen en niet zozeer aan de functionaliteit. Een snelkoppelingswidget naar Google op je startscherm is altijd handig, net als een kalender en een klok. Maar een aantal van de pocket-apps zijn, hoe leuk ze er ook uitzien, volledig nutteloos. Een lichtkrant, iets om je ideale gewicht mee uit te rekenen en een kaarsje dat je uit kunt blazen. Wegwerpwidgets. Eén keer gebruiken en je kijkt er nooit meer naar. Volgens mij hadden ze er dan beter aan gedaan om er wat goede games op te zetten. Van de drie spellen die nu op de Pop staan, zijn er twee demo's die je elk 180 seconden kunt spelen en dat is karig.

LG Pop en iPhone
Vergeleken met een stevige smartphone is de LG Pop heerlijk klein

Sociale netwerken
Naast het entertainment gedeelte leunt de LG Pop ook op sociale netwerken. In dit geval Facebook, Myspace en Twitter, die je uiteraard vindt in een widget op het startscherm. Dat werkt goed en overzichtelijk, alhoewel het laden vrij traag gaat. Sowieso is de LG GD510 Pop geen toestel waar je erg veel haast bij moet hebben. Snel mobiel internet - om bijvoorbeeld je tweets binnen te halen - ontbreekt, het toestel heeft geen 3G of wifi. Dat mis je een beetje als je uitgebreid gaat surfen over internet. Maar met de wetenschap dat razendsnel een paar pagina's bezoeken er echt niet in zit, is de internetervaring op de Pop eigenlijk best aardig. Het 3 inch scherm komt hierbij natuurlijk goed van pas. Het is fijn om naar te kijken en de webpagina's zien er goed uit.

Matig touchscreen
Het gebruik van het beeldscherm is een ander verhaal. Het resistive touchscreen erg matig. Daar heb je voor het grootste deel niet heel veel last van. De gebruikers interface van LG zorgt er voor dat je voornamelijk werkt met grote knoppen en dikke iconen. Een berichtje typen is echter alsof je op eieren loopt. Hoe voorzichtig je ook bent, je maakt een keer een fout.

Conclusie
De LG Pop is geen fantastisch toestel, maar wel leuk. De buitenkant ziet er vriendelijk uit, de interface ziet er vriendelijk uit en voor het grootste deel is het toestel ook vriendelijk in gebruik. Voor veeleisende gebruikers schiet de Pop al gauw te kort, maar je kunt ook niet verwachten dat je voor een dubbeltje op de eerste rang zit. De LG GD510 Pop is voor een touchscreen telefoon namelijk een koopje.

Pluspunten LG GD510 Pop
+ Prijs
+ Formaat
+ Leuke interface

Minpunten LG GD510 Pop
- Werking van het touchscreen
- Nutteloze widgets en programma's