Videoreview: LG GD900 Crystal

Door: redactie-besteproductnl | 25 september 2009 11:43
Videoreview van de LG GD900 Crystal, een mobiele telefoon met virtuele toetsenbord, mooi design, veel functies en matige fotokwaliteit.


Video review LG GD900 Crystal

23 september 2009 door Dennis de Vries
Aan het begin van 2009 maakten de prototypes van de LG GD900 Crystal enormeindruk. Inmiddels ligt het toestel in de winkel en blijkt dat LG zijn transparanteprototypes heeft weten om te zetten in verkoopbare toestellen. Weten ze nog steedsindruk te maken?

LG GD900 Crystal is in een woord: prachtig

Het ontwerp doet dat in ieder geval wel. Het woordje transparant is in zilvergrijzeletters op de batterijcover gedrukt, wat redelijk overbodig lijkt. Want het transparantethema is opvallend uitgevoerd door LG. Over de voorkant van het toestel zit eendun, glanzend laagje transparant plastic en door het achterdeksel heen zie je debatterij zitten. Als je hem uitschuift komt de camera pas tevoorschijn. En natuurlijkhet meest in het oog springende aspect van de telefoon: het volledig transparantetoetsenbord.

Transparant design
Je kunt er van houden of het haten, maar ik vind het doorzichtige toetsenbord erheel gaaf uit zien. Het kleine, door staal omrande glasplaatje is inderdaad zo doorzichtigals de fabrikant ons laat geloven. En zodra het uitgeschoven wordt gloeit er eenzacht, blauw licht op waardoor de cijfertoetsen zichtbaar worden. Bijzonder fraaien absoluut uniek. Ik kon mezelf er moeilijk van weerhouden hem een paar keer perdag uit te schuiven en even door het toetsenbord heen te turen. Gewoon, omdat hetbij deze telefoon kan.

Glasplaat als trackpad
Over de praktische invulling van het toetsenbord heeft LGgoed nagedacht, maar iseven goed wat minder enthousiasme op zijn plaats. De Koreaanse fabrikant heeft eenpoging gedaan er meer van te maken dan alleen een numeriek toetsenbord voor bellenen sms-en. Het glasplaatje werkt als een touchscreen en met sleepbewegingen zijnverschillende functies uit te voeren of programma's te openen. Erg praktisch isdaarbij de functie van het doorzichtige toetsenbord bij het surfen over internet.Het glasplaatje doet dienst als trackpad, waarbij je met je vinger de cursor overde pagina kan bewegen. Het maakt navigeren over webpagina's veel makkelijker. Maardit is dan ook het enige waar het toetsenbord écht nuttig voor is.

LG Crystal gevoelige smartphone
Want voor het verdere gebruik voldoet het 3-inch touchscreen van de LG Crystal.Het is een scherm van het 'capacitive' soort, dat lekker vlot reageert opde vingertoppen. Een beetje te vlot, soms. Want behalve een touchscreen en het transparantetoetsenbord zijn ook de bel- en ophanknoppen aan de voorkant van het toestel aanraakgevoelig.Het hele toestel is dus aanraakgevoelig en dat is te veel van het goede. Soms zelfronduit irritant. Zodra je het toestel oppakt en openschuift is het bijna niet tevoorkomen dat je iets aanraakt. En dat betekent in veel gevallen dat er iets geopendwordt. Vooral LG's functie 'smart dail', waarbij je met twee of drie ingetoetstecijfers een contactpersoon kan bellen, werkt hier enorm in het nadeel. Dankzij deovergevoeligheid van de oppervlaktes zit je al snel een aantal keer per dag gevaarlijkdicht bij het per ongeluk bellen van een vage kennis, zakelijke relatie of ex-geliefde.Voorzichtigheid is geboden.

S-Class User Interface
Net als de Viewty Smart is de Crystal voorzien van LG's eigen S-class User Interface dat het eigen besturingssysteemeen kleurrijk uiterlijk geeft. Veel grote knoppen, optimaal voor dikke vingers,veel mogelijkheden om te slepen. En uiteraard maakt ook hier de, om onduidelijkreden populaire, kubus weer zijn opwachting. Samsung heeft in de Samsung Jét eenzelfde manier om programma's te openen. Ook daarinis het leuk om te zien, maar is het in dagelijks gebruik beter om het te negeren.Net als LG's kubus.

Keuze uit vier startschermen
In mindere mate geldt dat ook voor de startschermen van de S-Class user interface.De vier startschermen, voor snelkoppelingen, widgets, favoriete contacten en favorietemedia, zien er fraai uit, maar missen functionalieit. De widgets zijn nietinteressant genoeg om vaak te gebruiken. Als je muziek wil luisteren, dan klik jeeerder de prima muziekspeler uit het menu aan dan dat je muziek via het startschermafspeelt. Ik betrapte mezelf er op de startschermen gewoon altijd over te slaanom me rechtstreeks naar het menu te haasten.

Complete smartphone
In het menu staat namelijk overzichtelijk op een rij wat de Crystal te bieden heeft:alle mogelijkheden zijn voor handen, die anno 2009 op een goede smartphones horente zitten. GPS zorgt er voor dat Google Maps aanwijst waar je zit. Mail laat zichmakkelijk instellen, waarna het (handmatig) op te halen is. Op het 1,5GB internegeheugen passen aardig wat foto's, video's en liedjes, maar een gleufje voor MicroSDzorgt er voor dat ook veeleisende gebruikers genoeg opslagruimte hebben.

8 megapixel camera op LG Crystal
Crystal is voorzien van een 8 megapixel camera en mag zich daarmee in theorie scharentussen meer geavanceerde cameratelefoons. Helaas blijkt eens te meer dat megapixelsgeen mooie plaatjes garanderen, want in de praktijk kan de Crystal zich niet metenmet de betere 5 megapixel cameratelefoons. De foto's zien er op zich prima uit voor eentelefoon, maar maken de verwachtingen van een 8 megapixel camera niet waar.

Geen records op toetsenbord
Wifi en HSDPA mag natuurlijk niet ontbreken op een uitgebreide smartphone. Met een3 inch touchscreen wil je tenslotte internetten. En dat kan heel goed, zolang jemaar geduld hebt. De pagina's laden wel een beetje traag. Zoals gezegd, voegt hettransparante toetsenbord veel toe als trackpad, maar werkt ook multitouch om eenwebpagina in- en uit te zoomen. Het virtuele toetsenbord, een volledig qwerty-toetsenborddat op het touchscreen verschijnt, verdient de voorkeur boven de transparante. Verwachtgeen snelheidsrecords. Pas wanneer je een tikkie langzamer en geconcentreerder typtdan normaal, is er goed mee te werken.

Conclusie
De aanwezigheid van het virtuele toetsenbord, hoewel niet de beste op de markt,geeft wel aan wat de LG GD900 Crystal daadwerkelijk is. Het is eigenlijk een fulltouchtelefoon, een toestel dat alleen via het touchscreen te bedienen is. Daarmee komthet in hetzelfde straatje te liggen als andere complete smartphones als de LG Viewty Smart of de Samsung Jét. Als design-aspect heeft LG daar het uitschuifbare toetsenbordaan toegevoegd. Het heeft nauwelijks een functie. Behalve dan dat het ontzettendmooi is.

Pluspunten LG GD900 Crystal
+ Design
+ Design
+ Alle functies van een moderne smartphone zijn aanwezig

Minpunten LG GD900 Crystal
- Erg aanraakgevoelig
- Fotokwaliteit valt wat tegen