Koopgids hardlopen met muziek

Door: redactie-besteproductnl | 9 oktober 2017 12:17
Hardlopen is fijn, maar hardlopen met muziek is nog fijner! Maar met tal van verschillende koptelefoons, oortjes, smartwatches en activity trackers zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Hoe zorg je nou voor een fijn deuntje tijdens het hardlopen? In deze video vertel ik je er meer over.

Koptelefoon over-ear/on-ear/bone conduction

Tijdens het hardlopen moet je vooral zonder zorgen naar muziek kunnen luisteren. Met een koptelefoon kan dit. Er is onderscheid te maken tussen een over-ear, een on-ear koptelefoon en een bone conduction koptelefoon.

Bij een over-ear koptelefoon vallen de oorkussens over de oren heen. Hierdoor heb je weinig last van omgevingsgeluid en mede daardoor is de geluidskwaliteit vaak erg goed van dit soort koptelefoons. Ben je lekker aan het hardlopen en komt er een scooter langs, grote kans dat je dat pas laat opmerkt. Hardlopen met een over-ear koptelefoon kan dus wel gevaarlijk zijn.

Over-ear koptelefoon
Over-ear koptelefoon

Een on-ear koptelefoon is geschikter om mee hard te lopen. Hij is wat lichter, minder robuust en kleiner. Omdat hij meer omgevingsgeluid doorlaat hoor je dus wel die scooter die langskomt. Geeft toch een veilig gevoel. Qua prijs is deze koptelefoon trouwens iets voordeliger dan een over-ear model.Ben je klaar met sporten en wil je hem in je volle sporttas kwijt? Dan is een inklapbaar model heel handig!

Dan het meest bijzondere model koptelefoon. Je ziet de bone conduction nog niet zo vaak, maar dat maakt hem er niet minder om. Hij werkt niet via je trommelvlies maar via het kaakbeen en het jukbeen. Door kleine trillingen uit de speakers wordt het geluid via je huid naar het binnenste van je oor verplaatst. Voila, veiligheidsprobleem opgelost. Je hoort namelijk gewoon alles wat er om je heen gebeurt!

Over-ear koptelefoon

Oordopjes in-ear/earbuds

En dan de oordopjes. Ook heerlijk om muziek mee te luisteren en geen last van iets wat op je hoofd zit. Er zijn 2 soorten oordopjes te onderscheiden: in-ear oordopjes en earbuds.

Te beginnen bij de oordopjes die we allemaal kennen. De earbuds! Deze oordopjes draag je in je oorschelp en ze zijn wat goedkoper dan in-ear oordopjes. Er moet wel bij gezegd worden dat de geluidskwaliteit ook minder is en de standaard modellen vrij makkelijk uit kunnen vallen. Het kleine stoffen hoesje wat je soms bijgeleverd krijgt kan wonderen doen. Het fijne van deze oordopjes is dat je omgevingsgeluid prima hoort.

De naam spreekt voor zich, in-ear oordopjes zijn plastic dopjes die je in je gehoorgang duwt. De ene gehoorgang is groter dan de andere dus vaak krijg je verschillende pasvormen bij de aankoop van je oordopjes. De klank van deze oordopjes is beter dan de earbuds en ze vallen minder snel uit. Een populaire keuze onder veel sporters, maar weet wel dat ook hier het omgevingsgeluid nihil is.

Ben je enthousiast over oordopjes maar toch bang dat ze uitvallen? Kijk dan eens naar oordopjes met een oorclip of een beugel die in je nek achter je oor doorloopt.

Met draad of draadloos?

Voor mij kan het niet makkelijk genoeg aangezien ik zo iemand ben die met het snoer van mijn koptelefoon of oortjes ergens aan zou kunnen blijven hangen. De oplossing: draadloos! De verbinding met het afspeelapparaat gaat dan via bluetooth. Vergeet je koptelefoon niet af en toe op te laden want anders sta je midden in dat lekkere refrein met pech aan de kant. En draadloze oordopjes wil je niet verliezen. Het neksnoes zorgt ervoor dat ze niet zomaar kunnen vallen.

Hardlopen met smartphone

En dan door naar het afspeelapparaat van muziek wat het beste bij jou past.

Hardlopen met een smartphone is het meest vanzelfsprekend omdat bijna iedereen er een heeft en muziek afspelen vanaf je smartphone heel simpel is! Of je laadt je telefoon vol met de lekkerste nummer (wat overigens wel wat opslagruimte kost) of je streamt het online via bijvoorbeeld spotify of soundcloud.

Omdat een smartphone soms best robuust is zijn er speciale sportarmbanden op de markt zodat je hem bijvoorbeeld aan je arm of om je heup kan dragen en hij beschermt is tegen vuil, zweet en krassen.

Smartphone in hardloop houder

Hardlopen met smartwatch

Met een smartwatch heb je bijna niet door dat je een bibliotheek aan muziek bij je hebt omdat hij gewoon om je pols zit. Dit slimme horloge moet wel opslagruimte hebben om er muziek op te kunnen zetten. Zo kan je lekker zonder smartphone op pad. Je hebt er wel een draadloze koptelefoon of oortjes voor nodig.

Smartwatch

Hardlopen met activity tracker

Activity trackers, fitness trackers, smartbands… een hoop verschillende termen! In deze video noem ik ze voor het gemak activity trackers. Een activity tracker geeft je informatie over bijvoorbeeld het aantal gezette stappen op een dag, je verbrande calorieën en hoe diep je slaapt. Voor het luisteren van muziek heb je wel opslagruimte nodig en dat heeft niet elke activity tracker. Net als voor een smartwatch heb je hiervoor een draadloze koptelefoon of oortjes nodig.

Activity tracker

Extra tips

  • Sommige koptelefoons zijn zweet- en waterbestendig. Niet overbodig voor tijdens het sporten.
  • Een smartwatch of activity tracker kan door het zweten gaan irriteren op de huid. Maak hem dus na elke sportsessie goed schoon.
  • Sommige koptelefoons/oortjes die speciaal op sporters gericht zijn, komen met een bijpassende armband voor je smartphone. Wel zo handig als je dit als afspeelapparaat gebruikt!