Volg ons

Hoe komt de BesteProductScore tot stand?

De BesteProductScore is gebaseerd op testen van expert uit vak- en consumentenbladen of testen online van experts. Om die resultaten samen te kunnen voegen en een zo eerlijk mogelijke score te berekenen, voeren we enkele correcties uit. Deze werkwijze is voorgelegd aan professor Terpstra, hoogleraar consumententechnologie en productgebruik. Hieronder een uitleg.

Weging

Testen worden gewogen. Hoe grondiger een test is uitgevoerd, hoe zwaarder deze meetelt in het eindcijfer. Een eenvoudig review, waar enkel vier of vijf sterren worden gegeven, telt minder zwaar mee dan een zeer grondig uitgevoerde test. De wegingsfactor wordt per bron bepaald door de redactie en varieert van een tot drie.

Normering

Appels en peren kun je niet met elkaar vergelijken, heb je altijd geleerd. Zo kun je ook de ene bron niet bij de andere optellen zonder het beoordelingsgedrag te corrigeren. De Consumentenbond bijvoorbeeld deelt niet snel een 8 uit. Enkele magazines, zoals 'What Digital Camera?', doen daar niet moeilijk over en geven gemiddeld genomen zelfs meer dan een 8. De 8 van de Consumentenbond is dus niet te vergelijken met de 8 van het magazine. Om ze onderling te vergelijken en samen te voegen, worden de scores genormeerd. Daarvoor analyseert BesteProduct.nl het beoordelingsgedrag van haar bronnen.

Tijdscorrectie

BesteProduct.nl heeft ervoor gekozen om ranglijsten zo actueel mogelijk te houden. De score van oude producten wordt afgewaardeerd, om ervoor te zorgen dat de beste producten van dit moment bovenaan de ranglijst te staan. Bij smartphones gaan de ontwikkelingen snel en starten we na zes maanden met het afwaarderen van de score. Bij luidsprekers pas na enkele jaren. Deze afwaardering is arbitrair (Tijdscorrectie), dat geven we direct toe. Na jarenlange ervaring denken we echter aardig in te kunnen schatten, wanneer producten verouderen.

Om je een indruk te geven, als we met al deze factoren rekening houden dan ziet de formule er ongeveer zo uit.